Space News Report – 22.02.2012

Πενήντα χρόνια μετά την πτήση του Τζων Γκλεν, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να βολοδέρνει σε περιγήινη τροχιά αλλά οι Ρώσοι προτείνουν κάποιες ιδέες εκμετάλλευσης του Διαστημικού Σταθμού στο πλαίσιο πειραμάτων διαπλανητικής εξερεύνησης. Οι Κινέζοι θα εκτοξεύσουν την 4η αποστολή τους το καλοκαίρι, οι Ελβετοί ετοιμάζουν «διαστημική σκούπα» και οι αστρονόμοι παρακολουθούν σε replay μια αστρική έκρηξη «μαγνητοσκοπημένη» πριν 170 χρόνια!

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Η ιστορική πτήση του Γκλεν στα «ηρωικά» επίκαιρα της εποχής.

Μισός αιώνας από την πτήση του Τζων Γκλεν
Την Δευτέρα συμπληρώθηκαν πενήντα ακριβώς χρόνια από την αποστολή του Τζων Γκλεν, του πρώτου Αμερικανού που μπήκε σε τροχιά. Είχαν προηγηθεί οι εκτοξεύσεις των Άλαν Σέπαρντ και Βίρτζιλ Γκρίσομ, αλλά αυτές ήταν απλώς υποτροχιακά άλματα στις οποίες ο θαλαμίσκος δεν μπήκε σε τροχιά. Η αποστολή του Γκλεν, που διάρκεσε μόνο μερικές ώρες στις οποίες ο αστροναύτης διέγραψε τρεις τροχιές γύρω από τη Γη στον ασφυκτικά μικρό θαλαμίσκο Mercury, τόνωσε σημαντικά το αμερικανικό ηθικό που είχε καταβαραθρωθεί από τις απανωτές ήττες των ΗΠΑ στην κούρσα του διαστήματος –μόλις την προηγούμενη χρονιά οι Σοβιετικοί είχαν εκτοξεύσει τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα και μερικούς μήνες μετά τον Γκέρμαν Τιτόφ που είχε μείνει μια ολόκληρη μέρα σε τροχιά. Η πτήση του Γκλεν ήταν ένα τεράστιο ρίσκο, αφού αμέτρητοι παράγοντες –από τη λειτουργία του διαστημοπλοίου μέχρι τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού σε έλλειψη βαρύτητας- ήταν κυριολεκτικά άγνωστη χώρα. Ωστόσο όλα πήγαν καλά και ο θαλαμίσκος του Γκλεν προσθαλασσώθηκε ομαλά στον Ατλαντικό. Ως εθνικός ήρωας, ο Γκλεν δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιήσει άλλη αποστολή, αφού αποτελούσε εξαιρετικά πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο για να ριψοκινδυνέψει. Αργότερα παραιτήθηκε από τη NASA και ασχολήθηκε με την πολιτική –εκλέχθηκε μάλιστα και Γερουσιαστής. Το 1998 έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αστροναύτης (77 ετών) συμμετέχοντας (ουσιαστικά τιμητικά) σε μια αποστολή διαστημικού λεωφορείου. Σήμερα ο 90χρονος πια Γκλεν, δηλώνει με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου, ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα. «Δε βλέπω τον εαυτό μου έτσι», είπε ίσως με κάποια πικρία, στους New York Times. «Σηκώνομαι κάθε πρωί και έχω τα ίδια προβλήματα που έχουν και άλλοι στην ηλικία μου».

————————————————————————————————————————————

Ο κινεζικός διαστημικός περίπατος στην αποστολή Shenzhou-7 το 2008.

