Foxconn, Όλα καλά στο εργοστάσιο κατασκευής των iPad

Πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί για τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn στην Κίνα που μεταξύ άλλων κατασκευάζει και τα προϊόντα της Apple όπως το iPhone και τα iPad. Αυτοκτονίες και συνθήκες Νταχάου αμαυρώνουν το προφίλ της Apple και αυτό η εταρεία προσπαθεί να το αλλάξει με χαμόγελα και εργάτες που παίζουν ποδόσφαιρο.

Πρόσφατα και o CEO της Apple κ. Tim Cook είχε επισκεφτεί εργοστάσιο της Foxconn για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τις συνθήκες εργασίας κάτι που ποτέ δεν είχε κάνει ο Steve Jobs. Σήμερα ακόμα ένα βιντεο-ντοκυμαντέρ μέσα από το εργοστάσιο παραγωγής του iPad κάνει την εμφάνισή του θέλοντας να διαμορφώσει μια καλύτερη εικόνα για τη Foxconn και την Apple.

, Foxconn, Όλα καλά στο εργοστάσιο κατασκευής των iPad

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
pk

ολα καλα με ανοιχτη τη καμερα.μολις η καμερα φυγει..

spyros

Απορια.Στα αλλα εργοστασια στην Κινα εχουν καλυτερες συνθηκες εργασιας,αραγε…?

vitalogy

Αλλο ενα video απο τα πολλα που εχουν γυριστει εκει και αποδικνυει οτι δεν ειναι ετσι οπως ακουγονται τα πραγματα.
Oλα αυτα ειναι υπερβολες απλα και μονο για να χτυπησουν την Αpple. Δεν σας κανει εντυπωση πως ενω στα εργοστασια αυτα ενω φτιαχνουν προιοντα πολλων εταιριων παντα το ονομα της apple ειναι αυτο που ακουγεται? Ισα ισα που με παρεμβαση της apple οι συνθηκες εχουν βελτιωθει και πολυ περισσοτερο.
Πριν κρινει καποιος πρωτα θα πρεπει να κατανοησει πως δουλευουν εκει….εχει να κανει με την γενικοτερη πειθαρχια που διακρινει τους κινεζους. Απλα αυτο σε εμας φαινετε σαν εκμεταλευση. Τωρα οσον αφορα τους χαμηλους μισθους δεν νομιζω να φταιει η καθε apple.

Αληθεια και για της αυτοκτονιες που εχουν αυξηθει κατακορυφα στην Ελλαδα μηπως φταει η apple?

Βύρωνας

Καλά δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό σε βίντεο. Εννοείται ότι αυτό θα παρουσίαζαν!

Haduuken!

Όλος ο ντόρος έγινε όταν ένας μπλόγκερ εν ονόματι Mike Daisey έγραψε ένα φανταστικό κείμενο ότι παιδάκια δουλεύουν στά αππλ εργοστάσια και οι εργάτες λιώνουν με τις ώρες μέσα , τα μάζεψε αυτός αλλά σαν αποτέλεσμα παραβιάστηκε το άβατο των ορυχείων που σκαβουν για καινούργια iphone !

Rebel

Τα διχτυα που ειχαν βαλει γυρω-γυρω για να μην χασουν τους ιδιαιτερα ανταγωνιστικους εργαζομενους τους, τα εβγαλαν; Οι ανθρωποι πανε σπιτι για υπνο ή κοιμουνται στους κοιτωνες της Foxconn επειδη δεν προλαβαινουν να πανε σπιτι; Α, ξεχασα, οπως λεει και ο πιο πανω, δεν ειναι εκμεταλλευση, ειναι αλλη πειθαρχια προς την εργασια που μονο σε εμας, τους τεμπεληδες, φαινεται εκμεταλλευση… Τι ακουμε εδω μεσα…

MANOS

Φιλε @Rebel έχεις πάει Κίνα να δεις τι παίζει και να μιλήσεις με τον κόσμο να σου πουν πως είναι οι συνθήκες? Μάλλον όχι. Εγώ που το έχω κάνει σε πληροφορώ ότι οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται σε ανώτερο επίπεδο από αυτές τις Ελλάδας αλλα με κάτι η μάλλον και με κάτι τέτοιους Ελληνάρες ξερόλες φτάσαμε εδώ?
Σίγουρα υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις και δεν είναι μονο στην Κίνα, σε εταιρίες όμως τέτοιου επιπεδου δεν είναι τόσο τραγικά όσο σε έχουν πείσει!

κώστας

έχεις πάει Κίνα να δεις τι
παίζει και να μιλήσεις με τον κόσμο
να σου πουν πως είναι οι συνθήκες?
Μάλλον όχι. Εγώ που το έχω κάνει σε
πληροφορώ ότι οι μισθοί και οι
συνθήκες εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται σε ανώτερο
επίπεδο από αυτές τις Ελλάδας αλλα
με κάτι η μάλλον και με κάτι τέτοιους
Ελληνάρες ξερόλες φτάσαμε εδώ?

