Space News Report – 17.10.2012

Ένας τολμηρός Αυστριακός αεροναύτης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση από ιλιγγιώδες ύψος, ενώ ένα διαστημικό λεωφορείο τερμάτισε την σταδιοδρομία του διασχίζοντας τους αυτοκινητόδρομους του Λος Άντζελες. Μια ριζοσπαστική νέα ανακάλυψη σχετικά με το σεληνιακό νερό ανοίγει νέες προοπτικές ενώ στα πέρατα του διαστήματος ανακαλύφθηκε ένας πλανήτης από διαμάντι!

Space News Report, κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Το άλμα του Αυστριακού μέσα από το ρεπορτάζ του CNN.

Το υπερηχητικό «διαστημικό άλμα» είναι γεγονός
Την περασμένη Κυριακή ο Αυστριακός Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου στο πλαίσιο πτώσης με αλεξίπτωτο από τα όρια του Διαστήματος. Ασφαλώς ο θρυλικός πιλότος Τσακ Γιέγκερ ήταν ο πρώτος που είχε σπάσει το κάποτε αδιάσπαστο φράγμα το 1947 (ακριβώς 65 χρόνια πριν) αλλά εκείνος πιλοτάριζε πειραματικό πυραυλοπλάνο. Το κατόρθωμα του 43χρονου Αυστριακού ενείχε μεγάλους κινδύνους. Ο Μπάουμγκαρτνερ πήδηξε από μια κάψουλα από ύψος 39 χιλιομέτρων και στη διάρκεια της πτώσης η ταχύτητά του έφτασε τα 1.136 χλμ την ώρα –με άλλα λόγια έπεφτε με 315 μέτρα το δευτερόλεπτο! Κατόπιν άνοιξε το ασπροκόκκινο αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε ομαλά στην έρημο του Νέου Μεξικού, έξω από το Ρόσγουελ, τη γνωστή και μη εξαιρετέα «πόλη των UFO». «Νιώθω σαν να έχουν φύγει 20 τόνοι από την πλάτη μου», δήλωσε ο Μπάουμγκαρτνερ μετά την προσγείωσή του. «Ετοιμαζόμουν γι αυτό το άλμα εδώ και εφτά χρόνια». Η κάψουλα του Αυστριακού –κρεμασμένη από ένα τεράστιο μπαλόνι γεμάτο αέριο ήλιο- χρειάστηκε δυο ώρες για να φτάσει στο ύψος πτώσης. Τη στιγμή εκείνη ο Μπάουμγκαρτνερ είχε ήδη σπάσει το πρώτο ρεκόρ –εκείνο της υψηλότερης πτήσης με αερόστατο- το οποίο διατηρείτο από το 1961. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του «διαστημικού άλματος» ήταν ο Μπάουμγκαρτνερ να αρχίσει να στριφογυρίζει ταχύτατα γύρω από τον εαυτό του. Τότε ίσως έχανε τις αισθήσεις του από τα πολλά g με μοιραίες συνέπειες. Ακόμα χειρότερα, εάν η στολή του είχε και την παραμικρότερη διαρροή η αποσυμπίεση θα έκανε το αίμα του να βράσει. Ας σημειωθεί ότι στο προηγούμενο παρόμοιο άλμα ρεκόρ (1960), το γάντι της στολής του Αμερικανού Τζο Κίτιντζερ έπαθε διαρροή με αποτέλεσμα το χέρι του να πρηστεί άσχημα, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

————————————————————————————————————————————

Το Endeavour καταφθάνει στο Λος Άντζελες «καβάλα» σε ένα B-747.

