Windows 8, Τι κρύβεται πίσω από το όμορφο user interface

Εάν νόμιζες ότι η μόνη αλλαγή που φέρνουν τα Windows 8 στον υπολογιστή ή την ταμπλέτα σου είναι μόνο το όμορφο user interface, με τα tiles και τη λειτουργία αφής, τότε πλανάσαι πλάνην οικτράν. Μιλάμε για ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο αλλάζει πολλά πράγματα που υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια. Ας δούμε μερικές σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο λειτουργικό σύστημα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα Windows 8 καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και απαιτούν μικρότερη μνήμη από ότι συνέβαινε με τα Windows 7. Μια σειρά από νέα στοιχεία του νέου λειτουργικού αφορούν στις βιβλιοθήκες WinRT, με την υποστήριξή τους στις WinRT εφαρμογές. Κάθε εφαρμογή Metro μπορεί να διαβάζει και να γράφει στοιχεία στον δικό της αποθηκευτικό χώρο. Εάν η εφαρμογή θέλει να κάνει κάτι παραπάνω, για παράδειγμα να μπει στο ίντερνετ ή να δει το φάκελο των εικόνων, τότε πρέπει να ζητήσει ειδική άδεια.

Στα Windows 8 υπάρχουν τα AppContainers με διαφορετικά integrity levels, έτσι ώστε προγράμματα όπως οι web browsers να έχουν low integrity μιας και είναι οι πιο πιθανοί στόχοι κακόβουλων επιθέσεων και υποκλοπών. Τα επίπεδα integrity είναι low, medium, high, ενώ υπάρχει τo untrusted και το system integrity που αποτελούν το κάτω και άνω άκρο αντίστοιχα. Τα AppContainers είναι ακόμα ένα integrity level, το οποίο συγκεντρώνει όλα όσα δηλώνει μία εφαρμογή ότι θέλει να χρησιμοποιεί. Κάθε φορά που μια εφαρμογή εκτελεί μία διεργασία, το σύστημα εφαρμόζει όσα προβλέπει τόσο το integrity level όσο και το security identifier. Ουσιαστικά, το σύστημα ελέγχει στενά όλες τις εφαρμογές μέσα από μια αρκετά αναλυτική διαδικασία έγκρισης.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι το Connected StandBy, το οποίο αποτελεί μία λειτουργία αναμονής, ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας, η οποία επαναφέρει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση λειτουργίας, μόλις αυτό ζητηθεί. Τα νέα στοιχεία είναι πολλά και πολύ ενδιαφέροντα. Μπείτε στο link της πηγής, προκειμένου να διαβάσετε μία ολοκληρωμένη τεχνική ανάλυση όλων των νέων τεχνικών χαρακτηριστικών.

, Windows 8, Τι κρύβεται πίσω από το όμορφο user interface

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manos

Να προσθέσω και κάτι ακόμα …

Όταν είχαμε πάει στο Joomla Day Greece 2012 Ο Γιώργος Κανελλόπουλος από Microsoft Hellas μίλησε για το Metro UI & HTML5, μας είπε επίσης για μια καινούργια λειτουργία που κάνουν τα Windows 8 είναι κατά το minimize του προγράμματος να φεύγει τελείως από την μνήμη μιας και αυτό δεν λειτουργεί τώρα αυτό δεν ξέρω αν φεύγει από process η όχι αλλα μας είπε ότι έχουν φτιάξει αυτήν την λειτουργία. Οποτε όσοι δουλεύουμε διαφορα προγράμματα p.x Google Chrome με καμια 45 ρία tabs ανοιχτά δεν θα κολλάει μιας και δεν θα το χρησιμοποιούμε… Άρα θα γλιτώνει καμια 500 ρία mb μνήμη.

mihalis13

Έχω windows vista(απο το 2007) αλλά δεν τα έχω σε κάποιον υπολογιστή περασμένα.Γινεται να πάρω το update των 8 χωρίς να τα περάσω πουθενα ή πρέπει αναγκαστικα να είναι περασμένα;;;

