AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X

Η AMD είναι προ των πυλών να εκδώσει τις νέες κάρτες γραφικών της, αφού όπως είδαμε έστειλε τα πρώιμα μοντέλα της σε OEM ώστε να κατασκευάσουν το τελικό chip και την ψύξη της κάρτας. Οι επιλογές είναι αρκετές, από το Windforce της Gigabyte και το Τri-x της Sapphire ως την υδρόψυξη.

Υδρόψυξη… Φτάσαμε στη γενιά που πλέον η αερόψυξη δεν είναι αρκετή και τα συστήματα πλέον απαιτούν ρεύμα και συνάμα ανεβάζουν θερμοκρασίες που επηρεάζουν την απόδοση. Το ρεύμα κάπως μαζεύεται με κάποιες βελτιώσεις τεχνολογικά και αρχιτεκτονικά, αλλά η θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι θέμα.

Η AMD έχει στα σκαριά μια νέα κάρτα γραφικών που είναι αναθεώρηση της προηγούμενης αρχιτεκτονικής GCN με μια πιο νέα έκδοση που καταναλώνει λιγότερο ρεύμα, έχει καλύτερη επεξεργαστική ισχύ και χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών, την HBM.

AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X, AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X

Αυτά που γνωρίζουμε και είναι πλέον επιβεβαιωμένα είναι ότι η τεχνολογία HBM1 είναι περιορισμένη στα 4GB με σχεδιασμό dual link, επομένως η τεχνολογία της SK Hynik επιτρέπει να χωρέσουν 4Χ διπλές μνήμες HBM του 1GB μέσω 2.5D Stacking. Ο σχεδιασμός επιτρέπει υψηλές επιδόσεις σε χαμηλούς χρονισμούς και επίσης θα κρατά χαμηλά την κατανάλωση σχετικά με το GDDR5.

Το σύστημα με 2x 4-HI HBM1 (θα έπρεπε να αποκαλείται 8-Hi-Hi σύμφωνα με επίσημη ονομασία) θα έχει δίαυλο μνήμης στα 1024bit, δύο υποβεβλημένες λειτουργίες ανά Ιnput/Οutput και μπορεί να αποδώσει 128GB/s σε κάθε pin. Το tRC είναι στα 48nm, το tCCD είναι στα 2ns (1tCK) και η τάση VDD στο 1.2V. 

Η 4-Hi HBM2 (2η γενιά)  έχει κι αυτή δίαυλο μνήμης στα 1024bit, δύο προγραμματισμένες λειτουργίες ανά Input/Output, 64 byte διακριτής προσπέλασης (=I/O x υποβεβλημένες λειτουργίες) και μπορεί να αποδώσει 256GB/s σε κάθε pin.

Το εύρος ανάγνωσης γραφικών μιας HBM κάρτας μπορεί να φτάσει ή τα 512GB/s ή τα 1024GB/s ανάλογα το συνδυασμό που θα χρησιμοποιηθεί. Η χρήση 2.5D είναι η καλύτερη επιλογή για υψηλές επιδόσεις ASIC αυτή τη στιγμή, κυρίως γιατί το 3D stacking μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κακή διαχείριση θερμοκρασίας. Και μιας και η μνήμη μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τη βαφή, θα είναι αρκετά δύσκολο να γίνει διαχείριση της θερμοκρασίας που παράγεται από το πεινασμένο για ρεύμα chip των σύγχρονων GPU. Περιττό να πούμε ότι αυτή η γενιά GPU είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και η μνήμη HBM της AMD φαίνεται να είναι τεχνολογία αιχμής για τη βιομηχανία των υπολογιστών.

AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X, AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X

Όντας επιβεβαιωμένο από το στρατόπεδο της AMD η τεχνολογία HBM υπόσχεται υψηλές επιδόσεις με πραγματική υπόσταση και αληθινά νούμερα. Αυτό που η AMD θέλει να τονίσει κυρίως είναι η υπόσχεση ότι το εύρος ταχύτητας ανάγνωσης των γραφικών θα κυμαίνεται στις 4.5 φορές πιο γρήγορο από το αντίστοιχο της πιο γρήγορης GDDR5 και στις 16 φορές πιο γρήγορο από το ακόμα παλιότερο DDR3.

Κι αφού αναλύσαμε τα ενδυματολογικά, ας προχωρήσουμε στον εσωτερικό κόσμο της GPU που θα φοράει την πολυπόθητη HBM μνήμη.

