Tizen, το αυγό και η κότα

Samsung και Intel είναι οι δύο βασικές εταιρείες που αναπτύσσουν και επενδύουν στο “νέο” λειτουργικό σύστημα Tizen (προφέρεται Τάιζεν) και προορίζεται για smartphones, tablets, smart TV’s, συστήματα in-car entertainment και άλλες “έξυπνες” συσκευές. Για να γνωρίσω από κοντά το Tizen (και το San Francisco!) παρακολούθησα το τριήμερο συνέδριο Tizen Developer Conference 2013.

Tizen λειτουργικό σύστημα, Tizen, το αυγό και η κότα

Το Tizen OS δεν είναι και τόσο “νέο”, αποτελεί εξέλιξη άλλων λειτουργικών συστημάτων και προγενέστερων προσπαθειών για εναλλακτικά open source λειτουργικά συστήματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ για την εξέλιξη του Tizen. Πίσω από το Tizen βρίσκονται και άλλες μεγάλες εταιρείες όπως οι Huawei, Fujitsu, NEC, Panasonic, Vodafone και Orange και αν τα πάει καλά σίγουρα θα προστεθούν και άλλες. Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει την υποστήριξή τους στο λειτουργικό σύστημα Tizen.

Τι με έκανε να διασχίσω τον Ατλαντικό και να προσγειωθώ στην δυτική ακτή της Αμερικής με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό; Η ανάγκη μου να γνωρίσω και να ανακαλύψω κάτι νέο και ίσως συναρπαστικό. Ήθελα να ζήσω από κοντά τον ενθουσιασμό και να αφουγκραστώ τις φιλοδοξίες όλων όσων εξελίσσουν το Tizen και θέλουν να μεγαλώσει. Θα τα καταφέρουν;

Μια πρώτη αυθόρμητη σκέψη είναι ότι δεν πείστηκα από αυτό το συνέδριο. Και όπως είδα τους developers που το παρακολούθησαν και αυτοί φάνηκαν σκεπτικοί και κάπως “μουδιασμένοι”. Αλλά και στις συζητήσεις που είχα με στελέχη εταιρειών που συμμετείχαν ως partners στο συνέδριο ζητώντας την προσωπική άποψη οι περισσότεροι έλεγαν “θα δούμε”.

Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά Tizen Developer Conference και λογικά θα ακολουθήσει και τρίτο το 2014. Η Samsung επενδύει εκατομμύρια δολάρια όχι μόνο στην ανάπτυξη του ίδιου του λειτουργικού συστήματος αλλά και στον εμπλουτισμό του Tizen Store (δείτε εδώ το Tizen Store εν δράσει) με εφαρμογές, μάλιστα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοίνωσε τον διαγωνισμό Tizen App Challenge με βραβεία συνολικής αξίας 4 εκ. δολαρίων! Επίσης πάνω από 20.000 εφαρμογές θα είναι άμεσα διαθέσιμες στο Tizen Store, ο λόγος για αυτές του λειτουργικού συστήματος Bada (πρόγονος του Tizen). Σημειώστε ότι τα Tizen smartphones και tablets θα μπορούν να τρέξουν και εφαρμογές του Android (video).

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, το Tizen βρίσκεται απέναντι στο ερώτημα η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Οι developers θα δημιουργήσουν καινοτόμες εφαρμογές ώστε να γίνει δελεαστικό στους χρήστες ή οι χρήστες θα πρέπει πρώτα να δοκιμάσουν το Tizen για να γίνει δελεαστικό στους developers. Μεγάλο ερώτημα είναι το αν χρειαζόμαστε ακόμα ένα λειτουργικό σύστημα. Android και iOS έχουν ωριμάσει ενώ Windows Phone και BlackBerry έχουν το δικό τους μερίδιο στην πίτα των OS. Υπάρχει χώρος για πέμπτο παίχτη;

Σύμφωνα με τα στελέχη της Samsung, υπάρχει μερίδιο για το Tizen τονίζοντας ότι η mobile αγορά είναι μια ευμεταβλητη αγορά που κανείς δεν μπορεί με ευκολία να κάνει προβλέψεις για το μέλλον της. Η δική μας άποψη είναι ότι το Tizen μπορεί να τα καταφέρει στην αγορά των smartphones και tablets γιατι ως λειτουργικό σύστημα για έξυπνες συσκευές (Smart TV’s, Ψηφιακές φωτογραφικές και έξυπνες οικιακές συσκευές) σίγουρα θα υπάρχει όσο υπάρχει Samsung.

Aν τα καταφέρει το Tizen η Samsung θα σταματήσει να είναι το αγαπημένο παιδί της Google και η δεύτερη θα “ενεργοποιήσει” τη Motorola Mobility που έχει εξαγοράσει και θα παράγει τα δικά της smartphones. Αυτό που θέλει να κάνει και η Samsung με το Tizen, έχει το hardware θέλει να δημιουργήσει και το software. Περίεργη και δύσκολη αυτή η σχέση και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το πως θα εξελιχθεί και ποιος από τους δύο θα κάνει πρώτος το μεγάλο βήμα.

Πάντως η Samsung μας έχει προετοιμάσει ότι προς τα τέλη του καλοκαιριού θα παρουσιάσει το πρώτο smartphone με Tizen ενώ έχει σκαριά αρκετά μοντέλα ακόμα. Σε ότι αφορά τα tablets εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να τα δούμε νωρίτερα από το 2014.

Θα τα καταφέρει το Tizen; Θα το παρακολουθούμε αναλυτικά μέσα από το Tizen.gr – Ελληνική κοινότητα του λειτουργικού συστήματος Tizen.

Άλλα λειτουργικά συστήματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες:
Firefox OS, Ubuntu Phone OS, Jolla Sailfish OS

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
john

Να κάνω μια ερώτηση? Γιατί κύριε βλαχάκη δύνουμε τόση έμφαση σε ένα λογισμικό όπως αυτό και για ένα παρόμοιο λογισμικό όπως το jolla sailfish, όχι ? Αν και δεν είμαι υποστηριχτής του δευτερού λογισμικού πιστεύω πως απο τα Media και ειδικά απο δημοφιλή Blog-Community σαν και αυτό. Εκτιμώ την δουλειά σου και σας παρακουλουθώ παντού αλλά δεν μπορώ να βλέπω να διαπράτονται αδικίες σας παρακαλώ πολύ διωρθώστε το. Όσον αφορά το tizen έχω δοκιμάσει το magnolia SDK στον υπολογιστή μου και έχω καταφέρει να γράψω μια εφαρμογή ροής ειδήσεων, έχει μια εύκολα και πολύ αγαπητή από τους τους developers γλώσσα. Αντιθέτως το jolla θέλει την τριπλάσια δουλειά παρεπιπτόντως! Ευχαριστώ πολύ.

drelopos

Αν μπουν απο πίσω samsung και intel δεν φοβάμαι τίποτα…

Πάνος

Η samsung ξέρει καλά τι κάνει. Τα γκάλαξυ πουλάνε σαν τρελά. Έχει διαφοροποιηθεί απο την google, κάνοντας το δικό της fork του android (όπως όλες οι εταιρείες) και παρουσιάζοντας το μοναδικά μέσω του touchwiz. Όταν παρουσιάσει την high end πρόταση της με tizen, μαντέψτε τι launcher θα έχει….
Το 80% του κόσμου (εντάξει, ίσως όχι τόσο, αλλά δεν θα με εξέπλητε κιόλας), ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ/ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ αν έχει android ή tizen. Λόγω touchwiz όοοοολα θα είναι γνώριμα.
Η google πρέπει να κάνει κάτι (αν και δεν μπορεί, γιατί το android είναι ελεύθερο) για να μην χάσει την samsung, η οποία πρακτικά κάνει τις περισότερες πωλήσεις στο android…

(Ε ρε γέλια που θα κάνω αν παρουσιάσει το note 3 με tizen)

OREZTIZ

Στην Κίνα υπάρχει και το Aliyun OS.Πολύ ωραίο φαίνεται. https://www.youtube.com/watch?v=50KhkQZhwT0

chri$

Πάντως η BlackBerry, δεν περίμενε πρώτα να γίνει δελεαστικό στους χρήστες (δεν είχε την πολυτέλεια)
Δημιούργησε κίνητρα στους ίδιους τους developers, ώστε να ασχοληθούν με το λειτουργικό αυτό

tech21man

Η samsung ξερει οντως τι κανει? Μιλαμε για μια εταιρεια που εχει φαει ξυλο με την παντοφλα σε ολες τις προηγουμενες προσπαθειες της. Νομιζω, απλα θελει περισσοτερα χρηματα απο το ιδιο πραγμα. Γιατι και το τελευταιο Bada τηλεφωνο? Αναθεμα αν καταλαβαινες διαφορα απο android. Ακομη δεν μπορω να ξεχασω ποσο παρακατιανη ηταν η samsung επι χρονια και τωρα παει να γινει apple στη θεση της apple. Δεν μιλαω μονο για τα τηλεφωνα…τηλεορασεις μεχρι και αυτοκινητα αιωνια τελευταια πισω απο τους επωνυμους (philips sony) ενα κλικ πανω απο τους ανωνυμους με value for money ως πρωτο λογο. Δεν ξερω τι θελει να κανει με το tizen. Μπραβο και σεβασμος στον κο βλαχακη που το εκανε απο προσωπικα εξοδα στην σημερινη εποχη και που εχει το θαρρος να μην υπερενθουσιαστει και να πει απλα…μετρια πραγματα? (τουλαχιστο αυτο καταλαβα και πανω κατω και αυτο μου βγαινει και μενα). Το μονο πραγμα που βλεπω ενδιαφερον ειναι τα ονοματα των αλλων εταιρειων για να ειμαι ειλικρινης. Αυτο ειναι ειδηση. Παρεμπιπτοντως και το android σαν multi-os δεν ξεκινησε, προς καμερες κιολας? Χερι που σε ταιζει samsung και που με κοπο τουλαχιστο εχεις γινει νο 1 σε αυτο το πεδιο, σα να πας να το δαγκωσεις. Αλλα… Συνέχεια »

makis88

Πραγματικά δεν βλέπω κανέναν λόγο για να πετύχει. Μα κανέναν! Για ποιον λόγο να πάρει κανείς ένα Samsung tizen smartphone αντί για android τη στιγμή που αντί να προσπαθεί έστω και αποτυχημένα να καινοτομεί θέλει απλά να φτιάξει κάτι με ίδιο ui που απλά θα προσπαθεί να παίξει τις εφαρμογές του android? παίρνεις κατ ευθείαν δηλαδή android αντί για android wannabe! Τουλάχιστον το sailfish os και το ubuntu phone προσπαθούν για μια διαφορετική προσέγγιση!

ΝΙΚΟΣ

το μονο os που θα κανει διαφορα θα ειναι το ubuntu os.κι ο λογος ειναι απλος,θα υπαρχει απο πισω σχεδον ολη η linux κοινοτητα που θα βρει ευκαιρια να δημιουργησει σε ενα νεο πεδιο,αυτο των smartphones,tablets κτλ. θα γινουμε μρτυρες μιας μεγαλης “εκρηξης” τοσο στο πεδιο των εφαρμογων οσο και του ιδιου του λειτουργεικου.και μονο η ιδεα οτι θα παιρνεις οποια συσκευη θελεις αρκει να μπορει να σηκωσει το λειτουργικο και να απολαμβανεις την ελευθερια που σου δινει το linux εχοντας την υποστηριξη της κονοτητας αυτης ειναι κατι που εξιταρει πολλους!

Κώστας D.

Δεν ξέρω αν θα πετύχει η όχι η samsung με το tizen αλλά πιστεύω ότι αξίζει η προσπάθεια. Καλό είναι και για εμάς τους καταναλωτές να υπάρχουν αρκετά λειτουργικά ώστε να διαλέγει ο καθένας αυτό που θέλει αλλά με την προυπόθεση να είναι και συμβατά μεταξύ τους. Πχ αν το tizen μπορεί τρέχει εφαρμογές του android αυτό είναι καλό! Θα ήθελα να είναι συμβατά και τα υπόλοιπα mozila ubuntu κ.τ.λ. Ας υπήρχε και ένα π.χ linux store όπου όλες οι εφαρμογές εκεί θα ήταν για όλα τα συμβατά λειτουργικά. Και σιγά σιγά να επεκταθούν και προς των pc μεριά ώστε να τελειώσει σιγά σιγά και το μονοπώλιο της microsoft.

Υ.Γ. Το αυγό έκανε την κότα.

keysmith

Δεν ξέρω τι μέλλον έχει. Σήμερα δεν βλέπω κάποιο. Κακό όμως δεν είναι να υπάρχει. Ελπίδα θα έχει αν βγάλουν και άλλοι τέτοιες συσκευές.

Υ.Γ. Η κότα έκανε το αυγό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το αυγό δεν κάνει πάντα κότα, κάνει και κόκκορα (δικό μου :P)

George

Το έχω γράψει παλαιότερα και το γράφω και τώρα..