Το καλοκαίρι η επόμενη κινεζική αποστολή
Χρειάστηκαν να περάσουν μόλις επτά χρόνια από την πτήση του Γκλεν για να σταλεί άνθρωπος στη Σελήνη –αλλά τα επόμενα σαράντα τρία κανείς άνθρωπος δεν έχει ταξιδέψει πέρα από την τροχιά της Γης. Η Κίνα διαθέτει ένα βραδέως εξελισσόμενο επανδρωμένο πρόγραμμα, αλλά το αν αυτό θα εξελιχθεί σε αποστολές στη Σελήνη ή πιο πέρα είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε. Προς το παρόν επαναλαμβάνει τα βήματα των υπερδυνάμεων στη δεκαετία του 1960 –και μάλιστα με ένα διαστημόπλοιο που είναι ουσιαστικά αντιγραφή του ρωσικού Soyuz. Όπως έχουμε ξαναγράψει στη στήλη αυτή, ο μεσοπρόθεσμος στόχος των Κινέζων είναι η δημιουργία μιας τροχιακής προφυλακής μικρού μεγέθους –παραπλήσιας με τα σοβιετικά Salyut της δεκαετίας του 1970. Ήδη ο πυρήνας αυτού του διαστημικού σταθμού, το Tiangong-1 βρίσκεται σε τροχιά ενώ πρόσφατα συνδέθηκε με αυτό ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στο πλαίσιο δοκιμών. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, οι Κινέζοι επίσημοι ανακοίνωσαν ότι η επόμενη επανδρωμένη πτήση τους θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου και θα αφορά σύνδεση με το Tiangong. Η αποστολή Shenzhou 9 θα μεταφέρει τρεις αστροναύτες και θα είναι η τέταρτη επανδρωμένη πτήση του κινεζικού προγράμματος από το 2003. Όταν το σκάφος συνδεθεί με το Tiangong, οι αστροναύτες θα μεταβούν στο εσωτερικό του τελευταίου όπου θα διαμείνουν για χρονικό διάστημα, που δεν προσδιορίστηκε, πραγματοποιώντας πειράματα. Οι Κινέζοι είχαν ανακοινώσει πέρυσι ότι στους εννέα φιναλίστ υποψήφιους αστροναύτες για την επερχόμενη πτήση, συμπεριλαμβάνονταν και δυο γυναίκες. Το Shenzhou 9 και το Tiangong 1 θα σχηματίσουν μια μικρή διαστημική πλατφόρμα με ωφέλιμο χώρο σχεδόν είκοσι κυβικά μέτρα. Είναι πιθανό να ακολουθήσει μια ακόμα επανδρωμένη πτήση το 2013 η οποία θα έχει και αυτή στόχο τη σύνδεση με το Tiangong-1.

————————————————————————————————————————————

Το τρέιλερ της ταινίας Flight to Mars (1951) σε μια εποχή που υπήρχε ένας Άρης πολύ διαφορετικός από το σημερινό…

Ο Διαστημικός Σταθμός σαν «αρειανός προσομοιωτής»
Κι ενώ οι Κινέζοι ετοιμάζουν το δικό τους μίνι-διαστημικό σταθμό, οι συζητήσεις για το μέλλον και τη χρησιμότητα του ήδη υπάρχοντος Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) δίνουν και παίρνουν. Ο ISS αποτελεί ένα τεράστιο τροχιακό συγκρότημα, μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου, μάζας εκατοντάδων τόνων και με εξαμελές πλήρωμα. Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) έχει προτείνει την παράταση της διάρκειας των μελλοντικών αποστολών στον ISS από έξι μήνες (όπως είναι σήμερα) σε ένα χρόνο ή και ακόμα περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει εφικτή η απόκτηση εμπειρίας και γνώσεων οι οποίες θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του επόμενου βήματος της διαστημικής εξερεύνησης: επανδρωμένες αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης. Αρχικά, οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ISS είχαν συμφωνήσει ότι ο σταθμός θα παρέμενε λειτουργικός ως το 2020 –αν και αυτό πιθανότατα θα παραταθεί. Οι Ρώσοι πιστεύουν ότι ο εναπομείνας χρόνος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προσομοίωση μακράς διάρκειας διαπλανητικών πτήσεων –σαν την Mars-500 που τερματίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτή την προσομοιωμένη «αποστολή» στον Άρη έξι εθελοντές πέρασαν 520 ημέρες σε πλήρη απομόνωση σε πειραματικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών Προβλημάτων στη Μόσχα. Το ίδιο ή παρόμοιο πείραμα θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αν πραγματοποιείτο πάνω στον ISS. Εκτός από τον ψυχολογικό παράγοντα, θα μπορούσε να μελετηθεί και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των συστημάτων διατήρησης της ζωής –αφού σε κάθε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, οι αστροναύτες μπορούν να επιστρέψουν αμέσως στη Γη. Στο παρελθόν, οι Ρώσοι κοσμοναύτες Βλαντίμιρ Τιτόφ και Μούσα Μανάροφ είχαν μείνει σε τροχιά για ένα ολόκληρο χρόνο το 1987-88 ενώ ένας άλλος κοσμοναύτης, ο Βαλέρι Πολιακόφ, κατέχει το ρεκόρ για την μακρότερη διαστημική αποστολή: 438 ημέρες.

