AMD hi-end lineup: Από 849 δολάρια έως 1249 δολάρια

Η AMD αναμένεται να ανακοινώσει τις νέες κάρτες γραφικών Radeon R9 300 στις αρχές Ιουνίου. Μαζί με τις GPU θα ανακοινώσει τις νέες APU Carizzo. Στη σύνθεση των GPU που θα παρουσιάσει θα λείπει η ναυαρχίδα της, που είναι ακόμα άγνωστο το όνομά της και η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας της.

Από πλευράς της AMD έχουν γίνει αρκετές αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ή τουλάχιστον αλλαγές σε σχέση με διαρροές που δημοσιεύσαμε εδώ και αρκετούς μήνες. Αρχικά, το πλάνο της AMD έμοιαζε σαφές, θα έφτιαχνε μια καινούργια κάρτα γραφικών ως ναυαρχίδα στη θέση της R9 290X και θα ανέβαζε όλες τις άλλες μια σκάλα. Αυτό όμως τις τελευταίες εβδομάδες δε μοιάζει να είναι αλήθεια.

Η AMD ανακοίνωσε πως η ναυαρχίδα θα έχει ονομασία ξέχωρη από αρίθμηση, με δικό της όνομα και θα κυκλοφορήσει όντως με HBM vRAM στα 4GB, ως μονή κάρτα γραφικών και θα έχει τιμή εκκίνησης τα 849 δολάρια Η.Π.Α. Ενώ, θα κυκλοφορήσει άλλη μία έκδοση των 8GB (HBM πάντα) κατά το χειμώνα με την άφιξη των πρώτων τίτλων DX12 με τιμή εκκίνησης (από φήμες) να αγγίζει τα 1249 δολάρια Η.Π.Α ή να βρίσκεται ελαφρώς πιο χαμηλά από το ποσό αυτό.

Από δηλώσεις που έχουν γίνει ως τώρα, η κάρτα γραφικών αυτή θα κερδίζει σε κάποιες μάχες benchmark τον ανταγωνιστή Nvidia Titan X, αλλά σε άλλα σημεία θα χάνει κάποιες άλλες.

AMD hi-end lineup: Από 849 δολάρια έως 1249 δολάρια, AMD hi-end lineup: Από 849 δολάρια έως 1249 δολάρια

Αν αυτό τελικά ισχύσει, τότε πραγματικά, κακά μαντάτα έρχονται στο περιβάλλον των gamers. Αυτό, γιατί όλο περίμεναν την AMD να κυκλοφορήσει κάποιες προσιτές λύσεις συγκριτικά με την Nvidia και να αποκτήσουν κάρτες γραφικών που ανάλογα τον τίτλο προσέφεραν και τις αντίστοιχες επιδόσεις σε χαμηλότερη τιμή.
Από ό,τι φαίνεται η AMD δε στοχεύει να είναι ο ανταγωνιστής στην αγορά με το φτηνότερο τσιπ, αλλά να είναι ανταγωνιστής με ίσες ή/και μεγαλύτερες τιμές. Από μια πλευρά είναι λογικό, γιατί η AMD δαπάνησε 7 χρόνια με την Hynix, ώστε να αναπτύξουν την τεχνολογία HBM και τώρα που ετοιμάζονται να τη λανσάρουν την κοστολογούν ακριβά, καθότι άλλωστε είναι και μονοπώλιο.

Το πρόβλημα εδώ, όμως, με τις τιμές είναι μεγάλο. Η AMD τελικώς θα ξανακυκλοφορήσει όλες τις κάρτες γραφικών της ξαναφτιάχνοντας το ίδιο chip με περισσότερη μνήμη GDDR5 σε κάθε κάρτα, βελτιώνοντας ελαφρώς την R9 380 που θα αντιστοιχηθεί με την R9 285 και όχι με τη R9 280 και κωδικές ονομασίες με το ψηφίο 3ΧΧ μπροστά. Πραγματικά είναι αδύνατο να πείσει τον καταναλωτή να ξαναγοράσει την ίδια κάρτα για περισσότερη μνήμη, αφού μπορεί να πάρει την ίδια και να ενώσει τη vRAM σύμφωνα με τα Mantle παιχνίδια και τα DirectX 12 που θα κυκλοφορήσουν.

Επίσης, αφού είναι επανακυκλοφόρηση των ίδιων chip με άλλο όνομα, δεν είναι λογικό να άργησε τόσο πολύ η κυκλοφορία τους, ακόμα κι αν ήθελε να ψήσει τον κόσμο για τον ερχομό της ναυαρχίδας της. Και μιας και την αναφέραμε, ποιος θα αγόραζε σήμερα κάρτα γραφικών ναυαρχίδα σε όποια τιμή κι αν κυκλοφορήσει με 4GB vRAM; Για την ίδια τιμή η ίδια κάρτα με τα 8GB είναι φυσική επιλογή, αλλά με τα 4GB ενδέχεται να μην προχωρήσει βήμα στην αγορά, ακόμα και με την τεχνολογία HBM.
Η Ιούνιος είναι κοντά, δε θα αργήσουμε να μάθουμε.

