Space News Report – 06.04.2011

Ο πρώτος ακριβέστατος βαρυτικός χάρτης της Γης είναι πραγματικότητα –καθώς επίσης και μια θαυμάσια εικαστική αναπαράσταση 1235 πλανητών άλλων ηλιακών συστημάτων. Στο μεταξύ κόσμος πάει κι έρχεται στον διαστημικό σταθμό, ενώ ο πλανήτης Κρόνος αποτελεί ένα σαγηνευτικό θέαμα στο νυχτερινό ουρανό.

Νέα στήλη: Space News Report Κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.

————————————————————————————————————————————

Χαρτογραφώντας τη βαρύτητα
Τι σχήμα έχει η Γη; Σφαιρικό; Όχι απαραίτητα! Ο πλανήτης μας έχει σχήμα σφαιρικό στο ορατό φάσμα. Αν είχαμε δυνατότητα «όρασης» στο βαρυτικό πεδίο θα βλέπαμε τον πλανήτη μας πολύ διαφορετικό –περίπου σαν… πατάτα. Όπως δηλαδή τον είδε ο ευρωπαϊκός αστρονομικός δορυφόρος GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer). Χάρη σε δεδομένα που συνέλεξε τα δυο χρόνια που βρίσκεται σε τροχιά, έγινε εφικτή η δημιουργία ενός «βαρυτικού παγκόσμιου χάρτη» απαράμιλλης ακρίβειας. Το μοντέλο αυτό ονομάζεται «γεωειδές» και είναι η επιφάνεια ενός ιδανικού παγκόσμιου ωκεανού χωρίς παλίρροιες και ρεύματα, διαμορφωμένου αποκλειστικά από τη δύναμη της βαρύτητας, η οποία ποικίλει κατά τόπους, έστω και απειροελάχιστα. Τα στοιχεία του GOCE θα βοηθήσουν σημαντικά τη μελέτη των ωκεανών και του κλίματος και θα βελτιώσουν την κατανόηση του εσωτερικού της Γης (πχ βαθύτερη κατανόηση των διαδικασιών που προκαλούν τους σεισμούς, όπως τον πρόσφατο τρομερό σεισμό στην Ιαπωνία).

————————————————————————————————————————————

, Space News Report – 06.04.2011

Φωτό: Jason Rowe & Kepler team.

Μια πλημμυρίδα πλανητών
Μπορεί να διαθέτουμε βαρυτικούς παγκόσμιους χάρτες εξαιρετικής ποιότητας αλλά απέχουμε πολύ ακόμα από το να έχουμε στα χέρια μας τον έστω και κατά προσέγγιση χάρτη ενός εξωπλανήτη –δηλ. ενός πλανήτη άλλου ηλιακού συστήματος. Παρόλα αυτά, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της έρευνας και ανακάλυψης εξωπλανητών είναι σημαντικότατη. Μέχρι στιγμής το αμερικανικό Διαστημικό Τηλεσκόπιο Kepler που εκτοξεύτηκε το 2009 έχει ανακαλύψει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1235 πλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στη ζώνη που θεωρείται ιδανική για την ανάπτυξη ζωής, όσον αφορά στην απόσταση από το μητρικό άστρο. Κι επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες (και πολύ περισσότερες) λέξεις, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα που στην οποία απεικονίζονται οι 1235 πλανήτες με τα άστρα-ήλιους τους. Οι πλανήτες είναι οι μαύρες κουκίδες στο εσωτερικό των ανοιχτόχρωμων σφαιρών (άστρα). Ο Ηλιος και η Γη απεικονίζονται ξεχωριστά (πάνω δεξιά, κάτω από την πρώτη σειρά άστρων). Με βάση τα στοιχεία του Kepler, υπολογίζεται ότι στο Γαλαξία μας υπάρχουν 50 δισεκατομμύρια πλανήτες.

————————————————————————————————————————————

Η εκτόξευση του Soyuz TMA-21. NASA TV

Soyuz: ο παλαίμαχος γερο-πιστός
Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο παλαίμαχος ρωσικός πύραυλος Soyuz (που εκτός των άλλων εκτοξεύει και τις ομώνυμες επανδρωμένες κάψουλες) θα εκτοξεύεται και από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Kuru της Γαλλικής Γουιάνας, στη Ν. Αμερική. Στις 31 Μαρτίου παραδόθηκε έτοιμη η σχετική εξέδρα εκτόξευσης, η κατασκευή της οποίας είχε αρχίσει το Φεβρουάριο του 2007. Οι πρώτοι δυο πύραυλοι Soyuz κατέφθασαν δια θαλάσσης από τη Ρωσία στα τέλη του 2009 για να συναρμολογηθούν. Η νέα εξέδρα είναι παρόμοια με εκείνες στα διαστημοδρόμια του Πλεσέτσκ και του Μπαϊκονούρ αλλά προσαρμοσμένη στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Οι Soyuz από το Kuru θα εκτοξεύουν μεγαλύτερα ωφέλιμα φορτία, αφού το διαστημοδρόμιο βρίσκεται πλησιέστερα στον ισημερινό απ’ ό,τι εκείνα στην ρωσική ενδοχώρα. Στο μεταξύ η κάψουλα Soyuz ΤΜΑ-21 (που ονομάστηκε Gagarin προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου ο οπίος ταξίδεψε στο διάστημα πριν ακριβώς 50 χρόνια) εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το Μπαϊκονούρ στις 5 Απριλίου μεταφέροντας τον Αμερικανό αστροναύτη Ron Garan και τους Ρώσους κοσμοναύτες Andrey Borisenko και Alexander Samokutyaev στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