————————————————————————————————————————————

Σαν νέος… Wall-E, το ελβετικό σκάφος θα καθαρίζει την γήινη τροχιά από τα διαστημικά σκουπίδια.

Μια ελβετική διαστημική σκούπα!
Ο πολλαπλασιασμός των «διαστημικών σκουπιδιών» σε γήινη τροχιά, δηλαδή τμημάτων πυραύλων, εξαρτημάτων δορυφόρων ή συντριμμάτων διαφόρων μεγεθών, αποτελεί γιγαντούμενο πρόβλημα και η καταπολέμησή του μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρα. Έχουν προταθεί πολλές λύσεις και μια από αυτές είναι εκείνη που ανακοινώθηκε πρόσφατα το Ελβετικό Διαστημικό Κέντρο: το πρόγραμμα CleanSpace One, στο πλαίσιο του οποίου θα αναπτυχθεί και θα κατασκευαστεί μια οικογένεια δορυφόρων ειδικά σχεδιασμένων για το «καθάρισμα» των διαστημικών σκουπιδιών. Γύρω από τη Γη περιφέρονται δεκάδες χιλιάδες δυνητικά επικίνδυνα συντρίμματα. Η NASA παρακολουθεί στενά τουλάχιστον 16.000 από αυτά τα οποία έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά. Όμως επικίνδυνα μπορεί να είναι και τα πολύ μικρότερα. Αν κάποιο από αυτά συγκρουστεί με ένα λειτουργικό δορυφόρο ή διαστημόπλοιο μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά ή και ολική καταστροφή. Το ελβετικό σχέδιο έχει επιλέξει ένα συμβολικό στόχο για την αρχική αποστολή του CleanSpace One: είτε τον πρώτο δορυφόρο της Ελβετίας, τον πικοδορυφόρο Swisscube που τέθηκε σε τροχιά το 2009, ή τον «ξάδελφό» του TIsat, που είχε εκτοξευτεί τον Ιούλιο του 2010. Μετά την εκτόξευσή της, η «διαστημική σκούπα» θα πρέπει να τροποποιήσει την τροχιά της ώστε να συμπέσει με εκείνη του στόχου. Η συνάντηση με το στόχο θα γίνει με ταχύτητα 28.000 χλμ την ώρα σε ύψος 630-750 χλμ –κάτι που απαιτεί λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς. Για να «συλλάβει» το διαστημικό σκουπίδι, το σκάφος θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό όργανο. Όταν γίνει αυτό, το CleanSpace One θα εκτρέψει τον ανεπιθύμητο δορυφόρο πέφτοντας μαζί του στην ατμόσφαιρα. Παρότι το πρώτο μοντέλο θα «θυσιαστεί», το CleanSpace One δεν θα είναι αναλώσιμο. Η ανάπτυξη της «διαστημικής σκούπας» μαζί με το πρώτο της ταξίδι αναμένεται να κοστίσει περίπου 10 εκατ. ελβετικά φράγκα και η πρώτη δοκιμή πιθανόν να γίνει σε τρία χρόνια.

————————————————————————————————————————————

Το άστρο η της Τρόπιδος εκλύει τεράστιες ποσότητες ύλης.

