Space News Report – 08.06.2011

Διαστημικά… αγγούρια θα καλλιεργηθούν στον Διαστημικό Σταθμό ενώ ακόμα ένα Soyuz οδεύει προς τα εκεί. Στο μεταξύ «εικονικοί» αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη αφού «πάτησαν» τον Άρη, κάμερες καταγράφουν λαμπρά μετέωρα αλλά εσείς μπορείτε να περιπλανηθείτε στο Ηλιακό Σύστημα μέσα από τον υπολογιστή σας.

————————————————————————————————————————————

Το Soyuz TMA-01M συνδέεται με τον ISS τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακόμα ένα Soyuz στον Διαστημικό Σταθμό
Για χτες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη η εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ της κάψουλας Soyuz ΤΜΑ-02Μ με προορισμό –όπως πάντα- τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και επιβάτες έναν Αμερικανό, ένα Ρώσο και έναν Ιάπωνα. Ο Mike Fossum, ο Sergei Volkov και ο Satoshi Furukawa θα μεταβούν στο τροχιακό συγκρότημα που εδώ και μιάμιση σχεδόν δεκαετία περιφέρεται γύρω από τη Γη, αποτελώντας το μεγαλύτερο διαστημικό κατασκεύασμα της ιστορίας της αστροναυτικής. Στο ISS διαβιούν ήδη οι Andrey Borisenko (κυβερνήτης), Alexander Samokutyaev και ο Αμερικανός Ron Garan. Εκτός απροόπτου, στις αρχές του επόμενου μήνα ο ISS θα φιλοξενήσει και το πλήρωμα του Atlantis στο πλαίσιο της τελευταίας αποστολής διαστημικού λεωφορείου. Οι Fossum, Volkov και Furukawa θα παραμείνουν στον ISS μέχρι τα μέσα του προσεχούς Νοεμβρίου οπότε θα επιστρέψουν στη Γη έχοντας συμπληρώσει πάνω από 160 μέρες παραμονής στο διάστημα. Η αποστολή του Soyuz TMA-02M θα είναι η 110η πτήση διαστημοπλοίου Soyuz το οποίο αποτελεί τον «γερο-πιστό» του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, αφού το πρώτο σκάφος εκτοξεύτηκε το 1967 (μάλιστα η πρώτη αποστολή είχε καταλήξει σε τραγωδία όταν τεχνικές δυσλειτουργίες προκάλεσαν τη συντριβή του σκάφους στο Καζαχστάν με αποτέλεσμα το θάνατο του κυβερνήτη Vladimir Komarov). Το ΤΜΑ-02Μ θα είναι και η δεύτερη πτήση του βελτιωμένου Soyuz-TMA-M (η πρώτη είχε γίνει στις 7.10.2010). Το Soyuz θα παραμείνει συνδεδεμένο στον ISS προκειμένου να λειτουργήσει ως «σωσίβια λέμβος» σε περίπτωση ανάγκης.

————————————————————————————————————————————

Το προφίλ των μελών της νέας αποστολής στον ISS.

Και τώρα, διαστημικά… αγγούρια!
Η αποστολή του Soyuz TMA-02M θα είναι μια ακόμα «πτήση ρουτίνας» στον ISS, όμως υπάρχει ένα στοιχείο που τη διαφοροποιεί κάπως και το οποίο έχει άμεση σχέση με ένα επίκαιρο θέμα. Ο Ιάπωνας Satoshi Furukawa που θα επιβαίνει στο σκάφος σκοπεύει να καλλιεργήσει τα πρώτα… διαστημικά αγγούρια, ένα λαχανικό που ήρθε με θλιβερό τρόπο στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της επιδημίας σοβαρών δηλητηριάσεων από φονικό στέλεχος του βακτήριου E.Coli στη Γερμανία και αλλού. Η καλλιέργεια των διαστημικών αγγουριών θα έχει μεγάλη σημασία αφού αυτά προβλέπεται να αποτελέσουν υποψήφιο τρόφιμο για μελλοντικές, μακροχρόνιες αποστολές. Πάντως ο Furukawa προσδιόρισε στη συνέντευξη τύπου ότι θα ήθελε να δοκιμάσει τα αγγουράκια, αλλά δυστυχώς αυτό δεν του επετράπη (όχι βέβαια επειδή υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, αλλά γιατί τα λαχανικά προορίζονται αποκλειστικά για μελέτη και πειράματα). Τα διαστημικά αγγούρια θα μπορούσαν να συνδυαστούν θαυμάσια με τις τομάτες που καλλιεργούνται πειραματικά στο ρωσικό τμήμα του ISS. Ο κοσμοναύτης Volkov αστειεύτηκε λέγοντας ότι οι αστροναύτες θα πρέπει να ζητήσουν άδεια για να φτιάξουν σαλάτα (αν και εξομολογήθηκε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε… τηγανιτές πατάτες!). Η καλλιέργεια τροφών στο διάστημα έχει μεγάλη σημασία, αφού έτσι μειώνονται οι ανάγκες μεταφοράς τροφίμων σε μακρόχρονες αποστολές –ιδιαίτερα σε εκείνες που θα έχουν στόχο τον Άρη, σε ένα απώτατο μέλλον. Εννοείται πως τα διαστημικά λαχανικά δεν θα καλλιεργούνται σε χώμα αλλά σε υδατικά διαλύματα εμπλουτισμένα με θρεπτικά υλικά (υδροπονικές εγκαταστάσεις).