————————————————————————————————————————————

, Space News Report – 06.04.2011

Καλλιτεχνική απεικόνιση των αντικειμένων που βρίσκονται σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO). Η απεικόνιση δεν είναι ρεαλιστική γιατί τα αντικείμενα είναι αόρατα σε αυτή την κλίμακα. Φωτό: ESA.

Προσοχή: διαστημικά σκουπίδια!
Ο έλεγχος εδάφους αναγκάστηκε να μετακινήσει ελαφριά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στην τροχιά του για να αποφευχθεί σύγκρουση με «διαστημικό σκουπίδι» -συγκεκριμένα ένα θραύσμα που είχε προέλθει από τη σύγκρουση μεταξύ των δορυφόρων Kosmos 2251 και Iridium 33 (Φεβρουάριος 2009). Τα «διαστημικά σκουπίδια», ιδίως τα πολύ μικρά που δεν παρακολουθούνται από τα επίγεια ραντάρ αποτελούν υπολογίσιμο κίνδυνο για επανδρωμένες και μη αποστολές, ενώ έχουν προταθεί αρκετές μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος –σε μια από αυτές συμμετέχει και ένας συμπατριώτης μας, ο δρ Βάιος Λάππας (βλ. και σχ. Είδηση στην Καθημερινή)
Στο μεταξύ το πλήρωμα του ISS (Αποστολή 27) προετοιμάζεται για την «υποδοχή» του διαστημικού λεωφορείου Endeavour, η εκτόξευση του οποίου προγραμματίζεται για τις 29 τρέχοντος. Το Endeavour θα μεταφέρει στον ISS το Μαγνητικό Φασματόμετρο Alpha, εξαρτήματα, ένα τεπόζιτο υψηλής πίεσης και ασπίδες κατά των μικρομετεωριτών.

————————————————————————————————————————————

, Space News Report – 06.04.2011

Πώς θα εντοπίσετε τον Κρόνο στο νυχτερινό ουρανό.
Φωτό: Cartes du Ciel vs 2.75.3 Patrick Chevalley.

Δείτε τον πραγματικό Άρχοντα των Δαχτυλιδιών
Ο πλανήτης Κρόνος και οι δακτύλιοί του αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του νυχτερινού ουρανού. Αρκεί ένα μικρό τηλεσκόπιο ή ένα ζευγάρι ισχυρά κυάλια για να τον θαυμάσετε. Στις 4 Απριλίου ο Κρόνος έφτασε στην αντίθεσή του (δηλ η Γη βρίσκεται ανάμεσα σε αυτόν και στον Ήλιο) κι αυτό σημαίνει πως για ένα διάστημα ο πλανήτης θα βρίσκεται στον ουρανό όλη τη νύχτα. Δυστυχώς, επειδή βρίσκεται πολύ μακριά, ο Κρόνος δεν είναι τόσο λαμπρός όσο οι άλλοι ορατοί με γυμνό μάτι πλανήτες. Ωστόσο αξίζει να τον παρατηρήσετε, έστω και με γυμνό μάτι. Ακολουθείστε την «ουρά» της Μεγάλης Άρκτου μέχρι τον Αρκτούρο (το κοκκινωπό λαμπρότερο αστέρι του Βοώτη) και μετά πηγαίνετε στον Στάχυ (Spica, α της Παρθένου). Λίγο αριστερότερα λάμπει ο Κρόνος. Λόγω του προσανατολισμού του Κρόνου, εδώ και δυο χρόνια οι δακτύλιοι ήταν σχεδόν αόρατοι, αλλά αυτό αλλάζει αργά. Με το τηλεσκόπιο ή τα κυάλια, ίσως δείτε ένα πολύ αμυδρό αστεράκι κοντά στον Κρόνο. Είναι ο Τιτάνας, ένας δορυφόρος μεγαλύτερος από τη Σελήνη ο οποίος διαθέτει ατμόσφαιρα πυκνότερη από εκείνη της Γης.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Paris

εγώ δεν έχω καταλάβει πως μπορεί να βλέπει ο άλλος το αστέρι και να σου λέει το όνομά του.

Θανάσης Βέμπος

Ο εντοπισμός ενός λαμπρού άστρου στο νυχτερινό ουρανό είναι πολύ εύκολη διαδικασία -αρκεί να έχει κανείς έναν χάρτη του ουρανού (στο Internet κυκλοφορούν άπειροι) και να βρίσκεται μακριά απο την πόλη όπου η φωτορρύπανση μετατρέπει τον ουρανό σε μια γκρίζα “σούπα” (βλ. και space news report της περασμένης εβδομάδας)

Thanasis

μπραβο techblog
για αλλη μια φορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε […]

Space News Report Space Space News Space News Report

Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από […]