Ψηφιακός… Κανιβαλισμός, Το Sophos AntiVirus εντοπίζει τον εαυτό του ως κακόβουλο λογισμικό

Είναι φορές που η ίδια η μηχανή κάνει λάθη που θα ζήλευαν ακόμα και οι άνθρωποι! Τέτοια είναι η περίπτωση του Sophos AntiVirus το οποίο εντόπιζε τον εαυτό του ως κακόβουλο λογισμικό και προσπαθούσε να τον εξαλείψει από το σύστημα του χρήστη. Σε πολλές περιπτώσεις η αυτόματη λήψη updates ήταν αρκετή για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνταν ανθρώπινη παρέμβαση.

Είναι αξιοσημείωτο το ότι ενώ γινόταν ο εντοπισμός των υποτίθεται κακόβουλων μερών του Sophos, το πρόγραμμα προχωρούσε στην διαγραφή των στοιχείων εκείνων που δεν θα έπρεπε να μολύνουν το σύστημα, κοινώς, το πρόγραμμα έσβηνε τον εαυτό του. Τρέλα! Η εταιρεία επιλήθφηκε άμεσα του ζητήματος ενημερώνοντας τους καταναλωτές και προσπαθώντας να στείλει όλες τις απαιτούμενες οδηγίες για τη διόρθωσή του.

, Ψηφιακός… Κανιβαλισμός, Το Sophos AntiVirus εντοπίζει τον εαυτό του ως κακόβουλο λογισμικό

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
pk

lol.αυτα ειναι

Ανέστης Τσέλας

χαχχα ελεος!!

Γιωργος Αγριανιτης

Πηραν ιδεα απο τον flame η οπως λεγοταν τελος παντων που σβηνει τον εαυτο του?? 😛

Doxakis

Και υπάρχουν άνθρωποι που το εμπιστεύονται για να τους προστατεύει; :Ρ

Con456

Με αφορμή αυτό το θέμα , κύριοι του Techblog , μπορείτε να κάνετε ενα άρθρο για την ευκολία υποκλοπής δεδομένων απο τα κινητά μας , android , iphone , κτλ , μέσο του κατεβάσματος εφαρμογών απο τις ιστοσελίδες των εταιρειών

Εχει γίνει θέμα και στο Κογκρεσό για το πόσο εύκολα μας παίρνουν τηλέφωνα, διαβάζουν sms, βλέπουν τις φωτογραφίες που τραβάμε , ξέρουν που είμαστε ιδίως με το Android .

Πρόσφατα η αστυνομία έπιασε υποκλοπέα που μέσο ενος απλου sms , σε smartphone κατέγραφε συνομιλίες και μηνύματα , εκμεταλλευόμενος τα κενα ασφαλείας των κινητών . Κυκλοφορεί και η φήμη πως επίτηδες οι εταιρίες αφήνουν πάντα καποια “κενα ασφαλείας” για να καταγράφουν οτι μπορούν , αυτοι που θέλουν (αστυνομία , υπηρεσίες ασφαλείας , εταιρίες , κτλ )

Ποιο λογισμικό θεωρείτε ασφαλέστερο , android , ios , windows phone , symbian , κτλ και αν υπάρχει τρόπος προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων

Ευχαριστώ

Manolis Tsagkarakis

βγάζει και αντίστροφη μέτρηση πριν αυτοκαταστραφεί;;;; :p

greeceandroid

Το χω ξαναδεί να συμβαίνει, όπως έχω ξαναδεί και το x A/V να ανιχνεύει το y Α/V ως κακόβουλο.

Ο λόγος είναι ότι όλα τα σύγχρονα A/V χρησιμοποιούν behavioral methods και heuristics για να μας προστατεύσουν καλύτερα.

Αυτό σε συνδιασμό με το γεγονός ότι η συμπεριφορά των προγραμμάτων A/V είναι αρκετά κοντά στην συμπεριφορά των ιών (startup registry entries, real-time system monitoring), έχει αποτελέσματα σαν το παραπάνω.

Κατά βάθος πάντως ναι, θα πρεπε τουλάχιστον τον εαυτό του να τον έχουν κάνει white-list.

Superuser

marketing
Hello…
Έχεις πχ το καλύτερο αγορασμένο antivirus και κάνεις ένα γενικό scan με αποτέλεσμα όλα οκ

βγαίνει ένα νέο,τυχαίνει να το.δείς κάπου και σου λέει δωρεάν beta

Το κάνεις εγκατάσταση για δοκιμή και σου βγάζει alert κατευθείαν για ιό (ενώ το άλλο σου λέει όλα οκ)πατάς εσυ να τον βρεί η beta και να τον εξολοθρεύσει (ταχαμ)τον ιό και τσουπ το παράθυρο:buy the.full version to eliminate the threat…

Ότι να ναι είναι και αυτός

Aris

> 2012.
> Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πληρώνουν για antivirus.

Πέρα απ’την πλάκα απλά βάλτε το Microsoft Security Essentials, που είναι κυριλέ και ο μόνος λόγος που δεν είναι προεγκατεστημένο στα Windows είναι επειδή οι εταιρίες antivirus πληρώνουν την microsoft για να μην το κάνει.

Τώρα, για τα “antivirus” που λες Superuser, ή κάτι “system speed-ups” που εντοπίζουν τι κάνει το PC αργό, είναι ότι πιο μούφα υπάρχει. Για πλάκα κάποτε είχε εγκαταστήσει κάτι τέτοια προγράμματα σε φρέσκα Windows XP Virtual Machines, και μου έβγαζαν μυνήματα για ιούς, spyware και ιστορίες και τα “speed-up” έβρισκαν 150 registry errors και fixes. Και μιλάμε για συστήματα αμέσως μετά την εγκατάσταση, έτρεχα το Windows Update και με τίποτα άλλο εγκατεστημένο. Με μόνο 20$ θα με έφτιαχναν.Απορώ πώς την πατάει κόσμος.

