QuakeAlert, το app που θα σε προειδοποιεί πριν γίνει σεισμός

Ο σεισμός είναι ένα γεγονός που ειδικά αν έχεις άσχημες προηγούμενες εμπειρίες, σίγουρα προκαλεί τρόμο. Τις τελευταίες 30 μέρες περισσότεροι από 1400 σεισμοί έγιναν παγκοσμίως και 160 από αυτούς ταρακούνησαν και την Αμερική. Πως θα σας φαινόταν όμως αν υπήρχε ένα σύστημα να σας προειδοποιεί πριν γίνει ο σεισμός;

Αυτό το γεγονός δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση της Αμερικής η οποία ψάχνει τρόπους ώστε να αναπτύξει ένα σύστημα, το οποίο θα προειδοποιεί τους πολίτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται για μια επικείμενη φυσική καταστροφή.

Για αυτό το σκοπό μια εταιρεία ονόματι Εarly Warning Labs, αναπτύσσει μια υπηρεσία η οποία αποκαλείται QuakeAlert και θα παρακολουθεί τους σεισμούς με την χρήση μιας εφαρμογής για smartphone. Θα προσφέρει μια εφαρμογή μαζί με μια σειρά συναγερμών, οι οποίοι μπορούν να εγκατασταθούν στο γραφείο ή στο σπίτι και θα χτυπάνε πριν η σεισμική δόνηση φτάσει σε άλλες περιοχές. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για προειδοποίηση για τον χρόνο άφιξης και το μέγεθος του σεισμού. Η εφαρμογή έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς σου αναφέρει tips για το τι να κάνεις αν είσαι σπίτι, έξω ή στο αυτοκίνητο.

Ένα δίκτυο από αισθητήρες σεισμικής δραστηριότητας ανιχνεύει τα πρώτα σημάδια ενός σεισμού, το επονομαζόμενο P-wave, την τοποθεσία και το μέγεθός του. Τότε το σύστημα αυτόματα υπολογίζει πόσο μακρυά θα φτάσει η σεισμική δόνηση και στέλνει την πρώτη προειδοποίηση.

Μια δεύτερη προειδοποίηση στέλνεται αφού φτάσει το δεύτερο κύμα του σεισμού, το επονομαζόμενο S-wave, το οποίο φέρνει το δυνατό ταρακούνημα και προκαλεί συνήθως τις περισσότερες καταστροφές. Οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται σε δημόσιες υπηρεσίες ασφαλείας, σε σημαντικές υποδομές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και το κοινό.

Κάποια συστήματα της Εarly Warning Labs λειτουργούν αυτή την στιγμή στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, το Μεξικό και άλλες χώρες. Η Εarly Warning Labs ελπίζει ότι το τελικό σύστημα με την εφαρμογή είναι διαθέσιμο και στην Αμερική μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Παρόλο που το σύστημα προειδοποιεί μερικά δευτερόλεπτα πριν το σεισμό, αυτά είναι αρκετά για τον κόσμο να πάει σε ασφαλή μέρη και τις υπηρεσίες να απενεργοποιήσουν αγωγούς γκαζιού και συγκοινωνίες που είναι επικίνδυνα να πληγούν. Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν αλλά ο συναγερμός θα κοστίζει 100 δολάρια.

quakealert, QuakeAlert, το app που θα σε προειδοποιεί πριν γίνει σεισμός

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ioannis.ch

Χα χα χα

Πέτρος Π

@Ioannis.ch : Που ακριβώς είναι το αστείο?? Απο τις φορές που η τεχνολογία χρησιμοποιείται για κάτι πραγματικά χρήσιμο, το οποίο μπορεί να σώσει ζωές!!

Makis

Ιδιαιτέρως χρήσιμο για εμάς στη Κεφαλονιά!

efriend.gr

Αν υπηρχε κατι τοσο αξιοπιστο θα ειχε εγκατασταθει σα συναγιαρμος για ολη τη πολη και οχι μιας απλης εφαρμογης. Με καποιο τροπο τελος παντων θα ειχε γινει καποια κατασκευη-σειρηνα πιστευω. Αφου δε γινεται αρα δεν ειναι αξιοπιστο ειναι η γνωμη μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Software featured Google Google AI

Google Maps: Θα οργανώνουν τα ταξίδια σου ευκολότερα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη

Πολλές αλλαγές στην πλατφόρμα Google Maps ανακοίνωσε πως κάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης μιας ενημέρωσης με τεχνητή νοημοσύνη.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.