Space News Report – 27.04.2011

Έχει γίνει σεξ στο διάστημα; Ιδού η απορία. Ποια η σχέση του ερωτήματος με την αναμενόμενη έκρηξη του διαστημικού τουρισμού; Ενώ όμως ιδιωτικές εταιρείες ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν το επόμενο αμερικανικό διαστημόπλοιο, μια ισλαμική χώρα ετοιμάζεται να στείλει ένα πιθηκάκι στο διάστημα και ο βολιστήρας Dawn ετοιμάζεται να επισκεφθεί έναν αστεροειδή (ή μήπως νάνο πλανήτη;).

Νέα στήλη: Space News Report. Κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.

————————————————————————————————————————————

, Space News Report – 27.04.2011

Ο δαιμόνιος James Bond… εν δράσει σε έλλειψη βαρύτητας
(Στιγμιότυπο από την ταινία Moonraker – 1979).

Σεξ στο Διάστημα!
Εδώ και μισό αιώνα, μισή χιλιάδα άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στο διάστημα. Άραγε έχουν κάνει σεξ στο διάστημα κάποιοι απ’ αυτούς; «Νιετ», λένε οι Ρώσοι επίσημοι δια στόματος του υποδιευθυντή του περίφημου Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Προβλημάτων της Μόσχας, διαψεύδοντας τις επίμονες φήμες που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Από τη μεριά της η αμερικανική NASA λέει πως, επισήμως, δεν έχει γίνει τίποτα. Όμως η NASA πάντα τηρούσε διακριτική σιωπή πάνω στο φλέγον θέμα. Θεωρητικά, σεξ στο διάστημα θα μπορούσε να έχει γίνει από τη δεκαετία του 1990 όταν ξεκίνησαν να αποστέλλονται μικτά πληρώματα στον ρωσικό σταθμό Μιρ αλλά και από την περασμένη δεκαετία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου υπάρχει σχετικά άφθονος χώρος και διακριτικές γωνίες. Ένα αντρόγυνο αστροναυτών πέταξε με το διαστημικό λεωφορείο το 1991. Όμως είναι άραγε εφικτή η σεξουαλική πράξη σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας; Οι γνώμες διίστανται. Σε ένα περιβάλλον όπου τα πάντα πετούν, υπάρχουν… τεχνικά προβλήματα. Εξάλλου στην έλλειψη βαρύτητας η πίεση του αίματος πέφτει και τα κάτω άκρα ατροφούν, αφού δεν υπάρχει ανάγκη για αιμάτωσή τους. Κι όπως είχε πει κάποτε κι ο Buzz Aldrin, δεύτερος άνθρωπος στη Σελήνη, «τα πόδια δεν είναι τα μοναδικά μέλη του σώματος που ατροφούν στο διάστημα»!

————————————————————————————————————————————

Animation με τις φάσεις του ταξιδιού του τουριστικού διαστημοπλοίου της Virgin Galactic.
Credit: Virgin Galactic.

Διαστημικός τουρισμός: Επερχόμενη έκρηξη;
Η Virgin Galactic μια από τις πολλές εταιρείες που ετοιμάζονται να προσφέρουν υπηρεσίες διαστημικού τουρισμού, έχει ήδη αρνηθεί προσφορά ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για το γύρισμα της πρώτης… πορνοταινίας στο Διάστημα! Στις 22 Απριλίου το επιβατηγό διαστημόπλοιο SpaceShipTwo της Virgin Galactic ολοκλήρωσε το πέμπτο τεστ ανεμοπορίας στην Καλιφόρνια. Πρέπει να έχει όμως υπόψη του κανείς ότι καμία από αυτές τις εταιρείες δεν θα προσφέρει πραγματικό ταξίδι σε τροχιά. Τα ταξίδια θα είναι απλώς υποτροχιακά άλματα στα όρια του διαστήματος στα οποία οι τυχεροί (και λίαν εύποροι) επιβάτες θα απολαμβάνουν λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας. Μέχρι σήμερα μόνο επτά πολυεκατομμυριούχοι κατάφεραν να ταξιδέψουν πραγματικά στο διάστημα (με κάψουλες Soyuz) πληρώνοντας εισιτήριο αξίας 14-25 εκατ. ευρώ. Πολλοί όμως ελπίζουν ότι οι τιμές μπορεί να πέσουν στα 150.000 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και εκρηκτική ανάπτυξη στον τομέα. Κάμποσες εταιρείες δουλεύουν πυρετωδώς εκπονώντας σχέδια που μπορείτε να δείτε εδώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο τουριστικό διαστημόπλοιο θα είναι ένα πλήρως επαναχρησιμοποιούμενο όχημα με δυνατότητα μεταφοράς 40 επιβατών που θα εκτοξεύεται καθέτως και θα προσγειώνεται οριζοντίως (σαν αεροπλάνο). Ένα τέτοιο διαστημόπλοιο είναι υπόθεση του μέλλοντος.