Η κάρτα γραφικών της AMD με κωδικό όνομα Fiji XT θα έρχεται με ενσωματωμένη υδρόψυξη. Αν νομίζατε ότι η μνήμη HBM ήταν η όλη διαφορά, σε αυτό το σημείο μπορείτε να εκπλαγείτε. Για να είμαστε πιο ακριβείς: “αυτή η κάρτα είναι υπερβολικά υπερβολική” για να θεωρηθεί ότι ανήκει σε κάποια κατηγορία και είναι η ναυαρχίδα της AMD, η κάρτα που θα κάνει τη διαφορά. Ναι, αυτή θα είναι η κάρτα R9 390X αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο από την ίδια την AMD ακόμα. Από teasers της εταιρείας έχει βγει το πόρισμα ότι αυτή θα είναι η ονομασία με την οποία θα πωλείται η κάρτα.

Η κάρτα αυτή θα έχει ασημί και μαύρο περίβλημα που είναι το σήμα κατατεθέν της εταιρείας για τις κορυφαίων επιδόσεων κάρτες γραφικών με υδρόψυξη. Η κάρτα είναι αρκετά μικρή, σχεδόν το μισό μήκος της R9 295X2 κάτι που από όσο περιμέναμε ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί η AMD στους fan της.

Στο πίνακα παρακάτω θα δείτε τις διαφορές με τον ονομαστικό πρόγονο της GPU. Ο λόγος που επιλέγουμε να πούμε ονομαστικό είναι γιατί το chip είναι βασισμένο σε άλλη κάρτα και όχι βελτίωση του προηγούμενου. Επίσης στο ρολόι μνήμης να θυμάστε ότι η τεχνολογία HBM έχει ήδη μεγάλο εύρος στην ταχύτητα ανάγνωσης γραφικών.

AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X, AMD HBM: Νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών στη ναυαρχίδα 390X

Πηγή: 1, 2

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
radiohead

Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος περιορισμός στις υψηλές αναλύσεις ήταν το bandwidth της μνήμης, τώρα με 5 φορές περισσότερο λόγω HMB φαίνεται οτι το gaming σε 4K με single GPU γίνεται πραγματικότητα, χωρίς να χρειάζονται πανάκριβες λύσεις με triple SLI κλπ.

inblx

@radiohead, δεν φτάνει μόνο η γρήγορη μνήμη και η ποσότητα της, για να τρέξεις ένα παιγνιώδ παιχνίδι σε 4Κ, αλλά και η δύναμη της GPU. Παίζει σημαντικό ρολο, όμως ανά η κάρτα δεν είναι δυνατή τι να το κανείς.

Από την 390Χ θέλω να δω ποσό δυνατή είναι, ιδικά σε 4Κ gaming, ενάντια τις Titan X.

inblx

Συγνώμη, αλλά γράφω με Swipe, το “παιγνιωδ” δεν ξέρω πως βγήκε…

Αν γίνεται, παρακαλώ να διορθωθεί…

radiohead

Την Titan την κοντράρει ήδη η 290Χ και την ξεπερνάει σε υψηλές αναλύσεις, αρα δεν νομίζω να χρειάζεται να σου πώ τι θα της κάνει η 390X που θα είναι 20nm, με διπλάσια μνήμη και πενταπλάσιο bandwidth… Πρέπει βέβαια να δούμε και την απάντηση της Nvidia στα 20nm. Είναι νωρίς ακόμα 🙂

panosss

radiohead αλλο η απλη Titan και αλλον η Titan x…η τελευταια ειναι κατα πολυ δυνατοτερη απο την 290x….εχεις μπερδευτει μαλλον…

mimis13

@panosss, μάλλον εσύ έχεις μπερδευτεί. ο radiohead λέει σκέτο Titan.

panosss

mimis13 διαβασες το σχολιο του radiohead??Η ετσι για να γραφουμε??
Ο radiohead αναφερεται στην τιταν και την αποθεωνει ενω ξεχνα πως εχει βγει ηδη η titan x που ειναι πολυ δυνατη..και λογικα θα παιζει στα ιδια με την 390x που θα βγει με το καλο το καλοκαιρι…για αυτο τον ρωταω μηπως την μπερδευει με την x..

