Πανεπιστήμιο στην Ταϊβάν μηνύει την Apple για την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της Siri

Έχει ο καιρός γυρίσματα και οι θύτες γίνονται θύματα, έλεγε η γιαγιά μου και να που αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο! Εκεί που μας είχε φλομώσει στην πατέντα και τις μηνύσεις η Apple, έρχεται ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ταϊβάν να μας βάλει τα γυαλιά, όχι από το ασταμάτητο διάβασμα, αλλά επειδή μηνύει το Cupertino για παραβίαση πατεντών.

Η μήνυση έχει κατατεθεί σε αμερικανικό δικαστήριο και αφορά στην παραβίαση ευρεσιτεχνιών για ένα σύστημα αναγνώρισης φωνής, το οποίο δέχεται φωνητικές εντολές από το χρήστη για να πραγματοποιήσει κλήσεις και να εκτελέσει άλλες λειτουργίες.

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Cheng Kung τα έβαλε απροκάλυπτα με τη Siri για το iPhone και τις μελλοντικές εκδόσεις τόσο για το smartphone της Apple όσο και για το iPad, αφού ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει πατέντες το 2007 και το 2010 για εφαρμογές της τεχνολογίας μετατροπής της φωνής σε κείμενο.

Έτσι, ελάτε όλοι να ξεκινήσουμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο της… πατέντας, με μήλον της Έριδος τη… Siri!

, Πανεπιστήμιο στην Ταϊβάν μηνύει την Apple για την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής της Siri

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μανώλης

“ελάτε όλοι να ξεκινήσουμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο της… πατέντας, με μήλον της Έριδος τη… Siri!”, κυριολεκτικά “έγραψες”..!!! :p

azriel84

Κακό πανεπιστήμιο που δεν μοιράζεται τη γνώση του με τον κόσμο. Ε;

Lefteris

azriel84, τα κολπα με τις πατεντες τα ξεκινησε η apple, οποτε καλα να παθει! Οπως λεει και στην αρχη το αρθρο, εχει ο καιρος γυρισματα!!!:P

azriel84

@Lefteris
Η Apple πληρώνει σε πατέντες από πέρυσι.

https://www.guardian.co.uk/technology/2011/jun/14/apple-nokia-patent-case

Το σχόλιο μου αφορούσε την γενικότερη κατάσταση. Σε ανάλογο post πριν μια βδομάδα που η Apple κατοχύρωσε πατέντα και ζητούσε απαγορεύσεις, όλα τα παπαγαλάκια οι haters έπεσαν να τη φάνε και τώρα που άλλαξαν οι ρόλοι, 4 σχόλια μόνο…τι απέγιναν όλοι αυτοί οι πολέμιοι των πατεντών και της Apple δηλαδή; Τελικά, όλοι fanboys ήμαστε αλλά όπου μας συμφέρει μόνο 😛

Κωνσταντίνος

Βλαχάκη προσκυνώ για τη φράση στο τέλος του άρθρου και προσκυνώ το Πανεπιστήμιο της Ταιβαν για τη μήνυση στην Apple!!!

Κώστας Βλαχάκης

Συντάκτης: Νίκος Καϊμακάμης
Να τα λέμε αυτά! 😉

vasilis

@Kωνσταντίνος

Ο Καιμακάμης την έγραψε !! Στο θέμα μας τώρα καλά να πάθει η APPLE τα ήθελε και τα έπαθε!!!!!!!!!!!!!!

azriel84

Προβλέπω χρεοκοπία μετά απ’αυτή τη μήνυση…εμετικά πανεπιστήμια και εμετικές πατέντες από Apple haters!

Panos7GR

Βασικά και που την είχε αυτή την πατέντα το Πανεπιστήμιο Cheng Kung από το 2007 τι έκανε; Τουλάχιστον η Apple την αξιοποίησε και την έκανε προσιτή στο ευρύ κοινό και δημιούργησε μια τάση εξέλιξης. Επίσης η Samsung έβγαλε το S Voice κι η LG προετοιμάζει το δικό της. Βέβαια το ότι κατέθεσε μήνυση δεν σημαίνει ότι όντως την καταπατησε… Το ότι εκεί στο Cheng Kung φτιάξανε ένα πρόγραμμα που να μετατρέπει την φωνή σε κείμενο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και η Apple χρησιμοποίησε τους ίδιους αλγόριθμους. Μπορεί το Siri να χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο που να μετατρέπει την φωνή σε κείμενο. Οπότε ίδωμεν!