Aris

@Con456

Το android είναι open-source. Πράγμα που σημαίνει ότι επίτηδες κενά ασφαλείας τουλάχιστον σε επίπεδο software είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρχουν. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο που έχουν κάνει review το android source. Επίσης είναι linux-based που λέει πολλά για την ασφάλεια. Τώρα για iOS και Windows Phone ποτέ δεν γίνεται να ξέρεις τι υπάρχει κάτω απ’το καπό.

Όμως υπάρχει το άλλο “επίπεδο”, αυτό των εφαρμογών. Καλά τα privacy policies και τα γλυκόλογα, αλλά μερικές εφαρμογές όπως το facebook δεν πρόκειται πότε να μπουν σε κινητό μου. Το πρόβλημα πάντως εδώ είναι η “ευπιστία” των χρηστών. Κάνουν allow σε ότι να’ναι εφαρμογές να έχουν πλήρη πρόσβαση, χωρίς να δίνουν δεκάρα για την ιδιοτικότητά τους. Και ακριβώς για αυτόν το λόγο, τα android παρόλο που σε επίπεδο λειτουργικά είναι ασφαλή, έχουν μεγάλο πρόβλημα με εφαρμογές σπιούνους. Το android marketplace μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία στους developers, αλλά για αυτό τον λόγο έχει κατακλειστεί από σκουπίδια. Απ’την άλλη στο iOS οι εφαρμογές περνάνε από review και είναι γενικά πιο ελεγχόμενες. Η πρότασή μου για όποιον νοιάζεται για το privacy του είναι android με λίγες και σχολαστικά επιλεγμένες εφαρμογές. Και ποτέ επίσημο facebook app σε κινητό.

Superuser

Και όμως φίλε μου την πατάνε την φλούδα
sheep’s are everywhere….

Aris

>sheep’s are everywhere

Το sheep χρησιμοποιείται και για ενικό και για πληθυντικό. Sheep’s σημαίνει λοιπόν του προβάτου/ων.

Αυτούς που την πατάνε σε τέτοιες απάτες δεν θα τους έλεγα πρόβατα πάντως. Απλά είναι εύπιστοι και δεν ξέρουν να μυρίζονται τις απάτες. Θυμάμαι κάποτε υπήρχε ένα malware που σου έβγαζε διάφορες διαφημήσεις σε pop-up. Μια απ’αυτές ήταν για ένα μήνυμα που σου έλεγε ότι βρέθηκες μολυσμένος από το ΧΧ malware, και μπορούσες απλά να βάλεις ένα anti-malware πρόγραμμα για να το καθαρίσει. Έδινες ένα 15αράκι δολλάρια, λοιπόν, και όντως για 2-3 μήνες δεν ξαναείχες τέτοιες διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα δεν είχε καθαρίσει τίποτα και απλά ζήταγε το 15αράκι του πάλι μετά το 3μηνο, τώρα γιατί είχες μολυνθεί με το ΥΥ. Είχαν καταφέρει να κάνουν την μαγκιά να πιστεύεις ότι το πρόγραμμά τους έκανε όντως δουλειά και απλά είχες μολυνθεί με κάτι καινούργιο, βγάζοντας έτσι ένα 15άρι το 3μηνο απ’τους εύπιστους… Οι “χρυσές” αυτές εποχές του kazaa,limewire και dialers έχουν περάσει. Αν στο 2012 έχεις συνεχώς προβλήματα με ιούς, τότε το πρόβλημα το έχεις εσύ κι όχι τα “γα&%#να Windows”.

Silender

άντε αφού είναι και μέσα στο κλίμα του άρθρου…

https://www.myce.com/news/ios6-security-flaw-hackers-able-to-steal-images-and-videos-63864/

Con456

Aris ευχαριστώ !!!

Superuser

sheep:
Ναι λάθος εισαγωγή από την πρόβλεψη πληκτρολογίου
Εν έτη 2012;
Όχι δεν ξέρουν να μυρίζονται τις απάτες,αλλά απλώς το μόνο που ξέρουν είναι ο browser,Facebook,on και off

Εδώ φίλοι μου κάνανε format και μετά ψάχνανε στο κουτί για οπτικούς δίσκους εγκατάστασης των windows και με ρωτούσαν αν ξέρω τίποτα σπασμένα(αυτα τα ξέρουν…),μη γνωρίζοντας ότι το λειτουργικό είναι σε ξεχωριστό partition του σκληρού έτοιμο γιά ξαναεγκατάσταση

Το 50% κατόχων ειδικά στην Ελλάδα έχουν μαύρα μεσάνυχτα…

Okman

Το δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός … sophos anti-antivirus !!! χαχαχα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple iPhone

Game Boy Emulator iGBA: Αποσύρεται από το App Store λόγω spam και παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων

Μια εβδομάδα μετά τις ενημερώσεις, ένας εξομοιωτής Game Boy για το iPhone που ονομάζεται iGBA εμφανίστηκε στο App Store παγκοσμίως.

Software Apple featured iOS

iOS 18: Oι πρώτες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα χρησιμοποιούν διακομιστές Cloud

Το πρώτο σύνολο νέων χαρακτηριστικών ΑΙ της Apple που έχει προγραμματιστεί για το iOS 18 δεν θα βασίζεται καθόλου σε διακομιστές cloud.i

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.