Manos

@mihalis13 πρέπει να είναι αναγκαστικά περασμένα… Το Upgrarde γίνεται εφόσον έχεις windows original απάνω

mihalis13

@Manos Ευχαριστώ πολύ.Και κάτι άλλο αν ξέρεις εφόσον περασω τα vista και κάνω το upgrade μετά μπορώ να κάνω τα 8 σε ένα boot cd και να τα περνάω μόνα τους ή πάντα θα χρειάζομαι τα vista;;;

Manos

@mihalis13 Κατά την διάρκεια εγκαταστάσεις του Windows 8 έχεις επιλογή για Clean Installation οποτε μπορείς να επιλέξεις να κανεις format τον δίσκο. Αν θες να ξανακάνεις δεύτερη φορα format κανεις τον ίδιο τρόπο Clean Installation μεσα απο τα Win 8 αν λέω κάτι λάθος ας με διορθώσει κάποιος …

Κωνσταντίνος

Μέσα σε αυτά είναι σύστημα αρχείων, από NTFS σε ReFS (health model)

https://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/09/redesigning-chkdsk-and-the-new-ntfs-health-model.aspx

Manos

Διόρθωση 😛 εγκατάστασης**

tasos

Linux για να εχεις το κεφάλι σου ήσυχο 🙂

Ψαλτακης Νικολαος

Νομιζω εχεις δυνατοτητα οταν τελειωσει να κατεβαζει τα αρχεια της αναβαθμησης δυο επιλογες εγκατασταση και εγγραφη iso για να μπορεις να κανεις και καθαρη εγκατασταση

Κώστας Βλαχάκης

Σου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει ένα αρχείο ISO για να το κάψεις εσύ σε DVD ή να σου δημιουργήσει ένα bootable USB stick.

mihalis13

Κώστα η προσφορα με τα 30 ευρώ είναι σαν να αγοράζεις κανονικά windows δηλαδη απ’οτι κατάλαβα.Επομένως μετά έχεις πλήρη υποστηριξη από τη Microsoft για πάντα(updates Κλπ)

Πανος Σομπολος

@tasos άρα να μην ξανακάνουμε και σεξ για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από το Aids 😛

@Manos φίλε έχω την εντύπωση πως μπορεί ο φίλος να κάνει την αναβάθμιση αν έχει απλά το dvd και τους σειριακούς του,απ την στιγμή που υπάρχει η επιλογή για clean install έχουν την δυνατότητα να μπουν και σε φορμαρισμένο δίσκο άρα υπάρχει τρόπος να γίνει η πιστοποίηση και χωρίς να είναι εγκατεστημένα! Με κάθε επιφύλαξη όμως γιατί ακόμα χρησιμοποιώ την Evaluation εκδοσή!
Αν έχεις κάνει αναβάθμιση σε δικό σου σύστημα θα με ενδιέφερε να μάθω τι σου ζήτησε τελος του μηνα θα το κάνω και εγώ με κάτι XP που έχω

tasos

@Πάνος δεν ξερω ποιο κεφάλι κατάλαβες εσύ 😛

Πανος Σομπολος

edit: έκανα την online διαδικασία για αναβάθμιση μέχρι το σημείο την πληρωμής αν πληρωνα δλδ θα προχωρούσα στο download! Δεν αντιμετώπισα πρόβλημα και προχώρησε κανονικά με την evaluation των 8 που έχω εγκατεστημένη! Άρα μάλλον η πιστοποίηση μπορεί να γίνει και με άλλον τρόπο!
Πάντα με καθε επιφύλαξη και διάθεση διαλόγου

Manos

@Πανος Σομπολος Όταν έκανα upgrade από Vista σε Windows 7 έκανα format και πέρασα το dvd με clean install δούλεψε κανονικά όταν όμως από HDD άλλαξα σε SSD δεν μου δούλεψε αυτό με το Clean install έγινε κανονικά η εγκατάσταση απλά δεν δέχτηκε το κλειδί και έλεγε ένα μήνυμα κατά το activation (This Version is only for upgrade). Αυτό που έκανα είναι να ξανακάνω format και το ξαναπέρασα οποτε δούλεψε κανονικά μετά, γιατί το έβλεπε ότι έχει ήδη Windows απάνω… Τώρα μέχρι εδώ ξέρω από εκεί και πέρα Microsoft είναι αυτή κανεις δεν ξέρει τι να περιμένει… lol