Περισσότερο πιστεύω ήταν κίνηση για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του το Πανεπιστήμιο κι αν καταφέρει να αποκομίσει τίποτα τότε καλώς. Το S Voice άραγε χρησιμοποιεί την ίδια μέθοδο; Αν ναι (οποίος ξέρει ας μας φωτίσει), τότε ίσως οι υποψίες μου να έχουν βάση.

GiannisWST

Φιλε azriel το πρόβλημα με την apple σήμερα είναι οτι απέκτησε διαφορετικής κατηγορίας haters. Παλιά haters ηταν όσοι δεν γούσταραν το σχεδιο, τη φιλοσοφία ή την τιμολογιακή πολιτική της. Εγω την έχω προτιμήσει σε όλα τα προιόντα απο ipod, iphone, ipad και imac στο παρελθον γιατί ήμουν ικανοποιημένος με ότι αγόραζα και το πως λειτουργούσαν. Εχω αγοράσει περισσότερα ιδιου τύπου προιόντα απλως επειδη την γούσταρα. Αλλα το θέμα με το πόλεμο της πατέντας το έχει πάει σε άλλο επίπεδο.

Προβλέπω να μην την πιέσει το πανεπιστήμιο, αλλα σίγουρα κατάφερε να ξεφύγει απο τον αγγλο δικαστη, αυτον που ειχε πει οτι το ipad ειναι πιο cool απο το galaxy tab και παλι εκανε έφεση ωστε να μην αναρτήσει τιποτα απο αυτα που της υπαγόρευσαν στο δικαστήριο. Να είναι καλα οι δικηγοροι της που βρηκαν παραθυράκια να το χειριστούν. Βλεπω μια τεχνολογικη εταιρία κολλοσο να προσπαθει με νυχια και με δόντια να κερδίσει τα χαμένα και με υποθεσεις που πολλές φορές υποβιβάζουν την αντίληψη των καταναλωτών.

akis

Πάντως το ότι η apple φοβάται τον ανταγωνισμό αυτό δείχνει ανασφάλεια.

stavros

Ολοιι οι τελειωμενοι προσπαθουν να βγαλουν λεφτα απο την apple…

A

προς Σταύρο,

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δε το γνωρίζω και πολύ πιθανόν να κάνουν τη συγκρκιμένη κίνηση με λόγο τον εντυπωσιασμό και τη διαφήμιση. Ωστόσο, ίσως και να μην ειναι έτσι μιας και η χώρα έχει κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια στη μηχανολογία και στους τομείς της ηλεκτρονικής και των υπολογιστών.
Ενδεικτικά:
– National Taiwan University of Science and Technology : https://en.wikipedia.org/wiki/National_Taiwan_University_of_Science_and_Technology
– National Chiao Tung University : https://en.wikipedia.org/wiki/National_Chiao_Tung_University

Το τελευταίο το έχω επισκευθεί και έχει πολύ ενδιαφέρον όπως και το προσωπικό του / ερευνητές.

Ολα τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με το ITRI ( Industrial Technology Research Institute ) σκοπός του ειναι να μεταφέρει τη τεχνολογία που παράγεται στη χώρα στην αγορά και να συνδέει πανεπιστήμια με επιχειρήσεις.. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Aν δε κάνω λάθος η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (η μεγαλύτερη κατασκευάστρια παγκοσμίως) και η Asus ξεκίνησαν απο ερευνητές του ITRI.

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως απο τα πανεπιστήμια αυτά βγήκαν και όλοι οι επιστήμονες / ιδρυτές των εταιριών (αλλά και ο συνιδριτής της Yahoo!) που έχουν κάνει τη Ταιβάν το κέντρο έρευνας και κατασκευής του (σχεδόν) 90% των προϊόντων που έχουν μέσα τους ηλεκτρονικά.

ntebis

Apple Fanboys Everywhere!

Tasos

Καλα, καθε τοσο ολο και καποια εταιρια κλεβει πατεντες απο καποια αλλη, δεν μου κανει καθολου εντυπωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.