Το Photoshop στα ελληνικά, Διορθώστε το White Balance σε μια φωτογραφία

Γεια χαρά σε όλους, καλώς ήρθατε στο Photoshop στα Ελληνικά. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να διορθώσουμε το white balance σε μια φωτογραφία. Κάτι το οποίο έχει ζητηθεί από εσάς και είναι πραγματικά πολύ εύκολο αλλά και χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος, ο οποίος ασχολείται με την φωτογραφία.


Τη φωτογραφία που χρησιμοποίησα θα τη βρείτε εδώ.

Καταρχήν να ξεκινήσω εξηγώντας τι ακριβώς είναι το white balance. Στην ουσία αναφέροντας αυτόν τον όρο εννοούμε την διαδικασία αφαίρεσης των μη ρεαλιστικών χρωματικών αποχρώσεων σε μια φωτογραφία, σε αντικείμενα ή πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται λευκά στον άνθρωπο.

Κάθε φωτεινή πηγή έχει και διαφορετική χρωματική θερμότητα, δηλαδή με τον όρο αυτό εννοούμε το πόσο ζεστό ή κρύο είναι το λευκό χρώμα. Το ανθρώπινο μάτι είναι πολύ εξελιγμένο και μπορεί να αντιληφθεί και να κρίνει τι είναι λευκό κάτω από διαφορετικές συνθήκες φωτισμού (φυσικός φωτισμός, λάμπες φθορισμού, λάμπες αλογόνου, λάμπεος neon κ.λ.π.), ο φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να το κάνει τόσο καλά αυτόματα οπότε και πρέπει να το διορθώσουμε μόνοι μας. Είτε αλλάζοντας τις ρυθμίσεις στην φωτογραφική μηχανή, είτε αργότερα σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Διαφορετικά καταλήγουμε με φωτογραφίες οι οποίες εχουν ψευδείς χρωματικές αποχρώσεις όπως ας πούμε πολύ πορτοκαλί, μπλε, κόκκινο, κίτρινο κ.λ.π.

Συνήθως οι περισσότεροι φωτογράφοι επιλέγουν να διορθώνουν το white balance αργότερα, με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Γιατί; 1) Επειδή είναι πολύ εύκολο και 2) Δεν έχουν τον χρόνο να το κάνουν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης. Ας πούμε ένας φωτογράφος ο οποίος έχει προσληφθεί σε ένα γάμο θα αλλάζει τοποθεσίες συνεχώς, φωτογραφίζοντας συνέχεια οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σπίτι, στην αυλή, στο αυτοκίνητο, στην εκλλησία, στο πάρκο κ.λ.π. Επίσης κάποιες φορές θα χρησιμοποιεί flash ενώ άλλες όχι. Δεν έχει το χρόνο να ρυθμίσει το white balance ενώ συνεχώς αλλάζει τόσο γρήγορα συνθήκες φωτισμού, οπότε το αφήνει στο αυτόματο και το διορθώνει αργότερα.

Προσωπικά πιστεύω η καλύτερη λύση σε αυτή την διαδικασία, του white balance, είναι να φωτογραφίζετε χρησιμοποιώντας τον τύπο αρχείου RAW (εαν σας το επιτρέπει η φωτογραφική σας μηχανή). Οι φωτογραφίες με αυτόν τον τύπο αρχείου (RAW) σας επιτρέπουν να βάλετε το white balance ΑΦΟΥ έχετε τραβήξει την φωτογραφία. Οπότε δεν σας απασχολεί καθόλου εκείνη την ώρα. Επίσης οι φωτογραφίες τύπου RAW σας επιτρέπουν να επιλέξετε μεγαλύτερη εμβέλεια στην χρωματική θερμοκρασία, δίνοντας σας πιο ρεαλιστικό λευκό χρώμα. Εαν έχετε την δυνατότητα, σας το συνιστώ. Επίσης κάποιες φωτογραφικές μηχανές σας επιτρέπουν να φωτογραφίζετε σε 2 τύπους αρχείων παράλληλα. Δοκιμάστε και φωτογραφίστε σε RAW και JPEG συγχρόνως και δείτε την διαφορά αργότερα.

