Space News Report – 07.03.2012

«Χλομό» είναι το ενδεχόμενο της πτώσης αστεροειδούς στη Γη το 2040. Ο Άρης όμως δεν είναι καθόλου χλομός αυτή την εποχή στο νυχτερινό ουρανό. Και πολύ πιο εντυπωσιακό είναι το θέαμα του βόρειου σέλαος από τον Διαστημικό Σταθμό. Στη Φλόριντα τα τεράστια ερπυστριοφόρα που μετέφεραν τα διαστημικά λεωφορεία περνούν ριζικό σέρβις, ενώ οξυγόνο ανακαλύφθηκε σε δορυφόρο του Κρόνου.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Ρεπορτάζ για την ενδεχόμενη πτώση του αστεροειδούς.

Αρμαγεδδών το 2040; Πολύ απίθανο
Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τον αστεροειδή ο οποίος ενδεχομένως να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη Γη σε μερικές δεκαετίες. Πρόκειται για τον 2011 AG5 η τροχιά του οποίου ίσως τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας το 2040. Πρόκειται για έναν διαστημικό βράχο με διάμετρο γύρω στα 140 μέτρα (φανταστείτε το βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών να πετά στο διάστημα) ο οποίος προς το παρόν έχει φτάσει στην νο 1 θέση της Κλίμακας του Τορίνο (https://en.wikipedia.org/wiki/Torino_Scale) σε ό,τι αφορά την πιθανότητα πτώσης. Ο αστεροειδής 2011 AG5 είναι ένα από τα 8.744 NEOs (Εγγύς της Γης Αντικείμενα) που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Ακολουθεί τροχιά με αφήλιο πέρα από τον Άρη και περιήλιο ανάμεσα στη Γη και στην Αφροδίτη. Ανακαλύφθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2011 από αστρονόμους βόρεια της Τουσόν (Αριζόνα). Εξαιτίας της τρέχουσας θέσης του στον ουρανό κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αδύνατο να γίνουν παρατηρήσεις του 2011 AG5 με επίγεια τηλεσκόπια. Έτσι οι αστρονόμοι δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα στοιχεία της τροχιάς του ώστε να προβλέψουν την θέση που θα έχει σε μερικές δεκαετίες. Όμως αυτό δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Το Σεπτέμβριο του 2013 οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συμπληρωματικές παρατηρήσεις του 2011 AG5 όταν αυτός θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 147 εκατ. χλμ. Περαιτέρω παρατηρήσεις θα γίνουν εφικτές στα τέλη του 2015. Το Φεβρουάριο του 2023 ο αστεροειδής θα περάσει 1,6 εκατομμύρια χλμ μακριά από τον πλανήτη μας. Κατά τη διάρκεια του περάσματος, ίσως η βαρυτική διελκυστίνδα μεταξύ Γης και αστεροειδούς να αλλάξει την τροχιά του τελευταίου και να τον θέσει σε πορεία σύγκρουσης στις 5.2.2040, αλλά αυτό έχει μόνο μια στις 625 πιθανότητες να συμβεί.

————————————————————————————————————————————

Η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον Άρη το 2030 (αν το πρόγραμμα Constellation δεν ματαιωνόταν).

