Windows 8, Έτοιμα να υποστηρίξουν οθόνες υψηλής ανάλυσης “Retina”

Δεν είναι μόνο η Apple με το νέο iPad που ασχολείται με οθόνες ανάλυσης Retina. Ένας άλλος μεγάλος παίκτης στον κόσμο των υπολογιστών, η Microsoft, με τα Windows 8 δηλώνει ότι μπορεί να υποστηρίξει πλήρως τις υψηλές αναλύσεις των συσκευών της μετά-PC εποχής.

Στο blog της ομάδας που αναπτύσσει τα Windows 8 φιλοξενείται μία εκ βαθέων ανάλυση για το τι κόλπα θα παίζουν έτσι ώστε όλα να φαίνονται όμορφα σε κάθε είδος συσκευής και σε κάθε ανάλυση οθόνης. Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται με την αύξηση της πυκνότητας των pixel είναι ότι “μειώνεται” τρόπον τινά το φυσικό μέγεθος της οθόνης. Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα με μία οθόνη 11.6 ιντσών, ανάλυσης 1366×768 pixels (ή 135 dots per inch) και από κάτω βλέπουμε την ίδια οθόνη με ανάλυση 1920×1080 pixels (ή 190 dots per inch).

, Windows 8, Έτοιμα να υποστηρίξουν οθόνες υψηλής ανάλυσης “Retina”

Σε μεγάλες οθόνες δεν υπάρχει θέμα, το ζήτημα προκύπτει όταν μικραίνουν οι διαστάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την οθόνη αφής ενός tablet. H Microsoft έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα με προβλεπόμενα ποσοστά κλιμάκωσης ανάλογα με το είδος της οθόνης. Έτσι έχουμε το 100%, χωρίς κλιμάκωση, το 140% για τα HD tablets και το 180% για quad-XGA tablets. Με αυτή την διαδικασία τα αντικείμενα στην οθόνη δεν εμφανίζονται θολά, όταν μεγαλώνει κανείς το μέγεθος, ενώ όλα εμφανίζονται με ευκρίνεια.

, Windows 8, Έτοιμα να υποστηρίξουν οθόνες υψηλής ανάλυσης “Retina”

Τα ποσοστά που αναφέραμε παραπάνω (100%/ 140%/ 180%) προκύπτουν εάν θεωρήσουμε ως βασική την ανάλυση των 1366×768 pixels, τότε το 1920×1080 pixels στα HD tablets είναι το 140% του βασικού και τα 2560×1440 pixels των quad-XGA tablets είναι με τη σειρά του ποσοστό 180% της βασικής ανάλυσης. Έτσι, το περιεχόμενο δεν αλλάζει μορφή σε καμία διαφορετική εκδοχή οθόνης, ασχέτως ανάλυσης.

, Windows 8, Έτοιμα να υποστηρίξουν οθόνες υψηλής ανάλυσης “Retina”

Η Microsoft πιστεύει ότι αυτές είναι οι αναλύσεις που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των συσκευών που κυκλοφορούν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούνται vector graphics και SVG (Scalable Vector Graphics) ή XAML για τις εικόνες, προκειμένου να μπορούν να μορφοποιούνται ανάλογα με τη διαφορετική ανάλυση. Οι developers των εφαρμογών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τρεις διαφορετικές εκδοχές εικόνων για κάθε μία από τις κλιμακώσεις.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.