OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Σήμερα γίνεται διαθέσιμη η επόμενη αναβάθμιση της Apple για υπολογιστές Mac, το OS X El Capitan, το οποίο φαίρνει σωρεία αλλαγών, όχι τόσο εμφανισιακά αυτή τη φορά, αλλά στην εμπειρία χρήσης και στην απόδοση των υπολογιστών που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα OS X.

Το OSX El Capitan παρουσιάστηκε στο WWDC 2015 (Worldwide Developers Conference) τον Ιούνιο και έφτασε η στιγμή για την πολυπόθητη αναβάθμιση για όσους διαθέτουν Mac υπολογιστές, με τις αλλαγές να μην είναι αυτή τη φορά τόσο στον εμφανισιακό τομέα, αλλά “βαθύτερα”, βελτιώνοντας την εμπειρία χρήσης και την απόδοση τόσο του λειτουργικού συστήματος αλλά και των Mac υπολογιστών.

Update: Ξεκίνησε η διάθεση της αναβάθμισης.
OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρνει το νέο λειτουργικό σύστημα της Apple, έχουμε αλλαγές στην αναζήτηση μέσω του Spotlight, στη διαχείριση των παραθύρων του Mission Control, στη διαχείριση των E-mails στο mail client της Apple και την προσθήκη gestures. Επιπλέον, έχουμε αλλαγές στο Notes, στους χάρτες, στο Safari αλλά και στην εφαρμογή Photos που πλέον θα μπορεί ο χρήστης να συνεργάζεται με άλλες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας από το Mac App Store.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Αναζήτηση Spotlight
Στο παράθυρο αναζήτησης Spotlight, το οποίο μπορούμε να αλλάξουμε μέγεθος αυτή τη φόρα, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε να μας εμφανίσει δεδομένα από περισσότερες πηγές αυτή τη φορά, όπως να μας εμφανίσει έγγραφα τα οποία έχουμε στον υπολογιστή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα αθλητικών γεγονότων, αλλά και αποτελέσματα με τη μορφή web video.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μας δώσει αποτελέσματα μέσα από ειδησεογραφικές πηγές αλλά και το Wikipedia, τον καιρό για μια πόλη, καθώς και να μας εμφανίσει αποτελέσματα σα να μιλάμε στην καθομιλουμένη όπως ακριβώς και στο iOS 9 όπου μπορούμε να ζητήσουμε κάτι σα να μιλούσαμε στη Siri, για παράδειγμα “εμφάνισέ μου τις φωτογραφίες που τράβηξα πέρσι τον Ιούνιο στο Λονδίνο”. Όλα αυτά βέβαια στα αγγλικά μιας και δεν υπάρχει ακόμα η υποστήριξη Ελληνικών.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Διαχείριση παραθύρων
Αναφορικά με τη διαχείριση των παραθύρων έχουμε το Mission Control το οποίο αυτή τη φορά είναι πολύ πιο οργανωμένο και εμφανίζει όλες τις ανοιχτές εφαρμογές τις οποίες μας επιτρέπει να οργανώσουμε καλύτερα κερδίζοντας χρόνο σε αυτά που κάνουμε. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα αντί να φτιάξουμε ένα νέο desktop για να οργανώσουμε τα παράθυρα που έχουμε ανοιχτά, μπορούμε να πάρουμε τα παράθυρα αυτά και να τα τοποθετήσουμε στην κορυφή της οθόνης και να φτιαχτεί αυτόματα ένα νέο desktop, κάτι το οποίο μας βοηθάει να κερδίσουμε χρόνο, κάνοντας τη διαδικασία αυτή πιο γρήγορη.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για Split View, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα δυο εφαρμογές να τρέχουν Full Screen, μοιράζοντας την οθόνη στα δυο. Αυτό γινόταν και στο OS X Yosemite αλλά κάπως “χειροκίνητα” μιας και μπορούσαμε να κάνουμε resize δυο εφαρμογές και να τις τοποθετήσουμε δίπλα δίπλα, χάνοντας χρόνο, κάτι το οποίο βελτιώθηκε στο OS X El Capitan.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

