Η.Π.Α.: Μέσω NFC και χωρίς κάρτα οι συναλλαγές σε ΑΤΜ

Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και σκοπός της είναι να κάνει τη ζωή ευκολότερη στους χρήστες και τις καθημερινές τους συναλλαγές. Η δική μας γενιά, καθώς και οι επόμενες έχουν αντιληφθεί ότι το απτό χρήμα μάλλον είναι περιττό και η ψηφιακή εποχή είναι πιο κοντά από ό,τι περιμέναμε.

Η.Π.Α.: Μέσω NFC και χωρίς κάρτα οι συναλλαγές σε ΑΤΜ, Η.Π.Α.: Μέσω NFC και χωρίς κάρτα οι συναλλαγές σε ΑΤΜ

Αρκετοί έχουμε στα χέρια μας μια κάρτα ανάληψης ΑΤΜ με τη σήμανση contactless, που προσφέρει συναλλαγές ως και σήμερα κάτω των 25 ευρώ απλά με μια κίνηση μπροστά από ένα μηχάνημα πληρωμών. Για παραπάνω, ζητείται PIN, όπως και στις απλές κάρτες. Έχουμε δει τη διαφήμιση και γενικά την προώθηση της πληρωμής με NFC, μέσω POS ακόμα και ενός καφέ που μπορεί να κοστίζει 1 ευρώ. Κι αν αυτό φαίνεται σε εμάς καινούργιο, στις Η.Π.Α. δεν είναι.

Η Τράπεζα Της Αμερικής αποφάσισε να το πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Αφού η πλειοψηφία πλέον των πολιτών της είναι κάτοχοι smartphone (γενικά σε όλον τον κόσμο), αποφάσισε να κάνει το χρήμα 100% εικονικό. Βάζοντας στο κινητό τα στοιχεία του λογαριασμού της τράπεζας και ολοκληρώνοντας όλες τις συναλλαγές με τα ATM μέσω της τεχνολογίας NFC. Αυτό το εγχείρημα θα ξεκινήσει ενσωματώνοντας την νέα αυτή τεχνολογία σε 2.800 μηχανήματα εκ των 15.000 που έχει σε όλη τη χώρα. Με σκοπό ως το τέλος της περιόδου ενός έτους, να την έχουν πάνω από τα μισά μηχανήματα ΑΤΜ.

Εκτιμήσεις θέλουν κι άλλες εταιρείες να θέλουν να φέρουν την τεχνολογία αυτή, με τον αριθμό να φτάνει τις 95.000 ως το τέλος του έτους στις Η.Π.Α. Για την Ευρώπη και ειδικότερα την Ελλάδα δε γνωρίζουμε πότε θα φτάσει η τεχνολογία αυτή, αλλά πολύ πιθανόν να μην αργήσει και πολύ. Οι παλαιότερες γενιές ίσως δυσκολευτούν με τον νέο τρόπο συναλλαγών, καθώς μπορεί να μην είναι κάτοχοι smartphone, αλλά η αλήθεια είναι πως εξυπηρετεί γρηγορότερα και ασφαλέστερα.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Δημήτρη, λες: “Η δική μας γενιά, καθώς και οι επόμενες έχουν αντιληφθεί ότι “το απτό χρήμα μάλλον είναι περιττό” και η ψηφιακή εποχή είναι πιο κοντά από ότι περιμέναμε.” Άλλο είναι να έχεις κάτι χειροπιαστό όπως το χρήμα και άλλο είναι να έχεις έχω κάτι νούμερα σε μια κάρτα-smartphone που με το έτσι θέλω μου τα μπλοκάρουν ( capital control, εφορία ). Σκέψου φίλε μου καλά τι είναι “περιττό και τι είναι “εξυπηρέτηση”. Αν πάμε στο ψηφιακό χρήμα μιλάμε για “πλήρη έλεγχο” και θα σου δώσω ένα παράδειγμα προσωπικό: Πέρα από την κρίση που περάσαμε όλοι οι επαγγελματίες το 2009-2014 μέχρι να βρούμε κάποια “σταθερότητα” στην αγορά και να φύγει ο φόβος από τον κόσμο για την “κρίση” που μας επέβαλλαν ΟΛΟΙ χάσαμε κάποια χρήματα ή άλλοι καταστράφηκαν ανάλογα με το άνοιγμα που έκαναν. Τώρα 2016, με την αισχρή φορολογία ΑΛΛΑ και την εικονική για πολλούς από εμάς που δουλεύουν με παροχής υπηρεσιών καταλαβαίνεις ότι η εφορία μας έχει διαλύσει αλλά το παλεύουμε να δούμε που θα πάει. Το κράτος όμως δεν τους ενδιαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ και εξηγώ: Ο συνέταιρος μου από απερισκεψία έχασε την ρύθμιση με τις 100 δόσεις ( είπε ο αφελής αν χάσω μια δόση τι έγινε, μιας… Συνέχεια »