, Το Photoshop στα ελληνικά, Διορθώστε το White Balance σε μια φωτογραφία

Twitter: www.twitter.com/greektorials
Facebook: www.facebook.com/GRPhotoshopTorials

Ευχαριστώ πάρα πολύ και όπως πάντα για απορίες αφήστε μου μήνυμα και θα απαντήσω το συντομότερο.

Φιλικά,

Criss

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Eaglos

Πολύ χρήσιμο το σημερινό μάθημα 🙂

Πολύ σημαντικό το ότι έδειξες χρήση adjustment layer και
όχι απευθείας αλλαγές στην εικόνα όπως γράφεται κατά
καιρούς σε άλλα tutorial.

Βέβαια το τι θα βγει σαν αποτέλεσμα εχει να κάνει με της
οθόνη και τη ρύθμισή της, με τον εκτυπωτή κλπ κλπ. Μην
απορίσει όποιος δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο και δει τελείως
διαφορετικά χρώμματα 🙂

Επίσης, αξίζει να μάθουμε λίγο το χειρισμό της μηχανής μας
ώστε να μειώνουμε κάπως την ανάγκη επέμβασης στις φωτογραφίες μας.

ΥΓ: Αν μπορείς και πιστεύεις ότι έχει νόημα δείξε το πως μπορούμε
να “κόβουμε” πράγματα από τη μια φωτό και να τα βάζουμε στην
άλλη ρυθμίζοντας στα ίδια επίπεδα τα χρώμματα και τις φωττεινότητες.

Ευχαριστώ.

GreekTorials

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου φίλε μου, πολύ σημαντικές και σωστές οι παρατηρήσεις σου.

michalis_mclaren

Πολύ ωραίος!!! Είναι ωραίο να τα βλέπεις όλα στα Ελληνικά γιατί δεν βαριέσαι και έχεις καλύτερη προσαρμογή!!! Εύκολο μάθημα αυτό πάμε και γι’αλλα!!! Αναλυτικότατος όπως πάντα!

GreekTorials

Σε ευχαριστώ Μιχάλη, να είσαι καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Adobe featured Photoshop

Photoshop στο iPad: Δύο νέα εργαλεία επιφάνειας εργασίας

Η Adobe ενημέρωσε το Photoshop για το iPad με δύο κρίσιμα νέα εργαλεία – τα εργαλεία μουτζούρας και σφουγγαριού.

Software Adobe Photoshop Software

Adobe Photoshop CS6 Beta, Ξεπέρασε τα 500.000 downloads

Μέσα μια εβδομάδα η δοκιμαστική και δωρεάν beta έκδοση του λογισμικού Adobe Photoshop CS6 ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο downloads! Η beta έκδοση θα λειτουργεί στον υπολογιστή σας μέχρι την επερχόμενη κυκλοφορία της τελική έκδοσης. Η τελική σταθερή έκδοση που φυσικά θα είναι επί πληρωμής αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Software Photoshop photoshop video tutorials

Το Photoshop στα ελληνικά, Αντανάκλαση του φωτογραφικού φακού (εφφέ lens flare)

Γεια χαρά σε όλους, καλώς ήρθατε στο Photoshop στα Ελληνικά. Στο σημερινό βίντεο θα δούμε πως μπορούμε να προσθέσουμε την αντανάκλαση του φωτογραφικού φακού σε μια φωτογραφία, το κοινώς λεγόμενο lens flare effect. Έχει ζητηθεί πραγματικά από πολύ κόσμο. Καταρχήν να σας πω ότι οι απόψεις περί αυτού του εφφέ είναι διαφορετικές από φωτογράφο σε […]

Software Photoshop photoshop video tutorials

Το Photoshop στα ελληνικά, Προσθέστε χρώμα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία

Γεια χαρά σε όλους, καλώς ήρθατε στο Photoshop στα Ελληνικά. Το σημερινό βίντεο έχει ζητηθεί από αρκετούς φίλους του καναλιού. Θα δούμε πως μπορούμε να βάλουμε χρώμα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ή σε μια φωτογραφία που έχει ξεθωριασμένα χρώματα, λόγω ηλικίας ή κακής διαχείρησης.