Windows 10: Κοινές εφαρμογές σε όλες τις συσκευές

Τα Windows 10 είναι το πιο πολυσυζητημένο λειτουργικό τον τελευταίο χρόνο. Μπορεί τα Windows 8 και τα 8.1 να αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες και ασυμβατότητες στο παρελθόν, αλλά η Microsoft επιστρέφει πιο αποφασισμένη από ποτέ. Αυτό όμως φαίνεται ότι θα αλλάξει με την έλευση της έκδοσης Windows 10.

Έτσι, με δημοσιεύματα από το περιβάλλον του κολοσσού των λογισμικών έγινε γνωστό πως τα Windows 10 θα είναι συμβατά με όλες τις συσκευές και όλα τα περιβάλλοντα χρήσης. Στις συσκευές συμπεριλαμβάνονται κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κονσόλες και σκοπός της εταιρείας είναι, από τις 23/03/15 όποτε και κυκλοφόρησε το SDK preview να δώσει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να κατασκευάσουν εφαρμογές για τα Windows 10.

Windows 10: Κοινές εφαρμογές σε όλες τις συσκευές, Windows 10: Κοινές εφαρμογές σε όλες τις συσκευές

Το πιο σημαντικό από όλα τα εργαλεία για τους προγραμματιστές είναι το Adaptive UX. Από την ονομασία μάλιστα (adaptive = προσαρμοστικό), κάποιοι μπορεί να έχουν την υποψία κι εμείς τους την επιβεβαιώνουμε. Το Adaptive UX είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προσαρμοστεί εξίσου σε κάθε οθόνη, κινητό τηλέφωνο ή οθόνη υπολογιστή. Προσθέτοντας αυτό το εργαλείο λοιπόν, οι προγραμματιστές θα μεταφέρουν τις εφαρμογές που είχατε στις συσκευές Windows 8.1 στα Windows 10 με μια απλή ενημέρωση και θα είναι κοινές για κάθε σας συσκευή. Κοινές;

Φυσικά και θα είναι κοινές, αφού το Adaptive UX θα επιτρέπει να αναγνωρίζουν σε τι είδους συσκευή τρέχουν οι εφαρμογές και θα προσαρμόζουν ανάλογα το περιβάλλον χρήστη. Αυτή η προσθήκη θα είναι πολύ χρήσιμη στα laptop και στα tablet που θα περιλαμβάνουν οθόνες αφής ή ακόμα και πληκτρολόγιο – ποντίκι. Όταν θα χρησιμοποιείται η αφή ή το desktop set η εφαρμογή θα αντιλαμβάνεται πού χρησιμοποιείται και θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον κατάλληλα. Μία νέα προσθήκη περισσότερο σαν βοήθημα στους προγραμματιστές που θα τους λέει ποια χαρακτηριστικά των Windows είναι διαθέσιμα σε ποιες συσκευές και θα δίνει τη δυνατότητα μετατροπής του κώδικα κατά την εκκίνηση ώστε να δίνει την αίσθηση ότι η εφαρμογή τρέχει άψογα στη συσκευή που είναι εγκατεστημένη.

Τα Windows 10 κάνουν πραγματικά τα πάντα για να τα εγκαταστήσουμε και να τα προτιμήσουμε. Ο καιρός είναι γαρ εγγύς, το καλοκαίρι κυκλοφορούν επίσημα, χωρίς ημερομηνίες να έχουν δοθεί και θα είναι δωρεάν μόνο για όσους τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τα εγκαταστήσουν στις συσκευές τους.

Επεξηγήσεις: desktop set αναφέρεται ο συνδυασμός του ποντικιού και του πληκτρολογίου, αυτή είναι και η ονομασία της Microsoft για τα δικά της προϊόντα.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Πραγματικά έχω μεγάλη περιέργεια να τα δω και στην πράξη, ελπίζω μόνο να είναι στο mobile κομμάτι σαν το android (ολοκληρωμένο λογισμικό και όχι πετσοκομένο).
Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι, μακάρι να είναι καλά γιατί στο pc έχω ακόμη τα 7άρια και είμαι πολύ ευχαριστημένος αν και δοκίμασα και τα 8ρια το οποίο επίσης είναι καλά αλλά πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός το desktop με τα τετραγωνάκια. Για να δούμε.

mimis13

Πως εννοείς ότι στα κινητά τα widnows είναι πετσοκομμένα; Και τα tiles είναι ξεχωριστό interface εντελώς. Δεν είναι κοινό. Ειδικά αν πατήσεις στις ιδιότητες της επιφάνειας εργασίας και προσπεράσεις την οθόνη με τα tiles είναι σα να έχεις windows 7 σε 8.1 μορφή.

Τα windows 8.1 φτιάχτηκαν για αρκετό personalization σε όλες τις συσκευές που το φοράνε.

Dimitris77

@Αλέξανδρος

Εξαρταται τι εννοεις “πετσοκομμενο”. Οτι θα εχουμε περιβαλλον Win10, θα εχουμε. Ολοι δηλαδη θα απολαυσουμε (ελπιζω) την ιδια εμπειρια χρησης οσον αφορα το κομματι του UI. Απο κει και περα, εξυπακουεται οτι καθε συσκευη θα παρει το κατι παραπανω ή το κατι λιγοτερο αναλογα με το hardware της. Αν φορτωθω εγω με το Lumia 530 την ιδια εκδοση Win10 που θα παρει το 930 και βαρυνω τη συσκευη μου με αχρειαστα πραγματα, καλυτερα να ξαναγυρισω στο Android.

Αυτο κανει η Google, το “ολοκληρωμενο” που λες, βγαινει μια εκδοση για ολους. Γι’αυτο υποστηριζει τα software updates το πολυ 1,5 χρονο απο την κυκλοφορια της συσκευης. Μετα σου λεει, εγω δεν μπορω να εγγυηθω πως το τηλεφωνο σου θα τρεχει σωστα τη νεα εκδοση Android κι επισημως δε σ’τη δινω καθολου. Αν θελεις αγορασε μια πιο συγχρονη συσκευη ή παρε το ρισκο να φλασαρεις μονος σου ROM ή στην τελικη μεινε οπως εισαι.

Dimitris77

Βασικα οσον αφορα τη 2η παραγραφο που εγραψα παραπανω, δεν ειμαι σιγουρος αν αφορα τη Google ή τους κατασκευαστες και πώς συνεννοουνται μεταξυ τους, παντως η ουσια δεν αλλαζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software Apple Apple Music Apple TV

Οι εφαρμογές Apple Music, TV και Devices διαθέσιμες στα Windows

Η Apple ετοιμάζεται εδώ και καιρό να φέρει τρεις βασικές εφαρμογές της στα Windows και, μετά από μήνες σε μορφή beta, τα app είναι διαθέσιμα.