E-mail
Βελτιώσεις έχουμε και στο E-mail client της Apple όπου μια απο τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η δυνατότητα να γίνεται αυτόματα minimize το παράθυρο που γράφουμε e-mail, μόλις πατήσουμε σε κάποιο άλλο e-mail, χωρίς να χάνουμε ό,τι γράφουμε αλλά και να έχουμε πολλαπλά tabs μέσα στο mail client και κερδίζουμε χρόνο στη συγγραφή των mails. Επιπροσθέτως, αν σε ένα mail έχουμε κάποιον να μας αναφέρει μια ημερομηνία για ένα γεγονός, μας εμφανίζει μέσα στο mail τη δυνατότητα να προσθέσουμε το γεγονός αυτό στο ημερολόγιό μας, κάτι αρκετά βολικό μιας και δε θα αφήσουμε το mail που συντάσσουμε για να μεταβούμε στο Ημερολόγιο και να χάσουμε χρόνο.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Τα gestures είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο OS X El Capitan μιας και μπορούμε να σύρουμε δεξιά επάνω σε ένα mail και μπορούμε να το σημειώσουμε σαν “read” ή “unread”, ενώ με αριστερό σύρσιμο μπορούμε να διαγράψουμε το mail, εξοικονομώντας επιπλέον χρόνο με τα εισερχόμενα e-mails.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Notes, Photos και Safari
Αλλαγές έχουμε και στην εφαρμογή σημειώσεων Notes, την οποία η Apple την αλλάζει για να κοντράρει το ανταγωνιστικό Evernote, και πλέον μπορούμε να προσθέσουμε ιστοσελίδες, αρχεία PDF, έγγραφα και άλλα αρχεία, δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν στο Evernote. Επιπλέον, όταν βρισκόμαστε στο Safari, υπάρχει η δυνατότητα να μοιραστούμε τον ιστότοπο που βρισκόμαστε με το Notes, στέλνοντάς το στο Notes χωρίς να το ανοίξουμε καν. Μπορούμε επίσης ενώ βρισκόμαστε στην εφαρμογή Maps να στείλουμε τις οδηγίες για μια διαδρομή στο Notes και όταν είμαστε στο Photos, να στείλουμε μια φωτογραφία ή βίντεο στο Notes. Επιπλέον μπορούμε να έχουμε λίστες τσεκαρίσματος, σε περίπτωση που χρειαζόμαστε να σημειώσουμε διαδικασίες που έχουμε να φέρουμε εις πέρας.

Όσον αφορά την εφαρμογή Photos, οι βελτιώσεις έχουν να κάνουν με την προσθήκη επιπλέον προγραμμάτων επεξεργασίας φωτογραφιών. Για παράδειγμα εαν αγοράσουμε κάποια τέτοια εφαρμογή από το Mac App Store μπορούμε να μοιραστούμε τα εργαλεία της με το Photos, δηλαδή να εργαζόμαστε στο Photos με τα εργαλεία τρίτων εφαρμογών, χωρίς να φεύγουμε από την εφαρμογή της Apple. Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο οργάνωσης των φωτογραφιών, δίνοντας στο χρήστη περισσότερες επιλογές για να οργανώσει τα album του σύμφωνα με την ημερομηνία και τον τίτλο.

Έχουμε και στο Safari αλλαγές μιας και όποτε παρακολουθούμε video στο Safari θα μπορούμε μέσω του AirPlay να το κάνουμε stream στην τηλεόρασή μας μέσω του Apple TV χωρίς να εμφανίζεται όλο το desktop στην τηλεόραση. Επιπλέον, μπορούμε να πατήσουμε το “Mute All Tabs” για να απενεργοποιήσουμε τον ήχο απο σελίδες που έχουν αυτόματη αναπαραγωγή μουσικής και video, επιλογή που βρίσκεται δίπλα στη διεύθυνση της κάθε ιστοσελίδας που διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό. Σημαντική επιλογή είναι και η δυνατότητα να κάνουμε τα web sites “Pinned Sites” με το να έχουμε στα αριστερά του Safari τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε συννέχεια, οι οποίες όσο τις έχουμε Pinned, αυτές ανανεώνονται και έτσι όποτε τις φέρουμε μπροστά για να τις δούμε, θα είναι πλήρως ενημερωμένες.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Χάρτες
Η εφαρμογή Maps προσφέρει τη δυνατότητα να απεικονίζεται στους χάρτες η κίνηση στους δρόμους, τα δρομολόγια στα πλοία και στα τρένα, και πλέον υπάρχει και συνεργασία του Maps με άλλες εφαρμογές απεικόνισης χαρτών. Τα χαρακτηριστικά αυτά δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμα στη χώρα μας αλλά σε επιλεγμένες πόλεις όπως η Βαλτιμόρη, Σικάγο, Λονδίνο, Πόλη του Μεξικό, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο, Ουάσινγκτον και σε ορισμένες πόλεις της Κίνας.

OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση - Τι νέο φέρνει, OS X El Capitan: Σήμερα η αναβάθμιση – Τι νέο φέρνει

Two-Factor Authentication
Αλλαγές έχουμε και στο σύστημα ασφάλειας “Two-Factor Authentication”, όπου στο OS X El Capitan λειτουργεί παρόμοια με το υπάρχον σύστημα, αλλά πλέον κάθε συσκευή που κάνουμε sign-in με το two-factor authentication, γίνεται αυτόματα trusted device με την οποία μπορεί ο κάθε χρήστης να πιστοποιήσει την ταυτότητά του κάθε φορά που μπαίνει σε άλλες συσκευές και υπηρεσίες που είναι συνδεδεμένες με το Apple ID του.

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
mimis13

Aυτό θα κάνουμε συνέχεια;; Τουλάχιστον έχει κάτι εντελώς καινούργιο. Πάλι καλά.

Mike Tsx

Καλησπερα σε ολους….ειμαι με 10.9.5 απο “μαμα” οταν αγορασα και το macbook pro….θελω να μ πειτε αν υπαρχει περιπτωαη να χασω μεσα στο υπολογιστη κατι με την αναβαθμιση…Πιο συγκεκριμενα δουλευω με logic pro x αλλα εχω και πολλες σημειωσεις στο notes και καποια projects που δεν θα θελα να χασω….απο backups κλπ σε mac δεν σκαμπαζω…συγνωμη για το μεγαλο post….

kalex1999

@Mike Tsx Είναι σχεδόν απίθανο να χάσεις αρχεία από την αναβάθμιση ..

Tasos Spanos

@Mike Tsx εγω εχω το imac απο το 2011 και εχω κανει ολες τις αναβαθμισεις που εχουν βγει δεν ξερω ποσες 2-3-4 δεν θυμαμαι και ποτε δεν ειχα προβλημα. Δεν τον εχω κανει ουτε καν format απο τοτε που τον πηρα και δεν εχω χασει τιποτα σε καμια αναβαθμιση
Βεβαια παντα ενα καλο backup των αρχειων σου καλο ειναι να εχεις σε εναν εξωτερικο η οπου αλλου. Μηχανηματα ειναι καποτε κι αυτα μπορει κατι να παθουν

Mike Tsx

Σας ευχαριστω πολυ και τους 2 κατ’αρχας που απαντησατε και μαλιστα τοσο γρηγορα….κατα δευτερον ναι σαφως και πρεπει να εχουμε εξωτερικο….οπως και εχω αλλα φουλαρε(και δεν πρεπει να διαγραφτει τπτ) και ο δευτερος που ειχα μια μερα σταματησε να δουλευει :p …..τελος παντων….και για αυτο ειπα στο απο πανω post απο backup του mac δε γνωριζω….παντως ευχαριστω και παλι 🙂 !!!

Darth

κατεβαίνει ιδι το dmg για να κάνω boot usb 😀

Αλεξανδρος

Έχει κάνει κανείς την αναβάθμιση???????

spiros

παιδια ποια ειναι η εντολη για το τερμιναλ για το στικακι?

NZ

Φίλε @Mike Tsx,
Είμαι της άποψης να περιμένεις λίγο πριν προχωρήσεις σε αναβάθμιση. Άσε λίγο να τρέξει, να μπαίνεις σε forums και βλέπε αν αντιμετωπίζουν οι χρήστες προβλήματα κλπ. Το ότι ήταν σε beta, δε σημαίνει κάτι. Και το Yosemite ήταν, αλλά ήταν χάλια στο release και με αρκετά bugs.

Όσο αφορά το backup, αν έχεις εξωτερικό σκληρό δίσκο, χρησιμοποίησε το Time Machine (καλό είναι να έχεις ένα εξ. σκληρό για αυτή τη δουλειά, αλλάζει το format του δίσκου).

Μike Tsx

@NZ Συμφωνω φιλε εννοειται δεν θα την κανω κατευθειαν.Aπλα ηθελα να μαθω αν θα χασω βασικα πραγματα για μενα,που οπως ειπαν τα 2 παληκαρια απο πανω και τους ευχαριστω,οτι δεν υπαρχει φοβος(αν και κρατησα ενα μικρο backup με τα projects)οποτε ειμαι οκ.Σιγουρα ομως πρεπει να μαθω καποια στιγμη και το Τime Machine οπως αναφερες για το μελλον….