mihalis13

Τα vista τα έχω σε αυθεντικά(ακόμα μετανιώνω για την αγορά) και σαν “εκδικηση” για τα λεφτά που έχασα τα 7 τα έχω σπασμενα.(Να σημειώσω έχω αυθεντικα xp,millenium και 98) δηλαδή μόνο στην ουσιά με τα 7ρια υπήρξα παράνομος το θέμα είναι ότι βαριέμαι να κάνω Install τα vista και λέω μην υπάρχει τρόπος να πληρώσω κανονικα τα 30 ευρώ για τα 8ρια χωρίς να υποστώ την ταλαιπωρία των vista(τα οποια δε ξέρω καν αν είναι 64-Bit και θέλω τα 8 οπως και δήποτε 64)

Πανος Σομπολος

@mihalis13 νομίζω πως αξίζει τον κόπο φίλε Μιχάλη είναι μόλις 30 ευρώ και μέχρι τον Ιανουάριο η προσφορά άρα κανε την καρδιά σου πέτρα και βάλε τα vista για να γίνει σίγουρα η αναβάθμιση! με τα Bit δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα θα σου βγαλει επιλογή πια version θα κατεβάσεις!
Και έχεις δίκιο άμα τα δοκιμάσεις δεν τα αλλάζεις φίλε τα θες οπως και δηποτε :p Άσε που έχω μπει στην πρίζα να πάρω και windows phone!! Δοκίμασα τον συνδυασμό PC+Phone σε έναν κολλητό μου και την καταβρηκα είναι σαν να κλείνεις το PC σε ένα κουτάκι και να το παίρνεις μαζί σου ,άλλη εμπειρία λεμε, και μιλάμε για ΖΤΕ Τania ούτε καν windows phone 8

sadf

τι να το κάνουμε το linux ρε παλληκάρι, sudo θα τρέχουμε;

tasos

Έχεις δίκιο, καλύτερα ένα να τρέχεις ένα full virus scan κάθε μέρα 🙂

Σταμάτης Γεωργονταρόπουλος

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάτω απο κάθε εφαρμογή στο Marketplace (εκεί που λέει τα ΜΒ)
είναι ο χορος που <> στην RAM η στην μνημη του κινητού;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Microsoft Windows 10 Windows 7

Windows 10: Δωρεάν αναβάθμιση από Windows 7 και 8, ακόμα και σήμερα [How To]

Αν και δε θα έπρεπε κανονικά, μπορείτε ακόμα να αναβαθμίσετε τα Windows 7 ή Windows 8 σε Windows 10 εντελώς δωρεάν.

Computers Internet Explorer 10 Internet Explorer 9 Microsoft

Microsoft: Τέλος η υποστήριξη Windows 8, Internet Explorer 8, 9 και 10

Από σήμερα η Microsoft σταματά την υποστήριξη των Windows 8 και παλαιότερων εκδόσεων του Internet Explorer. Οι χρήστες των Windows 8 που δεν έχουν αναβαθμιστεί σε Windows 8.1 και όσοι δεν έχουν Internet Explorer 11 δεν θα έχουν πρόσβαση σε patches και updates για να κρατήσουν το software ασφαλές.

News Microsoft Windows 10 Windows 7

Windows XP: Ξεπερνούν τα Windows 8 και χωρίς υποστήριξη από τη Microsoft

Πέρσι τέτοια εποχή, για την ακρίβεια 8 Απριλίου, η Microsoft ανακοίνωσε ότι σταματά την υποστήριξη των Windows XP και Office 2003, δηλαδή σταματά το λανσάρισμα των updates. Αυτό έγινε σε μια προσπάθεια να πείσει τους χρήστες να φύγουν από τα XP και να πάνε στα νεότερα Windows 8 ή 8.1.

Tablets Windows 8

7ιντσο Windows 8.1 tablet με τιμή 65 δολάρια Αμερικής

Ανακοινώθηκε tablet με λειτουργικό σύστημα Windows 8.1 και τιμή 65 δολάρια Αμερικής. Πρόκειται για το μοντέλο Emdoor EM-I8170 με οθόνη αφής 7 ιντσών ανάλυσης 1024×600 pixels, τετραπύρηνο επεξεργαστη Intel Z3735G (Bay Trail), μνήμη RAM 1GB και ενσωματωμένη μνήμη 16GB.