Android malware, Ερευνητές ανακαλύπτουν σφάλματα σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες

Ερευνητές δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο έως και 185 εκατομμύρια Android χρήστες από σφάλματα κρυπτογράφησης στο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα, τα οποία έχουν ως στόχο να αποκαλυφθούν ευαίσθητα δεδομένα όπως είναι τα στοιχεία εισόδου σε κοινωνικά δίκτυα, emails και τραπεζικούς λογαριασμούς. Η αποκάλυψη έγινε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leibniz, στο Ανόβερο και στο Πανεπιστήμιο του Malburg.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι ερευνητές ανακάλυψαν 41 apps που βρίσκονται στο Google Play, είναι δημοφιλείς και μπορούν να επιτρέψουν τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών των χρηστών τους. Οι ερευνητές έτρεξαν τις εφαρμογές σε προσομοίωση πραγματικών συνθηκών και μπόρεσαν να μαζέψουν εν αγνοία του χρήστη ένα πλήθος ευαίσθητων πληροφοριών. Δυστυχώς, τα ερευνητικά κέντρα δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τη λίστα με τις επικίνδυνες εφαρμογές, απλώς είπαν ότι έχουν κατέβει από 185 εκατομμύρια χρήστες.

, Android malware, Ερευνητές ανακαλύπτουν σφάλματα σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες

Πηγή: 1,2

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
antonis

το drweb μου χτυπισει αρκετες φορες σε εφαρμογες.. πρεπει ομως να πουν ποιες εφαρμογες ειναι να ξερουμε τι γινετε

Panos7GR

Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό στο Android. Πάλι καλά που υπάρχουν και μερικοί που ασχολούνται για να δούμε πόσο επικίνδυνο είναι ακόμα και το επίσημο “μαγαζάκι” της Google. Κάτι πρέπει να κάνει οπωσδήποτε! Ωραία η τόση ελευθερία, αλλά τουλάχιστον στο Play Store πρέπει να κάνει ελέγχους για το τι σόι εφαρμογή θα μπει.

Ευχαριστούμε τα ερευνητικά κέντρα που μας ενημέρωσαν για την απειλή, γιατί όμως να μας αποκρύπτει τις εφαρμογές;; Σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να γίνονται μισές δουλειές αλλιώς να μην τις κάνετε και καθόλου!

azriel84

Το αιώνιο VS του ανοιχτού εναντίον του κλειστού λογισμικού…ζυγίζει ο καθένας τα θετικά και τα αρνητικά, διαλέγει και παίρνει!

Nickolas

Μου θυμίζει τους έλληνες πολιτικούς, μιλάνε για διαφθορά και όταν τους ζητηθεί να πουν ονόματα αρχίζουν τις γενικότητες. Ε το ίδιο πράγμα και εδω, δεν περιμέναμε το συγκεκριμμένο πανεπιστήμιο να μας πει για τα προβλήματα στο play store αυτά τα έχουμε ακούσει και από άλλους, το θέμα είναι να πουν ονόματα για να πάρουμε τα μέτρα μας, σαν την λίστα Λαγκαρντ ένα πράμα :p

Dimitris Papadakis

οσο δε λενε τις εφαρμογες, τα λενε απλα για τα λενε. πολλες εφαρμογες εχουν προσβαση στον καταλογο και στις κλησεις του τηλεφωνου, ε δε νομιζω ολοι οι developers να ειναι αρκετα ικανοι ωστε να κρατησουν με ασφαλεια ολο αυτο τον ογκο πληροφοριων.

greeceandroid

Το άρθρο μιλάει (κυρίως) για κάποιες εφαρμογές που είτε δέχονται “invalid” SSL certificates, είτε δεν επιδιώκουν γενικότερα SSL επικοινωνία.

Τους κινδύνους του arp-poisoning (και των mitm γενικότερα) τους έχουμε χιλιοδεί. Γενικά δεν εμπιστευόμαστε όποιο ασύρματο δίκτυο βρεθεί στον δρόμο μας.

Προφανώς κάποιες εφαρμογές όταν δουν ότι δεν γίνεται να υπάρξει SSL-ed επικοινωνία, (αναφέρει το άρθρο ότι κόβαν το cert με το SSLstrip) “καταφεύγουν” σε “clear-text” επικοινωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

(Α, φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται μόνο στο Android)

Νίκος

Η εφαρμογή “Whatsapp” ειχα διαβάσει οτι κλέβει προσωπικα δεδομένα, αλλα δν ξέρω αν ισχύει κατι τέτοιο

Silender

άκουσα κάπου, οτι είχαν διαβάσει, μετά από έρευνες που έγιναν, είναι πολύ επικίνδυνο, για τα προσωπικά δεδομένα(που δίνεται όλοι απλόχερα στο facebook κλπ…), μέσω ενός malware σε προγράμματα που χρησιμοποιεί όλος ο πλανήτης και ο διπλανός μη σας πω κιόλας.

πώς? ποια προγράμματα είναι αυτά και τι ζημιά κάνουν? ε ναα αφού ξέρετε τώρα είναι παααρα πολύ κακά malware. Παλιοmalware του ανδροιδ που θέλετε να κάνετε κακό στο κινητό μου.

there you go.

θα πάθει επιτέλους κάποιος καμιά ζημια απο τα τόοοοοοοσα εκατομμύρια android malware?

Superuser

Ε και;

Τι θα μου κλέψει;
Τις επαφές; Να!!
Τα μηνύματα μου; Να!
Το pin της Sim; Να!
Το password στο face; Να!

Λογαριασμοί τράπεζας και pin ποτέ στο τηλέφωνο
Και πάλι μηδέν είναι μέσα

Άντε πες ότι έχω web banking εφαρμογή της τράπεζας μου και ενεργό λογαριασμό που χρησιμοποιώ συχνά, αυτές οι εφαρμογές δηλαδή έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή της τράπεζας;
Εντάξει ναι…πολλές ταινίες βλέπουν λέω εγώ..

Makis

@Superuser…+1,000
και της πιστωτικής τον αριθμό με το validation code να πάρουνε…να!…όπως λες…
δεν είναι τόσο εύκολο κάποιος να κάνει χρήση, οι τράπεζες ελέγχουν, σε καλούνε εάν δούνε περίεργη χρήση της κάρτας. Για credit card μιλάω πάντα, όχι debit…στην χρεωστική μπορεί να την πατήσεις γιατί το ποσό φεύγει με τη μία από τον λογαριασμό.

Axilleas

ναι προφανως αυτο δεν γίνεται μόνο στο android. Οποιος διαβασει και καταλάβει για ποιο λόγο μιλάει το άρθρο θα διαπιστώσει και το λόγο γιατι δεν δόθηκε η λίστα με τα apps, μερικά των οποίων υπάρχουν και σε άλλες πλατφόρμες…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Software Android featured Google

Η Google επιτέλους λανσάρει το Android Find My Device Network

Η Google παρουσίασε το δίκτυο Find My Device για συσκευές που βασίζονται σε Android, φέρνοντας σε αυτές τη λειτουργικότητα του Apple Find My.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.