Αστρική έκρηξη σε replay
Οι αστρονόμοι παρακολουθούν το αστρονομικό αντίστοιχο ενός replay της θεαματικής έκρηξης ενός ασταθούς διπλού άστρου, του η της Τρόπιδος η οποία πρωτοπαρατηρήθηκε από τη Γη πριν 170 σχεδόν χρόνια. Έχοντας ονομαστεί «Μεγάλη Έξαρση», το φαινόμενο αυτό διάρκεσε από το 1837 ως το 1858 και για ένα διάστημα μετέτρεψε το η της Τρόπιδος στο δεύτερο λαμπρότερο άστρο του ουρανού. Όμως –ευτυχώς για τους σημερινούς αστρονόμους που διαθέτουν εργαλεία πολύ πιο προηγμένα από εκείνα του μέσου του 19ου αιώνα- κάποιο από το φως της έξαρσης τράβηξε διαφορετικό μονοπάτι και καταφθάνει στη Γη μόλις τώρα. Το φως αναπροσανατολίστηκε προς τον πλανήτη μας στο πλαίσιο ενός φαινομένου που ονομάζεται «φωτεινή ηχώ». Επειδή το φως αυτό διάνυσε μεγαλύτερη απόσταση, έφτασε στη Γη με καθυστέρηση 170 χρόνων. Όπως το έθεσαν οι αστρονόμοι της ερευνητικής ομάδας που μελετά το φαινόμενο, είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο παρακολουθώντας έναν αγώνα. Η ομάδα σου σκοράρει αλλά είσαι σε θέση από την οποία δεν μπορείς να παρακολουθήσεις το γκολ. Όμως χάρη στο φαινόμενο της «φωτεινής ηχούς» το γκολ εμφανίζεται σε replay –από διαφορετική οπτική γωνία! Η ιδέα ότι μπορούμε να «ταξιδέψουμε» στο παρελθόν και να παρακολουθήσουμε ένα κοσμολογικό φαινόμενο που συνέβη πριν αιώνες, είναι όντως συναρπαστική! Οι νέες παρατηρήσεις φανερώνουν νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά ογκωδών άστρων που βρίσκονται στα πρόθυρα της έκρηξης. Τα πολύ μαζικά άστρα, ιδιαίτερα τα διπλά, είναι πολύ σπάνια και ελάχιστα είναι γνωστά για τον τρόπο με τον οποίο χάνουν τη μάζα τους όταν πεθαίνουν. Έτσι τα νέα δεδομένα θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να βελτιώσουν τα μοντέλα και τις θεωρίες τους. Το η της Τρόπιδος απέχει 8.000 έτη φωτός και είναι ένα από τα λαμπρότερα και μεγαλύτερα άστρα του Γαλαξία. Στη διάρκεια της Μεγάλης Έξαρσης έχασε μάζα ίση με 20 φορές εκείνης του Ήλιου.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
nektarios

Νομιζω αυτο καπου το ξανα διαβασα πριν μια εβδομαδα! !Πολυ καλη η σκεψη τους! !

x-com

Super μίνι στον Άρη. Πραγματικά πολύ καυτός πλανήτης…

Θανάσης Βέμπος

Οι “Αρειανές” είναι όλα τα λεφτά… Πάντως μια πολύ σοβαρότερη ταινία της ίδιας εποχής με κύριο αντικείμενο την προσεδάφιση στον Άρη ειναι το Conquest of Space (1954).

x-com

Και μια είδηση, που μπορεί να σας ενδιαφέρει εδώ:
https://www.unexplained-mysteries.com/viewnews.php?id=222686

Θανάσης Βέμπος

@x-con, Ευχαριστώ. Την είχα δει σήμερα το πρωί, αλλά ήταν πολύ αργά να την προσθέσω. Ίσως την επόμενη βδομάδα.

Μενέλαος

Μια και σχεδόν τίποτε πράγματι δε συμβαίνει -όσον αφορά στο διάστημα- στην ανθρωπότητα εδώ και πενήντα χρόνια, μήπως έχουμε τουλάχιστον τίποτα καινούριο από το star trek;

Θανάσης Βέμπος

@Μενέλος. Αν θεωρήσουμε κάτι καινούργιο την τελευταία ταινία του Star Trek, μάλλον κι απο εκεί είναι απογοητευτικά τα νέα… Πρωταγωνιστές που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των “ιερών τεράτων” της original τηλεοπτικής σειράς, και μια πονηρή αναδρομική ανατροπή ολόκληρης της ιστορίας του “σύμπαντος” του Star Trek (καταστροφή του πλανήτη Βούλκαν) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για sequel που θα φέρουν λεφτά στα ταμεία. Κρίμα…