Ένα διαστημικό λεωφορείο στους δρόμους του LA
Κι ενώ ο Μπάουμγκαρτνερ πηδούσε από τα όρια του διαστήματος, το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έφτανε επιτέλους στον τελικό προορισμό του στην Καλιφόρνια έχοντας διανύσει τα τελευταία 19 χιλιόμετρα όχι σε τροχιά αλλά στους δρόμους του Λος Άντζελες. Στο πλαίσιο μιας μεγαλειώδους εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης, το διαστημόπλοιο παρέλασε στους φαρδείς αυτοκινητόδρομους με την… ιλιγγιώδη ταχύτητα του 1,5 χλμ την ώρα. Το διαστημικό λεωφορείο αναμενόταν να φτάσει το περασμένο Σάββατο στο California Science Center όπου θα αποτελούσε και το βασικό πλέον έκθεμα, αλλά η άφιξή του καθυστέρησε μια μέρα επειδή οι οργανωτές της παρέλασης έπρεπε να το «στριμώξουν» προκειμένου να περάσει ξυστά από κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και δέντρα, πολλές φορές με περιθώριο λίγων εκατοστών! Το «συνταξιοδοτημένο» διαστημικό λεωφορείο είχε φτάσει στο Λος Άντζελες στη ράχη ενός ειδικού Boeing 747 και αναπαυόταν σε ένα υπόστεγο του διεθνούς αεροδρομίου. Προκειμένου να περάσει το βάρους 78 τόνων διαστημόπλοιο, χρειάστηκε να κοπούν 400 δέντρα –πράξη που είχε ως αποτέλεσμα αρχικά το ξεσήκωμα των κατοίκων, αλλά οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι θα φυτέψουν αρκετά νέα στη θέση κάθε ενός που κόβεται. Πολλά δέντρα κλαδεύτηκαν την τελευταία στιγμή για να περάσει το Endeavour. Όταν η NASA τερμάτισε το 30χρονο πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων, αρκετές μεγάλες πόλεις ανταγωνίστηκαν για το δικαίωμα να φιλοξενήσουν τα τέσσερα παροπλισμένα οχήματα. Τελικά το Enterprise, που δεν πέταξε ποτέ στο διάστημα εκτίθεται τώρα στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Intrepid στη Νέα Υόρκη. Το Kennedy Space Center θα κρατήσει το Atlantis ενώ το Discovery εκτίθεται στην Ουάσινγκτον. Το Challenger και το Columbia είναι δυστυχώς απόντα, αφού καταστράφηκαν το 1986 και το 2003 αντίστοιχα με αποτέλεσμα το χαμό 14 αστροναυτών συνολικά.

————————————————————————————————————————————

Η είδηση για την ανακάλυψη του σεληνιακού νερού πριν δυο χρόνια.

«Ηλιακή υπογραφή» στο σεληνιακό νερό
Κι ενώ το διαστημικό λεωφορείο διάσχιζε τους δρόμους του LA, επιστήμονες ανακοίνωναν μια σημαντική ανακάλυψη που σχετίζεται με τη Σελήνη. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε η «υπογραφή» του Ήλιου σε μόρια νερού τα οποία υπάρχουν σε δείγματα σεληνιακών πετρωμάτων. Τα δείγματα αυτά έχουν καταφθάσει στη Γη εδώ και δεκαετίες χάρη στις αποστολές Apollo –στο πλαίσιο των οποίων οι αστροναύτες συνέλεξαν σχεδόν 400 κιλά πετρωμάτων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα μόρια υδροξυλίου (μιας ρίζας με ένα άτομο οξυγόνου κι ένα υδρογόνου) προέκυψαν από αντίδραση μεταξύ ιόντων υδρογόνου που υπάρχουν στον ηλιακό άνεμο (τη ροή σωματιδίων από τον Ήλιο) και του ρηγόλιθου, δηλαδή του επιφανειακού στρώματος του εδάφους της Σελήνης. Ο Ήλιος σχηματίστηκε πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από ένα νέφος αερίων στο οποίο όλο το δευτέριο (ισότοπο του υδρογόνου) αντέδρασε με το υδρογόνο για να σχηματίσει ήλιον. Συνεπώς ο Ήλιος έχει έλλειψη από δευτέριο σε αντίθεση με τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος. Τα σεληνιακά δείγματα ήταν πολύ φτωχά σε δευτέριο. Δυο από αυτά προέρχονταν από πεδινές εκτάσεις και ένα από τα σεληνιακά υψίπεδα. Παρότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το νερό δεν υπάρχει σε υγρή μορφή, τα ευρήματα προωθούν περαιτέρω την υπόθεση ότι η Σελήνη δεν είναι το κατάξερο μέρος που πιστεύαμε ότι ήταν. Από παλιά θεωρείτο ότι ίσως υπήρχε νερό σε σκιασμένες περιοχές των σεληνιακών πόλων, κάτι που επιβεβαιώθηκε το 2009. Μέχρι τώρα η προέλευση του νερού θεωρείτο ότι ήταν κομήτες και άλλα πλούσια σε αυτό το υγρό σώματα τα οποία είχαν πέσει στη Σελήνη. Όμως, αν η νέα θεωρία είναι ορθή, το υδρογόνο του ηλιακού ανέμου ίσως αποτελεί δεύτερη πηγή και μάλιστα απρόσμενη. Και αυτό ίσως δημιουργεί προοπτικές για ανεύρεση νερού και σε άλλα «άνυδρα» σώματα.

