Τεχνολογίες “Made in Greece”

, Τεχνολογίες “Made in Greece”Με θέμα «Re-discover Greece: Technology-Innovation-Business», η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση φοιτητών, ερευνητών, επιστημόνων και υψηλόβαθμων στελεχών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και επιχειρηματιών και ιδιωτικών κεφαλαίων, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Κορέας και πολύ περισσότερο της Ταϊβάν.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν το πρώτο σκέλος πολυετούς προγράμματος (US University and Business Roadshow) που έχει σχεδιάσει το HTCI, ώστε να γίνουν γνωστές οι ευνοϊκές τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στον Ελληνικό χώρο σε θεματικές περιοχές όπως o τομέας των ημιαγωγών, της μικροηλεκτρονικής και των ενσωματωμένων συστημάτων (semiconductors, microelectronics and embedded systems).

Κατά την τελευταία δεκαετία, άρχισε να παρατηρείται στη χώρα μας αισθητή ανάπτυξη σε τεχνολογικούς τομείς όπως η μικροηλεκτρονική, η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες αλλά και η βιοτεχνολογία, υποστηριζόμενη από μια αύξηση του προσανατολισμού προς τις εφαρμοσμένες επιστήμες, καθώς και μια άνθηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Είναι εντυπωσιακά τα παραδείγματα τεχνολογικών καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί από Έλληνες ερευνητές, καθώς και οι περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που ανταγωνίζονται παρ’ όλες τις δυσκολίες επάξια στη διεθνή αγορά, με καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες «MADE IN GREECE». Σύμφωνα όμως με σχετική έρευνα που διεξήγαγε το HTCI, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, είναι η δυσκολία εύρεσης ικανών επιστημόνων, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν στο εξωτερικό και μένουν εκεί, ενώ, από αυτούς που επιστρέφουν, οι περισσότεροι απογοητεύονται με την επιστροφή τους και, αν παραμείνουν, προτιμούν να απασχοληθούν σε κάποιο δημόσιο φορέα από το να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο.

Η εγκαθίδρυση του πρώτου Κέντρου Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής στο Μαρούσι, πριν από λίγους μήνες, σε συνεργασία με την Ένωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), και έδρα του ελληνικού cluster μικροηλεκτρονικής (mi-Cluster), προκάλεσε αίσθηση στη διεθνή κοινότητα του χώρου, εκτενή δημοσιεύματα του ειδικού τύπου, αλλά και κλίμα αισιοδοξίας στα καθ’ ημάς, καθώς είναι φανερό ότι ενισχύονται πλέον σημαντικά οι προοπτικές της χώρας μας σ’ αυτόν τον τόσο καίριο τεχνολογικό τομέα. Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής αποτελεί σήμερα βασική αφετηρία και έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς ευκαιριών δραστηριοποίησης στη δυναμική αγορά της υψηλής τεχνολογίας, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας. Κι αυτό γιατί ο κοινός παρονομαστής των εταιρειών που συμμετέχουν είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, πολλά εκ των οποίων ήδη κατέχουν κορυφαία θέση στις αγορές όπου διατίθενται.

Δείτε επίσης:
Η τεχνολογία πίσω από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2007

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Events HTCI

Μικροηλεκτρονική και Ενσωματωμένα Συστήματα: Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Η Ένωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝΕΒΗ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα «Μικροηλεκτρονική & Ενσωματωμένα Συστήματα», στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 30 Νοεμβρίου 2007.

Events HTCI

Η HTCI συμμετείχε ως χορηγός στο διεθνές συνέδριο «International Electronics 2007»

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) συμμετείχε ως χορηγός, στο Διεθνές Συνέδριο «16th Annual International Electronics Forum», που πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2007 στο Ξενοδοχείο Plaza Resort, στην Ανάβυσσο, με την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝ.Ε.Β.Η).

Events HTCI

Η HTCI χορηγός στο Διεθνές Συνέδριο «International Electronics 2007»

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) συμμετέχει ως χορηγός, στο Διεθνές Συνέδριο «16th Annual International Electronics Forum», που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2007 στο Ξενοδοχείο Plaza Resort, στην Ανάβυσσο, με την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών (ΕΝ.Ε.Β.Η).

Τεχνολογία HTCI

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών στη CeBIT

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Hellenic Technology Clusters Initiative – ΗTCI) συμμετέχει στη φετινή CeBIT, την μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής στον κόσμο, που θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο, από τις 15 έως τις 21 Μαρτίου 2007. Στο πλαίσιο αυτό, το HTCI θα παρουσιάσει, τις δραστηριότητες, τους στόχους και τις καινοτομίες των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρώτο […]