Ubuntu 12.10, Το αγαπημένο open-source λειτουργικό επιστρέφει ανανεωμένο

Δεν είναι και λίγοι οι φίλοι του Ubuntu Linux εκεί έξω, επομένως μία είδηση όπως είναι η παρουσίαση του νέου Ubuntu 12.10 μόνο ως απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Το νέο λειτουργικό σύστημα έχει αρκετές βελτιώσεις και πολλά ενδιαφέροντα καινούρια χαρακτηριστικά που το κάνουν ακόμα πιο ποθητό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει μία από τις πιο… διάσημες διανομές Linux.

Στο νέο λειτουργικό υπάρχουν web apps, με δυνατότητα να κάνεις pin στον Launcher το Facebook, το Gmail και άλλες ανάλογες εφαρμογές. Από την άλλη, το Search, εκτός από τα αρχεία του υπολογιστή αναλαμβάνει να ψάχνει και στα online accounts σας. Ένα αρκούντως χρήσιμο στοιχείο είναι το ενισχυμένο Preview στο Dash, από όπου μπορείτε να εκτελείτε και διάφορες εργασίες, όπως αναπαραγωγή μουσικών αρχείων, κ.λπ.

Τα στοιχεία που δεν έχουν αλλάξει είναι ο δωρεάν χαρακτήρας, η συμβατότητα, η ευκολία χρήσης και μετάβασης στο νέο λειτουργικό και η ταχύτατη εκτέλεση των εντολών του χρήστη. Ίσως να μην είναι και άστοχο τελικά, που η Canonical μας προτρέπει να αποφύγουμε τον “μπελά” του να βάλουμε τα Windows 8, με το να εγκαταστήσουμε το νέο Ubuntu.

Και γιατί όχι, λέμε εμείς… Εσείς τι λέτε; Ubuntu 12.10 ή Windows 8;

Αν θέλετε να κατεβάσετε το νέο λειτουργικό σύστημα μπορείτε να το κάνετε από εδώ.

, Ubuntu 12.10, Το αγαπημένο open-source λειτουργικό επιστρέφει ανανεωμένο
Η παραπάνω εικόνα έχει αφαιρεθεί πλέον.

, Ubuntu 12.10, Το αγαπημένο open-source λειτουργικό επιστρέφει ανανεωμένο

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Axilleas

Εχω ενα παλιο laptop (οχι το κανονικο pc μου) με centrino 2Ghz και δε μπορω να βαλω δυστυχως ubuntu για να πειραματιστω με γιατι αφησαν απεξω την υποστηριξη pae. Κριμα…

Γενικα μετα το φτιαξιμο του μαρκετ τους, ειναι αρκετα ευκολο να τα χρησιμοποιησεις.

Eaglos

Ούτε Win 8 αλλά ούτε Ubuntu. Win 7 64bit για πολλά πολλά χρονια.

makis88

Ο πραγματικός πόνος θα είναι όταν τα βάλεις και δεν βρίσκεις drivers για κάτι ή θες να κάνεις κάτι και δεν υπάρχει πρόγραμμα που να το κάνει! Είναι καλό να βελτιώνονται πάντως!

junior

Eaglos εισαι αχετος…….

μακις88 drivers βρισκεις αλλα τα Ubuntu θελουν λιγο χρονο να τα μαθεις και οταν τα μαθεις δεν τα αλαζεις

jim

Αν κάποιος αλλάξει την προσέγγιση χρήσης που έχει συνηθίσει στα win τότε η προσαρμογή είναι εύκολη. Είναι άλλο λειτουργικό και όχι κλώνος για να συγκρίνεις.

pgetsos

τι διαφορες εχει απο τη 12.04 ?

john

για τα drivers μόνο τα ubuntu δεν φταίνε …

Tasos

Pure GNU/Debian Linux (stable) και τίποτα άλλο για εμένα. Όσο για τους drivers, τα πράγματα είναι απλά. Στα κριτήρια αγοράς hardware, κάνεις μία έρευνα αγοράς και πάιρνεις hardware που θα είναι συμβατό με το λειτουργικό σύστημα της αρεσκείας σου, το οποίο εξαρτάται κι αυτό με το τι ζητάς, πχ games? web?, programming?, σχέδιο?. “Do your work, don’t be stupid” 🙂

tolkιen

Καλα τωρα μην υπερβαλουμε ubuntu αντι windows 8. Ειναι λιγο αστειο. Τα εβαλα απο χθες βραδυ μιας και χρησιμοποιω και linux γενικα. Αν τα windows 8 σας φενονται παραξενα τα ubuntu για μενα ειναι τραγικα. Παλια ηταν η πρωτη μου επιλογη αλλα με το νεο περιβαλλον τα θεωωρω αθλια. Απλα αν καποιος θελει κατι τσαμπα ας τα δοκιμασει παρα να κλεβει με προγραμματα τα windows.

Aris

Δεν θα πρότεινα 12.10. Τα 12.04 είναι LTS, δηλαδή Long Term Support, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχεις support(δηλαδή ανανέωση των πακέτων στα repositories) για πολλά χρόνια χωρίς να μπλέκεις με ανούσιες distribution αναβαθμίσεις. Προσωπικά εμένα πάντως το Unity το μίσησα απ’την πρώτη φορά που το αντίκρυσα και έχω “εκνευριστεί” με την Canonical για αυτό που έκανε στο gnome 2. Κατά τα άλλα τα ubuntu είναι κομπλέ, αρκεί να μην είσαι σε κάποια απ’τις κατηγορίες χρηστών όπου τα linux δεν σε συμφέρουν(πχ dj,photographer). Επίσης τα 12.10 έχουν amazon adds, αλλά είναι πολύ απλό να τις αφαιρέσεις. Ως εναλλακτικό dekstop linux distribution θα πρότεινα Linux Mint 13 ή Fuduntu.

