Amy Digital Video | Συνέβαλε στην αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤ

, Amy Digital Video | Συνέβαλε στην αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου της ΕΡΤΌταν το τμήμα μηχανογράφησης της ΕΡΤ έκανε σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ιστορικού της αρχείου χρειάστηκε τις συνδρομές από την Κοινωνία της πληροφορίας για τη χρηματοδότηση και του Αmy Digital Video για την τεχνογνωσία και την εμπειρία του.

Η ΕΡΤ ΑΕ διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό οπτικοακουστικό αρχείο στην χώρα μας. Από τις Δελφικές γιορτές και την αναβίωση του αρχαίου δράματος με τον Σικελιανό στα μέσα της δεκαετίας του 1930, σειρές όπως η Λωξάνδρα, η Φρουτοπία και ο Χριστός Ξανασταυρώνεται ή εκπομπές όπως το Μονόγραμμα ή το Παρασκήνιο, η Κρατική τηλεόραση είναι η κιβωτός της τηλεοπτικής – και όχι μόνο – ιστορίας μας. Εκατοντάδες δημιουργοί κάθε χρόνο δανείζονται από αυτήν, υλικά για τις παραγωγές τους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί όμως είναι ότι το ανευρέσιμο υλικό – αυτό που έχει καταγραφεί και είναι σε κάποια αξιοποιήσιμη μορφή – είναι ένα πολύ μικρό μέρος από το σύνολο του πλούτου που έχει στην κατοχή της.

Κύριοι στόχοι της αποκατάστασης του αρχείου ήταν, η διάσωση του μοναδικού αυτού οπτικοακουστικού πλούτου για τις επόμενες γενιές και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό ευκολότερα από τους υπαλλήλους της ΕΡΤ καθώς και από πολύ μεγαλύτερο κοινό. Η λύση και στα δύο προβλήματα θα δινόταν με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Βασικές παράμετροι για το έργο του restoration ήταν:
• Να είναι έτοιμο για το μέλλον (HD Ready),
• Δυνατότητα να συνεργάζονται Real-time αλλά και software (non-real time) restoration τεχνικές
• Ευελιξία και δυνατότητα πολλαπλασιασμού των ροών εργασίας ανάλογα με τις απαιτήσεις

Η λύση που επιλέχτηκε για την ποιότητα και την ευελιξία της περιλαμβάνει το προηγμένο Video Computer της Teranex για την επεξεργασία real time, έναν σταθμό εργασίας MTi Correct, μία μονάδα AV sync και light-restoration (Harris X75) και μία μονάδα Harris SDDR (Studio Digital Disk Recorder) με δυνατότητες editing και direct-to-DVD τεχνολογία για την διατήρηση της μέγιστης ποιότητας μέχρι και την εγγραφή στο DVD (Velocity Quattrus).

Ο άνω εξοπλισμός προσέφερε μέγιστη ποιότητα και ευελιξία έτσι ενώ αρχικά η απαίτηση ήταν για μια ροή εργασίας η οποία περιελάμβανε σε σειρά όλες τις παραπάνω βαθμίδες έγινε αντιληπτό ότι θα μπορούσε να υλοποιηθούν και πλήθος άλλες λογικές διατάξεις αναλόγως τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Στην προκειμένη περίπτωση λόγω μιας μικρής καθυστέρησης στην ετοιμασία του χώρου όπου θα στεγαζόταν ο εξοπλισμός υπήρχε μεγάλος όγκος εργασίας που έπρεπε να υλοποιηθεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Αμέσως η AMY Digital Video σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανογράφησης της ΕΡΤ υλοποίησε μία από τις παράλληλες διατάξεις ούτως ώστε να βγαίνει διπλάσιος όγκος δουλειάς στον ίδιο χρόνο. Υπήρχε συγκεκριμένος όγκος που έπρεπε να υλοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να επιλεχτεί το δυσκολότερο τεχνικά υλικό αφού αυτό κινδύνευε πολύ περισσότερο από το πέρασμα του χρόνου να καταστραφεί.

Η συνεργασία ήταν άψογη και η ΑΜΥ Digital Video συνέδραμε τα μέγιστα ώστε όχι μόνο να μην δημιουργηθεί καμία καθυστέρηση από τον εξοπλισμό αλλά και να υποστηρίξει με άμεσες συμβουλές και εκπαιδεύσεις όπου αυτό απαιτούνταν.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema ERT ERTFLIX

ERTFLIX: Μάθε πως να ενεργοποιήσεις τις νέες υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid

Μάθε πως να ενεργοποιήσεις τις νέες υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid και ακολούθησε τα βήματα του βίντεο που αντιστοιχεί στον κατασκευαστής της τηλεόρασής σου.

Home Cinema ERT ERTFLIX featured

ERTFLIX: Μάθε αν η τηλεόρασή σου είναι συμβατή με τις νέες δωρεάν υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid

Μάθε αν η τηλεόρασή σου είναι συμβατή με τις νέες δωρεάν υπηρεσίες της ΕΡΤ Hybrid και πως να τις ενεργοποιήσεις για να δεις δωρεάν ταινίες και σειρές.

Home Cinema ERT ERTFLIX Μένουμε Σπίτι - Συμβουλές τεχνολογίας

ERTFLIX: Η υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ εμπλουτίζεται με δωρεάν ταινίες και σειρές

Η ΕΡΤ προσφέρει από σήμερα εντελώς δωρεάν 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος.

Home Cinema ERT

ΕΡΤ Sports HD: Νέο αθλητικό κανάλι από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου

Από τις συχνότητες της ΕΡΤ HD θα ξεκινήσει το νέο, αποκλειστικά αθλητικό κανάλι ΕΡΤ Sports HD το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 παίζουντας τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις όπως Super League, Football League αλλά και τα παιχνίδια της Basket League.