Παρατηρήστε τον πλανήτη Άρη
Και ο δυνητικά επικίνδυνος διαστημικός βράχος μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρηθεί ακόμα και με ισχυρά τηλεσκόπια, όμως ένα άλλο, πολύ πιο γνωστό ουράνιο σώμα, αυτή την εποχή έχει την… τιμητική του. Πρόκειται για τον πλανήτη Άρη ο οποίος είναι πολύ εύκολα ορατός πλέον στο νυχτερινό ουρανό, ακόμα και σε εκείνο τον μεγάλων πόλεων που έχει μεταβληθεί σε γκρίζα «σούπα» από την έντονη φωτορρύπανση. Τόσο ο Μάρτιος όσο και ο Απρίλιος του 2012 θα είναι οι καταλληλότεροι μήνες για την παρατήρηση του Άρη αφού ο πλανήτης βρίσκεται αυτό το διάστημα στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη για φέτος. Για να δείτε τον Άρη, κοιτάξτε προς την ανατολή μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Σιγά-σιγά ο πλανήτης ανεβαίνει προς το ζενίθ και μερικές ώρες αργότερα είναι καλύτερα ορατός, και εύκολα διακριτός, αφού έχει χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Θεωρητικά, η καλύτερη μέρα (ή μάλλον νύχτα) για παρατήρηση του Άρη ήταν η περασμένη Δευτέρα, αφού το Σάββατο 3 Μαρτίου, ο πλανήτης βρέθηκε σε αντίθεση –δηλαδή η Γη βρισκόταν ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και στον Ήλιο, με τον Κόκκινο Πλανήτη να απέχει από μας κάτι παραπάνω από 62 εκατ. χλμ. Οι παρατηρήσεις του Άρη είναι δύσκολες επειδή η απόσταση του πλανήτη από τη Γη εμφανίζει μεγάλη διακύμανση (χονδρικά από 50 έως 150 εκατ. χλμ) συνεπώς η φαινομενική διάμετρός του ποικίλλει. Η φετινή αντίθεση του Άρη μπορεί να τον κάνει να δεσπόζει στο νυχτερινό ουρανό, αλλά καλύτερη ευκαιρία για παρατήρηση θα υπάρξει το 2018, αφού τότε το φαινομενικό μέγεθος του πλανήτη θα είναι σχεδόν το διπλάσιο. Παρατηρώντας την κοκκινωπή φωτεινή κουκίδα στον ουρανό, σκεφτείτε ότι τη στιγμή αυτή ένα ανθρωποποίητο τροχοφόρο περιφέρεται στις παγωμένες κόκκινες ερήμους ενώ άλλα σκάφη περιφέρονται γύρω του μεταδίδοντας δεδομένα.

————————————————————————————————————————————

Το φαντασμαγορικό βίντεο του νότιου σέλαος από τον ISS.

Πετώντας μέσα στο βόρειο σέλας
Από το γεωγραφικό πλάτος της χώρας μας είναι πολύ σπάνιο να παρατηρήσουμε το φαντασμαγορικό βόρειο σέλας –αν και αυτό έχει γίνει μερικές φορές στο παρελθόν. Από την άποψη αυτή, οι κάτοικοι των πολύ βόρειων περιοχών του πλανήτη μας είναι τυχεροί. Αν όμως αυτοί νιώθουν δέος με το θέαμα των φωτεινών κυμάτων να χορεύουν πάνωθέ τους, φανταστείτε πώς θα είναι να πετά κανείς από πάνω και από μέσα τους. Κι αυτό ισχύει στην περίπτωση των αστροναυτών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Πρόσφατα, η τροχιακή πλατφόρμα πέρασε μέσα από ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες και οι αστροναύτες μπόρεσαν όχι μόνο να δουν από κοντά τόσο το βόρειο όσο και το νότιο σέλας, αλλά και να τραβήξουν συναρπαστικά βίντεο που δίνουν μια γεύση του υπέροχου θεάματος. «Είναι σαν να έχεις μικρύνει και να πετάς μέσα σε μια φωτεινή διαφήμιση νέον», είπε χαρακτηριστικά ο αστροναύτης της NASA Don Pettit, μηχανικός πτήσης της Αποστολής 30 στον ISS. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Pettit βιντεοσκόπησε ένα τέτοιο θέαμα. «Τα σέλαα ήταν το ίδιο λαμπρά με τα φώτα των πόλεων κάτωθέ μας», περιέγραψε ο Pettit. Τόσο το βόρειο, όσο και το νότιο σέλας προκαλούνται όταν ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται από τον ήλιο (ηλιακός άνεμος), «τρακάρουν» με τη γήινη ατμόσφαιρα. Τα σωματίδια αυτά ακολουθούν συνήθως τις μαγνητικές γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου και φτάνουν στις πολικές περιοχές –γι αυτό και οι κάτοικοι των πόλων απολαμβάνουν τα σέλαα σε αντίθεση με τους κατοίκους των εύκρατων ζωνών. Μερικές φορές όμως, εξαιρετικά ισχυρές ηλιακές καταιγίδες που ονομάζονται στεμματικές εκλύσεις μάζας (coronal mass ejections) καθιστούν τα σέλαα ορατά σε ευρείες γεωγραφικές ζώνες.

————————————————————————————————————————————

Οι τεράστιες ερπυστριοφόρες πλατφόρμες στο Kennedy Space Center.