————————————————————————————————————————————

Η είδηση για το διαμαντένιο πλανήτη. Ο εκφωνητής κάνει μια ενδιαφέρουσα σύγκριση!

Μια διαμαντένια Υπεργή
Το νερό μπορεί να υπάρχει σε αφθονία στο δορυφόρο μας, αλλά πολύ μακρύτερα, ένα άλλο υλικό, «θεοποιημένο» από τον άνθρωπο, ίσως υπάρχει σε ασύλληπτα μεγαλύτερες ποσότητες. Νέες έρευνες φανερώνουν ότι ένας βραχώδης εξωπλανήτης διπλάσιος σε μέγεθος από τη Γη ο οποίος περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό άστρο, ίσως αποτελείται από διαμάντι. Η χημεία αυτού του απομακρυσμένου κόσμου είναι μάλλον ριζικά διαφορετική με αποτέλεσμα η επιφάνειά του να είναι καλυμμένη από γραφίτη και διαμάντι αντί για νερό και γρανίτη όπως της Γης. Ο πλανήτης, που ονομάζεται 55 του Καρκίνου e (55 Cancri e) έχει ακτίνα διπλάσια της Γης και μάζα οκτώ φορές μεγαλύτερη, πράγμα που τον κατατάσσει στις «υπεργαίες» (Super-Earths). Είναι ένας από τους πέντε πλανήτες που περιφέρονται γύρω από το άστρο 55 του Καρκίνου, έναν ήλιο που μοιάζει με το δικό μας και ο οποίος απέχει 40 έτη φωτός από τη Γη -είναι μάλιστα και ορατός με γυμνό μάτι στον ομώνυμο αστερισμό. Ο διαμαντένιος πλανήτης περιφέρεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ένα έτος εκεί διαρκεί μόλις 18 ώρες αντί 365 ημέρες. Είναι επίσης καυτός αφού η επιφανειακή του θερμοκρασία ανέρχεται στους 2.150ο C κάτι που τον καθιστά μάλλον απίθανο τόπο να φιλοξενεί ζωή (όπως την ξέρουμε). Ο πλανήτης παρατηρήθηκε να διαβαίνει το δίσκο του άστρου του πρώτη φορά πέρυσι κι έτσι οι αστρονόμοι κατόρθωσαν να μετρήσουν την ακτίνα του. Τα νέα δεδομένα συνδυασμένα με τις εκτιμήσεις της μάζας του επέτρεψαν στους επιστήμονες να εξακριβώσουν την χημική του σύνθεση με τη χρήση ειδικών υπολογιστικών μοντέλων.

————————————————————————————————————————————

www.vembos.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Λεωνίδας

Θανάση, αντίστοιχη αφθονία σε διαμάντι δεν έχει θεωρηθεί οτι υπάρχει και στις ατμόσφαιρες του Ουρανού και του Ποσειδώνα? Είχα διαβάσει σχετικά γι αυτό παλιότερα, αλλά δεν ξέρω αν έχει επιβεβαιωθεί.

Θανάσης Βέμπός

@Λεωνίδας. Όχι στις ατμόσφαιρες αλλά στους πυρήνες. Γενικώς ότι υπάρχει πιθανότητα ο πυρήνας των αεριωδών γιγάντων να είναι από διαμάντι (το είχε υποθέσει κι ο Κλαρκ και μετά τη διάλυση του Δία στο “2010-Οδύσσεια 2”, η ανθρωπότητα είχε στη διάθεσή της άφθονο διαμάντι κι έτσι κατασκεύασε διαστημικούς ανελκυστήρες. Αν και η τρέχουσα θεωρία είναι πως οι πυρήνες αυτοί αποτελούνται μάλλον απο μεταλλικό υδρογόνο.

Γιώργος Ζαφειρίου

Θυμάμαι που αρχικά είχε θεωρηθεί πως η ποσότητα πάγου επί της Σελήνης προέρχεται από τους πράκτορες του πάγου που ονομάζονται κομήτες.
Ω της κοσμικής αίσθησης του χιούμορ ! Πάγος από την πνοή του διάπυρου Ήλιου.

Θανάσης Βέμπός

@Γιώργος Ζαφειρίου. Καλή αντίστιξη! Θυμάται κανείς το Welteislehre του Hans Horbigger; Ξεχασμένα ναι, περασμένα όχι.

