Έρευνα δείχνει συσχέτιση του καρκίνου με την ακτινοβολία των κινητών

Η συζήτηση για το εάν τελικά η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, όμως δεν έχει βγει κάποιο σαφές συμπέρασμα.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου και άλλες που λένε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα και με την αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Ερευνητές από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (ΝΤΡ), που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μια τεράστια έρευνα (κόστους 25 εκατ. δολαρίων). Τα ευρήματα αναφέρουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες ασύρματες συσκευές, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο και αφορά σε ποντίκια και αρουραίους, που δέχονταν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας κάθε μέρα για δυο χρόνια (RF 900 megahertz που αντιστοιχεί σε συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων) και συγκρίθηκαν με άλλα τρωκτικά που δεν εκτέθηκαν στην ακτινοβολία. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσα ζώα ανέπτυξαν όγκους στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα ήταν το 2 με 3% των αρσενικών αρουραίων να εμφανίσουν όγκους στον εγκέφαλο, ενώ από την ομάδα που δεν εκτέθηκε στην ακτινοβολία, το ποσοστό ήταν μηδενικό. Το αντίστοιχο ποσοστό των θηλυκών αρουραίων που εμφάνισαν όγκο, ήταν στο 1%. Το 6 με 7% των αρσενικών αρουραίων ανέπτυξε όγκους στην καρδιά, ενώ στα θηλυκά το ποσοστό είναι στο 2%. Και πάλι, στην ομάδα των τρωκτικών που δεν εκτέθηκε σε ακτινοβολία, είναι στο 0% η εμφάνιση όγκου.

Να σημειωθεί ότι δεν επισημάνθηκε κάποιος σαφής βιολογικός μηχανισμός, που να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο, αν και διαπιστώθηκαν αυξημένες βλάβες στο DNA των πειραματόζωων. Επίσης, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μια μελέτη σε τρωκτικά ισχύει εξίσου και σε ανθρώπους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα προκάλεσε αρετές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, αναφέρεται ότι οι ερευνητές βιάστηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, τα οποία πρέπει να μελετηθούν σε βάθος. Άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία του πειράματος, ενώ και οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα εξετάζονται από άλλους ειδικούς και ότι τα πλήρη ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο 2017.

Όπως και να έχει όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιοι όγκοι σε σχετικές μελέτες πάνω σε πειραματόζωα και η συχνότητα των όγκων φάνηκε να εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας (δηλαδή τη συχνότητα της χρήσης). Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες και συνιστούν στους χρήστες να κρατούν όσο το δυνατό πιο μακριά το κινητό από το κεφάλι και το σώμα, όταν μιλούν.

cell phone cancer rats, Έρευνα δείχνει συσχέτιση του καρκίνου με την ακτινοβολία των κινητών

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
One

Καλό είναι να λέγονται αυτές οι ειδήσεις και ας μην αρέσουν σε κάποιους. Παν μέτρον άριστον.

alien

everything is a lie
οτι βγαζει χρημα πουλαει
δε παει την υγεια σου να χαλαει
και οτι στη φτιαχνει διπλα σου να περναει….
Ν.Ο.Ε.

azriel84

Αν ισχύουν αυτά τα ποσοστά, είναι αμελητέα ποσά. Γι’αυτό hands free ή bluetooth και εκμηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα.

Sickboy

Αν ισχύουν αυτά τα ποσοστά δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μην τρελαθούμε, αν από τους 100 χρήστες τηλεφώνου το 2.5% εμφανίσει όγκους στον εγκέφαλο, σημαίνει ότι 3 από τους 100 γνωστούς/συναδέλφους/συμφοιτητές σου θα εμφανίσουν όγκο στον εγκέφαλο.
Σημαίνει ότι σε μια πόλη με πληθυσμό 100.000 κατοίκων θα εμφανιστούν 2500 νέοι όγκοι στον εγκέφαλο, ενώ στον πληθυσμό Αθήνας – Πειραιά θα εμφανιστούν 112.500 νέοι όγκοι στον εγκέφαλο.
Ας ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ογκολογικές και νευροχειρουργικές κλινικές αν τα νούμερα αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

tester

@aziriel84 Αμελητέο το 2,5% μέ όγκους στον εγκέφαλο και 6,5% με όγκους στην καρδιά; Χοντρικά αποχαιρέτα τους 10 απο τους 100 γνωστούς σου απο όγκους και μετά πες οτι είναι αμελητέο το ποσοστό. Ήμαρτον…

Αργύρης

Δε ξερω κατα ποσο αυτές οι έρευνες έχουν αντίκρυσμα με την πραγματικότητα καθώς το συγκεκριμένο πείραμα έγινε σε ποντίκια και οχι ανθρώπους πρώτον,δεύτερον μίλησαν για μεγάλες ποσότητες μιας και στα κινητά Δεν ειναι η ίδια,και εκτος αυτού η ακτινοβολία Sar που μετριέται στα κινητά παει ανάλογα με τη μυική μάζα που δεν ειναι ίδια στα ποντίκια με τους ανθρώπους!

