ΕΕΤΤ | Δύο χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών

, ΕΕΤΤ | Δύο χρόνια εφαρμογής του νέου νόμου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιώνΤη ρυθμιστική στρατηγική της ΕΕΤΤ στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για τα έτη 2008-2011 παρουσίασε την προηγούμενη Πέμπτη σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, ενώ με την ευκαιρία συμπλήρωσης 2 χρόνων από την ψήφιση του νέου νόμου περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο για τη διετία 2006-2007.

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διετίας 2006-2007

Όπως τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης, «την τελευταία διετία, οι συντονισμένες δράσεις της ΕΕΤΤ για την συνεγκατάσταση και απελευθέρωση του Τοπικού Βρόχου, ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό και έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, με σημαντικά οφέλη για τον καταναλωτή».
Κάνοντας μία σύντομη ανασκόπηση των επιτευγμάτων της διετίας 2006-2007, ο κ. Αλεξανδρίδης έδωσε έμφαση στα ακόλουθα: 1)Τη συνεχή μείωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές που οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. 2) Την αλλαγή του μοντέλου της αγοράς, από την μεταπώληση υπηρεσιών στον ανταγωνισμό μέσω επενδύσεων σε υποδομές. 3) Την εξοικείωση του κοινού με την ευρυζωνικότητα. 4) Τη ραγδαία ανάπτυξη της Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο. 5) Την κατακόρυφη αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο. 6) Τη δυνατότητα των καταναλωτών για επιλογή παρόχου και καινοτόμων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που συνδυάζουν τηλεφωνία, ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο και τηλεόραση ή βίντεο μέσω διαδικτύου (IPTV / Video on Demand). 7) Την αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων σε περισσότερες από 1.000.000 και την ανέδειξη της Ελλάδας ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ευρυζωνικές αγορές της Ε.Ε. 8)Την ταχεία ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων Wi-Fi, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση των χρηστών ευρυζωνικών υπηρεσιών από χωρικούς περιορισμούς και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. 9) Την ανάπτυξη των δικτύων κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς (3G) που παρέχουν τη δυνατότητα σε χρήστες με υψηλές απαιτήσεις κινητικότητας, να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο (στη ζώνη κάλυψης του δικτύου). 10) Την αύξηση των επενδύσεων των εναλλακτικών παρόχων σε τηλεπικοινωνιακή υποδομή.

Ολοκληρώνοντας την ανασκόπηση της διετίας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανέφερε: «Το μέχρι στιγμής συμπέρασμα της διετούς εφαρμογής από την ΕΕΤΤ του νέου νόμου είναι ότι αν η Πολιτεία μας ενδυναμώσει με τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία, εμείς μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα».

Η Ρυθμιστική Στρατηγική της ΕΕΤΤ για τα έτη 2008-2011

Ο κ. Αλεξανδρίδης παρουσίασε το όραμα της Ρυθμιστικής Αρχής μέχρι το 2011, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας πλήρως απελευθερωμένης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, βασιζόμενης σε σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον, ώστε να προσελκύει επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικών δικτύων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη καινοτόμων και εξαγώγιμων υπηρεσιών πάνω από το Διαδίκτυο.

Αναφερόμενος εκτενώς στη ρυθμιστική στρατηγική της ΕΕΤΤ, ο κ. Αλεξανδρίδης έθεσε 5 βασικούς στρατηγικούς στόχους, οι οποίοι πλαισιώνονται από βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους μέχρι το 2011 και υποστηρίζονται από πολυάριθμες δράσεις που εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΕΤΤ. Οι κύριοι στρατηγικοί άξονες-στόχοι και έχουν ως εξής:
1. Ενθάρρυνση του ανταγωνισμού σε επίπεδο Υπηρεσιών.
2. Πλήρης ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις Υποδομές (παρέχοντας Ισότητα στην Πρόσβαση και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών).
3. Βελτίωση διαθεσιμότητας φάσματος και υποστήριξη δημιουργίας προηγμένης υποδομής σε ασύρματα δίκτυα, ώστε να ευνοηθεί η αποδοτικότερη χρήση, να καλλιεργηθεί ο ανταγωνισμός και να αναπτυχθεί η καινοτομία.
4. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας καινοτόμων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
5. Διασφάλιση των ωφελειών προς τους καταναλωτές σε όρους ποιότητας, διαθεσιμότητας υπηρεσιών και διαφάνειας στην πληροφόρηση.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.