HDTV – 30 χρόνια μετά την έγχρωμη τηλεόραση

Τα πρώτα της βήματα κάνει στην Ευρώπη η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας γνωστή και ως HDTV, ενώ είναι ήδη καθιερωμένη σε άλλες χώρες. Στην Αμερική, τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν HDTV. Η Ιαπωνία (χώρα ανάπτυξης του φορμά) διαθέτει τηλεοπτικούς σταθμούς HDTV από το 1998 και το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2002, οι Ιάπωνες το απόλαυσαν σε HDTV.

Υποθετικά, η μετάβαση στην Ευρώπη από το σημερινό καθεστώς στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2010. Στην Κίνα τα προγράμματα HDTV παρουσιάστηκαν το 2003 και οι Κινέζοι προτίθενται να αναμεταδώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 σε HDTV. Στην Αυστραλία αναμένεται η μετάβαση σε HDTV μέσα στο 2006. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατομμύρια επίπεδες τηλεοράσεις πωλούνται ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών μελών, περίπου το 12% των συνολικών πωλήσεων σε τηλεοράσεις. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 50% έως το 2008, έτος κατά το οποίο εκτιμάτε ότι όλες οι επίπεδες τηλεοράσεις οι οποίες θα πωλούνται, θα είναι HD ready!

Το επόμενο βήμα
Ένας από του λόγος που αναπτύχθηκε το στάνταρτ HD, ήταν η ανάγκη για ένα οικουμενικό στάνταρτ που θα χρησιμοποιείτο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η αναλογική τηλεόραση περιλαμβάνει τα ασύμβατα μεταξύ τους, φορμά, NTSC, SECAM και PAL. Για την μετατροπή της εικόνας από το ένα στάνταρτ στο άλλο απαιτείτε μια διαδικασία η οποία μειώνει την ποιότητα της εικόνας. Κάτω από την κατηγορία HDTV, υπάρχουν διαφορετικά στάνταρτ υψηλής ευκρίνειας (HD), το κάθε ένα με τον δικό του μοναδικό συνδυασμό κριτηρίων για την εικόνα όπως frame rate, σύνολο pixel, σύνολο γραμμών και μεθόδου σάρωσης. Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε λήψη εκπομπών (broadcast) HDTV, θα πρέπει να διαθέτουμε συμβατό δέκτη και μέσο προβολής. Σε αντίθεση με το στάνταρτ του PAL (400.000 pixel), του σημερινού φορμά που λαμβάνουμε στη τηλεόρασή μας, η εικόνας του στάνταρτ HDTV έχει κοντά στα 2Mpixel (περίπου 2 εκ. pixel). Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος για την αύξηση της ποιότητας. Η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας έχει τις διπλάσιες γραμμές σάρωσης σε σχέση με τη συνηθισμένη αναλογική τηλεόραση ή την ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση. Εταιρείες όπως οι Humax, Pace και Philips κυκλοφορούν ήδη δέκτες με πιστοποίηση HD ready. Ικανούς δηλαδή να λαμβάνουν σήμα HDTV και να το στέλνουν για αναπαραγωγή σε μέσα προβολής HD ready (1080i) αλλά και σε 720p στα 50Hz και 60Hz αντιστοίχως. Οι δέκτες HDTV είναι συμβατοί με τις τεχνολογίες συμπίεσης MPEG4/ H.264 και DVB-S2 που ίσως αποτελέσουν το μεταβατικό στάδιο έως την καθιέρωση του HD. Μέσω θύρας HDMI ή DVI θα πραγματοποιείται η σύνδεση δέκτη και μέσου προβολής. Το μέσο προβολής που θα χρησιμοποιήσουμε για αναπαραγωγή υλικού HDTV, είτε πρόκειται για επίπεδη τηλεόραση τεχνολογίας πλάσμα ή LCD είτε για βιντεοπροβολέα, θα πρέπει να έχει ονομαστική ανάλυση τουλάχιστον 1280×720 pixel.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεοράσεις Samsung

Η νέα Smart Tv της Samsung έρχεται με AntiVirus;

Φήμες θέλουν την Samsung, να έχει προχωρήσει σε συμφωνία με εταιρεία software, προκειμένου οι νέες τηλεοράσεις της, να κυκλοφορούν με προ-εγκατεστημένο AntiVirus.

Τηλεοράσεις CES 2019 Samsung

Οι MicroLED τηλεοράσεις είναι το μέλλον, λέει η Samsung [CES 2019]

Οι τηλεοράσεις MicroLED είναι το μέλλον σύμφωνα με τη Samsung, παρουσιάζοντας μια ζωντανή επίδειξη στο CES φέτος για να αποδείξει αυτόν τον ισχυρισμό. Τα πάνελ MicroLED είναι σχεδιασμένα να είναι αρθρωτά, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν δύο πάνελ MicroLED μεταξύ τους.

Τηλεοράσεις CES 2018 IoT MediaTek

MediaTek: Νέο ασύρματο chipset φιλικό προς το IoT [CES 2018]

Ένα νέο chipset, το MT7622 παρουσίασε η MediaTek στη CES 2018, το οποίο ξεχωρίζει καθώς είναι βελτιστοποιημένο για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και προορίζεται για την αυτοματοποίηση του σπιτιού.

Τηλεοράσεις CES 2018 Sony Sony 4K TV

Sony: Νέες 4K Android τηλεοράσεις με υποστήριξη HDR [CES 2018]

Τις νέες 4Κ Android τηλεοράσεις παρουσίασε η Sony στο πλαίσιο της CES 2018. Η νέα σειρά περιλαμβάνει μοντέλα OLED και LCD καθώς και υποστήριξη HDR.