————————————————————————————————————————————

Πώς θα εκτοξεύεται και θα ταξιδεύει σε τροχιά η ιδιωτική κάψουλα Dragon. Credit: SpaceX.

Κονδύλια για ιδιωτικά διαστημόπλοια
Στις 18 Απριλίου η NASA ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει το ποσό των $269,3 εκατ. σε τέσσερις εταιρείες για σχεδιασμό και δοκιμές συστημάτων ιδιωτικών οχημάτων μετάβασης στο διάστημα. Συγκεκριμένα, η Boeing Co. θα λάβει $92,3 εκατ., η Sierra Nevada Corp. $80 εκατ., η SpaceX $75 εκατ., και η Blue Origin $22 εκατ. Κάθε εταιρεία έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με τη NASA Με την ανακοίνωση αυτή ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος του προγράμματος CCDev (Commercial Crew Development) το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της κάψουλας που θα αποτελέσει το επόμενο αμερικανικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο. Ελπίζεται ότι ως τα μέσα της δεκαετίας, το νέο σκάφος θα είναι έτοιμο. Έως τότε η Αμερική θα πρέπει να βασίζεται στα ρωσικά Soyuz για μεταφορά αστροναυτών σε τροχιά. Η Boeing έχει στα σκαριά την κάψουλα CST-100 με δυνατότητα 7 ατόμων σε τροχιά, η Sierra Nevada Corp. συνεχίζει την ανάπτυξη του επαναχρησιμοποιούμενου αντωτικού σώματος Dream Chaser που θα εκτοξεύεται με αναλώσιμο φορέα, ενώ η Blue Origin σχεδιάζει ένα δικωνικό σκάφος που θα εκτοξεύεται με πύραυλο Atlas 5. Το μεγάλο φαβορί όμως είναι η κάψουλα Dragon της SpaceX η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για πανίσχυρο πύραυλο, όπως είδαμε και σε προηγούμενο Space News Report.

————————————————————————————————————————————

Ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης στο οποίο προβάλλονται πλάνα από τις πυραυλικές εκτοξεύσεις και την προετοιμασία της πρώτης διαστημικής μαϊμούς. Credit: Lenziran.com.

Ισλαμικό διαστημικό μαϊμουδάκι
Μέχρι πρότινος η φράση «ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα» μπορεί να ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Όχι πια. Το Ιράν έχει αναπτύξει εγχώριους πυραύλους και το Φεβρουάριο του 2008 κατόρθωσε να εκτοξεύσει τον πρώτο του πύραυλο (Kavoshgar-2) στο διάστημα. Τον περασμένο Μάρτιο ο Kavoshgar-4 (Εξερευνητής-4) εκτοξεύτηκε δοκιμαστικά με επιβάτη ένα πίθηκο-ομοίωμα και η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει αποστολή με επιβάτη ένα ζωντανό μαϊμουδάκι (δεν ξέρουμε βέβαια τι γνώμη έχει το ταλαίπωρο ζώο…) Ήδη το Φεβρουάριο του 2010 ο Kavoshgar-3 εκτοξεύτηκε μεταφέροντας στο διάστημα μια κάψουλα που περιείχε ένα ποντίκι, μια χελώνα και σκουλήκια. Το 2009, ανήμερα της 30ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, το Ιράν έγινε η 9η χώρα που εκτόξευσε δορυφόρο με δικά της μέσα στο διάστημα. Πέρυσι η Τεχεράνη εξέφρασε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επανδρωμένες εκτοξεύσεις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ίσως σε συνεργασία με την Κίνα –κάτι που θα καταστήσει το Ιράν υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ασίας. Βέβαια το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν έχει προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις στη Δύση αφού μια χώρα που εκτοξεύει φορτία σε τροχιά, μπορεί κάλλιστα να εκτοξεύσει και διηπειρωτικές πυρηνικές κεφαλές…

————————————————————————————————————————————

Τι γνωρίζουμε για την Εστία και πώς θα την προσεγγίσει το Dawn σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Credit: NASA/ JPL.