Οι αφανείς μηχανικοί ήρωες της διαστημικής προσπάθειας
Εδώ και δεκαετίες, δυο τροχοφόροι χαμάληδες-μαμούθ της NASA μετέφεραν υπομονετικά από το υπόστεγο συναρμολόγησης στις εξέδρες εκτόξευσης, τόσο τα διαστημικά λεωφορεία όσο και τους πανύψηλους πυραύλους Saturn 5 που έστειλαν ανθρώπους στη Σελήνη. Πρόκειται για δυο τεράστιες ερπυστριοφόρες πλατφόρμες η κάθε μια από τις οποίες ζυγίζει (φορτωμένη) μέχρι 2.700 τόνους! Τα κολοσσιαία οχήματα κινούνται με δυο κινητήρες ντίζελ ισχύος 2.750 ίππων και έχουν χονδρικά διαστάσεις 40 επί 35 μέτρα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κάθε «πέταλο» κάθε μιας από τις ερπύστριες ζυγίζει σχεδόν ένα τόνο! Το κάθε τεράστιο όχημα διασχίζει την απόσταση των 5,6 χλμ από το Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων (VAB) μέχρι τις Εξέδρες 39 Α και Β με ταχύτητα 1,6 χλμ την ώρα φορτωμένο ή 3,2 χλμ την ώρα άδειο. Η απόσταση αυτή καλυπτόταν κατά μέσο όρο μέσα σε πέντε ώρες. Οι κολοσσοί κινούνταν πάνω σε ειδικούς δρόμους στρωμένους με κροκάλες από ποτάμια της Αλαμπάμα και του Τενεσή, οι οποίες είχαν μικρή τριβή για την αποφυγή δημιουργίας σπινθήρων. Οι δυο ερπυστριοφόρες πλατφόρμες με τα παρατσούκλια Hans και Franz μπήκαν σε υπηρεσία το 1965 και μέχρι σήμερα έχουν καλύψει απόσταση μεγαλύτερη από 5.500 χλμ. Μετέφεραν πυραύλους Saturn IB και 5, υπηρέτησαν τα προγράμματα Apollo και Skylab και μετέφεραν και έξι διαστημικά λεωφορεία στις εξέδρες τους πραγματοποιώντας εκατοντάδες διαδρομές. Οι δυο γερο-πιστοί της NASA δεν φαίνεται ότι θα παροπλιστούν σύντομα. Θα εφοδιαστούν με δυο νέους κινητήρες ντίζελ και γεννήτριες ώστε να μπορούν να μεταφέρουν το νέο πύραυλο βαριάς ανυψωτικής ικανότητας της NASA ο οποίος είναι υπό σχεδιασμό. Οι εργασίες αφαίρεσης των παλιών κινητήρων (που κατασκευάστηκαν το 1964) ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν τον Ιούνιο.

————————————————————————————————————————————

Οι δορυφόροι του Κρόνου, Διώνη και Τελεστώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Cassini.

Ατμόσφαιρα οξυγόνου σε δορυφόρο του Κρόνου
Και στο μεταξύ, στα πέρατα του Ηλιακού Συστήματος, αυτόματοι βολιστήρες συνεχίζουν το έργο τους μεταδίδοντας νέα στοιχεία. Ερευνητές που ανέλυαν τέτοια δεδομένα από το διαστημόπλοιο της NASA Cassini, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή την ανακάλυψη μιας πολύ αραιής ατμόσφαιρας οξυγόνου στον δορυφόρο Διώνη, ένα μικρό, άχρωμο κόσμο από βράχο και πάγο, ο οποίος περιφέρεται κοντά στους περίφημους δακτύλιους του γίγαντα πλανήτη. Κατά τη διάρκεια του κοντινού του περάσματος από τη Διώνη, τον Απρίλιο του 2010, το Cassini καταμέτρησε ιόντα (φορτισμένα σωματίδια) μοριακού οξυγόνου με το φασματόμετρο πλάσματος και οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σε πρόσφατο τεύχος της επιθεώρησης Geophysical Research Letters. Βέβαια μη φανταστείτε ότι η ατμόσφαιρα της Διώνης είναι άξια λόγου: είναι εξαιρετικά αραιή, πέντε τρισεκατομμύρια φορές αραιότερη από την γήινη ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της θάλασσας! Σύμφωνα με υπολογισμούς, υπάρχουν μόλις 80.000 ιόντα οξυγόνου ανά κυβικό μέτρο της ατμόσφαιρας της Διώνης. Μοριακό οξυγόνο έχει ανακαλυφθεί και στο δορυφόρο Ρέα αλλά και στους δακτύλιους του Κρόνου –συνεπώς η πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει ότι το στοιχείο αυτό είναι κοινό στο σύστημα του Κρόνου. Το οξυγόνο της Διώνης ίσως προέρχεται από ηλιακά φωτόνια ή ενεργητικά σωματίδια από το διαστημικό βομβαρδισμό των πάγων στην επιφάνεια του δορυφόρου. Μια άλλη πιθανή ερμηνεία έχει σχέση με τη γεωλογία της Διώνης. Πιστεύεται ότι ο δορυφόρος αποτελείται κατά τα δυο τρία από πάγο και διαθέτει πυκνό πυρήνα από πυριτικό βράχο. Με διάμετρο 1.120 χλμ η Διώνη είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη Ρέα. Τα νέα στοιχεία που μετέδωσε το Cassini ίσως αποκαλύψουν την ύπαρξη και άλλων μορίων στην ατμόσφαιρα της Διώνης.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αποστόλης