Λεωνίδας

Θανάση έριξα μια ματιά στο ίντερνετ για την θεωρία του Παγκόσμιου Πάγου του Horbigger (την οποία και δεν γνώριζα), και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της υποτιθέμενης ‘εξ αποκαλύψεως αλήθειας’ που κάποιος προσπαθεί να επιβάλλει στους άλλους με θρησκευτικό ζήλο, ακόμα και όταν η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Σαν θρησκεία με επιστημονική περιβολή ένα πράγμα…

Τελικά ο φανατισμός και ο δογματισμός είναι εξίσου επιβλαβής και καταστροφικός, είτε θρησκευτικής είτε επιστημονικής μορφής…

Μενέλαος

Τι μου θύμισες με τα διαστημικά λεωφορεία…Θυμάμαι σπούδαζα όταν έγινε το Τσάλλεντζερ, και είχε βουήξει ο πλανήτης… Όμως πάντα είχα την απορία, γιατί δεν έγινε τόσο μεγάλος ντόρος και με το Κολούμπια; Το Εντερπράιζ με το τόσο συμβολικό όνομα γιατί δεν πέταξε ποτέ; Και τώρα τι Θανάση; Πώς θα πάμε στον διαμαντένιο πλανήτη να λύσουμε το πρόβλημά μας; Και μια λεπτομέρεια: Λες κάπου ότι παρατήρησαν τον πλανήτη να διαβαίνει το δίσκο του άστρου. Έχουμε πλέον την τεχνολογία να διακρίνουμε δίσκους από τα αστέρια; Γιατί από όσο ξέρω, όσο ισχυρό κι αν είναι ένα τηλεσκόπιο, τουλάχιστον οπτικό, δεν δύναται να “ρεζολβάρει” αστέρια.

Θανάσης Βέμπός

@Μενέλαος. Δεν έγινε ντόρος με το Κολούμπία επειδή ο άνθρωπος αμβλύνεται κι έτσι η δεύτερη φορά που συμβαίνει μια εντυπωσιακή τραγωδία δεν είναι πια τόσο εντυπωσιακή. Το Enterprise ονομάστηκε έτσι μετά απο πλημμυρίδα επιστολών στη NASA απο Trekkies που ζητούσαν να πάρει το νέο σκάφος την ονομασία του θρυλικού διαστημοπλοίου. Ή NASA δέχηκε και το μετονόμασε απο Constitution σε Enterprise. Πλην όμως oi Trekkies ήταν κακά πληροφορημένοι γιατί δεν ήξεραν πως το Enterprise ήταν κατασκευασμένο μόνο για εναέριες δοκιμές κι όχι για διαστημική πτήση.

Τώρα για τους δίσκους των άστρων, ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι παρατηρησιακές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί αρκετά για να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ισχυρά τηλεσκόπια. Με τεχνικές όπως η συμβολομετρία χρησιμοποιούνται πολλά τηλεσκόπια για να προκύψει ένα virtual τηλεσκόπιο με “κάτοπτρο” εκατοντάδων μέτρων φαρδύ.

Δημήτρης

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να κάνει ‘focus’ ένα οπτικό τηλεσκόπιο σε ένα αστέρι για να παρατηρηθεί η διάβαση ενός πλανήτη μπροστά από αυτό… Αρκεί να υπάρχουν μετρήσεις της π ο σ ό τ η τ ας τ ο υ φ ω τ ό ς που φτάνει ως εμάς, καθόλη τη διάρκεια της διάβασης (μετρήσεις της φωτεινότητας το άστρου δηλαδή). Πολύ συχνά, οι μετρήσεις αυτές μπορούν να γίνουν με καλή ακρίβεια και από επίγεια νομίζω τηλεσκόπια, και σε συνδυασμό με διάφορες παραδοχές για το μέγεθος του άστρου κ.α., δίνουν κάποιες πληροφορίες και για το σώμα που πέρασε μπροστά από το φαινόμενο δίσκο του.

Θανάσης Βέμπός

@Δημήτρης. Πολύ σωστά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Space

Relativity Space: Στον “πάγο” η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Αναβάλλεται προσωρινά η πρώτη εμφάνιση του μοναδικού πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση από την καλιφορνέζικη Relativity Space.

Business Space SpaceX

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Business Space

Roscosmos: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν αποκλεισμένοι κοσμοναύτες

Η διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Internet featured Space

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Επιστήμονες του ESA ερευνούν τρόπους ώστε να αδρανοποιήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις ανάγκες σε τροφή και οξυγόνο.