Με τα ονόματα που έχει το Tizen απο πίσω, την native υποστήριξη Android εφαρμογών, ένα μέτριο (προς καλό) κατάστημα για αρχή (Samsung Apps) και την Samsung να μην έχει πρακτικά ανάγκη κανέναν σε θέματα hardware η Samsung το μόνο που έχει να κάνει είναι να χτυπήσει σε όλα τα επίπεδα: Άμεση κυκλοφορία 4 συσκευών. Τούμπανα smartphone/tablet με τρελό hardware, premium υλικά, εντυπωσιακές οθόνες κτλ. Mid range smartphone/tablet με μικρότερα χαρακτηριστικά και τιμές απο 150-250 (και όσο πάει ενα mid range tablet). Με τα πρώτα βήματα του Samsung Cloud να έχουν γίνει (Ηome Sync) και με το S Cloud να ετοιμάζεται, η Samsung μπορεί άμεσα να έχει ευρεία γκάμα προιόντων σε δικό της οικοσύστημα.

Με πλήρη γκάμα προιόντων, cloud service και την υποστήριξη που έχει αν υπάρχει ενα OS που μπορεί να απειλείσει τα iOS/Android είναι το Tizen. Δεν λέω θα το κάνει (δεν βλεπω στο μέλλον) απλα πιστεύω πως μόνο αυτό μπορεί.

Konstantinos

Σε κάποιο όχι πολύ μακρινό μέλλον – η Google θα κυκλοφορεί τα δικά της motorola-android phones και θα κλείσει την πόρτα σε κάθε άλλο κατασκευαστή. – η microsoft θα απορροφήσει την nokia και μαζί θα προωθούν κατά αποκλειστικότητα τις υπηρεσίες που παρέχει ήδη για της συσκευές της. – η apple θα συνεχίσει με την επιτυχημένει σειρά iphone που θα παράγει. H samsung έχει μαζέψει αρκετό χρήμα και με ένα επιτυχημένο όνομα galaxy συσκευών θα ακολουθήσει το δικό της δρόμο με τη στήριξη άλλων εταιριών που για ένα διάστημα ίσως επιδιώκει και παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης (huawei,zte etc) ώστε να έχει περισσότερα έσοδα στα ταμεία. Μέσα από αυτό το παιχνίδι μικρότεροι κατασκευαστές όπως htc, lg ίσως στραφούν σε ενδιάμεσες λύσεις μέχρι και να οδηγηθούν σε ενδεχόμενες συνεργασίες παραπλεύρως με την περίπτωση της lg να λειτουργεί περισσότερο ως κατασκευάστρια εξαρτημάτων παρά εταιρία συσκευών κινητής. Τα έσοδα όμως για αυτές έτσι θα είναι αρκετά χαμηλά. Ακόμα και την περίοδο αυτή η αγορά συγκεντρώνεται σε ένα μικρό αριθμό εταιριών με αποτέλεσμα μία συσκευή τύπου htc one να μην κάνει διαφορά στα ταμεία της εταιρίας. Την ίδια στιγμή η αποτυχημένη προσπάθεια της blackberry να ανακτήσει το ενδιαφέρον της αγοράς έχει κάνει αισθητά τα αποτελέσματα. Η αδυναμία… Συνέχεια »

arg

Γιατί νομίζω ότι πολλά απο αυτά τα ΙΟ χωρίς να έχω σχετική ιδέα θα πάρουν τα …. της G @@ GLE ? και ο λόγος νομίζω είναι απλός, γιατί σου δίνει τα παντα και συγχρονίζει τα πάντα μέσα απο έναν λογαργιασμό έτσι απλα. πράγμα που όλοι οι υπόλυποι ΙΟ προγραμματιστές θέλουν πολλύ χρόνο να φτάσουν στο επίπεδο της googel.

Konstantinos

Τί είναι IO?

Andy

Μάλλον “OS” ήθελε να πει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Software

Η GitHub απολύει το 10% του προσωπικού της

Η GitHub, πλατφόρμα software collaboration, μπαίνει στον “χορό” των απολύσεων και περικόπτει το 10% του προσωπικού της.

Smartphones Samsung Software

Samsung: Το λογισμικό Good Lock επεκτείνεται σε πολλές χώρες

Τέλος φαίνεται να μπαίνει στα παράπονα αρκετών χρηστών της Samsung για την αποτυχία πρόσβασης στην σουίτα εφαρμογών Good Lock, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μέρη σχετικά με τη χρήση των συσκευών Android της εταιρείας.

Smartphones Google Google Pixel Software

Google: Βελτιώνει τους χρόνους εγκατάστασης ενημέρωσης λογισμικού στα Pixel

H Google προχωρά στην βελτίωση του χρόνου εγκατάστασης των ενημερώσεων λογισμικού στα Pixel, που πλέον χρειάζονται λιγότερο συνολικό χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Internet Metaverse Software

Metaverse: Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για την αγορά εικονικής γης

Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί σε εικονική γη τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς άνθρωποι και εταιρείες αγωνίζονται για να αποκτήσουν έδαφος στο Metaverse.