Πολύ όμορφο και κατατοπιστικό το άρθρο. Μπράβο κύριε Βέμπο! Μία μόνο ερώτηση-παρατήρηση. Ο Αρμαγεδών δεν γράφεται με ένα δ η εγώ κάνω λάθος;

giorgio

Και ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει τίποτα. Έχουμε μέλλον..

Θανάσης Βέμπος

@Αποστόλης. Ευχαριστώ. Η “βιβλική” ορθογραφία είναι με δύο “δ” αλλά μπορεί να το γράψει κανείς και με ένα “δ” απλοποιημένο.

Κώστας

Αγαπητέ Θανάση,
Την πιθανότητα για αρμαγεδδών 1 στις 625 δεν θα τη χαρακτήριζα απίθανη. Είναι πολύ καλύτερη από το να πας από τροχαίο στις ελληνικές καρμανιόλες. Σιγουράκι. Και το κακό είναι ότι τότε μόλις θα έχω βγει στη σύνταξη, δεν θα προλάβω να χαρώ τη ζωή μου επιτέλους.

Θανάσης Βέμπος

@Κώστας. Μέχρι το 2040 ποιος ζει ποιος πεθαίνει (εγώ προσωπικά θα έχω μάλλον πεθάνει). Αφήστε που μέχρι τότε η “σύνταξη” θα αποτελεί νεκρή λέξη χωρίς κανένα αντίκρισμα.

x-com

Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι άσχετο;
Διάβασα πρόσφατα “Τα Τρία Στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς”, ένα πολύ τρελό βιβλίο του Philip K. Dick αλλά δεν κατάλαβα το τέλος του. Εκεί ένας χαρακτήρας του βιβλίου αποκαλεί έναν από τους πρωταγωνιστές συνέχεια με το όνομά του και τον καλεί να σκεφτεί. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Θανάσης Βέμπος

@x-com. Το βιβλίο το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και δεν το θυμάμαι σχεδόν καθόλου. Όλα τα μυθιστορήματα του Ντικ είναι ψυχεδελικά και ανακατεύουν παράλληλες-προσομοιωμένες πραγματικότητες, παραισθήσεις και λαβυρινθώδη πλοκή. Εγώ προσωπικά προτιμώ τα διηγήματά του.

Τhunderbolt

Μήπως θα έπρεπε αντί να σχεδιάζουν πως θα βομβαρδίσουν το Ιράν, τη Συρία και ίσως αργότερα και την Ελλάδα (αν δεν…συμμορφωθούμε επιτέλους), να συνεργαστούν για δουν πως θα αναχαιτίσουν τέτοιους διαστημικούς εισβολείς? Τόσες πυρηνικές κεφαλές στις αποθήκες…θα σαπίσουν και μάλιστα με δικά μας λεφτά, δηλαδή των φορολογούμενων που, εκτός από τα τρις δολάρια που ξοδεύουν κάθε χρόνο για όπλα μόνο στις ΗΠΑ, ξοδεύουν επίσης και 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για…σκυλοτροφές και συναφή είδη (ΤΑ ΝΕΑ 16/2/2012) και προσφάτως και για ένα νέο κανάλι που θα εκπέμπει συνδρομητικά για να το βλέπουν σκύλοι μόνοι στο σπίτι, ενώ το πλούσιο αφεντικό λείπει….Ελπίζω ο 2011ΑG5 αν πέσει, να πέσει στην πλάτη των αρπακτικών που πήραν μόνοι τους την άδεια να τυπώνουν όσο χρήμα γουστάρουν και να μας το δανείζουν μέσω δοσιλόγων με τόκο την ψυχή μας.