TechGeek

Από ποτε και ως ποτε μια ερευνα σε ποντίκια αντίστοιχη σε ανθρώπους? Από ποτε και ως ποτε ένα ποντίκι αντιπροσωπεύει 100% ένα άνθρωπο? Εντελώς άκυρη ερευνα. Με λίγη λογική καταλαβαίνεις ότι τα κινητά κτλ δεν αυξάνουν τις περιπτώσεις με όγκο στον εγκέφαλο γιατί ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ οι περιπτώσεις όγκου στον εγκέφαλο εδώ και χρονια είναι σταθερές και ουδέποτε αυξήθηκαν, και έπρεπε να αυξηθούν αν έφταιγαν τα κινητά.

Beholder

@TechGeek: Αν ήσουν BiologyGeek θα καταλάβαινες, αλλά προφανώς δεν είσαι…

azriel84

Παίδες χαλαρώστε λίγο όλοι οι στατιστικολόγοι και οι γιατροί εδώ μέσα… Οι έρευνες για τα κινητά κρατάνε από την εποχή του Nokia 3210 (τουλάχιστον τότε αρχίσαμε να ασχολούμαστε εδώ στο Ελλάντα με τα κινητά) και έχουμε διαβάσει από ότι δεν επηρεάζουν καν τον άνθρωπο μέχρι και ότι τον ψήνουν κανονικά και σε μεγάλα ποσοστά επί του πληθυσμού μέχρι και 40% είχα διαβάσει κάποτε σε μια έρευνα Δανέζικου πανεπιστημίου. Είδε κανείς 40/100 φίλους και συγγενείς του να πηγαίνουν νοσοκομείο με καρκίνους στο κεφάλι και στην καρδιά; Ας ηρεμήσουμε λίγο. Τρώμε μη ιονίζουσα ακτινοβολία κινητών εδώ και 20 χρόνια η οποία ακτινοβολία να τονίσω (για όποιον ξέρει) εξαρτάται άμεσα από το σήμα. Ένα iPhone που έχει σχετικά ψηλό SAR αν έχει καλό σήμα “ψήνει” λιγότερο από ένα Samsung με χαμηλό SAR αλλά άσχημο σήμα.

Και για όποιον θέλει να ακολουθήσει το δόγμα better safe than sorry, bluetooth ή hands free. Από τα κοψίδια και τα πιτόγυρα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουμε παρά απ’τα κινητά, food for thought…

@Zoupato

Η ακτινοβολία που κολλάει με το βάρος; Απλά είναι μονάδα μέτρησης για να ποσοτικοποιηθεί. Για να εκφυλιστεί ένα κύτταρο σε καρκινικό απο ένα κινητό συγκεκριμένης ακτινοβολίας δεν χρειάζεται να είσαι 20 κιλά ή 50. Με αυτή την λογική να γίνουμε όλοι 200 κιλά για να γλιτώσουμε απο τον καρκίνο. Τα σκέφτεστε αυτά που λέτε;

sickboy

@azriel84 Φίλε έχεις δίκιο. Αναθεωρώ!. Και από τους 100 καπνιστές φίλους μου, δεν έχω δει προσωπικά κανένα να παθαίνει καρκίνο του πνεύμονα, οπότε μάλλον βλακείες μας λένε!

dimitris1973

Και εγώ φίλοι μου έχω smartphone και θέλω να κάνω χρήση αυτού λόγω των πολλών και χρήσιμων εφαρμογών.Αλλά δεν θα βγάλω άχρηστη την έρευνα διότι τα αποτελέσματά της θα με παροτρύνουν να μειώσω την χρήση του κινητού.Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη έξαρση σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα σε νεαρής ηλικίας άτομα,και οι τρείς παράγοντες που ευθύνονται για την έξαρση αυτή είναι το αυξημένο στρες οι ακτινοβολίες και η κακή διατροφή.Εγώ στο οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον έχω δυστυχώς πολλές περιπτώσεις που με κάνουν να πιστεύω ότι σίγουρα έχει κάποια δόση αλήθειας αυτή η έρευνα.Και για το θέμα σύγκρισης ποντικού και ανθρώπου απλά για κάποιους που δεν το γνωρίζουν θα πω ότι έχουμε πολλά κοινά στο ανοσοποιητικό σύστημα,παράξενο βέβαια αλλά αληθινό γι’αυτό και πάρα πολλές δοκιμές γίνονται πρώτα σε ποντίκια.