Πηγή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Bintes

Όντως άσχημα τα νέα αν ισχύσουν και δεν έχει και καμία λογική. Δυστυχώς όμως η αγορά έτσι νομίζουν ότι λειτουργεί. Επειδή για τουλάχιστον 1 χρόνο η AMD θα έχει το μονοπώλιο με την τεχνολογία HBM νομίζει ότι θα τρέξουν να αγοράσουν τις ίδιες κάρτες σε μεγαλύτερη τιμή. Δεν πειράζει ας πέσουν ακόμα λίγο οι ήδη υπάρχουσες κάρτες σε τιμή και θα γίνει πάρτι με το CrossFire!

mimis13

@Bintes, δε θα έχουν όλες HBM. Απλά οι πολύ δυνατές. Και όσες επανακυκλοφορήσουν με παραπλήσια αρίθμηση πιθανολογείται να είναι στα 4GB GDDR5. Κανείς δε θα τις πάρει αν δεν έχουν τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό βελτίωσης ας πούμε πάνω από 20%. Ποιος ο λόγος να ξαναδώσει κάποιος λεφτά για την ίδια κάρτα;

Αφού όπως είπες μπορεί με crossfire, θυσιάζοντας λίγο ρεύμα να έχει ανταγωνιστικές επιδόσεις και ανεβασμένη vRAM. Άντε να δούμε.

inblx

1) Αν στοχευεις σε 4Κ gaming, όσο γρήγορη και να είναι η μνήμη, με 4GB δεν κανεις δουλεια. Όχι για 4Κ, ουτε 2Κ. 2) Το rebraning αυτό είναι μεγαλύτερη μπαρούφα που μπορούσε να κάνει. Η 380Χ για να πουλήσει θα πρεπει να φτανει το επίπεδο της 290 ας πούμε, μια και είναι “νεας” γενιάς. Ποσο μάλλον για την 390-390Χ. Αυτές δεν θα πουλήσουν. Εκτός αν είναι ελάχιστα αναβαθμισμένα τα chip, δηλαδή να έχουν περισσότερα Shaders ή κάτι ανάλογο που να ανεβάζει λίγο τα FPS. Γιατί είναι λίγο πίσω σχετικα με τις αντίστοιχες κάρτες της nvidia. Μπορεί οι Radeon να αναβαθμιστούν κάπως με το DX12, αλλά μην ξεχνάμε πως το DX12 θα επηρεάσει και τις GTX. Και αν οι τιμες των νέων καρτών της κόκκινης εταιρίας είναι οι ίδιες με τις παλιές τιμες κυκλοφορίας, τοτε η Nvidia θα είναι μπροστά, γιατί έχει ηδη δυνατότερες καρτες, που θα αναβαθμιστούν με το νεο API, και ηδη οι φήμες έχουν πέσει. Δηλαδή η AMD για να με την “νέα” 390Χ (290Χ δηλαδή) θα ανταγωνίζεται την GTX 980, που ηδβ βγάζει περισσότερα FPS απο αυτήν, χωρίς το DX12. Ποσο μάλλον και με αυτό. Η AMD απλα θα έχει περισσότερη μνήμη. Το ίδια και χειρότερα με… Συνέχεια »

NZ

ΕΛΕΟΣ!
Έχει καταντήσει το gaming είδος πολυτελείας! Σε λίγο θα πληρώνουμε και αντίστοιχο φόρο στο κράτος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers AMD AMD Zen featured

Ryzen 7000-series: Η AMD θα αποκαλύψει επίσημα τους νέους επεξεργαστές στις 29 Αυγούστου

H AMD ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τη νέα σειρά επεξεργαστών Zen 4 Raphael για υπολογιστές desktop σε μια διαδικτυακή εκδήλωση.

Computers AMD AMD Ryzen

Οι Ryzen 7000 CPUs της AMD θα σπάσουν το φράγμα των 5 GHz

Κατά τη διάρκεια του Computex 2022, η AMD αποκάλυψε τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς των Ryzen 7000 CPUs.

Computers GPU NVIDIA AMD

Οι τιμές των GPU δείχνουν να πέφτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά μέσο όρο, στην ευρωπαϊκή αγορά οι τιμές των GPU είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Business NVIDIA AMD

Μήπως ήρθε η αρχή του τέλους των ελλείψεων σε GPUs;

Η πρόσφατη κρίση στην αγορά των GPUs δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς.