Το Photoshop στα ελληνικά, Προσθέστε χρώμα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία

Γεια χαρά σε όλους, καλώς ήρθατε στο Photoshop στα Ελληνικά. Το σημερινό βίντεο έχει ζητηθεί από αρκετούς φίλους του καναλιού. Θα δούμε πως μπορούμε να βάλουμε χρώμα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ή σε μια φωτογραφία που έχει ξεθωριασμένα χρώματα, λόγω ηλικίας ή κακής διαχείρησης.

Καταρχήν πριν καν ξεκινήσουμε να βάζουμε χρώμα, θα πρέπει η φωτογραφία μας να είναι καθαρή. Δηλαδή πρέπει να έχουμε αφαιρέσει τη σκόνη, τους κόκκους, το noise και διάφορες γρατσουνίες που μπορεί να έχει η φωτογραφία. Όσο καλύτερα μπορούμε δηλαδή αλλά όσο πιο καθαρή η φωτογραφία, τόσο πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.

Επίσης να τονίσω πως αυτή η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ή σε sepia ή και ακόμη μπορείτε να πάρετε μια οποιαδήποτε έγχρωμη φωτογραφία, να την κάνετε μόνοι σας ασπρόμαυρη και στη συνέχεια να προσθέσετε τα δικά σας χρώματα!

Αρχικά θα κάνουμε ένα αντίγραφο του layer και θα το μετονομάσουμε (για να αποκτάμε καλές συνήθειες). Αλλάζουμε το blending mode του layer από Normal σε Color και κατεβάστε το opacity από 100% σε περίπου 70%. Ο λόγος για τον οποίο κατεβάζουμε το opacity, είναι επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε αυτήν τη κάπως ξεθωριασμένη εικόνα, μιας και πρόκειται για φωτογραφία μιας άλλης εποχής (άρα τα χρώματα δεν θα είναι τόσο ζωντανά). Αν προτιμάτε όμως, μπορείτε τα έχετε έντονα χρώματα αφήνοντας το opacity στο 100%. Συνιστώ όμως να το κατεβάσετε.

Στη πορεία επιλέγουμε το πινέλο ή Brush Tool και αλλάζουμε το mode σε Color. Αφήστε το opacity του πινέλου στο 100% αρχικά αλλά στη πορεία θα πρέπει να το αλλάζετε, σύμφωνα με την περιοχή στην οποία ζωγραφίζετε. Χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο opacity στις περιοσχές που θέλετε έντοντα χρώματα και μικρότερο opacity σε περιοχές που είναι πιο θολές ή πρέπει να αναμείξετε χρώματα μεταξύ τους (όπως στα παραδείγματα του βίντεο).

Καθώς ζωγραφίζετε με το πινέλο, φροντίστε να αλλάζετε το μέγεθος του, το opacity αλλά και το soft/hard edge για να πετύχετε διάφορα εφφέ και να φανεί η φωτογραφία αληθινή. Επίσης θυμηθείτε να δώσετε προσοχή στον φωτισμό. Τα φωτεινά σημεία του προσώπου θα έχουν μια πιο φωτεινή απόχρωση του κυρίως χρώματος σας και τα σημεία του προσώπου που έχουν σκιές, θα έχουν μια πιο σκοτεινή απόχρωση. Με το τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε σωστές λεπτομέρειες και αναμειγνύουμε χρώματα, δίνοντας ζωή στο πρόσωπο.

Καλό είναι επίσης να κάνετε κάποια έρευνα σχετικά με την εποχή της φωτογραφίας στην οποία δουλεύετε και να δείτε τις τάσης της μόδας εκείνη την εποχή. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια χρώματα και ρεαλισμό.

Αυτή είναι η βασική τεχνική, συνεχίστε προσθέτοντας χρώμα στα υπόλοιπα σημεία του σώματος, στα ρούχα και στα διάφορα αξεσουάρ. Σχετικά εύκολη, απλά θέλει υπομονή και προσοχή στις λεπτομέρειες. Συνεχίστε να κάνετε εξάσκηση μιας και μόνο έτσι θα μπορέσετε να τελειοποιήσετε την τέχνη σας.

, Το Photoshop στα ελληνικά, Προσθέστε χρώμα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία

Twitter: www.twitter.com/greektorials
Facebook: www.facebook.com/GRPhotoshopTorials

Ευχαριστώ πάρα πολύ και όπως πάντα για απορίες αφήστε μου μήνυμα και θα απαντήσω το συντομότερο.

Φιλικά,

Criss

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
DrTeddy

Εξαιρετικό!

Συνεχίστε την άψογη δουλειά…

tainia

πολύ καλό!!! Σε ευχαριστώ για το tutorial!!! 🙂

GreekTorials

@DrTeddy: Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά.

@tainia: Εγώ ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη.

Σπύρος

Ευχαριστουμε…! Κeep going!

GreekTorials

Will do Σπύρο, ευχαριστώ.

Art On Web

Καταρχάς να σε ευχαριστήσω για το tutorial.
Πολύ αναλυτικό.
Έχεις και άλλα για το photoshop;

Κώστας Βλαχάκης

Art On Web, σου απαντάω εγώ γιατι δεν ξέρω αν το δει ο Criss. Ναι, έχει όλα τα βίντεο που δημοσιεύουμε εδώ στο Techblog μπορείς να τα βρεις συγκεντρωμένα στο κανάλι του στο YouTube εδώ https://www.youtube.com/user/GreekTorials

Art On Web

Ευχαριστώ παιδιά,έχετε κάνει σπουδαία δουλειά.

GreekTorials

Με πρόλαβε ο Κώστας 🙂

michalis_mclaren

Eδώ το έκανε ο Michael Jackson ρε παιδιά δεν μπορείτε να το κάνετε εσείς?!?!?!?!!! φίλε τα σπάς!!! συνέχισε τη καλή δουλειά γιατί τα βλέπουμε πολλοί αλλα και είναι ενα ωραίο αρχείο που θα το δούν και πολλοί στο μέλλον!!!

GreekTorials

Χαχαχα να είσαι καλά φίλε Μιχάλη 🙂

Ntinos

Πολύ καλό. Είναι καλά όλα τα μαθήματα και κατανοητά.
Στο μέλλον ίσως δούμε και ένα βίντει για παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπως το παράδειγμα
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6846940120811496151#editor/target=post;postID=8211739104999199993;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname

Παντελής

Καλησπέρα!
Καταρχάς συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σου.Μήπως ξέρεις κάποιο πρόγραμμα το οποίο ναι μεν θα κάνει μία ασπρόμαυρη φωτογραφία έγχρωμη αλλά με τα αυθεντικά της χρώματα?
Ευχαριστώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Adobe featured Photoshop

Photoshop στο iPad: Δύο νέα εργαλεία επιφάνειας εργασίας

Η Adobe ενημέρωσε το Photoshop για το iPad με δύο κρίσιμα νέα εργαλεία – τα εργαλεία μουτζούρας και σφουγγαριού.

Software Adobe Photoshop Software

Adobe Photoshop CS6 Beta, Ξεπέρασε τα 500.000 downloads

Μέσα μια εβδομάδα η δοκιμαστική και δωρεάν beta έκδοση του λογισμικού Adobe Photoshop CS6 ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο downloads! Η beta έκδοση θα λειτουργεί στον υπολογιστή σας μέχρι την επερχόμενη κυκλοφορία της τελική έκδοσης. Η τελική σταθερή έκδοση που φυσικά θα είναι επί πληρωμής αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Software Photoshop photoshop video tutorials

Το Photoshop στα ελληνικά, Αντανάκλαση του φωτογραφικού φακού (εφφέ lens flare)

Γεια χαρά σε όλους, καλώς ήρθατε στο Photoshop στα Ελληνικά. Στο σημερινό βίντεο θα δούμε πως μπορούμε να προσθέσουμε την αντανάκλαση του φωτογραφικού φακού σε μια φωτογραφία, το κοινώς λεγόμενο lens flare effect. Έχει ζητηθεί πραγματικά από πολύ κόσμο. Καταρχήν να σας πω ότι οι απόψεις περί αυτού του εφφέ είναι διαφορετικές από φωτογράφο σε […]

Software Photoshop photoshop video tutorials

Το Photoshop στα ελληνικά, Διορθώστε το White Balance σε μια φωτογραφία

Γεια χαρά σε όλους, καλώς ήρθατε στο Photoshop στα Ελληνικά. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να διορθώσουμε το white balance σε μια φωτογραφία. Κάτι το οποίο έχει ζητηθεί από εσάς και είναι πραγματικά πολύ εύκολο αλλά και χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος, ο οποίος ασχολείται με την φωτογραφία.