Ubuntu σε tablets και smartphones το 2014;

iOS και Android μονοπωλούν μέχρι σήμερα τις συσκευές tablets, αυτό όμως ίσως και να αλλάξει… το 2014! Στο συνέδριο Ubuntu Developer Summit ο Mark Shuttleworth ιδρυτής της ομάδας Canonical ζήτησε από τους developers να ξεκινήσουν την ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος Ubuntu και για συσκευές εκτός desktop και laptop/ netbook, όπως tablets, smartphones και smart TV’s.

Όπως σχολιάζει και το Engadget, είναι πιθανό ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες πρωτότυπες φορητές συσκευές που θα τρέχουν Ubuntu.

, Ubuntu σε tablets και smartphones το 2014;

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Techfan

Το μόνο λειτουργικό που πραγματικά θα άξιζε τον κόπο να έχουμε στα smartphones.

Οι developers θα το είχαν σαν θεό, κρίντας από την απήχηση του στα pc μας.

Τι να το κάνει κανείς το ψευδο-linux android μπροστά στο ubuntu? Βέβαια, λένε 2014 … Αλλά για smartphones ίσως αργήσει πιο πολύ…

GiwrgosKats

Σε συσκευές με αρχιτεκτονική επεξεργαστή ARMv7 μπορεί να τρέξει οποιοσδήποτε ubuntu με chroot και απεικόνιση του desktop μέσω vnc viewer.
Παρόλαυτα είναι σημαντικό το οτι θα μπορούμε να τρέξουμε natively από τον πυρήνα και όχι embedded μέσω chroot.
Σημαντική εξέλιξη και με ένα πρακτικό UI θα μαζέψει κόσμο.

Techfan

@GiwrgosKats THANK you για το tip, το οποίο με έβαλε σε σκέψεις.

Ωστόσο, βρήκα μια πολύ εύκολή διαδικασία όπου απλώς κατεβάζεις το Mbuntu (για symbian στο ovi store-δεν ξέρω αν υπάρχει και σε άλλες πλατφόρμες, ψάξτε το).

Anyway, είμαι nokia n8 χρήστης και αναρωτιόμουν αν υπάρχει και άλλος (σχετικά) εύκολος τρόπος για να έχουμε ubuntu….

Greg

Μόνο εγώ σκέφτομαι ότι καλό θα ήταν οι διάφορες ομάδες των διανομών linux να συνεργαστούν για πιο γρήγορα αποτελέσματα; Φανταστείτε ομάδες Debian, fedora, ubuntu και meego/tizen μαζί… Άνετα θα μπορούσε το 2014 να γίνει αρχές του 2013 ή τέλη του 2012. Το 2014 μου φαίνεται ρυθμός χελώνας για τα σημερινά δεδομένα, ειδικά όταν (όπως αναφέρει και ο GiwrgosKats) μεγάλο κομμάτι της δουλειάς έχει γίνει ήδη.

micofcrete

Μα το 11.10 τρεχει ήδη στο, toshiba ac100 που εχει tegra2 δειτε και την προσπαθεια στο παρακατω link. https://wiki.ubuntu.com/ARM/TEGRA/AC100

Vanzel

Ανάσταση. Επιτέλους το κορυφαίο λειτουργικό και σε tablets. Βαρέθηκα ν ακούω για το χαζο android και τις iμπούρδες. Αν και νομίζω οτι μπορεί και πρέπει να γίνει πριν το 2014 μιας και σε θέματα τεχνολογίας τα πράματα εξελίσονται ραγδαία κάθε 3 μήνες. Πόσο περισσότερο αν μιλάμε για 2 και 3 χρόνια. Ισως όταν θα βγουν τα win 8 να μπορεί να γίνει εγκατάσταση όπως πχ με το wubi. Βλέπουμε.

Nick,M.

Εγω παιδια παντος, εχω βαλει στο Viewpad 10 tablet Ubuntu Natty 11.4
Δεν μπορω να πω οτι δουλευει τελεια, παντος πολυ καλυτερα απο Windows 7 που ειχε απο την μανα του…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Linux Mac

Τα Mac με Apple M1 chip μπορούν πλέον να τρέξουν και Ubuntu Linux

Μέσω της VM πρότασης της Corellium, οι χρήστες Mac με Apple M1 chip μπορούν να τρέξουν την πλήρη έκδοση των Ubuntu Linux, με μερικούς περιορισμούς.

Software Edge edge browser Linux

Microsoft Edge: Διαθέσιμες οι πρώτες preview builds σε Linux [Οδηγός]

Με την ανάπτυξη του να συνεχίζεται και να υποστηρίζει σταδιακά όλες τις πλατφόρμες, οι πρώτες preview builds του Microsoft Edge είναι διαθέσιμες σε Linux.

Software Android Chrome featured

Google Chrome: Πως να ενεργοποιήσετε το Dark Mode σε Windows, MacOS, Ubuntu και Android

Ένας οδηγός για όλα τα λειτουργικά συστήματα που μπορούν να δεχτούν Dark Mode στο δημοφιλή browser Chrome, είτε επίσημα είτε μέσω flag.

Smartphones Meizu Meizu smartphones Ubuntu

Meizu PRO 5 Ubuntu Edition: Ξεκίνησε η διαθεσιμότητα με τιμή 369 δολάρια

Τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε επίσημα το Meizu PRO 5 Ubuntu Edition, το οποίο είναι το πιο ισχυρό Ubuntu smartphone μέχρι σήμερα. Το ξεκίνησε να γίνεται διαθέσιμο μέσα από το αγγλικό website της JD με τιμή στα 369.99 δολάρια.