————————————————————————————————————————————

Ο προσομοιωμένος «αρειανός περίπατος» των «αστροναυτών» στην εγκατάσταση Mars500.

Ένας χρόνος στην απομόνωση
Και μια που αναφέραμε τον Άρη, ακολουθεί μια σχετική είδηση. Μια ομάδα «εικονικών αστροναυτών» συμπλήρωσε ήδη 365 μέρες απομόνωση στην εγκατάσταση Mars500 στα περίχωρα της Μόσχας και συνεχίζει ακάθεκτη. Πρόκειται για ένα πείραμα που αφορά την προσομοίωση μιας αποστολής στον Άρη. Στις 3 Ιουνίου 2010 έξι άτομα –τρεις Ρώσοι, δυο Ευρωπαίοι και ένας Κινέζος- κλείστηκαν στην εγκατάσταση και «ξεκίνησαν» ένα προσομοιωμένο ταξίδι στον Άρη. Στο πλαίσιο της εικονικής αποστολής υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μίμηση των παραγόντων μιας πτήσης στον Άρη. Το «διαστημόπλοιο» αποτελείται από τέσσερις διασυνδεδεμένους, ερμητικά κλειστούς κυλίνδρους με συνολικό όγκο 550 κυβικά μέτρα. Οι «αστροναύτες» διαθέτουν τις προσωπικές τους καμπίνες ενώ η διαβίωση και η εργασία τους στο «διαστημόπλοιο» μοιάζει αρκετά με εκείνη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η «άφιξη» στον Άρη έγινε τον περασμένο Ιανουάριο όταν «συνδέθηκαν» με μια «άκατο προσεδάφισης» (ένα άλλο διαμέρισμα συνδεδεμένο με τους κυλίνδρους) που υποτίθεται ότι τους περίμενε σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Με τον τρόπο αυτό, τρία μέλη του πληρώματος «πάτησαν» τον Άρη και, φορώντας διαστημικές στολές, ολοκλήρωσαν τρεις «εξόδους» σε μια μεγάλη αίθουσα που ήταν φτιαγμένη έτσι ώστε να προσομοιώνει την επιφάνεια του πλανήτη. Εκεί συνέλεξαν πετρώματα, έστησαν πειράματα και οδήγησαν ένα τροχοφόρο. Κατόπιν επέστρεψαν στο «μητρικό σκάφος» όπου ξανασυναντήθηκαν με τους συντρόφους τους και «αναχώρησαν» για τη Γη στις 2 Μαρτίου στην οποία αναμένεται να «φτάσουν» στις 5 Νοεμβρίου. Το πείραμα αποσκοπεί στη μελέτη των ψυχολογικών παραγόντων μιας μελλοντικής διαπλανητικής αποστολής –αφού η πολύμηνη απομόνωση και η ρουτίνα ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα.

————————————————————————————————————————————

Βίντεο από το μετέωρο του 1972 που πέρασε «ξυστά» από την ατμόσφαιρα.

Διαστημικά «αγκωνάρια» διασχίζουν τον ουρανό
Πριν από λίγο καιρό ένα λαμπρό μετέωρο καταύγασε τους ουρανούς πάνω από τη Τζόρτζια των ΗΠΑ. Το περιστατικό δεν ήταν κάτι πρωτόφαντο αφού τέτοια συμβάντα παρατηρούνται διαρκώς, αλλά το συγκεκριμένο διέθετε μια ιδιαιτερότητα: καταγράφηκε από κάμερες της NASA. Το μετέωρο, ένα κομμάτι διαμέτρου 2μ. κάποιου άγνωστου κομήτη, ήταν το λαμπρότερο που έχει καταγράψει το ειδικό σχετικό δίκτυο παρατήρησης και καταγραφής της NASA το οποίο λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια έχοντας έδρα στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall στο Huntsville της Αλαμπάμα. Το «διαστημικό αγκωνάρι» μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 4.47 πμ ώρα Ελλάδας της 21ης Μαΐου περίπου 106 χιλιόμετρα πάνω από την πόλη Macon της Τζόρτζια. Υπολογίστηκε ότι μπήκε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 138.404 χλμ την ώρα και η ενέργειά του (αν έπεφτε στη Γη) θα ήταν ίση με την έκρηξη 50-1000 τόνων ΤΝΤ. Όμως ήταν πολύ μικρό για να φτάσει στη Γη κι έτσι διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα. Το μετέωρο χαρακτηρίστηκε ως «πύρινη σφαίρα» (fireball) ή βολίδα, δηλαδή μετέωρο που λάμπει περισσότερο από την Αφροδίτη (το λαμπρότερο ουράνιο σώμα εκτός του Ήλιου και της Σελήνης) στο νυχτερινό ουρανό. Τέτοια μετέωρα είναι εντυπωσιακά αλλά καθόλου σπάνια. Πολλά από αυτά περνούν απαρατήρητα αφού είναι ορατά μόνο πάνω από τους ωκεανούς που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας. Τα περισσότερα διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που περνούν «ξυστά» από την ατμόσφαιρα, όπως η περίφημη περίπτωση του 1972 η οποία καταγράφηκε και σε video.