Agnostos13

@Αλέξανδρος:
γραφεις: “Άλλο είναι να έχεις κάτι χειροπιαστό όπως το χρήμα και άλλο είναι να έχεις έχω κάτι νούμερα σε μια κάρτα-smartphone που με το έτσι θέλω μου τα μπλοκάρουν ( capital control, εφορια).
Μα αν εξαιρεσεις τα νομισματα στο παρελθον (κερματα) που ειχαν ισχυ χρηματος, δεν γνωριζεις οτι ολα τα χαρτονομισματα πλεον αποτελουν τραπεζογραμματια, υποσχετικες δηλαδη τραπεζων (στην περιπτωση του Ευρώ η της ΕΚΤ) οτι θα σου επιστραφουν νουμερα που αποτελει και το σημερινο χρημα;
Πολυ απλα δηλαδη αν θελησει η τραπεζα (ή οποιος κρυβεται απο πισω) μπορει να πει “δεν τα αναγνωριζω πλεον” οποτε αυτοματως παυουν να εχουν αξια ανταλλαγης και παραμενουν απλα πολυχρωμα χαρτακια…
Το μοναδικο ισως πλεονεκτημα των τραπεζογραμματειων ειναι οτι διατηρουν ανωνυμο τον κατοχο (κατι που σε πολλες χωρες τα εχει καταστησει ενοχα για παρανομες συναλλαγες και μαυρο χρημα)
Οι καρτες (και οι ηλεκτρονικες συναλλαγες) στον αντιποδα απλουστευουν τη διαδικασια ανταλλαγης χωρις την αναγκη να κουβαλας συγκεκριμενης αξιας τραπεζογραμματια…

ΥΓ. Πες στο συνεταιρο σου να αλλαξει λογιστη

Νίκος

Και κει που εχω 1εκατομμύριο ευρω στ σμαρτφον κλεινει απο μπαταρια…αντε γεια

Αλέξανδρος

@Agnostos13 καταλαβαίνεις τι έγραψες; Πως γίνεται να μη μου τα αναγνωρίσει; Αλλάξαμε νόμισμα και δεν το ξέρω; Αλλά και έτσι να γίνει χάθηκε το συνάλλαγμα με κάποιο πιο δυνατό νόμισμα από το π.χ. δολάριο σε περίπτωση που πάμε δραχμή ( και αυτό για τις μετακινήσεις-συναλλαγές στο εξωτερικό ); Είδες τι έγινε στην Κύπρο ( και σε άλλα κράτη αλλά αυτό είναι τωρινό ). Με το έτσι θέλω κούρεμα των καταθέσεων 50%. Το πιο πιθανό είναι οι τράπεζες σε άλλα κράτη εφόσον έχεις κάνει κατάθεση τα χρήματα σου και δεν είσαι από εκεί να σου πουν μετά από καιρό ότι δεν σου αναγνωρίζουν την κατάθεση η μέρος της ( πιστεύω κάτι έχει πάρει το αυτί σου ). Οι κάρτες δεν απλουστεύουν την διαδικασία συναλλαγής, απεναντίας χάνετε η ιδιωτικότητα. Το αν θα πληρώσω 1 λεπτό πιο γρήγορα ( λέμε τώρα, γιατί μπορεί να είναι και το ίδιο ή και πιο γρήγορα μερικές φορές αν το “μηχανάκι” είναι μακριά ) με την κάρτα δεν μου λέει τίποτα. Η κάρτα προσωπικά μου χρησιμεύει για online αγορές όπως και σε πολλούς. Στην καθημερινότητα μου δεν την χρειάζομαι και σίγουρα όχι στην δουλειά μου. Επίσης, έχω ΄γάτα΄ λογιστή που μπορεί να τον πληρώνω κάτι παραπάνω αλλά… Συνέχεια »

Mary

Οπα τι παίχτηκε εδώ, διαγωνισμός έκθεσης;