@papaki

Όταν είμαστε στο σπίτι καλύτερα με ανοικτή ακρόαση να το έχουμε το κινητό όταν θέλουμε να μιλήσουμε κάπου. Και για ίντερνετ καλύτερα μόνο με wifi και άμα έχουμε καλώδιο για σύνδεση μεταξύ μόντεμ και υπολογιστή απλά θα ήτανε καλύτερα για μας.

Ιωάννης jb

Κουνηστε μερικοί το κεφάλι σας να δείτε μήπως κάνει κανένα περίεργο ήχο!!!
Ακου εκεί δεν είναι έγκυρη η έρευνα επειδή έγινε σε ποντίκια!!!
Άντε να την κάνουμε σε ανθρώπους αν είναι… και όσοι εμφανίσουν καρκίνο θα τους πούμε έλα μωρέ δε βαριέσαι σιγά αφού πήρες αποζημίωση!!

Διαβάστε καλύτερα τραγικοί μου ελληναρες!!!
Λέει ότι πήραν αυξημένη δόση ακτινοβολίας για 2 χρόνια!!!!
Εγώ θα πω ότι είναι ανησυχητικά αυτά τα αποτελέσματα και σίγουρα ισχύουν και θα τα βλέπουμε όλο και συχνότερα μπροστά μας!!!
Θέλει προσοχή η χρήση όλων αυτών των συσκευών

Beholder

@azriel84: αυτό που λες είναι σωστό (κακό/καλό σήμα & SAR), όμως εγώ δεν έχω δει κάποια ανάλυση/γραφήματα/στοιχεία που δείχνουν το μέσο όρο εκπομπής ή τα χαμηλότερα όρια. Για τη συζήτηση, ας πούμε ότι τα Samsung έχουν ένα SAR 0.40 πες και τα Iphone 1.20. Αυτό είναι το maximum λοιπόν. Οπότε, πόσο εκπέμπει το Iphone με *καλό* σήμα ? Λιγότερο από 0.40 που είναι το maximum του Samsung ??? Δείχτε μου ένα γράφημα για το SAR ανάλογα με τις μπάρες σήματος και τα ξαναλέμε. Το ζητούμενο για την ασφάλεια είναι να μην είναι *κολλημένο* το κινητό στο αυτί (εγώ βάζω πάντα 1 δάχτυλο μεταξύ) μιας ακόμα και 1-2 εκατοστά αρκεί για να μειωθεί πάρα πολύ η έκθεση, μιας και η μείωση είναι εκθετική της απόστασης. Μετά ανοιχτή ακρόαση (όχι σε μεταλικά *κλουβιά* όπως ασανσέρ/αυτοκίνητο/μετρό, μετά hands free με air tube, και μετά τα υπόλοιπα.

Beholder

Οσο για το βάρος που ρωτάει κάποιος παραπάνω, έχει σημασία με την απορρόφηση και την εισχώρηση της ακτινοβολίας στους ιστούς. Ο κάθε ιστός (λιπώδης, οστά, κλπ) έχει διαφορετική απορρόφηση, και επιτρέπει εισχώρηση της ακτινοβολίας σε διαφορετικό βάθος. Αν έχεις περισσότερο λίπος, τα ζωτικά όργανα θα δεχτούν λιγότερη. Τώρα ποιος ιστός είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και μπορεί να γίνει καρκινική μετατροπή, αυτό δεν το ξέρω, δεν το λένε κι όλας.

ster

@Beholder το μονο που γνωριζω ειναι πως το sar ειναι η μεγιστη ακτινοβολια που θα εκπεμψει ενα κινητο οταν δεν εχει σχεδον καθολου σημα. Το ελαχιστο sar δυχτυχως στην ελλαδα δεν το βλεπω εφικτο με το σημα που εχουμε,οπότε ας κοιταμε το μεγιστο γιατι δεν μας βλεπω καλα.
ολα με μετρο, και κρατατε το μακρια σας οταν δεν το εχετε σε χρηση, και ειδικα στον υπνο τλχ 4-5 μετρα μακρια ή σε λειτουργια πτησης.

και προσεξτε με τα μοντεμ …. ειναι απιστευτη η ακτινοβολια τους…μακρια και αγαπημενοι..εκτος δωματιου που ειστε τις περισσοτερες ωρες της ημερας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.