Samsung Galaxy Tab 10.1 Slim vs. Fat και τι θα γίνει στην Ελλάδα

Εχθές ανακοινώθηκε μια νέα έκδοση του tablet Samsung Galaxy Tab 10.1 και εξ’ όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πρόκειται να κυκλοφορήσει αρχές Ιουνίου στην Αμερική (μόνο;). Αυτομάτως γεννάται το ερώτημα τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή συμφωνία Samsung και Vodafone για την διάθεση του Samsung Galaxy Tab 10.1 που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα.

To slim, το “αμερικάνικο”
, Samsung Galaxy Tab 10.1 Slim vs. Fat και τι θα γίνει στην Ελλάδα

To fat, το “ευρωπαϊκό”
, Samsung Galaxy Tab 10.1 Slim vs. Fat και τι θα γίνει στην Ελλάδα

Το ιστορικό
Το πρώτο Samsung Galaxy Tab 10.1, το “ευρωπαϊκό” αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, ανακοινώθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους στην έκθεση MWC 2011 στη Βαρκελώνη στις 13 Φεβρουαρίου. Η νέα έκδοση του Samsung Galaxy Tab 10.1, το “αμερικάνικο”, ανακοινώθηκε εχθές 22 Μαρτίου στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε εχθές η Samsung Αμερικής κάνει λόγο για κυκλοφορία του νέου Tab 10.1 στην αγορά της Αμερικής στις 8 Ιουνίου και συγκεκριμένα με δύο μοντέλα μόνο με Wi-Fi, όχι 3G και χωρητικότητες 16GB και 32GB με τιμές σε δολάρια Αμερικής 499 και 599.

Οι αποφάσεις
Με αυτή την κίνηση η Samsung θέλει να χτυπήσει το iPad 2 που ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου, μετά το “ευρωπαϊκό” μοντέλο. Αυτό προσπαθεί να το καταφέρει μειώνοντας το πάχος του Tab 10.1 στα 8,6 χλστ. (το iPad 2 είναι 8,8 χλστ.) και τοποθετώντας μια μικρότερη κεντρική κάμερα 3 Megapixel, αντί για την 8 Megapixel που έχει το “ευρωπαϊκό” Tab 10.1. και 0,7 Megapixel που φοράει το iPad 2. Επίσης το “αμερικάνικο” Galaxy Tab 10.1 είναι πιο ελαφρύ μερικά γραμμάρια από το iPad 2 Wi-Fi, 599 γρ. έναντι 601 γρ. Αφαιρώντας την 8άρα κάμερα και το 3G από το “ευρωπαϊκό” Galaxy Tab 10.1, το “αμερικάνικο” έγινε πιο λεπτό και οικονομικό αγγίζοντας τις τιμές του iPad 2.

Ευρώπη/ Ελλάδα
Και ερχόμαστε στο δικά μας, τα της Ευρώπης. Η συμφωνία για τη διάθεση του Samsung Galaxy Tab 10.1 από τη Vodafone στην Ευρώπη και στη χώρα μας, έρχεται από τα κεντρικά των δύο εταιρειών, δεν είναι απόφαση Vodafone Ελλάδας. Σε επικοινωνία μας με την Vodafone μάθαμε ότι το Samsung Galaxy Tab όπως ανακοινώθηκε στην Βαρκελώνη, το “παχύ”, με την 8άρα κάμερα, το 3G μοντέλο θα είναι που θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας. Μαθαίνουμε επίσης αυτό αναμένεται να συμβεί κάπου προς τα μέσα με τέλη Απριλίου (σε ένα μήνα) και η συμφωνία Vodafone – Samsung είναι αποκλειστική για 3 μήνες, μετά μπορεί να το διαθέσει όποιος άλλος θέλει.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα;
Τα ερωτήματα είναι δύο και ψάχνουν απάντηση. Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της Samsung στην Αμερική, υπάρχει πιθανότητα να κυκλοφορήσει τελικά στην Ελλάδα το Samsung Galaxy Tab 10.1 με τιμή χαμηλότερη των 799 ευρώ που έχει γίνει γνωστή; Σε ότι αφορά κυκλοφορία του “αμερικάνικου” λεπτού Tab 10.1, αυτό φαντάζει απίθανο μιας και όπως καταλαβαίνουμε οι εταιρείες κινητής θέλουν να πουλάνε τα μοντέλα 3G για να προσφέρουν μαζί και πακέτα data. Αυτό είναι επιβεβαιωμένο και από τη Motorola, το tablet Xoom που θα έρθει Ελλάδα θα είναι μόνο το 3G, δεν θα φέρουν το Wi-Fi only.

Κλείνοντας ας έχουμε στο μυαλό μας, το ευρωπαϊκό Samsung Galaxy Tab 10.1 που θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας έχει κάμερα 8 Megapixel έναντι 3 Megapixel του αμερικάνικου, έχει πάχος 10,9 χλστ. έναντι 8,6 χλστ., βάρος 599 γρ. έναντι 595 γρ. και θα φοράει stock Android 3.0 Honeycomb έναντι TouchWiz 4.0 UI (δεν ξέρω αν τελικά μπορεί να απενεργοποιηθεί). Οπότε δεν ξέρω αν τελικά το αμερικάνικο είναι τόσο “βελτιωμένο” όσο θα μπορούσε. Βέβαια έχουμε και τις διαφορές στο 3G το ένα έχει το άλλο όχι. Δύσκολη απόφαση. Το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επανέλθουμε όταν έχουμε νέες πληροφορίες.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Panagiotis G.

Από όσο θυμάμαι από ένα Blog Που ήταν στην παρουσίαση του νέου Galaxy Tab είπανε ότι δεν θα βγει στην παραγωγή καθόλου το παλιό που παρουσίασαν και ότι τον Ιούνιο θα έρθει μια και καλή το νέο 10αρη που είναι πιο λεπτό και έχει και μία άθλια 3MP camera.

Νίκος

Δύσκολη απόφαση όντως… Περίεργο πάντως το “νεο μοντέλο” να μην κυκλοφορεί και σε 3G έκδοση.Ξέρουμε μήπως ποια είναι η μνήμη RAM των νέων μοντέλων?

Κωνσταντίνος

Πολύ καλή και έξυπνη κίνηση! την 8αρα τι να την κάνεις στο Tablet!!!? μια χαρά είναι τα 3 mp 🙂
Φωτογραφίες με το Tablet θα βγάζεις; 😛
Και Κώστα μη ξεχνάμε την τεράστια διαφορά στις τιμές!

Θα κυκλοφορίσουν κανονικά και σε 3G εκδόσεις απλά είναι άγνωστες οι τιμές τους!
there will be versions with mobile Internet too (quad-band GPRS/EDGE and quad-band 3G with 21Mbps HSPA+).

angelos

Αυτά είναι στην Ελλαδίτσα φέρνουνε πάντα τη σαβούρα.

Αλέξανδρος

Αστειότητες από ασόβαρες εταιρείες. Απορώ με τη samsung είναι τόσο τεράστια εταιρεία κατασκευάζει τα πάντα, για να καταλάβετε είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευάστης παγοθραυστικών στο κόσμο και δε μπορεί με τόσο χρήμα που έχει να κυριαρχήσει τα πάντα στην αγορά των κινητών – ταμπλετ ; Κάτι συμβαίνει εδώ και είναι πολύ περίεργο ( είμαι πολύ καχύποπτος γιατί η εταιρεία αυτή με τις κινήσεις της δείχνει ότι δεν θέλει να είναι πρώτη ) . Δε μιλάμε για htc εδώ μιλάμε για ολόκληρη samsung.

michalis_Mclaren

Τι να πείς! Μπορεί Αλέξανδρε να υπάρχουν κανόνες και νόμοι περι μονοπωλίου κλπ οπότε ίσως γιαυτό να τα κάνει αυτά η samsung! πάντως πραγματικά αν δεν μου βάζανε καθόλου κάμερα στα Pad καθόλου δεν θα με ένοιαζε(και θα γινόταν ακόμη πιο λεπτό). Δεν μπορείς να στρίβεις ολόκληρο ντουλάπι να βγάλεις φωτό? 😛 μόνο η μπροστά κάμερα για χρήση σε msn κλπ λέει αν και πάλι προσωπικά δεν την χρησιμοποιώ!

Γιωργος

Με το Galaxy Tab 8.9 ξερουμε τπτ γιατι πιστευω πως αυτο ειναι πως θα μοσχοπουλησει αφου εχει αρκετα μεγαλη οθονη και ειναι πιο compact διαστασεων. Προσωπικα εγω θα προτιμουσα αυτο να ερθει και αστο το 10,1.

Aris

εμενα προσωπικα πιο πολυ
μ’αρεσει το ευρωπαικο.

Alan

Και εμένα μου αρέσει πιο πολύ το “fat”, κυρίως επειδή έχει το βαθούλωμα για να το κρατάς τόσο έντονο. Του δίνει ένα ιδιαίτερο στύλ, δεν είναι τελείως flat από πίσω, ενώ το “slim” είναι απλά σκέτο…

Aris
Aris

μακαρι να πεσει αλλα ποσο??
κανενα 650Ε καλα θα ειναι.

Aris

η τιμη επεσε τελικως στα 589Ε.

zak91

Στο you.gr βλέπω τιμή 500ε !!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.