Εστία: αστεροειδής ή κάτι άλλο;
Στο μεταξύ η μη επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος συνεχίζεται. Το 1807 ο Γερμανός αστρονόμος Olbers ανακάλυψε τον αστεροειδή Εστία. Διακόσια τέσσερα χρόνια αργότερα ο αμερικανικός βολιστήρας Dawn (Αυγή) της NASA ετοιμάζεται να μπει σε τροχιά γύρω του. Ωστόσο οι επιστήμονες ακόμα ερίζουν σχετικά με το πώς πρέπει να ταξινομηθεί η Εστία. Τυπικά είναι αστεροειδής επειδή ανήκει στην ομώνυμη ζώνη των χιλιάδων μικρών σωμάτων ανάμεσα στον Άρη και στο Δία. Όμως είναι ευμεγέθης: έχει διάμετρο 530 χλμ και θεωρείται ουράνιο σώμα που έχει εξελιχθεί, εν αντιθέσει με τους τυπικούς αστεροειδείς. Διαθέτει φλοιό, μανδύα και πυρήνα, κάτι που την κάνει να μοιάζει περισσότερο με πλανήτες όπως η Γη, ο Άρης κι η Αφροδίτη. Επισήμως η Εστία είναι «ελάσσων πλανήτης» -σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο αλλά δεν είναι κανονικός πλανήτης ή κομήτης. Όμως δεν είναι αρκετά μεγάλη (όπως η Δήμητρα, ο επόμενος προορισμός του Dawn) για να συμπεριληφθεί στους «νάνους πλανήτες». Οι διαφωνίες αυτές μπορεί να φαντάζουν λίγο… θεολογικές και μάλλον αδιάφορες στους αμύητους, αλλά είναι γεγονός ότι τον προσεχή Ιούλιο το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Εστία και θα παραμείνει εκεί ένα χρόνο μεταδίδοντας πολύτιμες πληροφορίες και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

————————————————————————————————————————————

Θανάσης Βέμπος
www.vembos.gr

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giorgos

Σεξ στο διάστημα… ναι… τι άλλο θα ακούσω…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που […]

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 08.11.2012

Θολό είναι το μέλλον του ρωσικού επανδρωμένου διαστημοπλοίου που θα αντικαταστήσει το Soyuz. Μια νέα υπηρεσία της NASA μπορεί να σας ειδοποιεί για επερχόμενα περάσματα του Διαστημικού Σταθμού. Το Curiosity μας έστειλε την αυτοπροσωπογραφία του από τον Άρη, ενώ πιο πέρα, στη ζώνη των αστεροειδών, οι επιστήμονες αποκάλυψαν το μυστικό της «αιώνιας νεότητας» της Εστίας.

Space News Report report Space Space News

Space News Report – 24.10.2012

Ένα νέο Soyuz έφυγε για τον Διαστημικό Σταθμό μεταφέροντας το πλήρωμα της Αποστολής 33. Στο μεταξύ μια δεύτερη –πλην όμως- ξεροψημένη Γη ανακαλύφθηκε γύρω από το κοντινότερο άστρο. Οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν έναν αστρονομικό δορυφόρο που θα κατασκοπεύσει εξωπλανήτες αλλά οι Αμερικανοί ανησυχούν για την σωματική ακεραιότητα του πρώτου διαστημοπλοίου που θα φτάσει στον Πλούτωνα σε […]

Space News Report Space Space News Space News Report

Space News Report – 27.06.2012

Οι αστροναύτες του Shenzhou κατάφεραν να συνδέσουν χειροκίνητα το σκάφος τους με το Tiangong, πραγματοποιώντας ακόμα ένα βήμα στη δημιουργία κινεζικού διαστημικού σταθμού. Στο μεταξύ, ετοιμάζεται το νέο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού, άφθονο νερό ανακαλύφθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης και στα έγκατα του Άρη, ενώ στα πέρατα του διαστήματος δυο εξωπλανήτες αλληλοκυνηγιούνται γύρω από […]