Θανάσης Βέμπος

@thunderbolt. Η αποτροπή απειλής απο αστεροειδή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πέρα απο τις χολιγουντιανές λύσεις (βομβαρδισμός με πυρηνικά στυλ Armageddon, Deep Impact και Meteor) που ίσως να μην είναι καθόλου αποτελεσματικές, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι (πχ εκτροπή του αστεροειδούς με μικρό κινητήρα που θα λειτουργεί επί χρόνια, πασπάλισμά του με μαύρο υλικό ώστε να απορροφήσει περισσότερο φως και να αλλάξει η τροχιακή του συμπεριφορά και πολλά άλλα). Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πολλά για τη σύσταση των Έγγύς της Γης αστεροειδών. Κάποιοι απο αυτούς μπορεί να είναι απλώς συγκροτήματα βοτσάλων! Είμαι υπέρ της άποψης ότι έπρεπε να δαπανώνται πολύ περισσότερα κονδύλια για το διάστημα -αλλά είμαι η εξαίρεση. Και αναφέρομαι σε δημόσια κονδύλια. Οι εξοπλισμοί είναι δημόσια κονδύλια, αλλά τα υπόλοιπα που αναφέρετε είναι ιδιωτικά που ούτως ή άλλως κάπου θα τα δαπανούσαν οι κάτοχοί τους. Τώρα, άν τελικά πέσει ο 2011AG5 μάλλον στη θάλασσα θα καταλήξει.

Nikolas K

Και αν καταλήξει στη θάλασσα, τί έχουμε να περιμένουμε; Φαντάζομαι τεράστια τσουνάμια, με κύματα ύψους χιλιομέτρου να καταλήγουν μέχρι τις ενδοχώρες Ηπείρων, σεισμούς κλπ…

Θανάσης Βέμπος

@Nikolas K. Κάτι τέτοιο. Ίσως ο αστεροειδής να μην είναι τόσο μεγάλος που να προκαλέσει τσουνάμι χιλιομέτρων, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφές.

Τhunderbolt

Αν επιλεγεί η λύση του πασπαλίσματος με μαύρο χρώμα προτείνω να το μεταφέρουν και να το πασπαλίσουν εκεί -ως εθελοντές αστροναύτες χωρίς δικαίωμα άρνησης- όσοι μας κυβέρνησαν τα τελευταία 38 χρόνια (και είναι ακόμα ζωντανοί) προκειμένου να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι και να έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη: αν πετύχει η εκτροπή θα έχουν ίσως την ευκαιρία να τους ψαρέψουν σε κανέναν άλλο πλανήτη και να συνεχίσουν εκεί το…σώσιμο της χώρας! Εμείς χορτάσαμε. Δεν θέλουμε να μας σώσουν άλλο. Αν τελικά ο αστεροειδής δεν συγκρουστεί πουθενά θα έχουν επιτελέσει μέγιστο επιστημονικό έργο ως πειραματόζωα και φυσικά θα έχουν σώσει τον αστεροειδή και όλο το υπόλοιπο Σύμπαν!

Θανάσης Βέμπος

@Thunedrbolt. Εξαιρετική ιδέα!