Θανάσης Βέμπος

Και του χρόνου η συνέχεια επί της οθόνης:

https://trekmovie.com/2011/11/23/star-trek-sequel-to-be-released-may-17-2013-in-3d/

Solon

Κολοκύθια. Τελευταία έχουν μπερδέψει άγρια την φαντασία με την Επιστημονική Φαντασία. Όταν βάζουν μαζί Τόλκιν και Κλαρκ καταλαβαίνεις και το επίπεδο. Τι να σου κάνει ο JJ Abrams; Τον βλέπουμε πως πελαγοδρομεί στο Fringe. Έχει χάσει τον μπούσουλα.Οι σημερινοί παραγωγοί δεν έχουν ολοκληρωμένο όραμα, δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια συνολική εικόνα. Η τελευταία πρωτότυπη και ολοκληρωμένη σοβαρή ταινία Ε.Φ. που είδα ήταν το Red Planet to 2000. Από κει και πέρα κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις με το Serenity στον κινηματογράφο και κυρίως το BSG του Moore στην τηλεόραση. Το πρόβλημα δεν είναι στα σενάρια, αφού υπάρχουν αξιόλογοι συγγραφείς, αλλά στους παραγωγούς του Χόλυγουντ που τρέμουν την καθαρή Ε.Φ. όπως ο διάολος το λιβάνι. Όσο καλό και να είναι το σενάριο το κουτσουρεύουν τόσο πολύ που στο τέλος καταντάει παιδικό σαν τα Star Wars.

Θανάσης Βέμπος

@Solon. Πριν απο μερικά χρόνια είχα συζητήσει απο κοντά με τον συγγραφέα ε.φ. Bruce Sterling (που θεωρούσα ως ένα απο τους κορυφαίους) εκφράζοντάς του το παράπονό μου οτι τα τελευταία του βιβλία δεν ηταν ε.φ. Κι εκείνος μου απάντησε -πολύ σωστά- οτι δεν ήταν ε.φ. επειδή η ε.φ. δεν υπάρχει πια, οτι πρέπει να βρούμε ένα νέο όρο. Η εφ με την παλιά έννοια είναι παρελθόν, οπότε λογικά επικρατεί η fantasy που ειναι διαχρονική (και η οποία ούτε και μένα μου αρέσει). Οι καιροί αλλάζουν… Πάντως μια καλή ταινία που είχα δει σχετικά πρόσφατα και την οποία θυμήθηκα μόλις, ήταν το District 9.

Μενέλαος

Απ’οτι βλέπω έδωσα το εναρκτήριο λάκτισμα για συζήτηση ε.φ.. Ας δώσω και μία συνέχεια: Θα βγει ποτέ αυτό που όλοι περιμένουμε στη μεγάλη οθόνη, “Τα Βουνά της Τρέλας” του Λάβκραφτ; Είναι η μόνη μου ελπίδα, ύστερα από το απογοητευτικότατο τελευταίο star trek για καλή ταινία φαντασίας, έστω κι όχι κατ’ανάγκη επιστημονικής…

Γιατί έπρεπε άραγε να καταστρέψουν τον Βούλκαν, μια και το ανέφερες, για να βγουν ύστερα τα sequels; Η ορίτζιναλ σειρά και μόνο, θα μπορούσε να δώσει άφθονο υλικό για παραλλαγές και συνέχειες επί της μεγάλης οθόνης, και πιστεύω ότι οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες star trek τα πήγαν πολύ καλά και στο θέμα αυτό (για παράδειγμα στο «Η Οργή του Κχαν», που είναι στην ουσία συνέχεια επεισοδίου του Κερκ). Ποιός ο λόγος να αλλάξουν άρδην την ιστορία; Συνωμοσία μου μυρίζει!… (πλάκα κάνω!)

Θανάσης Βέμπος

@Μενέλαος, Για τα Βουνά της Τρέλας ειναι πονεμένη ιστορία. Δες κι εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/At_the_Mountains_of_Madness_(film)#Film
για το ιστορικό -υπάρχουν ελπίδες να γυριστεί μέσα στο 2013.

