Space News Report – 21.03.2012

Η Βόρεια Κορέα αυξάνει την ένταση στην Άπω Ανατολή με αφορμή την προγραμματισμένη εκτόξευση δορυφόρου της, ενώ ένας περαστικός αστεροειδής ίσως δημιουργήσει άλλου είδους ένταση στο μέλλον. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακά animation της Σελήνης, οι Ρώσοι σχεδιάζουν τη διαστημική τους στρατηγική κι ένας τολμηρός Αυστριακός σκοπεύει να πέσει στη Γη από τα όρια του διαστήματος.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Animation της προγραμματιζόμενης εκτόξευσης του Βορειοκορεατικού δορυφόρου.

Βορειοκορεατικοί «διαστημικοί» λεονταρισμοί
Την περασμένη Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι μεταξύ 12-16 Απριλίου θα προβεί στην εκτόξευση ενός πυραύλου ο οποίος θα μεταφέρει στο διάστημα ένα τεχνητό δορυφόρο. Η εκτόξευση θα γίνει στο πλαίσιο των εορτασμών της 100ης επετείου από τη γέννηση του δικτάτορα Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μόλις 16 ημέρες μετά την συμφωνία της Πιονγκ Γιανγκ να «παγώσει» τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να ξαναρχίσει η αμερικανική βοήθεια σε τρόφιμα προς τη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας λιμοκτονεί. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν την πράξη. Η Πιονγκ Γιανγκ επιμένει πως το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μέρος της ειρηνικής έρευνας του διαστήματος, αλλά οι ΗΠΑ και άλλα έθνη το θεωρούν ως συγκαλυμμένο πρόγραμμα δοκιμών στρατιωτικών βλημάτων. Τον Απρίλιο του 2009 η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα πύραυλο με ένα δορυφόρο και ισχυρίστηκε ότι ο τελευταίος τέθηκε σε τροχιά –κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα παρατηρητή. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και λίγο αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε στη χώρα να πραγματοποιήσει περαιτέρω εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων για οποιοδήποτε λόγο. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τους διεθνείς οργανισμούς αεροπλοΐας, ναυσιπλοΐας και τηλεπικοινωνιών για την επερχόμενη εκτόξευση ενώ η μεγαλύτερη εφημερίδα Rodong Sinmun έγραψε πως ο πύραυλος θα ακολουθήσει πορεία «ασφαλέστερη» από εκείνη προηγούμενων εκτοξεύσεων. Η Βόρεια Κορέα είχε συμφωνήσει να παγώσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου μαζί με τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές αντί 240.000 τόνων τροφίμων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η Κίνα, ο στενότερος σύμμαχος και υποστηρικτής του σταλινικού βορειοκορεατικού απολιθώματος, εξέφρασε σκεπτικισμό για το εγχείρημα…

————————————————————————————————————————————

Ρεπορτάζ για τον αστεροειδή 2012 DA14.