Mike Tsx

@NZ Συμφωνω φιλε εννοειται δεν θα την κανω κατευθειαν,πρωτα βλεπω αποψεις και σχολια και μετα θα προχωρησω.Απλα ηθελα να μαθω αν θα χαθουν καποια βασικα πραγματα για μενα,που οπως με διαβεβαιωσαν και τα 2 παληκαρια απο πανω και τους ευχαριστω οτι δεν χανονται,οποτε ειμαι οκ σε αυτο το κομματι(αν και εκανα ενα μικρο backup στα projects).Πρεπει ομως να ψαξω και το Time Machine οπως αναφερες,με το οποιο δεν εχω ασχοληθει καθολου να δω τι και πως….

geokap

Πως μπορώ να κάνω εγκατάσταση σε νέο ssd στο macbook pro 2011; Αυτή τη στιγμή με το hdd έχει yosemite.

Χρήστος

@geokap, υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Εγώ στο δικό μου έβαλα τον ssd, ανοιξα το λαπτοπ, πατησα command+option+r και κανείς φρεσκο install από το ίντερνετ. Ακολουθίες απλά τα βήματα.

Αν έχεις sata σε USB ανταπτορα, βάλε τον ssd στην αρχή σαν εξωτερικό, καμε τον φορμάτ και μετά κάνε αντιγραφή όλα σου τα αρχεία από τον hdd στον ssd. Βάλε μετά μέσα τόν ssd και θα είναι όπως ήταν πριν αλλά πολύ πιο γρήγορος!!!

Μετά από την μ@κ@κια που μου έκαμε το OSx και έχασε το partition του δίσκου ενώ εκανα panorama render στο Photoshop, έχω αφήσει μόνο 20gb στον δίσκο για το OSx και δουλεύω μονο windows 10 στο macbook pro μου. μετά από χρόνια έλεγα να τα δωσω ακομα μια ευκαιρία αλλά για μένα δεν κάνουν τα OSx, όσο “σταθερά” και αν λένε ότι είναι , ειναι χιλιετίες πίσω από τα windows 10 σε όλα.

Σπύρος

Καλησπέρα
η suite pages keynotes κτλ δεν εμφανίζονται στο mac μου.
Υπάρχει τρόπος να τα κατεβάσω άνευ κόστους?

Φιλικά

geokap

@Χρήστος (αλλά και οποιοσδήποτε άλλος γνωρίζει) εννοείς ότι αν τοποθετήσω το ssd (ολοκαίνουργιος από το κουτί) στη θέση του παλιού hdd στο macbook pro, χωρίς να έχει περαστεί ποτέ λειτουργικό σύστημα στο ssd, θα αρχίσει να κατεβάζει με από το ιντερνετ το el capitan; Αν κατάλαβα σωστά δηλαδή!

Χρήστος

@geokap πρέπει να πατήσεις τον συνδιασμό κουμπιών που σου είπα όταν ανοίξει το λάπτοπ , πάτησε τα συνεχόμενα και θα σου εμφανιστεί ο οδηγός κατέβασματος/εγκατάστασης του λειτουργικού

MsTm

Αν γνωριζει καποιος….εκανα την αναβαθμιση σε el capitan….οταν αγορασα το macbook pro 2013 retina ειχε os x mavericks….αν κανω απ την αρχη εκκαθαριση το δισκο και ξανα install θα με βγαλει με mavericks ή el capitan?απλα ενημερωτικα και πολυ για εναν φιλο ρωταω…

MsTm

Aν καποιοσ γνωριζει….εκανα την αναβαθμιση σε el capitan….εχω macbook pro 2013 retina και οταν το αγορασα ειχε os x mavericks….αν κανω απ την εκκαθαριση του δισκου και ξανα install θα με βαλει στα mavericks ή se el capitan??Ενημερωτικα πιο πολυ για εναν φιλο και για να γνωριζω….

Γιαννης

Χιλιετίες πίσω από τα Windows 10 σε όλα;;;;;; Όποιος το πε αυτό, προφανώς δε ξέρει από mac!… μη πω απο υπολογιστές γενικότερα!
Να ναι καλά οι προγραμματιστές της Μ$οφτ που αντίγραψαν τα πάντα από άλλους!… Ούτε ο ίδιος ο Gates είχε κάνει κάτι καινοτόμο στα windows 1.0

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.