Τώρα για το Star Trek, συμφωνώ ότι δεν χρειαζόταν να καταστραφεί ο Vulcan, αλλά προφανώς οι παραγωγοί θέλησαν να ξεφύγουν τελείως απο το καθιερωμένο “σύμπαν” του Star Trek και να έχουν πλήρη ελευθερά κινήσεων, την οποία δεν θα είχαν αν κινούνταν στα πλαίσια της καθιερωμένης Startrekoϊστορίας. Οι σημερινές απαιτήσεις για μπουχτιστικά blockbuster στα οποία κοντεύεις να μην καταλαβαίνεις τι γίνεται από την ξέφρενη δράση και τα εφφέ υπαγορεύουν το ότι sequel σαν την “Οργή του Καν” απλούστατα δεν είναι δυνατόν να σταθούν σήμερα στις αίθουσες (άλλωστε αυτό γυρίστηκε πριν 30 χρόνια, δηλαδή ούτε 15 χρόνια μετά την original series.

x-com

Για το Star Wars και τον George Lucas τί γνώμη έχετε μετά από όλα αυτά τα χρόνια; Ταινίες, παιχνίδια, οπαδούς, φεστιβάλ, κόμικς, video games, θρησκεία…άξιζαν όλο αυτό το θόρυβο; Προσωπικά, τώρα πια, έχω διαβάσει παλιά επιστημονική φαντασία και ηρωϊκή φαντασία πολύ καλύτερα από αυτά, που παρουσιάστηκαν στα Star Wars και επειδή το τελευταίο βασίστηκε πολύ στη δύναμη της εικόνας και της (τότε) καινούργιας τεχνολογίας, που θάμπωσε το κοινό αναρωτιέμαι συχνά αν ήταν σαν κάτι “τη λάθος ώρα, τη λάθος στιγμή”;

Θανάσης Βέμπος

@x-com. Δύσκολη ερώτηση. Είδα το Star Wars το 1977 οταν ήμουν γυμνάσιο και η εμπειρία ήταν συγκλονιστική επειδή τότε δεν υπήρχαν ταινίες εφ ούτε ειδικά εφέ. Τα επόμενα επεισόδια με απογοήτευσαν ίσως επειδή μεγάλωνα και ζητούσα κάτι καλύτερο (τα τρία πρόσφατα επεισόδια δεν τα είδα καν). Το Star Wars βασίστηκε σε θεμελιώδη αρχέτυπα της πανανθρώπινης μυθολογίας, ίσως και γι αυτό να ήταν τόσο δημοφιλές. Επαιξε ρόλο και η τεχνολογία και η κατάλληλη στιγμή όπως το εντοπίζετε. Από την άλλη μεριά, δεν είναι τυχαίο το ότι δεν νιώθω την επιθυμία να ξαναδώ την παλιά ταινία. Αντιθέτως νιώθω την επιθυμία να ξαναδώ (και ξαναβλέπω) άλλες παλιές ταινίες εφ (πχ 2001 Space Odyssey) -οπότε ίσως αυτό να αποτελεί ένα κριτήριο αξιολόγησης.

x-com

Η Leigh Brackett έγραψε το screenplay για το Star Wars – The Empire Strikes Back. Μου αρέσει να διαβάζω τη συγκεκριμένη και άλλους σαν αυτήν. Το όλο franchise του Star Wars όμως δεν μου προκαλεί καλά συναισθήματα εδώ και κάμποσο καιρό για διάφορος λόγους. Επίσης το Star Wars ενέμπνευσε πολλά franchise της δεκαετίας του 80′ με όλα αυτά τα cartoon επιστημονικής φαντασίας, που έχουν τους δικούς τους οπαδούς (π.χ. G.I. Joe – Transformers) και που πολλές φορές διαχειρίζονται κάποιες συγκεκριμένες εταιρίες (βλ. HASBRO – έχω δει σε πολυκατάστημα προϊόντα της που ενώνουν το σύμπαν του Star Wars με αυτό των Transformers και δεν μου φαίνεται τυχαίο) και απευθύνονται στις ίδιες ομάδες οπαδών.
Το Space Odyssey μου φαίνεται ωραίο, αλλά ταυτόχρονα και καταθληπτικό εξαιτίας του τέλους του.