Stavros

εγω πιστευω οτι θα ειναι πιο γρηγορη απο ολες και την titan x και την gtx 980 ti που ετοιμαζει η nvidia μεχρι την επομενη γενια της nvidia (pascal) που θα ξαναπαρει πρωτια και η ιστορια επαναλμβανεται αν και πιο γρηγορη η maxwell αρχητεκτονηκη της nvidia δεν ηταν και τοσο μεγαλη διαφορα απο την hawaii xt που ειναι και 2 χρονια πιο παλια.Επισης θα ηθελα να αναφερω πως για την fiji xt πως δεν ειναι αναθεωρηση της προηγουμενης αρχητεκτονηκης (GCN 1.1) ειναι κατι καινουργιο (GCN 1.3) με διαφορετικο memory controller και δυπλασια stream processors στα 20nm οπως πολυ σωστα γραφη και στο εικονιδιο πιο πανω.Rebrand ουσιαστικα ειναι η r9 380 x που θα φερει τον hawaii xt (GCN 1.1).

mimis13

@panosss, ποτέ δεν αερολογώ, γράφω τα άρθρα μου και απαντάω πάντα σε όλους και βοηθάω. μην ξεφεύγουμε, έχω έναν ρόλο εδώ, δε σπαμμάρω αλόγιστα… λοιπόν, ο παλικάρι παραπάνω λέει για την Τitan. Και δεν την αποθεώνει, ίσα ίσα που τη γειώνει λέγοντας ότι η R9 290X την πατάει σε διάφορα χαρακτηριστικά και αυτό είναι και γεγονός από benchmark. η R9 390X θα πατάει αντίστοιχα την Titan X, κάτι που πάλι είναι γεγονός από Bechnmark. Δεν βλέπω λόγους σύγχυσης εδώ, καθαρά λόγια. Είναι ανούσιο μια κάρτα του 2013-14 να τη συγκρίνουμε με μία του 2015 και αντιστρόφως. Άρα, ουσιαστικά η 290Χ με την Τitan και η 390X με την TitanX. Το τραγικό δεν είναι ποια πάει με ποια, αλλά ότι δεν κοντράρει την 980 και την 970 που έχουν τιμές ίσες, αλλά πάει στου χιλιάρικου. Και η AMD του χιλιάρικου που θα είναι η 395Χ2 θα την έχει για πρωινό. @Stavros, όταν η έκδοση είναι 1.Χ όποια έκδοση με το 1 μπροστά είναι αναθεωρημένο μοντέλο. Αν ήταν 2.Χ θα ήταν νέα έκδοση, ενώ το 1 με υποδιαστολή είναι το λεγόμενο στα αγγλικά revision. Αναθεώρηση δηλαδή. Επίσης σήμερα θα βγάλω τα στοιχεία της nvidia για νέες κάρτες γραφικών τεχνολογίας HBM2 σε 3… Συνέχεια »

panosss

Mimis13 ήθελα να πω πως αποθεώνει την r290x ενώ ουσιαστικά είναι ήδη πίσω με διαφορά από την 980 και την titan x μην πω και από την 970 αρα δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης αυτή την στιγμη.Με λίγα λόγια δεν υπάρχει λόγος να αποθεώνετε η r290x απο την στιγμή που είναι υποδεέστερη από τον ανταγωνισμό και από θέμα επιδωσεων και από θέμα κατανάλωσης..

mimis13

@panosss, και ερωτώ εγώ, που την συνέκρινε ποιος με την TitanX;; μια σύγκριση έγινε με την Titan και όχι την Χ. και ξαναλέω είναι άκυρο να συγκρίνεις μια κάρτα του 2013-14 με μια κάρτα του 2015.

agony

Mimis13 αν θες να μην αερολογεις περίμενε τα official benchmarks . 395×2 ??? Και σε αυτη ξερεις αποτελεσματα? Μπορεις να μου πεις και για το πως θα λέγονται οι νεες nvidia gpu. 2017?

mimis13

Επειδή έχω διαβάσει όλο το ενημερωτικό δελτίο της AMD για τις κάρτες γραφικών, προφανώς εσύ όχι, η εν λόγω 395X2 θα έχει 16GB HBM και θα κυκλοφορήσει τα χριστούγεννα. Μπορεί να μη λέγεται με κωδικό όνομα 395Χ2 (γιατί η AMD πλέον θέλει να δίνει ονόματα και όχι κωδικούς στα ισχυρά της όπλα, εξού και η 390Χ δεν είναι η ναυαρχίδα και θα λέγεται αλλιώς) αλλά σίγουρα θα κερδίζει την Titan από θέματα κατανάλωσης και από θέματα μνήμης, ταχύτητας μνήμης και χωρητικότητα διαύλου.

Ουσιαστικά δε χρειάζεται κάποιο benchmark γιατί τα specs της ήδη φαίνονται δυνατά. Άλλωστε αν είχες διαβάσει τα ενημερωτικά δελτία της AMD θα ήξερες ότι από φύση το HBM κερδίζει το GDDR5, αφού όπως λέγεται το GDDR5 ρίχνει μπουκάλι στους επεξεργαστές όσο βελτιώνονται τα γραφικά.

Κι αυτό αέρας ή θες link;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.