Έρχεται κι άλλος… γεωξύστης
Κι ενώ το θερμόμετρο της γεωπολιτικής έντασης ανεβαίνει στην Άπω Ανατολή, ένα άλλο βλήμα, κοσμικής προέλευσης αυτή τη φορά, ανεβάζει την ένταση στο εγγύς του πλανήτη μας διάστημα. Ένας αστεροειδής που εντόπισαν ερασιτέχνες αστρονόμοι λίγο αφότου είχε περάσει ξυστά από τη Γη, θα περάσει ακόμα πιο ξυστά τον επόμενο Φεβρουάριο. Τουλάχιστον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πέρασμα αυτό δεν θα αποτελέσει απειλή. Ο αστεροειδής 2012 DA14, έχει μήκος περίπου πενήντα μέτρα και εντοπίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, λίγο αφότου είχε περάσει από το κοντινότερο σημείο προσέγγισης –γύρω στα 2,5 εκατομμύρια χλμ μακριά, ή εφτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης. Όμως, στις 15 Φεβρουαρίου 2013 θα περάσει σε απόσταση μόνο 24.000 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσει (με ιλιγγιώδη ταχύτητα) ανάμεσα στην επιφάνεια του πλανήτη και των δορυφόρων που κινούνται σε γεωσύγχρονη τροχιά (36.000 χλμ). Η απόσταση θεωρείται ασφαλής, αλλά ο ιπτάμενος βράχος (μεγάλος όσο μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο) θα περάσει αρκετά κοντά ώστε να γίνει ορατός με απλά κιάλια. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν πως ο 2012 DA14 περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε 366 περίπου μέρες –δηλαδή το έτος του είναι μια μέρα μεγαλύτερο από το γήινο. Ο αστεροειδής διασταυρώνεται με την διαδρομή της Γης δυο φορές το χρόνο. Το πέρασμα του επόμενου Φεβρουαρίου θα χρησιμεύσει για τον καθορισμό του εάν η τροχιά του αστεροειδούς επηρεάζεται από την βαρυτική διελκυστίνδα Γης-Σελήνης. Η μάζα του 2012 DA14 ανέρχεται στους 120.000 τόνους (φανταστείτε ένα σουπερτάνκερ φορτωμένο πέτρες!). Θεωρείται πως ένα αντικείμενο παρομοίου μεγέθους προκάλεσε την (κατά πολλούς μυστηριώδη) έκρηξη στην Τουνγκούσκα το 1908, η οποία ισοπέδωσε 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σιβηριανού δάσους (περίπου όσο ο νομός Φωκίδας).

————————————————————————————————————————————

Μια υπέροχη πλοήγηση στα σεληνιακά τοπογραφικά αξιοθέατα. Δείτε το στα 1080 HD και full screen. Γύρω στο 2.50 προσέξτε την εγκαταλειμμένη σεληνάκατο του Apollo 17!

Η ιστορία της Σελήνης σε δυόμισι λεπτά
Και η Γη μπορεί να μην κινδυνεύει (προς το παρόν) από τον αστεροειδή 2012 DA14, οι κοσμικές συγκρούσεις όμως αποτελούν γεγονός. Ακόμα περισσότερο, απίστευτα βίαια τέτοια συμβάντα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του συστήματος Γης-Σελήνης. Με την αφορμή των 1.000 ημερών σε τροχιά του Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), αμερικανικού βολιστήρα που περιφέρεται γύρω από τη Σελήνη, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα δυο εντυπωσιακά video, βασισμένα στις ανακαλύψεις του μη επανδρωμένου σκάφους. Το ένα αφορά την ιστορία της εξέλιξης της Σελήνης. Το άλλο video αποτελεί μια «τουρνέ» σε σημαντικά ορόσημα της επιφάνειας της Σελήνης τα πλάνα των οποίων προήλθαν από τις παρατηρήσεις του LRO. Η Σελήνη ξεκίνησε την ύπαρξή της σαν μια τεράστια μπάλα από μάγμα η οποία προέκυψε από τα απομεινάρια της σύγκρουσης της πρωτο-Γης με ένα τεράστιο σώμα στο μέγεθος του πλανήτη Άρη. Αυτό έγινε πριν τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν το μάγμα ψύχθηκε, σχηματοποιήθηκε ο στερεός φλοιός της Σελήνης. Κατόπιν, πριν 4,5-4,3 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα ακόμα τεράστιο αντικείμενο προσέκρουσε κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, δημιουργώντας το Λεκανοπέδιο Νότιου Πόλου-Aitken, ένα από τα δυο μεγαλύτερα λεκανοπέδια στο Ηλιακό Σύστημα που αποδεδειγμένα έχουν προέλθει από μετεωρικές συγκρούσεις. Οι τελευταίες συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα το μάγμα να αναβλύζει στην επιφάνεια. Όμως αυτή η δραστηριότητα τερματίστηκε πριν 1 δισεκατομμύριο χρόνια, τουλάχιστον στην ορατή πλευρά της Σελήνης. Άλλες πτώσεις μετεωριτών σχημάτισαν τους περίφημους κρατήρες Τύχωνα, Κοπέρνικο και Αρίσταρχο. Το δεύτερο video μας ταξιδεύει σε εντυπωσιακά σεληνιακά τοπεία: Λεκανοπέδιο Orientale, κρατήρας Σάκλετον, Λεκανοπέδιο Νότιου Πόλου-Aitken, Τύχων, Αρίσταρχος, Θάλασσα της Ηρεμίας, ηφαίστειο Κόμπτον-Μπέλκοβιτς, κρατήρας Τζάκσον και κρατήρας Τσιολκόφσκι.

