Τα πάντα για το Wi-Fi

ο πρωτόκολλο επικοινωνίας Wi-Fi επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση συμβατών συσκευών. Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα πιο δημοφιλές πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης. Ένα δίκτυο Wi-Fi αποτελείτε από δύο και περισσότερες συσκευές. Η δημιουργία δικτύου έως και τριών υπολογιστών μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ τους (peer-to-peer) χωρίς να χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός, αρκεί να υποστηρίζουν Wi-Fi.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους δεδομένα και να μοιράζονται μια σύνδεση στο ίντερνετ. Από τρεις υπολογιστές ή συμβατές συσκευές Wi-Fi και πάνω χρειαζόμαστε επιπλέον εξοπλισμό όπως Gateway και Access Point οι οποίες ελέγχουν το δίκτυο και μοιράζουν σε αυτό τα δεδομένα. Αρκετοί υπολογιστές και περισσότερο φορητοί, υποστηρίζουν πρωτόκολλα Wi-Fi. Όσοι δεν ενσωματώνουν τέτοια χαρακτηριστικά μπορούν με κάρτες , αντάπτορες αλλά και εξωτερικές συσκευές να τα προσθέσουν στον υπολογιστή τους, επιτραπέζιο ή φορητό και PDA. Οι συσκευές Access Point και Gateway είναι η καρδιά του ασύρματου δικτύου. Στέλνουν και δέχονται ασύρματα σήματα προς και από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα PDA αλλά και τα περιφερειακά όπως εκτυπωτές, επιτρέποντας να μοιράζονται σύνδεση στο ίντερνετ με άλλους χρήστες. Μέσο πρωτοκόλλου 802.11b ένας μόνο χρήστης θεωρητικά μπορεί να στείλει και να δεχθεί σήμα με ταχύτητα 11Mbps. Αν 10 χρήστες χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το δίκτυο, θεωρητικά τους αναλογεί από 1Mbps. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο και έχει σχέση με το πόσοι χρήστες το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τη εργασίες εκτελούν μέσο αυτού.

Δημιουργώντας ένα ασύρματο δίκτυο
Για τη δημιουργία ασύρματου δικτύου Wi-Fi θα πρέπει να επιλέξουμε αρχικά ποιο πρωτόκολλο θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και ποιες συσκευές Wi-Fi θα τοποθετήσουμε στους υπολογιστές μας, εφόσον δεν ενσωματώνουν. Στους φορητούς υπολογιστές θα ενσωματώσουμε κάρτες τύπου PCMCIA. Στους επιτραπέζιους είτε κάρτες τύπου PCI είτε εξωτερικές συσκευές WI-FI. Ενώ στα PDA θα τοποθετήσουμε αναλόγως της θύρας που έχουν την ανάλογη κάρτα π.χ. CompactFlash ή SD. Έπειτα θα πρέπει να καθορίσουμε πόσες συσκευές Access Point ή Gateway θα χρειαστούμε. Ένα τυπικό Access Point μπορεί να εξυπηρετήσει 15 με 20 χρήστες άρα τα περισσότερα σπίτια και τα μικρά γραφεία θα χρειαστούν ένα μόνο Access Point. Αν όμως ο χώρος σας είναι μεγάλος ίσως και να χρειαστείτε περισσότερα του ενός. Ορισμένα Access Point ή Wireless Router όπως συνηθίζεται να ονομάζονται, ενσωματώνουν και θύρες Ethernet δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εξυπηρετεί τους χρήστες ασύρματα αλλά και ενσύρματα. Εάν θέλουμε να μοιραζόμαστε εκτυπωτές ή κάμερα υπάρχουν στο εμπόριο οι κατάλληλες add-on συσκευές που τους ενσωματώνουν ασύρματα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Συμπληρώνοντας το δίκτυό μας με δυνατότητα επικοινωνιας μέσω ίντερνετ, συνδέουμε το Access Point απευθείας με οποιοδήποτε ADSL modem ενώ για περισσότερη προστασία μπορούμε να παρεμβάλουμε μεταξύ τους ένα Firewall. Να σημειώσουμε ότι αρκετά Access Point έρχονται με λειτουργίες Firewall.

Μελλοντικά σχέδια
Σήμερα τη μεγαλύτερη ταχύτητα ασύρματης μετάδοσης με Wi-Fi μπορούμε να την επιτύχουμε χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο 802.11g στα 54Mbps. Η ζωή όμως των ασύρματων δικτύων δεν σταματά στα 54Mbps. Εδώ ισχύει η ρήση, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Η εταιρεία Intel πρόσφατα ανακοίνωσε το επερχόμενο πρωτόκολλο 802.16 ή αλλιώς WiMAX με ταχύτητα μεταφοράς τας 75Mbps. Άλλες πάλι εταιρείες κατορθώνουν με τα ήδη υπάρχουσα πρωτόκολλα και αναπτύσσοντας επιμέρους συνοδευτικές τεχνολογίες να αυξήσουν περαιτέρω την ταχύτητα των 54Mbps του 802.11g.

Σημειώσεις: Η ταχύτητα είναι θεωρητική. Για παράδειγμα στην περίπτωση χρήσης απλού modem δεν μπορεί να υπερβεί τα 4 με 5Mbps. Η συχνότητα λειτουργίας των 2,4GHz συμπίπτει με αυτή συσκευών όπως ασύρματα τηλέφωνα και φούρνοι μικροκυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλληλεπίδραση αυτών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση το εύρους κάλυψης, τη μείωση της ταχύτητας μεταφοράς ή ακόμα και τη στιγμιαία απώλεια επικοινωνίας μεταξύ των Wi-Fi συσκευών. Η ακτίνα κάλυψης είναι θεωρητική και εξαρτάτε από τα υλικά κατασκευής των κτηρίων και τη διαρρύθμιση των δωματίων.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tasos

πολύ καλό άρθρο, απλό, λιτό και απέρριτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

Πριν αγοράσεις How

Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.