Tech how-to, Κρατήστε ενημερωμένο το PC σας για να το κρατήσετε ασφαλές

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι επιθέσεις από τους απανταχού υιούς, σκουλήκια, δούρειους ίππους και όλα τα άλλα δυσάρεστα για την υγεία του υπολογιστή. Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το PC σας σφριγηλό και ροδοκόκκινο.

Καταρχήν αν διαθέτετε μηχάνημα με τουλάχιστον 2 GB μνήμης RAM και Windows τότε η καλύτερη ιδέα είναι να αναβαθμίσετε το μηχάνημα στα Windows 7. Η έκδοση XP έχει ξεπεράσει την δεκαετία ζωής και πρέπει επιτέλους να πάρει τον δρόμο της απόσυρσης. Πέρα από την συζήτηση όμως περί εκδόσεων των Windows κρατήστε οπωσδήποτε ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα με τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας. Κάθε δεύτερη Τρίτη (βράδυ στην Ελλάδα) του μήνα η Microsoft στέλνει στα PC τις τελευταίες μηνιαίες ενημερώσεις. Αυτό φυσικά συμβαίνει αν έχετε ενεργοποιήσει την αυτόματη εγκατάσταση (ή προειδοποίηση) ενημερώσεων. Υπάρχουν δύο μηχανισμοί ενημερώσεων: το Windows Update και το Microsoft Update. Ο πρώτος μηχανισμός είναι ο ελάχιστος επιθυμητός μιας και αναλαμβάνει να ενημερώνει μόνο το βασικό λειτουργικό σύστημα και όχι τα πρόσθετα προγράμματα της Microsoft όπως Silverlight, Office και άλλα. Ο δεύτερος μηχανισμός είναι και ο πιο απαραίτητος μιας και κρατάει σε φόρμα όλα τα προϊόντα της Microsoft που είναι εγκατεστημένα στο PC.

, Tech how-to, Κρατήστε ενημερωμένο το PC σας για να το κρατήσετε ασφαλές

Θα αναφέρουμε ειδικότερα το «πρόσθετο» Microsoft Security Essentials (MSE), το οποίο αποτελεί το δωρεάν αντιικό πρόγραμμα της Microsoft και είναι το ελάχιστο που πρέπει να διαθέτει κάθε παραθυρικός υπολογιστής. Θα το βρείτε εδώ. Το MSE αναβαθμίστηκε πρόσφατα στην έκδοση 4 και φυσικά η ενημέρωση και αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση (αν διαθέτετε κάποια παλαιότερη) πραγματοποιείται αυτόματα από το Microsoft Update.

Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι θεμιτό το Windows Update (ενδεχόμενα και χειροκίνητα) και όχι το Microsoft Update; Ναι , σε εταιρικά περιβάλλοντα με ειδικές εφαρμογές που κινδυνεύουν να «σπάσουν» αν αλλάξει κάτι στις υποδομές και τους μηχανισμούς του λειτουργικού συστήματος. Αυτό όμως είναι κάτι που ενδιαφέρει περισσότερο τα τμήματα υποστήριξης IT και όχι τους απλούς χρήστες των PC. Σε κάθε περίπτωση αν χρησιμοποιείτε το MSE τότε θα πρέπει να το συμπληρώσετε με ένα τρίτο πρόγραμμα anti-spyware όπως το Malwarebytes’ Anti-Malware που θα βρείτε και σε δωρεάν έκδοση εδώ.

, Tech how-to, Κρατήστε ενημερωμένο το PC σας για να το κρατήσετε ασφαλές

Υπάρχουν σοβαρές τρίτες δωρεάν εφαρμογές προστασίας; σαφώς και υπάρχουν. Αν θέλετε να δοκιμάσετε, θα σας προτείνουμε να αρχίσετε από το Zone Alarm της Checkpoint Software, τον απαραίτητο Δράκοντα της εποχής των Windows XP με ένα από τα πιο αυστηρά firewall της αγοράς. Πρόσφατα το Zone Alarm άρχισε να προσφέρει και το κομμάτι του antivirus δωρεάν. Σοβαρό έλεγχο διαθέτει και η δωρεάν σουίτα της Comodo που έχει στο οπλοστάσιο της ίσως το πιο παραμετροποιήσιμο firewall. Περνώντας στα «απλά» αντιικά θα αναφέρουμε ενδεικτικά τα Avira, Avast! και AVG που ανάλογα με την έκδοση προστατεύουν σε λιγότερο ή περισσότερο βαθμό το σύστημα σας. Πάντα στις δοκιμές σας να έχετε μόνο ένα αντιικό πρόγραμμα ενεργό ανά πάσα στιγμή.