————————————————————————————————————————————

Η προτεινόμενη ρωσική διαστημική στρατηγική.

Η διαστημική στρατηγική της Ρωσίας
Στο μεταξύ, πίσω στη Γη, η Ρωσία εξετάζει ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά της στο διάστημα –σε μεσοπρόθεσμη βάση. Η οικονομική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) υπέβαλε στην κυβέρνηση μια πρώτη πρόταση για την ρωσική στρατηγική διαστημικής εξερεύνησης με ορίζοντα το 2030. Τα κύρια σημεία του φιλόδοξου προγράμματος περιλαμβάνουν βαθμιαίο εκσυγχρονισμό της διαστημικής βιομηχανίας της χώρας, ανάπτυξη νέων διαστημοπλοίων (στα οποία περιλαμβάνονταν και διαστημικά λεωφορεία) αλλά και ενεργή εξερεύνηση των πλανητών. Όπως αναφέρεται, στόχος της στρατηγικής είναι η εξασφάλιση ότι η ρωσική διαστημική βιομηχανία θα διατηρηθεί στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως, αλλά και θα ισχυροποιήσει τη θέση της. Για το σκοπό αυτό, η Ρωσία θα πρέπει να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια διαστημική αγορά στο 10% ως το 2030 –τεράστια αύξηση, δεδομένου ότι το σημερινό μερίδιο δεν ξεπερνά το 0,5%. Ως το 2020 η ρωσική διαστημική βιομηχανία θα πρέπει να είναι σε θέση να κατασκευάζει δορυφόρους και διαστημόπλοια χρησιμοποιώντας μόνο εγχωρίως παραχθέντα εξαρτήματα και συστήματα –ιδιαίτερα ηλεκτρονικά. Ως το 2030 οι ρωσικοί δορυφόροι θα πρέπει να καλύπτουν το 95% της εγχώριας ζήτησης. Επιπλέον, η Ρωσία θα διεκπεραιώσει διάφορες αποστολές διαστημικής εξερεύνησης, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται μια επανδρωμένη προσσελήνωση, αλλά και αυτόματοι βολιστήρες προς την Αφροδίτη και το Δία. Σε συνεργασία με ξένους εταίρους, η Roskosmos θα αναπτύξει ένα δίκτυο μόνιμων, μη επανδρωμένων, επιστημονικών σταθμών στην επιφάνεια του Άρη. Τέλος, η Ρωσία θα εντείνει τις προσπάθειές της να απομακρύνει τα «διαστημικά σκουπίδια» από την γήινη τροχιά και να προστατεύσει τον πλανήτη μας από απειλητικούς αστεροειδείς και κομήτες. Απομένει βέβαια να δούμε κατά πόσον θα εγκριθεί (και θα υλοποιηθεί) το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτείται τόσο από τον κρατικό κορβανά όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια.

————————————————————————————————————————————

Η ετοιμασία για το Space Jump.

Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη
Ένας τολμηρός αλεξιπτωτιστής που σκοπεύει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του μεγαλύτερου άλματος skydiving πλησίασε ένα βήμα κοντύτερα στο στόχο του όταν στις 15 Μαρτίου έπεσε στη Γη με αλεξίπτωτο πηδώντας από μια κάψουλα είκοσι χιλιόμετρα ψηλά στην στρατόσφαιρα. Ο Αυστρακός skydiver Φέλιξ Μπάουμγκαρντνερ απογειώθηκε από το Ρόσγουελ του Νέου Μεξικού μέσα σε μια ειδικά σχεδιασμένη κάψουλα η οποία κρεμόταν από ένα αερόστατο. Όταν η κάψουλα έφτασε σε ύψος 21.818 μ, ο 42χρονος τολμηρός αεροναύτης τσέκαρε μια λίστα ασφάλειας 39 βημάτων, αποσυμπίεσε την κάψουλα και πήδηξε στο κενό, φορώντας ειδική στολή παρόμοια με εκείνη των αστροναυτών. Η ελεύθερη πτώση του διάρκεσε 3 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και ο τολμηρός skydiver έπιασε τα 364 χλμ την ώρα! Άνοιξε το αλεξίπτωτό του σε υψόμετρο όσο ο Παρνασσός (2.405 μ) και τελικά πάτησε με ασφάλεια στη Γη σχεδόν πενήντα χιλιόμετρα μακριά από το Ρόσγουελ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δυσκολότερο μέρος της πτώσης ήταν το απίστευτο κρύο που επικρατούσε στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. «Μόλις που μπορούσα να κουνήσω τα χέρια μου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί γιατί ο Μπάουμγκαρτνερ ετοιμάζεται για ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα: από το ίδιο το διάστημα. Στο πλαίσιο του «διαστημικού άλματος» θα πέσει από ύψος 36 χλμ σκοπεύοντας να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει από το 1960 ο Αμερικανός σμηναγός Τζόε Κίττιντζερ ο οποίος είχε πέσει από ύψος 31.333 μ. Παράλληλα, ο Μπάουμγκαρτνερ φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση. Τέτοια ακραία άλματα είναι πολύ επικίνδυνα. Στην πτώση του Κίττιντζερ, το ένα του γάντι αποσυμπιέστηκε με αποτέλεσμα το χέρι του να πρηστεί και να γίνει διπλάσιο από το κανονικό –ευτυχώς για λίγο.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Μενέλαος

Πολλές οι απορίες μου… Τον αστεροειδή δε θα τον δούμε και με γυμνό μάτι; Δε θα “ανάψει” από την τριβή του στην όποια ατμόσφαιρα υπάρχει στο ύψος που θα περάσει, ή δεν υπάρχει καθόλου ατμόσφαιρα εκεί; Την ίδια απορία μου δημιούργησε και ο παλαβός που πηδάει από τέτοια ύψη: στα 20 χιλιόμετρα υπάρχει βέβαια ατμόσφαιρα, εκεί η τριβή της ελεύθερης πτώσης δεν τον “ανάβει”; Έστω τόσο ώστε να μη νιώθει το απίστευτο κρύο; Πώς δε δουλεύει και γι’αυτόν το αιώνιο πρόβλημα της επανόδου των διαστημοπλοίων στην ατμόσφαιρα;

Θανάσης Βέμπος

@Μενέλαος.
1. Δεν γνωρίζω τι φαινομενικό μέγεθος θα έχει ο αστεροειδής στο κοντινό του πέρασμα (η σχετική είδηση απο την οποία άντλησα πληροφορίες ανέφερε απλώς ότι θα είναι ορατός με κιάλια), αλλά η απόσταση των 24.000 χλμ είναι αρκετή για να μην “ανάψει” -η ατμόσφαιρα σε τέτοιο υψόμετρο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.
2. Η μέγιστη ταχύτητα του skydiver θα είναι λίγο μεγαλύτερη απο εκείνη του ήχου, δηλ. 1.300 χλμ την ώρα, σχεδόν δίπλάσια απο εκείνη ενός επιβατηγού αεροσκάφους. Δεν ειναι αρκετή για να “ανάψει” ο άνθρωπος, όπως δεν “ανάβουν” και τα υπερηχητικά αεροπλάνα παρότι κινούνται σε πολύ χαμηλότερο ύψος απο τον skydiver. Τα διαστημόπλοια μπαίνουν στην ατμόσφαιρα με 25 (εικοσι πέντε) φορές την ταχύτητα του ήχου, ήτοι μερικά χλμ το δευτερόλεπτο, συνεπώς αντιμετωπίζουν θερμικό πρόβλημα.
Απο την άλλη μεριά, ο Αυστριακός έχει επισημάνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το (έστω και πολύ μικρό) πρόβλημα της θέρμανσης απο την τριβή και πώς αυτό θα επηρεάσει τα συστήματα της στολής του.