————————————————————————————————————————————

Εξερευνήστε το Ηλιακό Σύστημα από το PC σας
Βαρεθήκατε τα συνηθισμένα διαδικτυακά παιχνίδια; Μπαφιάσατε να εξοντώνετε ανθρώπινους και εξωγήινους αντιπάλους μέσα σε εντυπωσιακά εφέ και εκκωφαντικές εκρήξεις; Ζητάτε κάτι πιο ουσιαστικό και λιγότερο επιφανειακό; Υπάρχει κάτι που είναι πιθανό να σας ικανοποιήσει. Υπόψη όμως ότι χρειάζεται και μια σχετική «μελέτη» πριν το χρησιμοποιήσετε. Σίγουρα όμως το κέφι και η διάθεση για κάτι τέτοιο αποτελούν και το «τεστ» του αν το παιχνίδι αυτό σας ταιριάζει. Πρόκειται για το Eyes in the Solar System, ένα 3D περιβάλλον που δημιούργησαν το Jet Propulsion Laboratory (JPL) και το Caltech, στηριγμένο στα τελευταία (και πραγματικά) στοιχεία των διαστημικών αποστολών της NASA στο Ηλιακό Σύστημα. Πολύ απλά, μπορείτε να εξερευνήσετε το διάστημα και να περιπλανηθείτε στους πλανήτες μέσα από τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να «πεταχτείτε» μέχρι έναν αστεροειδή με το Dawn. Μπορείτε να περάσετε ξυστά από τα πυκνά νέφη του μυστηριώδους Τιτάνα με το Cassini. Μπορείτε να ακολουθήσετε το Voyager 2 και να δείτε το Ηλιακό Σύστημα σαν ένα κόκκο σκόνης μέσα στο Γαλαξία. Μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται και τι κάνουν αυτή τη στιγμή όλοι οι διαστημικοί βολιστήρες στον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Σελήνη, τον Άρη, το Δία και τον Κρόνο. Από σας εξαρτάται, γιατί στο περιβάλλον αυτό ελέγχετε κυριολεκτικά το χώρο και το χρόνο! Ακόμα περισσότερο, το Eyes in the Solar System δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον υπολογιστή σας όπως έχουν τα περισσότερα games, είναι δωρεάν και επεκτείνεται συνεχώς. Αν όλα αυτά σας φαίνονται δελεαστικά, κάντε κλικ εδώ.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Thanks για το video του 1972. Είχα διαβάσει κάπου για το περιστατικό αλλά ποτέ δεν μπόρεσα να βρω το βιντεάκι που έλεγαν πως υπήρχε!

Θανάσης Βέμπος

Στο Youtube υπάρχει θησαυρός απο video κάθε λογής. Κι εγώ έχω βρει πράγματα που έψαχνα καιρό ή που δεν υποψιαζόμουν ότι υπήρχαν.

Αποστόλης

Όλο το κείμενο μαζί και με τα βίντεο είναι πραγματικά εξαιρετικό. Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά κύριε Βέμπο!

Nikolas K

Όσον αφορά το Eyes in the Solar System, ποιά η διαφορά του σε σχέση με το Celestia, το οποίο μπορεί και απεικονίζει περί τα 100000 άστρα και ηλιακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας;

Θανάσης Βέμπος

Απ’ όσο ξέρω το Celestia είναι πρόγραμμα που το κατεβάζεις και εγκαθιστάς (τρέχει και σε Windows) και αφορά περιπλανήσεις σε ολόκληρο το σύμπαν (βασίζεται στον κατάλογο Hipparchos που συντάχθηκε απο τον ομώνυμο αστρονομικό δορυφόρο). Το Eyes in the Solar System δεν χρειάζεται να το κατεβάσεις και να το εγκαταστήσεις -και αφορά περιπλάνηση στα όρια του Ηλιακού Συστήματος. Δες κι εδώ. https://shatters.net/celestia/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε […]

Space News Report Space Space News Space News Report

Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από […]