Giannisanag

Αλέξανδρε θερουμαι καλοπληρωμενος μισθωτός στην Ελλαδα. Πληρωσά φόρο συνολικά 3100 ευρώ φέτος και θα πληρώσω και περίπου 3500 ευρώ ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που δεν μου δίνουν πάρα 2400 εισόδημα.
Με εξοργιζει να μου περιγράφεις τη συναλλαγή με το ΑΣΑΝΣΕΡ και τι κακό είναι που στην κατάθεση σε λογαριασμο πρέπει να φανεί μέχρι και το τελευταίο σεντ. Ξέρεις γιατι; γιατί κάθε σέντ που γλίτωνεις είναι ενα σέντ παραπάνω φόρο σε εμένα που δεν μπορώ να κρύψω και να “γλιτωσω” τίποτα. Και αυτό φίλε μου δεν είναι μάχη που κερδίζεις απέναντι στο κράτος αλλά άδικο απέναντι μου γιατί αυτό το κράτος το οποίο πολεμάς όταν ΔΕΝ θα εισπράξει Τα δικά σου τα “γλιτώμενα” θα φορολογησει παραπανω εμένα που ΔΕΝ μπορώ να γλιτώσω ούτε σέντ. Δεν κερδιζεις λοιπον εις βαρος του κρατους λοιπον αλλα εις βαρος μου. Κι εσυ κι ο πελατης σου.
Και όχι δεν θα το λύσει το πρόβλημά τελείως η ψηφιοποίηση των συναλλαγών. Οι μεγάλοι καρχαριες που εχουν το πολυ μαύρο χρήμα δεν ενοχλούνται καθόλου από αυτό.

edd

Εγώ το βλέπω θετικά. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Γενικά με την υποχρέωση να γίνονται όλες οι συναλλαγές ηλεκτρονικά γτ είναι πολύ εύκολο να ελεγθούν. Και πολλά άλλα απλά πράγματα στην νομοθέτηση και εφαρμογή (π.χ. απαγόρευση έκδοσης απόδειξης στα καταστήματα χονδρικής) αλλά πιστεύω ότι δε γίνεται γιατί ο λαϊκισμός είναι πρόσχερα ευκολότερος.

@Αλέξανδρε, η Κύπρος ήταν διαφορετική περίπτωση από της Ελλάδας καθώς αφορούσε ιδιωτικό χρέος -βλέπε Ιρλανδία-.
Πριν από αυτό έγινε κατί πολύ χειρότερο στην Ελλάδα με το κούρεμα των ομολόγων καθώς θίχτηκε ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους και χτυπήθηκαν αυτοί που το είχαν εμπιστευθεί και βοηθήσει, οι μικροομολογιούχοι.
Για τη ρύθμιση έπρεπε να σε είχε ενημερώσει ο λογιστής σου. Αν δεν σε ενημέρωσε δικό του λάθος, αν τον αψήφισες, δικό σου.

Agnostos13

@Αλέξανδρος: Το θέμα είναι αν καταλαβαίνεις εσύ τι έγραψα… Επιμένεις να μου φέρνεις ως παράδειγμα την Ελλάδα ενώ εγώ στο πάω γενικά. Ας το φέρω λοιπόν στα μέτρα της Ελλάδας μήπως γίνω πιο κατανοητός… Το “απτό” χρήμα σήμερα στην Ελλάδα έχει την αξία που του δίνει το κύρος της ΕΚΤ σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο βάση των συνθηκών της αγοράς (ισοτιμία συναλλάγματος). Τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα δεν έχουν πραγματική αξία (όπως είχαν τα νομίσματα στο παρελθόν) αλλά ονομαστική. Αυτό σημαίνει οτι έχουν αξία για όσο τα υποστηρίζει η τράπεζα που τα έχει εκδόσει. Στο παρελθόν η αξία αυτή αντικατοπτρίζονταν σε χρυσό που διατηρούσε η τράπεζα ως εγγύηση προς τρίτους…τα τελευταία χρόνια αυτό δεν ισχύει καθώς έχει “κοπεί” πολύ χρήμα από κεντρικές τράπεζες χωρίς εγγυητικό αντίκρυσμα (η λεγόμενη “φούσκα”). Αυτό πρακτικά σημαίνει οτί το χρήμα που κρατάς (απτό όπως το λες) έχει αξία για όσο το υποστηρίζει η ΕΚΤ και το αναγνωρίζουν οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες ανα τον κόσμο. Αν πχ. αύριο η Ελλάδα εβγαινε απο το ευρω και πηγαινε σε ενα νεο νομισμα (πες το νεα δραχμη) θα υπήρχαν δύο σενάρια: ή θα μπορουσες να διατηρήσεις τα ευρω που εχεις εκτος τραπεζας (τα εντος… Συνέχεια »