x-com

Το καλύτερο video, που έχω δει όσο αναφορά το διάστημα εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=2aCOyOvOw5c&feature=player_embedded#!
Πρέπει να το δείτε όλο οπωσδήποτε. Επίσης το εν λόγω video μου θύμισε ένα clip των Boards of Canada εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=A2zKARkpDW4&ob=av2e

Λεωνίδας

Όπως πάντα, η αρθογραφία της στήλης είναι μια σκέτη απόλαυση! Γέλασα πολύ με το σχόλιο του “βλήματος” σχετικά με την Βόρεια Κορέα 🙂 Κάπως έτσι είναι τα πράγματα… Η περίπτωση πάντως του συγκεκριμένου αστεροειδή είναι ανησυχητική. Δεδομένου οτι διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης δυο φορές το χρόνο, ακόμα και η παραμικρή βαρυτική επίδραση της Γης ή της Σελήνης δεν θα μπορούσε να τον φέρει σε πορεία πρόσκρουσης? Και ένα φαινόμενο τύπου Τουνγκούσκα δεν είναι καθόλου αμελητέο! Τί θα γίνει αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί, ας πούμε πάνω από το Λονδίνο ή την Νέα Υόρκη αυτή τη φορά? Θα ήταν ευχής έργο αν ο συγκεκριμένος αστεροειδής τελικά κατευθυνόταν προς την Σελήνη. Έτσι οι επιστήμονες θα είχαν την εξαιρετική τύχη να δουν live την δημιουργία ενός κρατήρα στην σεληνιακή επιφάνεια. Και το βίντεο του LRO είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Η Σελήνη σε υψηλή ανάλυση! Πολύ ελπιδοφόρες οι προτάσεις της Ρωσίας για το διαστημικό της πρόγραμμα. Μακάρι να συνεχίσει έτσι. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης είδησης διάβαζα οτι κατασκευάζεται καινούριο κοσμοδρόμιο στο Βοστότσνι της Ρωσίας, ήδη από το 2011, με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2018. Έτσι λέει οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν δικό τους κοσμοδρόμιο και να μην εξαρτόνται από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν. Αυτό είναι… Συνέχεια »

Τhunderbolt

O Aυστριακός Φέλιξ Μπαουμγκάρντνερ θα πρέπει να σεβαστεί την Ιστορία και να παραχωρήσει τη μεγάλη τιμή του πρώτου ανθρώπου που θα σπάσει το φράγμα του ήχου σε ελεύθερη πτώση σε έναν Ελληνα υπουργό Οικονομίας ή πρωθυπουργό. Αλλωστε οι τελευταίοι έχουν πολύτιμη εμπειρία από το σπάσιμο του φράγματος του…χρέους – αν και δεν έχουν καταρρίψει ακόμα όλα τα ρεκόρ.Θεωρείται βέβαιο ότι έτσι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην πατρίδα αλλά και στην Επιστήμη. Για απόλυτη ασφάλεια, επειδή δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ξένους, αλλά και για εσωτερική αλληλεγγύη, προτείνεται η διαστημική τους στολή να ραφτεί από Ελληνες ανέργους.
ΥΓ. Πρίν από ακριβώς 100 χρόνια (Φεβρουάριος 1912) ένας Ελληνας πρωθυπουργός ονόματι Ελευθέριος Βενιζέλος πέταξε με χειριστή τον Εμμανουήλ Αργυρόπουλο σε μία από τις πρώτες πτήσεις αεροσκάφους στην Ελλάδα!

Λεωνίδας

Καταπληκτική η ιδέα! Θα πρότεινα επίσης, για να γίνει το όλο εγχείρημα ακόμα πιο δραματικό και για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο παραποίησης του αποτελέσματος, να ξαμολύσουμε το σύνολο των πολιτικών που κυβέρνησαν από την μεταπολίτευση και έπειτα. Έτσι θα μπορούσαμε να απολαύσουμε κάτι σαν στίβο, σαν μαραθώνιο ένα πράγμα! Έτσι θα έχουμε σίγουρη την θέση στο βιβλίο Γκίνες με χρυσά γράμματα και όντως η Ελλάδα για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της θα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην επιστήμη! Δεν είμαι βέβαιος όμως αν θα ήθελα όλοι αυτοί να φοράνε αλεξίπτωτο όπως στην περίπτωση του αυστριακού skydiver..