Τι να πω? Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχω ακούσει. Αν έπαιρναν όντως καλούς μισθούς πιο το κέρδος τις apple? Γιατί δεν φτιάχνουν τα εργοστάσια τους στην αμερικα να πληρώνουν και εκεί τους υπαλλήλους της χώρας τους ρε παιδί μου με καλούς μισθούς και τα δίνουν στους κινέζους τόσο πολύ τους αγαπάνε? Όταν θα γίνουμε εμείς κίνα όπως το πάνε τότε θα δεις τι εστι κίνα μάνος. Και μέχρι τότε μην πετας αηδίες πληρωμένες της apple.

MANOS

Καλύτερα να σκέφτεσαι πριν πετάξεις ότι εξυπνάδα σου κατεβει. Ξέρεις μήπως τι είναι το yuan και τι η ισοτιμία? φυσικά και την συμφέρει την Apple και κάθε άλλη εταιρία από την στιγμή που το δολάριο είναι ένα προς έξι+ δικά τους. Όταν πχ το μπουκαλάκι νερό έχει λιγότερο από μισό yuan τι συμπέρασμα βγάζεις?
Όπως είπα και πιο πάνω πηγαίνω συχνά σε αυτά τα μέρη λόγο επαγγέλματος και μιλάω με τον κόσμο αλλα είπαμε, Ο ΕΛΛΗΝAΡΑΣ ξερόλας ήταν πάντα τώρα θα αλλάξει!?!?

lemonde

Μη λέτε ό,τι σας κατέβει.
α) Αν οι μισθοί είναι τόσο καλοί στην Κίνα, ή μας φαινόταν καλοί, τότε τα εργοστάσια θα έκλειναν γιατί ο καπιταλισμός αρμέγει και φεύγει… Αν αναγκαζόταν να αυξήσουν τους μισθούς τότε θα πήγαιναν σε άλλη τριτοκοσμική χώρα για να “φέρουν ανάπτυξη”
β) Ο λαός μας λέει, όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Φυσικά για να βγει τέτοιο βίντεο σημαίνει ότι ισχύει εντελώς το αντίθετο
γ) Καμία εταιρεία δε κοιτά το καλό των εργαζομένων της. Στόχος είναι το κέρδος.
δ) Προφανώς, αυτό που υπάρχει στην Κίνα είναι φόβος και όχι πειθαρχία.
ε) Οι Έλληνες μια χαρά εργαζόμενοι είναι. Μην τα απαξιώνετε όλα επειδή δε τα έχετε καλά με τον εαυτό σας. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι καλή διοίκηση. Αλλά με αυτά τα ζώα που ψηφίζαν και θα ψηφίσουν οι Έλληνες πως να πάμε μπροστά;

lemonde

Και κάτι τελευταίο για το (γ). Μη μου πείτε για τις παροχές των εργαζομένων, θα τρελαθώ. Είναι χαζό να πιστεύετε ότι επειδή η εταιρεία σας κάνει δώρο ένα ταξίδι ή σας παρέχει φθηνότερα εισητήρια στο σινεμά ή φθηνότερους ναύλους ή ή ή ότι αυτά είναι επειδή ενδιαφέρεται για το καλό σας. Θέλει να πιστεύετε ότι η εταιρεία σας σκέπτεται ώστε να αυξάνεται απλά η απόδοση των εργαζομένων. Κίνητρα για εργασία είναι, όχι για ευχαρίστηση.
Αν ήθελε μια εταιρεία να ευχαριστήσει τους εργαζομένους θα αύξανε μισθούς, θα μείωνε ωράρια γιατί η πραγματική ζωή είναι έξω από την εταιρεία. Αλλά ποια εταιρεία το κάνει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad iPad Air

Νέα iPad: Οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο

Τα νέα μοντέλα iPad Pro της Apple με οθόνες OLED πιθανότατα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται στους πελάτες τον Απρίλιο.

Smartphones Apple iOS iPad

iOS 17.4.1: Έρχεται η επόμενη ενημέρωση του iPhone – Τι θα περιλαμβάνει

Το iOS 17.4.1 και το iPadOS 17.4.1 αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός των επόμενων ημερών σε iPhone και iPad.

Gear Apple iPad iPad Air

Νέα iPad έρχονται τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο

Η Apple σχεδιάζει να κυκλοφορήσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air «περίπου στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο», σύμφωνα με τον Mark Gurman.

Smartphones Apple iPad iPhone

Apple: Νέα πατέντα για αναδιπλούμενη οθόνη χωρίς πτυχές για iPhone και iPad

H Apple κατέχει πλέον ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τεχνολογία που εμποδίζει τις πτυχές στις οθόνες, κάτι που δείχνει ότι εξετάζει αναδιπλούμενα iPhone και iPad για το μέλλον.