Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στα Γρεβενά

Υπεγράφη τελικά η προγραμματική σύμβαση για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου στο όρος Όρλιακα των Γρεβενών. Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Δήμου Γρεβενών και Αναπτυξιακής Γρεβενών ΑΕ. Η πράξη αυτή ελπίζεται πως θα «ξεμπλοκάρει» το έργο, το οποίο έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα σχετικά με την την παραχώρηση δασικής έκτασης 28 στρεμμάτων.

, Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στα Γρεβενά

Το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα, έχει προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε δυόμιση χρόνια από την στιγμή που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Θα κατασκευαστεί σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και θα περιλαμβάνει Εκπαιδευτικό Κέντρο με τηλεσκόπια και ηλιακό παρατηρητήριο, εκθεσιακό χώρο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι θα περιλαμβάνει και μια «αστρομαρίνα», δηλαδή έναν χώρο όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούν να στήνουν τα τηλεσκόπιά τους!

Πρόκειται για έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, 200 τ.μ., όπου οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα στήνουν τον εξοπλισμό τους. Θα διαθέτει 8 θέσεις παρατήρησης με εφαπτόμενες θέσεις στάθμευσης οχημάτων για την εύκολη μεταφορά των μηχανημάτων. Προβλέπονται επίσης θέσεις ανάπαυσης από τις πολύωρες παρατηρήσεις, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ασύρματου ευρωζωνικού internet, καθώς και ένα οίκημα όπου θα φιλοξενούνται οι ερασιτέχνες αστρονόμοι όταν υποβάλλουν παρατηρησιακό πρόγραμμα το οποίο θα υπερβαίνει τη μια νύχτα.

Το Πάρκο όμως θα διαδραματίσει και εκπαιδευτικό ρόλο, αφού θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη διδακτικών αναγκών των φοιτητών ενώ θα παράσχει και εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία. Θα συμμετέχει επίσης σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα με τη συμμετοχή του ΑΠΘ και επισκεπτών ερευνητών. Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία και καλές παρατηρήσεις!

www.statika.gr/gr-e-asteroskopeio.htm

, Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα στα Γρεβενά

Θανάσσης Βέμπος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas

εεεεε να λεει και το techblog για τα Γρεβενα και τι αλλο μετα….. χχαχαχαχα
θα γινει πολυ ωραιο παρκο

Κώστας Βλαχάκης

Να τα λέμε τα καλά της χώρας μας 🙂

mary marc

Θα ειναι και σπουδαστες του αριστοτελιου ποιας σχολης ομως;

George

Μπράβο πολύ ωραίο πρέπει γίνει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε […]

Space News Report Space Space News Space News Report

Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από […]