Nvidia: Δέχτηκε το διακανονισμό για την ψευδή διαφήμιση της GTX 970

Το Φεβρουάριο του 2015 κατατέθηκε μήνυση για ψευδή διαφήμιση της Nvidia Ge Force GTX 970 στο ανώτατο δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια. Η μήνυση αυτή μέμφεται τα 4GB vRAM που διαφήμιζε η Nvidia την εν λόγω GPU, ενώ μόνο τα 3.5GB μπορούσαν τα συστήματα να κάνουν χρήση.

Η μήνυση αφορούσε όλους τους χρήστες GPU Ge Force GTX 970 με περιεχόμενο την αδικία, την παρανομία και παραπλανητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, που ουσιαστικά είναι τρεις διαφορετικές κατηγορίες συν την παραπλανητική διαφήμιση, απαιτώντας αποζημίωση άμεσα. Η αποζημίωση μάλιστα έφτασε περίπου τα 1.3 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. και θα τα ξεπεράσει αποζημιώνοντας κάθε ιδιοκτήτη GTX 970 ξεχωριστά.

Nvidia: Δέχτηκε το διακανονισμό για την ψευδή διαφήμιση της GTX 970, Nvidia: Δέχτηκε το διακανονισμό για την ψευδή διαφήμιση της GTX 970

Η Nvidia χάνοντας τη δικανική διαμάχη, αποφάσισε να συμβιβαστεί και να πληρώσει τους ιδιοκτήτες των καρτών ως και 30 δολάρια Η.Π.Α. τον καθένα, με στατιστικά να θέλουν να έχουν πωληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια της GTX 970 και σαν συνολική αποζημίωση του ενάγοντα 1.3 εκατομμύρια δολάρια. Δεν έχει βέβαια καθοριστεί ακόμα πώς ο κάθε χρήστης θα λάβει την αποζημίωση του, με φήμες να θέλουν να γίνει κάποια επίσημη δήλωση από την Nvidia στις επόμενες εβδομάδες. Βέβαια, εν αντιθέσει, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ο καθαρός αριθμός των χρηστών που θα αποζημιωθούν.

Nvidia: Δέχτηκε το διακανονισμό για την ψευδή διαφήμιση της GTX 970, Nvidia: Δέχτηκε το διακανονισμό για την ψευδή διαφήμιση της GTX 970

Περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη δικανική διαμάχη ήρθαν στο φως, με ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά να μην είναι εκείνα που η GPU Nvidia Ge Force GTX 970 διαφημίζεται. Η L2 cache είναι κατά 0,25MB λιγότερη από την «επίσημη», δηλαδή αντί για 2ΜΒ είναι 1.75MB και οι μονάδες επιτάχυνσης επεξεργασίας 3D (ROPs) από 64 ήταν 56, δηλαδή 8 λιγότερες.

Τρία ακριβώς σημεία που δηλώνουν ξεκάθαρα ψευδή διαφήμιση, ουσιαστικά κακή τιμολόγηση και κακές επιδόσεις συστήματος με τελικό σκοπό την επιστροφή μέρους των χρημάτων με κάποιου είδους αντικειμενική αξία που αγγίζει τα 30 δολάρια Η.Π.Α., ενώ η αρχική τιμή της κάρτας θεωρήθηκε στα 350 δολάρια (τιμή εκκίνησης κατά την κυκλοφορία).

«The Nvidia Graphics Card False Advertising Class Action Lawsuit is In re: Nvidia GTX 970 Graphics Chip Litigation, Case No. 4:15-cv-00760, in the U.S. District Court for the Northern District of California.»

Αναμένουμε λοιπόν να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο αποζημίωσης καθώς και τον καθαρό αριθμό χρηστών που θα λάβουν τα 30 δολάρια Η.Π.Α..

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
f1350109

“δικανική διαμάχη”

Steve

Ένας συντακτικος έλεγχος πριν τη δημοσιοποίηση του άρθρου ειναι πάντα χρήσιμος!

Παναγιώτης

@steve Αυτό το πράγμα που δε βρίσκετε τίποτα να βγάλετε στραβό στον αρθρογράφο και σας τσούζει και γυρνάτε όλοι στο συντακτικό για να πείτε την αηδία σας με εντυπωσιάζει. Συγχαρητήρια, ένα μπράβο στο παιδί…

f1350109

@Παναγιώτης Θα ήταν χρήσιμο να υπήρχε ένας εύκολος τρόπος να υποβάλουμε αναφορές για λάθη σε άρθρα, το σχόλιο δε το έκανα με σκοπό να προσβάλω κανέναν, απλά με τη λογική ότι ο αρθρογράφος θα το προσέξει και θα το διορθώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.