Οι ενημερώσεις όμως δεν είναι προνόμιο μόνο της Microsoft. Ένα μοντέρνο PC για να αποδώσει τα μέγιστα έχει εγκατεστημένα και πρόσθετα προγράμματα από τρίτους κατασκευαστές όπως Mozilla Firefox, Google Chrome και Apple Safari για πλοήγηση στο Internet, Java της Oracle, Reader, Flash, AIR και Shockwave της Adobe, virtual drives όπως τα Daemon Tools, οδηγούς κάρτας γραφικών από τις nVidia, AMD ή Intel και άλλα συναφή που θεωρούνται πια εργαλεία συστήματος και χρειάζονται και αυτά συνεχείς ενημερώσεις και αναβαθμίσεις. Ευτυχώς τα περισσότερα από τα προαναφερόμενα πλέον αναβαθμίζονται αυτόματα ή βγάζουν ενημερωτικές προειδοποιήσεις όταν κυκλοφορήσει μία νέα έκδοση. Μην αγνοήσετε τα μηνύματα αυτά. Κάντε ευλαβικά τις ενημερώσεις, θα κλείνετε συνέχεια κερκόπορτες. Μπορεί η όλη διαδικασία των αναβαθμίσεων με τα μηνύματα και τις καθυστερήσεις να σας ξεβολεύει αλλά στην εποχή των συνέχεια δικτυωμένων και συνδεδεμένων με το Internet υπολογιστών είναι αναγκαία η λήψη μέτρων.

Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Τα άλλα μισά τα εξασφαλίζει ένα αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων του PC σας.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
vitalogy

Ενας απο τους πολλους λογους που παρατησα τα windows, ειχα βαρεθει να ασχολουμαι με ολα αυτα….

greeceandroid

Πολύ καλό και χρήσιμο. Δυστυχώς έχουμε δει πολλούς “επαγγελματίες” να προτρέπουν τους χρήστες να απενεργοποιούν τις ενημερώσεις, “γιατί δημιουργούν προβλήματα”

Τέλος, να προτείνω το EMET https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=1677 που δυστυχώς δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα έπρεπε. Αναγκάζει ASLR (και λοιπές τεχνικές κατά των exploit) σε όλες τις εφαρμογές που θα του ορίσουμε, οπότε π.χ. ένα dll που θα ήταν να φορτωθεί από κάποια συγκεκριμένη θέση μνήμης, τώρα θα φορτωθεί από τυχαία.

https://technet.microsoft.com/en-us/security/ff859539.aspx

Νικος93

Παιδια εγω εχω windows 7 και διεγραψα το microsoft essentials γιατι πηρα (αυθεντικο)το antivirus της kaspersky και μου ζητηθηκε να το κανω.Αυτο κανει πιο ευαλωτο το pc μου?(ωστοσο σε σκαναρισματα που κανω δεν εχω βρει κατι επικινδυνο)

Θάνος

Κι εγώ θεωρώ πως ίσως επιβαρύνει το σύστημα όλο αυτό με τις ενημερώσεις, άσε που μερικές φορές η αποτυχία της εγκατάστασης μιας ενημέρωσης γίνεται βραχνάς για το σύστημα και άντε να ξεκολλήσει….

Ωστόσο, το θεωρώ και μείζονος σημασίας μιας και στην ουσία γίνεται μόνο και μόνο για την ασφάλεια του χρήστη.

Τέλος, να προσθέσω πως κάποιος πρέπει να είναι αφελής, εάν νομίζει πως όλα τα υπόλοιπα ή έστω και ένα λειτουργικό είναι άτρωτο και δεν έχει προβλήματα, έστω και μη εμφανή….

Φιλικά πάντα….

Vanzel

Ubuntu λέμε και ησυχάζεις απ τις βλακείες της microsoft. Εκτός κι αν παίζεις παιχνίδια.

LLL

Μου απενεργοποίησαν πρόσφατα τις ενημερώσεις των windows (vista) (γνήσια) και από τότε μου βγάζει το σηματάκι της ασπίδας στα εικονίδια των προγραμμάτων και δεν κάνει λήψη ενημερώσεων σε κανένα πρόγραμμα, ούτε στο πιο απλό…τις ενεργοποίησα πάλι, αλλά οι λήψεις στα υπόλοιπα ακόμα δε γίνονται…πιο παλιά που είχε γίνει το ίδιο μου είχαν πει και το διόρθωσα, αλλά δε θυμάμαι πια…μπορεί να βοηθήσει κάποιος; και αν δεν έχεις γνήσια office ενεργοποιείς και το microsoft update; Ευχαριστώωωωω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.