Αλέξανδρος

Αν και είδα τα σχόλια σας εχθές δεν μπόρεσα να απαντήσω γιατί ήρθε εχθές στο σπίτι ο αδερφός μου με την οικογένεια του και φυσικά έπρεπε να γράψω ένα “μακρινάρι” για να απαντήσω στο αυτονόητο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν: @Giannisanag μου φαίνεται δεν κατάλαβες τι έγραψα. Έγραψα παραπάνω: Εσύ Δημήτρη “τι νομίζεις ότι επιλέγει να κάνει” ( δηλαδή αυτός και όχι εγώ ), να πληρώσει μετρητά ή με κατάθεση που εκεί πρέπει να φαίνεται και το τελευταίο cent; Εγώ και κάθε επαγγελματίας δεν έχουμε πρόβλημα να κόψουμε τιμολόγιο αν ο πελάτης δέχεται να πληρώσει τους φόρους. Άρα το πρόβλημα δεν είναι δικό μου-μας, αλλά το 99,9% των Ελλήνων που θέλουν να βάλουν οι άνθρωποι έναν ανελκυστήρα στο σπίτι τους/οικοδομή τους και σε πληροφορώ ότι όλοι μα όλοι όταν ακούν τους φόρους, η πρώτη αντίδραση είναι: μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς; Σ’ αυτό φταίει ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Νομίζεις ότι θέλουμε αυτό το μπάχαλο ή στον κλέφτη να φαίνεται ότι κλέβουμε ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ; Πήρε το μάτι σου πόσες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες έκλεισαν αυτά τα χρόνια; Ξέρεις τι πάει να πει ανταγωνισμός; Εδώ είναι Ελλάδα και η εφορία είναι ΑΙΣΧΡΗ αφού φτάνει και… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business ATM Hackers Star

Ιαπωνία: Χάκερς έκλεψαν 13 εκ. δολάρια από ATMs σε λιγότερο από δυο ώρες

Όσο πιο πολύπλοκα γίνονται τα συστήματα ασφαλείας ανά τον κόσμο, τόσο πιο εξελιγμένους τρόπους χρησιμοποιούν οι χάκερς για να τα παραβιάσουν και αναρωτιόμαστε αν τελικά υπάρχει ασφάλεια στις οικονομικές συναλλαγές που κάνουμε όλοι καθημερινά.

News Apple Pay ATM Samsung Pay

ΗΠΑ: Ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ μέσω του smartphone

Σε μια νέα εποχή ως προς τις τραπεζικές συναλλαγές ετοιμάζονται να περάσουν οι ΗΠΑ, καθώς η JPMorgan Chase ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της θα μπορούν να τραβήξουν χρήματα από ATMs χωρίς να χρειάζεται να έχουν την κάρτα τους.

Gear Gadgets LG NFC

LG NFC φορητός εκτυπωτής

Αυτά είναι ωραία gadgetάκια, φορητός εκτυπωτής με επαμαφορτιζόμενη μπαταρία και υποστήριξη NFC για να εκτυπώνουμε ασύρματα μικρές φωτογραφίες μεγέθους 2×3 ιντσών. Το βάρος του είναι 212 γρ. και για τις έγχρωμες εκτυπώσεις δεν χρησιμοποιεί μελάνι μιας και η τεχνολογία του είναι ZINK (zero ink). Το μόνο που χρειάζεστε είναι φαντασία και ένα smartphone με NFC. […]

Gear gadget Gadgets NFC

Έξυπνες κάλτσες με NFC! [video]

Το δημιούργησαν και αυτό! Έξυπνες κάλτσες με ετικέτες NFC που επιτρέπουν στον χρήστη να τις ελέγχει και να τις κατηγοριοποιεί (γέλια). Κάνοντας χρήση ενός scanner αλλά και του απαραίτητου application για iPhone (γιατι δεν το έβγαζε πρώτα σε Android;) ο νοικοκύρης ή η νοικοκυρά τσεκάρει την προέλευση της κάλτσας, πόσες φορές αυτή έχει πλυθεί αλλά […]