Λεωνίδας

Κύριε Βέμπο καλημέρα σας Όπως πάντα χαίρομαι να διαβάζω την στήλη ! Παρακολουθώντας το video του ακυρωμένου πλέον Constellation, μου ήρθαν κάποιες απορίες τις οποίες δεν έχω καταφέρει να λύσω ακόμα. Καταρχήν στο θέμα των ‘βαρέων’ πυραυλικών φορέων, από την στιγμή που η NASA ανέπτυξε με πλήρη επιτυχία τον ‘Κρόνο 5’, γιατί μπαίνει στην διαδικασία να ξαναεφεύρει τον τροχό, πρώτα με τους Ares 1 και Ares V του Constellation και τωρα με το SLS? Δεν μπορεί να επαναφέρει σε κατασκευή τον ‘Κρόνο’? Ξέχασε μήπως πώς να το κάνει? Κάπου διάβασα οτι η NASA δεν έχει πλέον τα σχεδιαγράμματα του ‘Κρόνου 5′. Είναι ποτέ δυνατόν αυτό? Από την άλλη διαβάζω για προτάσεις που έχουν ήδη γίνει για αύξηση του ωφέλιμου φορτίου ήδη υπάρχοντων πυραύλων, πχ. του Delta IV Heavy και του Atlas V Heavy’ ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν αποστολές πέρα από την χαμηλή περιγήινη τροχιά. Διαβάζω οτι από τεχνικής άποψης μπορεί να γίνει. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και πολύ λιγότερο δαπανηρό από την ανάπτυξη ενός καινούριου πυραύλου από το μηδέν? Διάβαζα επίσης και για το σχέδιο ‘Mars for Less’ του Grant Bonin (κάτι αντίστοιχο με το Mars Direct του Robert Zubrin) το οποίο βασίζεται στην… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. Σχ. με τον Κρόνο 5, έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που σταμάτησε η γραμμή παραγωγής του. Ανεξάρτητα απο το αν έχουν χαθεί κάποια σχέδια (πολύ πιθανό), σίγουρα έχει χαθεί η εμπειρία ενώ οι συμμετέχοντες έχουν πεθάνει ή συνταξιοδοτηθεί, οπότε η “δεμένη” τεράστια επιστημονική-βιομηχανική ομάδα δεν υπάρχει πια. Επιπλέον δεν μπορεί απλώς να αναβιωθεί η γραμμή παραγωγής, αφού έχουν αλλάξει πάμπολλα (υλικά, εξαρτήματα, ηλεκτρονικά, τεχνογνωσία, ακόμα και μέθοδοι μάνατζμεντ), Είναι πολύ πιο συμφέρον να επανασχεδιαστεί από την αρχή ένας πύραυλος φορέας. Κάλλιστα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα μεταφοράς φορτίων απο τη Γη ως τον Άρη και τη Σελήνη με μικρότερους φορείς και πολλές διαστημικές συνδέσεις και ραντεβού. Η αρχιτεκτονική ενός τέτοιου συστήματος είναι περίπλοκη, αλλά εφικτή. Το “κόστος” ειναι η μαγική λέξη -και χρησιμοποιείται πιο πολύ σαν δικαιολογία να μην γίνει τίποτα, παρά σαν αιτιολογία. Ενας γραφειοκρατικός γίγας σαν τη NASA απαιτεί κάποια κονδύλια που πρέπει να ρέουν -συνεπώς πρέπει κάθε τόσο να δρομολογεί προγράμματα που τρώνε λεφτά και κάποια στιγμή ακυρώνονται. Θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα προτού φανεί αν οι Κινέζοι είναι σε θέση να κάνουν κάτι σημαντικό και πρωτοποριακό (εγώ νομίζω πως δεν είναι, αλλά αυτό ειναι προσωπική μου γνώμη) Όσο για τον 21ο αιώνα, είναι ένας… Συνέχεια »

Λεωνίδας

Διαβάζοντας το σχόλιό σας για τον 21ο αιώνα, ξαφνικά συνειδητοποίησα οτι ίσως να μην χρειάζεται να τα βλέπω τόσο ‘μαυρα’ τα πράγματα. Το οτι υπάρχει ρευστότητα και αλλαγή τελικά ίσως να είναι και το καλύτερο, γιατί αυτή η διαδικασία σου δίνει την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστείς και να αλλάξεις προς το καλύτερο. Τελικά το τραγικό θα ήταν να είμασταν φιξαρισμένοι σε κοινωνικές αξίες και τρόπους ζωής που μπορεί να μην είναι για το συμφέρον μας πλέον. Και αν το κάναμε αυτό δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να εξελιχτούμε.Και τελικά είναι αυτή η αίσθηση της έλλειψης της προηγούμενης σταθερότητας που μας χαώνει και μας φοβίζει τόσο, χωρίς πολλές φορές να συνειδητοποιούμε οτι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία εξελισσόμαστε και οτι η περίοδος αλλαγής περνάει μέσα απ αυτά τα στάδια.

Το φιλοσόφησα πάλι, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει μια συνειδητοποίηση!