Και δεν γνώριζα το γεγονός αυτό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μήπως η ιστορία επαναλαμβάνεται τελικά με ισχυρές δόσεις ειρωνίας?

Θανάσης Βέμπος

@x-com. Εξαιρετικό το βίντεο. Κρίμα που όλα αυτά τα βίντεο βγαίνουν τώρα που τα διαστημικά λεωφορεία παροπλίστηκαν. Αναρωτιέμαι τι “παπάδες” θα μπορούσαν να γυριστούν αν είχαμε τη σχετική τεχνολογία εικόνας πίσω στη δεκαετία του 1960 με τις εκτοξεύσεις Saturn και τις προσσεληνώσεις. Όσο για το video των Boards of Canada, δεν ξέρω αν το πρόσεξες αλλά απεικονίζει την ελεύθερη πτώση του Κίττιντζερ!
@Λεωνίδας. Μπορεί να μην πέσει ο αστεροειδής αυτός, αλλά κάποιος άλλος κάποια στιγμή θα πέσει, είναι θέμα χρόνου.
Οι προτάσεις της Ρωσίας είναι “ασκήσεις επί χάρτου”. Η Ρωσία δεν έχει (ακόμα) πολιτική βούληση και οικονομική δυνατότητα για κάτι τόσο φιλόδοξο. Εξάλλου πρέπει να επιλύσει πολλά εσωτερικά προβλήματα και αγκυλώσεις στο διαστημικό τομέα. Αυτή τη στιγμή γίνεται “χαμός” επειδή εξαναγκάζουν τον Ποπόβκιν (διευθυντή της ρωσικής NASA) σε παραίτηση, φορτώνοντάς του όλες τις κακοτυχίες των τελευταίων μηνών. Αντί φυσικά να προβούν σε ριζική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος -κάτι που είχα εντοπίσε σε παλιότερο δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report News Report Space News Report vembos

Space News Report – 12.12.2012

Ένα νέο τροχοφόρο σχεδιάζει να στείλει η NASA στον Άρη το 2020 –αλλά δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη δυνατότητα να εντείνει την εξερεύνηση του πλανήτη. Παράλληλα καταστρώθηκε ένα πλάνο για την συλλογή σωματιδίων από τους γκέιζερ του Εγκέλαδου, νέα δορυφορικά πλάνα αποκαλύπτουν ένα φαντασμαγορικό νυχτερινό πανόραμα της Γης, ενώ συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την […]

Space News Report News Report Space Space News Report

Space News Report – 05.12.2012

Ανακοινώθηκε τελικά η «συνταρακτική» ανακάλυψη που πραγματοποίησε το Curiosity στον Άρη. Όμως μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων πάγου στον φλογισμένο Ερμή. Στο μεταξύ ανακαλύφθηκε μια διαστημική ρουφήχτρα που ξερνά μάζα 400 Ηλίων κάθε χρόνο, ενώ 11 εργαστήρια μελετούν αστρόσκονη που έφερε στη Γη ένα ιαπωνικό διαστημόπλοιο μετά από πολλές περιπέτειες.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report News Report Space Space News Report

Space News Report – 21.11.2012

Δυο άντρες και μια γυναίκα προσεδαφίστηκαν στις χιονισμένες στέπες της Κεντρικής Ασίας ολοκληρώνοντας ακόμα μια αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο μεταξύ ανακαλύφθηκε ότι κάποτε έρεε ζεστό νερό στον Άρη, εντοπίστηκε ένας εξωπλανήτης ορφανός από ήλιο, ενώ χάρη σε ένα εντυπωσιακό βαρυτικό φαινόμενο έγινε εφικτή η ανακάλυψη του πιο μακρινού γαλαξία του σύμπαντος.