Θανάσης Βέμπος

@x-com. Όταν αρχίζουν τα franchise, καλύτερα να φεύγουμε… Η εμπορικοποίηση καταντά ακόμα και την καλύτερη ταινία απλώς ένα “νερόβραστο πουρέ” ώστε να μπορέσει να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Άλλωστε δες και τις ταινίες ε.φ. που προβάλλονται. Σχεδόν είναι όλες μεταφορές κόμικς -και μάλιστα παλιών! Η ικανότητα καινοτομικής μυθοπλασίας στο χώρο έχει απονευρωθεί.

Λεωνίδας

Καλησπέρα σας!

Μιας και μιλαμε για ε.φ. μια ταινία που είδα πρόσφατα, ήταν το ‘The Man from Earth’, παραγωγής 2008, μια ανεξάρτητη παραγωγή εκτός Hollywood. Είναι μια ταινία χαρακτήρων και διαλόγων (οι αγαπημένες μου) χωρίς ούτε ένα εφε! Εϊναι μια καταπληκτική ταινία που αξίζει να δείτε!

Και θα συμφωνήσω οτι οι ταινίες ε.φ. που βγαίνουν από το Hollywood πλέον δεν αξίζουν ούτε σαν δίσκος για να ταϊσουμε τον σκύλο μας! Σημάδια των καιρών..

Τώρα πιθανόν να με κράξετε, αλλά περιμένω πώς και πώς να κυκλοφορήσει το Space:2099! Μόλις έμαθα οτι η HDFilms το ετοιμάζει, και απ ο,τι λένε, προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα όσο πιο αληθοφανή και σοβαρά γίνεται. Τώρα θα μου πείτε η βασική υπόθεση του Space:1999 ήταν παράλογη, και η αρχική σειρά αντικειμενικά δεν είχε και την καλύτερη σχέση με την επιστημονική ορολογία και την φυσική, αλλά για μένα ήταν πάντα κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό στον χώρο της τηλεοπτικής ε.φ. (η πρώτη σεζόν πάντα!) Όπως και το Star Trek φυσικά.

Και αν με ρωτήσετε ποιά θεωρώ μακράν την καλύτερη ε.φ. στην τηλεόραση.. Babylon 5 μακράν! Αν και οτιδήποτε βγήκε μετά τη σειρά στα πλαίσια αυτού, με απογοήτευσε.

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. Το Man from Earth ήταν ένα απρόσμενο διαμάντι. Δεν ειναι τυχαίο ότι το σενάριο ήταν του Jerome Bixby, το οποίο με τη σειρά του αποτέλεσε διασκευή επεισοδίου (Requiem for Methusaleh) του παλιού Star Trek!! (τελικά πάλι εκεί καταλήγουμε!).

Να δούμε τι θα είναι και το Space 2099…

Το Babylon 5 καλό ήταν αλλά κατά τη γνώμη μου δεν ήταν “το κάτι άλλο” -ίσως φταίει το ότι γερνάω…

Λεωνίδας

Για το οτι το Man from Earth ήταν διασκευή επεισοδίου του Star Trek δεν το γνώριζα γιατί δεν είχα παρακολουθήσει το συγκεκριμένο επεισόδιο. Έχετε απόλυτο δίκιο πάντως για το γεγονός οτι η τηλεοπτική και κινηματογραφική μυθιστοριογραφία έχει πάρει την κάτω βόλτα επικύνδινα. Με την ευκαιρία αυτή κε Βέμπο, και επειδή είναι και η πρώτη φορά που σας συναντώ έστω και διαδικτυακά, ήθελα να σας πω οτι παρακολουθούσα με πάθος επί σειρά ετών την αρθογραφία σας στην ‘Πτήση’ (τα τελευταία χρόνια έχω σταματήσει να αγοράζω το περιοδικό). Από πολύ μικρή παιδική ηλικία ήμουν παθιασμένος με την διαστημική εξερεύνηση. Θυμάμαι την χαρά που ένιωσα όταν ανακάλυψα την ‘Πτήση’, ήταν νομίζω το τεύχος 62, φθινόπωρο του 1989, σε ηλικία 10 χρονών και είχε ένα άρθρο (νομίζω δικό σας) για το δίδυμο Πλούτωνα-Χάροντα. Αυτό ήταν! Για τα επόμενα 10 χρόνια ήμουν ‘κολλημένος΄ αναγνώστης. Προσωπικά αγόραζα ΄Πτήση’ μονο και μόνο για τα άρθρα αστρονομίας και αστροναυτικής, τα περισσότερα από τα οποία τα υπογράφατε εσείς! Όπως και το ‘Επιστήμη κ Τεχνολογία’ που εξέδιδαν για ένα διάστημα οι Τεχνικες Εκδόσεις. Πρόσφατα ανακάλυψα και το προσωπικό σας site και χάρηκα ιδιαιτέρως με την αρθρογραφία, και ειδικά με ένα άρθρο σας στο blog Εναλλακτική Αρχαιολογία, για τα μνημεία του… Συνέχεια »