Τhunderbolt

Ρευστότητα και αλλαγή υπήρχε σε όλους τους προηγούμενους αιώνες και θα υπάρχει και στους επόμενους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι φυσικό να επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις που μας επηρρεάζουν άμεσα στο παρόν και ας μην ξεχνάμε τον παραμορφωτικό φακό με τον οποίο συχνά ερμηνεύουμε το παρελθόν – ιδιαίτερα το πιο μακρινό- καθώς και την μόνιμη αδυναμία να προβλέψουμε το μέλλον. Οι εγγυημένα ταχύτατες αλλαγές δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα αποδειχθούν θετικές, ούτε τα μέχρι σήμερα δεδομένα (κρίση, απαξίωση, άλλα ενδιαφέροντα, έλλειψη οράματος, κυριαρχία ελίτ, κλπ) μας δίνουν έστω κάποιον αέρα αισιοδοξίας. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα φιλόδοξα οράματα και αισιόδοξες “προβλέψεις” της επιστήμης πχ. τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Θυμηθείτε: Ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, θεραπείες βαριών ασθενειών, γήρανση, ταξίδια στο διάστημα, κβαντική φυσική, κλπ. Σαφώς και είχαμε σημαντικές εξελίξεις αλλά έχω την αίσθηση ότι κάπου “έχει κολλήσει η βελόνα” και ότι προσθέτουμε απλώς κερασάκια στην τούρτα, η οποία μάλιστα έχει προ πολλού φαγωθεί… Μήπως τελικά το χρήμα, η κρίση και η ισοπέδωση των παλαιών, παραδοσιακών και αν θέλετε “ρομαντικών” αξιών προηγούμενων αιώνων μας οδηγούν σε κάτι πχ. πιο…οργουελικό αν θέλετε ή ακόμα πιο…προχωρημένο με την έννοια της αρνητικής χρήσης των επιστημονικών εξελίξεων?

Θανάσης Βέμπος

@Thunderbolt. Ακριβώς αυτό το θέμα του “παραμορφωτικού φακού” με τον οποίο βλέπουμε το παρελθόν είναι εξαιρετικά σημαντικό (με άξονα αυτό δημοσιεύω κάθε μήνα ένα άρθρο στο hellasgr.net με ακριβώς τέτοια θέματα -μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ: (https://www.hellasgr.net/vembos_writes.html). Κι εγώ είμαι εν γένει απαισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας -έχω αναλύσει το θέμα σε πολλά άρθρα, στις Επικαιρότητες της ιστοσελίδας μου αλλά και στο βιβλίο μου Μέσα στη Χύτρα Ταχύτητας. Το ζήτημα σηκώνει πολλή συζήτηση την οποία μπορούμε να κάνουμε από κοντά επειδή αρχές Μαΐου κατά πάσαν πιθανότητα θα οργανώσω μια εκδήλωση με ακριβώς αυτό το θέμα -λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μου.

Λεωνίδας

Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρετε. Τα πράγματα κάπου πήραν κάπου λάθος στροφή και κατρακυλάνε προς το γκρεμό όλο και περισσότερο. Όλα τα όνειρα και η αισιοδοξία των 60’s και 70’s διαψεύστηκαν τραγικά! Όταν το σκέφτομαι, είναι σαν κάποιος να μας ‘εκλεψε’ το μέλλον που δικαιούμασταν. Ουσιαστικά δεν ήταν παρά οι αποφάσεις που κάναμε συλλογικά σαν ανθρωπότητα, συνειδητά ή υποσυνείδητα. Θεωρώ οτι το χρήμα όπως και όλα τα πράγματα, δεν είναι ‘καλό’ ή ‘κακό’ εξ ορισμού. Το χρήμα είναι ένα μέσο συνδιαλλαγής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χορτάσουν οι πεινώντες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ‘υποδουλωθεί΄ο πλανήτης ολόκληρος. Όπως και η επιστήμη και η τεχνολογία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πάμε στο φεγγάρι, αλλά μπορεί να χρησιμποιηθεί και για να σκοτωθούμε μεταξύ μας σε ένα πυρηνικό ή αλλου τύπου ολοκαύτωμα. Και οι κοινωνικές και ηθικές αξίες είχαν κι αυτές διαφορετικό νόημα ανά τους αιώνες. Μερικούς αιώνες πριν πχ. η δουλεία ήταν ακόμα κάτι ΄σωστό΄ για την αμερικανική ήπειρο. Βέβαια το γεγονός οτι η δουλεία ποτέ δεν τελείωσε ουσιαστικά, αλλά σήμερα ονομάζεται ‘μισθωτή εργασία’ είναι ένα άλλο θέμα! Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και η κος Βέμπος, κάθε ιστορική περίοδος έχει την δική της ερμηνεία παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Απλά κάθε ιστορική… Συνέχεια »

