YouTube: Αντικαθιστά το Adobe Flash με HTML5 by default

Το Adobe Flash δέχτηκε σήμερα ένα δυνατό χτύπημα και από το YouTube. Η δημοφιλής υπηρεσία χρησιμοποιούσε ως προεπιλογή το Adobe Flash για να αναπαράγει τα βίντεο, αλλά από σήμερα αυτό άλλαξε και την θέση του πήρε το HTML5. Το HTML5 θα χρησιμοποιείται ως default επιλογή στον Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 και beta εκδόσεις του Firefox.

Ο μηχανικός του YouTube, Richard Leider, ανέφερε ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε το “παλιό” Flash για το HTML5, καθώς αυτό χρησιμοποιείται και σε άλλες συσκευές όπως smart TVs και άλλες συσκευές streaming.

Το Youtube πειραματιζόταν χρόνια με HTML5 και ένα σημαντικό στοιχείο που οδήγησε σε αυτή την αλλαγή είναι η υιοθέτηση του Adaptive Bitrate, το οποίο επιτρέπει την αλλαγή της ανάλυσης των βίντεο που βλέπουν οι χρήστες ανάλογα με την ποιότητα του δικτύου. Αυτή η τεχνολογία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των απαιτήσεων για buffering έως και 50% και σε δίκτυα με μεγάλη συμφόρηση έως και 80%. Επιπλέον επιτρέπει να κάνουν live stream οι χρήστες με το Xbox One και το Playstation 4 και να χρησιμοποιούν streaming συσκευές σαν το Chromecast.

Τέλος σημαντική ήταν η υιοθέτηση από το HTML5 του VP9 codec, το οποίο δίνει μεγαλύτερη ανάλυση στα βίντεο με 35% λιγότερο bandwidth και κάποια νέα APIs τα οποία επιτρέπουν στο YouTube να δείχνει fullscreen videos με το στάνταρ HTML UI.

youtube html5 by default, YouTube: Αντικαθιστά το Adobe Flash με HTML5 by default

youtube html5 by default, YouTube: Αντικαθιστά το Adobe Flash με HTML5 by default

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
iasonas

Επιτελους, ειχαμε βγαλει τον καρκινο με το φλας, ειδικα στο λινουξ

azriel84

5 χρόνια μετά, ο Steve δικαιώνεται. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Sot11

Παιδιά η αλλαγή ισχύει και για την mobile έκδοση του YouTube γιατί απο ότι ξερω σχεδόν ολα τα smartphones κάνουν χρήση του html5 πια

Alex

Κρίμα για τον firefox, έχει μείνει πολύ πίσω πια…

leontios

@iasonas
+100000

μια βοήθεια μπορεί κανείς ??

ποιό από τα 2 να πάρω το
infocus M2 ή Το M512 ;exoyn snap 400 me mikr;ew diafor;ew !!! all;a den j;erv

Solon

@azriel84 Ίσα ίσα το αντίθετο έγινε. Επί 5 χρόνια η Apple έχασε εκατομμύρια πωλήσεις συσκευών επειδή ο Jobs προέβλεψε λανθασμένα τον πρόωρο θάνατο του Flash Video. Όλοι ξέρανε ότι ο κώδικας του Flash είναι παρωχημένος και βαρύς. Όλοι ξέρανε ότι σε μερικά χρόνια θα αντικατασταθεί από το HTML 5. Αλλά το οικοσύστημα Android προτίμησε να υποστηρίξει αυτήν την τεχνολογία ώστε οι χρήστες του να έχουν πρόσβαση στην τεράστια βάση δεδομένων που υπήρχε αποθηκευμένη σε αυτό το format ενώ η ανοησία του Jobs στέρησε από τους χρήστες του iOS αυτή την δυνατότητα. Ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα πριν από 4 χρόνια το S2 ήταν ακριβώς η υποστήριξη Flash, το ίδιο και εκατομμύρια άλλοι χρήστες. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις του Jobs για τον πρόωρο θάνατο του Flash, τις ταμπλέτες κάτω από 10 ίντσες και τα smartphones με τις μεγάλες οθόνες είναι οι βασικοί λόγοι που το Android παρά τα εγγενή προβλήματά του κατέληξε να έχει το 75% της αγοράς, και το iOS να τρώει τη σκόνη από ένα λειτουργικό το οποίο και ποιο βαρύ είναι και με περισσότερα προβλήματα. Ναι, ο Jobs ήταν μεγάλος πρωτοπόρος και οραματιστής αλλά έκανε ταυτόχρονα και τεράστια λάθη. Η αντιμετώπιση της τεχνολογίας Flash video ήταν ένα… Συνέχεια »

sakis

και τι κανουμε τωρα ,, πως κατεβαινει το καινουργιο? τι πρεπει να κανουμεγια να βλεπουμε youtube?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software YouTube

YouTube Premium: Διαθέσιμο σε 10 επιπλέον χώρες

Οι χρήστες του YouTube σε 10 χώρες διαπίστωσαν ότι μπορούν πλέον να εγγραφούν στην υπηρεσία YouTube Premium.

Software Apple featured Google

Το Youtube το μετάνιωσε και θα φέρει Apple Vision Pro app

Το Apple Vision Pro App Store κυκλοφόρησε χωρίς μερικές βασικές εφαρμογές, όπως το Netflix, το YouTube και το Spotify.

Internet YouTube

Youtube Health: Παρέχει εύκολη πρόσβαση σε οδηγίες για πρώτες βοήθειες

Το Youtube κυκλοφόρησε ένα νέο εργαλείο που απλοποιεί τον τρόπο με τον οποίο ανακαλύπτουμε βήμα προς βήμα βίντεο πρώτων βοηθειών και επείγουσας φροντίδας.

Internet featured Google YouTube

Youtube: Νέα λειτουργία διευκολύνει τους δημιουργούς podcast

Τα podcast έχουν εξαιρετική απήχηση αυτή την περίοδο γι’ αυτό και πολλές υπηρεσίες streaming ασχολούνται ιδιαιτέρως μαζί τους.