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Υπήρχαν πολλοί σαν κι εσάς που διάβαζαν Πτήση μόνο για τα αστροναυτικά-αστρονομικά (κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ το 1979 και μετά έγινα συνεργάτης). Χρειάστηκε να κοιτάξω στο αρχείο μου και τελικά είδα πως το άρθρο για τον Πλούτωνα δεν ήταν δικό μου αλλά του συνεργάτη Γ. Γεωργιάδη και ήταν στο τ. 63 (αν και στο ίδιο τεύχος είχε άλλα δυο άρθρα δικά μου).

Όντως τα “διαστημικά” είναι μια “τεχνοκρατική” πτυχή των κειμένων μου -αν και όχι πάντα, πχ δείτε το βιβλίο μου Τα Φαντάσματα του Διαστήματος (https://www.vembos.gr/fantasmata.html). Πολλοί με ξέρουν από τα “διαστημικά”, ενώ άλλοι με ξέρουν απο τα “παραφυσικά/ανεξήγητα” και αμφότεροι εκπλήσσονται πολλές φορές.

Τώρα, οι ιδιωτικές διαστημικές προσπάθειες είναι “μια απ’ τα ίδια”. Η πυραυλική τεχνολογία -δημόσια ή ιδιωτική- έχει φτάσει στα όριά της και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θεαματική εξέλιξη αν δεν υπάρξει κάποιος επαναστάτικός τρόπος προώθησης. Και εν γένει, αν δεν υπάρξει άμεσο και απτό οικονομικό όφελος, μην περιμένετε να δείτε ποτέ “αποίκιση” του διαστήματος όπως αυτήν που ευαγγελίζονταν οι παλιοί οραματιστές σε μια πολύ πιο αισιόδοξη περίοδο της ανθρωπότητας.

Λεωνίδας

Κε Βέμπο ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.

Με την πρώτη ευκαιρία θέλω να διαβάσω το βιβλίο σας γιατί η περιγραφή μου άνοιξε την όρεξη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε αν μπορώ να βρω από κάπου όλα αυτά τα παλιά τεύχη της ‘Πτησης’. Το προσωπικό μου αρχείο έχει απωλεστεί και από όσο γνωρίζω οι ίδιες οι Τεχνικές Εκδόσεις δεν διαθέτουν πλέον όλα αυτά τα παλιά τέυχη προς πώληση.

Επίσης θα χαιρόμουν πολύ να έβλεπα μια ανάλυσή σας στο μέλλον σχετικά με τα όρια της πυραυλικής τεχνολογίας και αν υπάρχουν κάποιες ρεαλιστικές προοπτικές πέρα απ αυτήν.

Ευχαριστώ

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. Είμαι σίγουρος ότι το βιβλίο θα σας αρέσει αφού εξετάζει “εναλλακτικούς” χώρους στο πεδίο της αστροναυτικής. Τώρα, τα παλιά τεύχη της Πτήσης μόνο σε παλαιοβιβλιοωλεία (ή ίσως μέσω ίντερνετ) μπορείτε να τα βρείτε. Όσο και να σας φαίνεται απίστευτο, τα παλιά τεύχη πολτοποιήθηκαν όλα (!) και στις Τεχνικές Εκδόσεις υπάρχουν μόνο τεύχη της τελευταίας διετίας…

Για την ανάλυση του μέλλοντος της πυραυλικής προώθησης, μου δώσατε μια πολύ καλή ιδέα για μελλοντικό άρθρο στην Πτήση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε […]

Space News Report Space Space News Space News Report

Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από […]