Τhunderbolt

@Λεωνίδας. Τα θέσατε όλα σε μια πολύ επικοδομητική και λογική βάση με την οποία συμφωνώ. Αναφέρεστε πολύ σωστά σε “συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και κριτική σκέψη” και στη φράση κλειδί: όλα αυτά “μόνο εν αφθονία δεν βρίσκονται”! Φτάσαμε λοιπόν σε αυτό που λέμε “κρίσιμη μάζα” για τις σωστές κατευθύνσεις και το ερώτημα είναι αν λειτουργεί σωστά το συλλογικό ασυνείδητο αλλά και η συλλογική συνείδηση! Δεν είμαστε το άθροισμα των μερών αλλά κάτι που έχει τρομακτικότερη δυναμική. Το γεγονός ότι το 95% των ανθρώπων υφίσταται συνεχόμενη πλύση εγκεφάλου και στην ουσία ζεί σε μια “μοντέρνα σκλαβιά” δεν είναι ενθαρρυντικό. Από την άλλη ο πειρασμός της εξουσίας και των δομών του “Συστήματος” αποτελούν μια παγίδα ακόμα και γι αυτούς που έχουν τις καλύτερες των προθέσεων. Μια απλοποιημένη λύση του προβλήματος μας ωθεί σε μια αυξημένη ατομικότητα αφού η συλλογική αφύπνιση έχει πολύ κόστος και η ρουφήχτρα του “συστήματος” παραμονεύει. Θα περίμενε κανείς μετά από αιώνες ανακαλύψεων, πολιτισμού, τυπογραφίας, τεχνών, επιστημών, κλπ ο άνθρωπος να είναι πιο πολιτισμένος και σκεπτόμενος. Το αντίθετο! Οσο πιο πολλές τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις έχουμε τόσο πιο πολύ βυθίζεται η μάζα στην άγνοια και τη δουλεία. Η ελίτ δεν έχει καλές προθέσεις. Ο αγώνας είναι άνισος με τα σημερινά… Συνέχεια »

Λεωνίδας

“Μόνο μέσα σε συγκεκριμένους και αυτοπροστατευόμενους «κύκλους» μπορεί ίσως να κολυμπήσει ένα πραγματικά ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα…” Νομίζω οτι τα είπατε όλα με αυτή τη φράση. Ναι, είναι αλήθεια, οτι όσο πιο εξελιγμένοι γινόμαστε τεχνολογικά, μοιάζει να βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο. Αυτό νομίζω γίνεται γιατί η ελίτ ή τα εκάστοτε “ιερατεία” θέλουν να κρατάνε τη γνώση και τη δύναμη για το τον εαυτό τους, και υπνωτίζουν την “μάζα” με πολλούς πανέξυπνους τρόπους. Νομίζω οτι ο καλύτερος απ’ολους είναι το “διαίρει και βασίλευε”. Όλα γίνονται ένα δόγμα, ένα σύστημα αξιών, μια φιλοσοφία. Επιστημονικό δόγμα, θρησκευτικό δόγμα, πολιτικό δόγμα κτλπ. και όλα “πολεμάνε” μεταξύ τους. Κάπως έτσι δεν διδάσκεται η γνώση στα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα? Όλα σε ξεχωριστά κουτάκια, αποκομμένα το ένα από το άλλο, και σου δημιουργούν την εντύπωση οτι ένα απ αυτά είναι το “σωστό” και τα υπόλοιπα “λάθος”. Μην πάτε μακριά. Ακόμα και αυτός ο γηπεδικός ποδοσφαιρικός φανατισμός με τις ομάδες και τα σωματεία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα. Κι όμως οι “οπαδοί” είναι πρόθυμοι να αλληλοσκοτωθούν γι αυτά! Πότε διδαχθήκαμε την ολιστική φύση των πραγμάτων, του κόσμου, της ζωής? Να δούμε το Όλον δηλαδή. Η ανθρωπότητα σαν “μάζα” κολλάει στα επι μέρους και ταυτίζεται με αυτά.Και αυτό την διαχωρίζει… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε […]

Space News Report Space Space News Space News Report

Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από […]