@junior: Γιατί είναι άσχετος; Τα win7 64bit είναι και θα είναι για αρκετά χρόνια κομπλέ λειτουργικό. Δεν έχουν όλοι τις ίδες ανάγκες ούτε όλοι τον χρόνο και την διάθεση για να κάνουν το switch στα linux. Μην είσαι ελιτιστής.

@Tasos: To Debian stable καλό και χρυσό αλλά για desktop μπορείς να θυσιάσεις λίγο stability για να έχεις πιο καινούργια πακέτα. Στο stable τα πακέτα είναι “πανάρχαια”. Squeeze ή ακόμα κι unstable αρκούν. Επίσης το debian όπως και να το κάνεις είναι πιο δύσκολο στο στήσιμο για κάποιον μη έμπειρο χρήστη.

Doodieman

@junior απτο ονομα και μονο δειχνει ποσο μικρος εισαι…πρωτον τα 7 x64 ειναι μακραν μεχρι στιγμης το καλυτερο λειτουργικο και οχι τα 8…και δευτερον ειναι ΤΟ ubuntu οχι ΤΑ…το linux δεν ειναι windows…οποτε μην το παιζεις ειδικος και μαγκας

Βασίλης

Επιτέλους, είναι «ΤΟ Ubuntu», όχι «τα Ubuntu». Τα Windows είναι «τα» γιατί είναι στον πληθυντικό.
Έχω το 12.10 από προχθές και είμαι υπερευχαριστημένος. Βελτίωσαν αρκετά πράγματα και διόρθωσαν και κάτι bug-άκια που είχα στο 12.04. Η αναβάθμιση συνίσταται, μην ακούτε τι λένε κάποιοι από πάνω.

ΥΓ1: Φυσικά και η 12.10 ΕΧΕΙ support. Απλά έχει support για 2 χρόνια, ενώ η LTS για 4. Αυτή είναι η μόνη διαφορά. Αν δεν είσαι εταιρεία (που λογικό είναι να αποφεύγουν όσο μπορούν τις αναβαθμίσεις, αφού έχουν φέρει το σύστημά τους σε μια επιθυμητή κατάσταση και δεν θέλουν να ρισκάρουν να τη χαλάσουν) δεν έχει νόημα να μείνεις στην LTS. Αναβάθμιση κάθε 6 μήνες και είσαι άρχοντας.

ΥΓ2: Η Canonical δεν έκανε τίποτα στο GNOME2. Η ομάδα του GNOME αποφάσισε να το αλλάξει εντελώς με το GNOME3, στοχεύοντας κυρίως τα tablet. Παρεμπιπτόντως, στο Ubuntu μπορείς να εγκαταστήσεις και το gnome2 και το gnome3. Παρόλα αυτά εγώ προτιμώ το Unity, που σε κάθε έκδοση γίνεται και καλύτερο.

ΥΓ3: Έχω και Windows 7 σε dual boot, αλλά όλο και περισσότερο τελευταία χρησιμοποιώ το Ubuntu. Πολύ πιο ολοκληρωμένο και ομογενές.

tasos

Doodieman

k@tour@ και λιγο… το junior ειναι nickname και οσο αν ξερω τα – το ubuntu ασε να το κρινει καποιος αλλος, παντος οσο αφορα σταθερο λειτουργικο τα 7αρια καλα ειναι ολα οταν θελεις ταχυτητα στον υπολογιστη σου απο την στιγμη που θα τον ανοιξεις και πραγματικα ΣΤΑΘΕΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΚΟ,

tasos

τοτε το – τα linux ειναι ετοι φωτος μπροστα……

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Linux macOS Windows

Οι περισσότεροι προγραμματιστές στρέφονται στο Linux – Ξεπέρασε σε δημοφιλία το macOS

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας προγραμματιστών Stack Overflow 2022, που αναφέρει ότι το λογισμικό Linux είναι πλέον πιο δημοφιλές από το macOS της Apple, καθώς οι προγραμματιστές στρέφονται σε άλλα συστήματα.

Smartphones Windows 11 Linux

Windows Subsystem for Linux: Θα γίνει ειδικό app στο Store

H νέα έκδοση του Windows Subsystem for Linux θα πάρει τη μορφή ενός app στο Microsoft Store, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Software Apple Linux Mac

Τα Mac με Apple M1 chip μπορούν πλέον να τρέξουν και Ubuntu Linux

Μέσω της VM πρότασης της Corellium, οι χρήστες Mac με Apple M1 chip μπορούν να τρέξουν την πλήρη έκδοση των Ubuntu Linux, με μερικούς περιορισμούς.

Software Apple featured Linux

Apple M1: Μετά τα ARM Windows 10, τρέχει και Linux

Αφού μπόρεσε να τρέξει με απόλυτη επιτυχία τα Windows 10 ARM, το νέο Apple M1 chipset τρέχει πλέον και Linux, με τη βοήθεια βέβαια VM.