Κακόβουλο λογισμικό σε Android smartphones στην Ελλάδα

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εφιστά την προσοχή στους χρήστες smartphones, σχετικά με κακόβουλο λογισμικό το οποίο προσβάλει συσκευές κινητής τηλεφωνίας εμφανίζοντας μήνυμα ότι τα αρχεία έχουν κλειδωθεί από την αστυνομία και ότι για το ξεκλείδωμα τους απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό έχει αναφερθεί σε μεγάλο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπου με κατάλληλους μηχανισμούς εντοπισμού θέσεως αναγνωρίζει τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και εμφανίζει αντίστοιχο μήνυμα από την Εθνική Αστυνομία του εκάστοτε κράτους.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διανέμεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων και διαφημίσεων και προσβάλλει ως επί το πλείστον συσκευές με λειτουργικό “Android”, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές περιλαμβάνονται και συσκευές που λειτουργούν με άλλο λειτουργικό καθώς και tablets.

Επισημαίνεται ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κακόβουλο λογισμικό δεν κλειδώνει πραγματικά τα αρχεία και μπορεί να απομακρυνθεί με απλές διαδικασίες σε αντίθεση με αντίστοιχα κακόβουλα λογισμικά τα οποία προσβάλλουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κρυπτογραφούν τα περιεχόμενα αρχεία.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να καταβάλουν το χρηματικό ποσό και συνίσταται η άμεση επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τηλεφωνικό αριθμό 11188 για περαιτέρω βοήθεια.

Κακόβουλο λογισμικό σε Android smartphones στην Ελλάδα, Κακόβουλο λογισμικό σε Android smartphones στην Ελλάδα

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GiannisG

Παλιά ιστορία,έχει πόσο καιρό ήδη στους υπολογιστές.Προφανώς μπόρεσαν και το πέρασαν και στα κινητά τώρα.Ειδικότερα ξέρω κόσμο που το κόλλησε από σελίδες παρακολούθησης ταινιών (όχι torrents)

nikolasx

Πάρτε Windows κινητό για να μην έχετε τέτοια προβλήματα. έλεος πια με το android δηλαδή.

Marios Blythe

νικολα,θα παρουμε windows phone μονο και μονο για να μην κολλησουμε εναν ιο που δεν κανει…ΤΙΠΟΤΑ;; σοβαρεψου λιγο φιλε..το αντροιντ ειναι το καλυτερο λειτουργικο ΜΑΡΚΑΝ….δες κ τα ποσοστα,μιλανε απο μονα τους

nikmour

@Marios Blythe διαφωνώ με την άποψη σου. Τα ποσοστά δεν έχουν καμία σχέση. Το android είναι ένα χάος. Αλλά δεν μπήκα για αυτό στην συζήτηση ο καθένας έχει την άποψη του.
Μήπως ξέρει κανείς αν με το πρόγραμμα Astoria υπάρχει περίπτωση να την πατήσουμε και εμείς με windows? Ή δεν αφορά τα apps η συγκεκριμένη είδηση αλλά μόνο ταινίες?

Κωνσταντίνος

@nikolasx Μ’ αυτη τη λογικη να μην ξαναπαρουμε windows υπολογιστες,που αν κρυπτογραφηθουν τα αρχεια σου……..τελειωσες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Android iOS

Epic Games Store: Έρχεται σε iOS και Android αργότερα φέτος

Η Epic Games επιβεβαίωσε ότι το Games Store της θα κυκλοφορήσει τόσο σε iOS όσο και σε Android αργότερα φέτος.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Software Android Twitter

Το X προετοιμάζει την υποστήριξη passkey στο Android

To X φέρεται να εργάζεται για να φέρει υποστήριξη για passkeys στην εφαρμογή Android της, μετά την κυκλοφορία του iOS.