Mortal Kombat vs DC Universe

Μετά από πολλά χρόνια στη «πιάτσα», το Mortal Kombat βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η εποχή του έχει περάσει, τα fighting δεν απολαμβάνουν πια την απήχηση που είχαν στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ φαίνεται να έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Με την έλευση της νέας γενιάς, η Midway βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. «Και τώρα τί;. Τι κάνουμε από εδώ και πέρα;» Το franchise χρειαζόταν μια δραστική αλλαγή, και τελικά αυτή ήρθε από εκεί που δεν την περιμέναμε.

Mortal Kombat VS DC Universe λοιπόν. Ακόμα ένα “VS” fighting game, αλλά με πρωταγωνιστές δύο κόσμους που δεν έχουν καμμία, μα καμμία σχέση μεταξύ τους. Ούτε καν την ίδια μορφή ψυχαγωγίας δεν υπηρετούν. Το μεν Mortal Kombat έχει γράψει ιστορία στη βιομηχανία των videogames, οι δε ήρωες της DC έχουν κάνει το ίδιο στον χώρο των comics. Όταν ανακοινώθηκε το MK VS DC, η αρχική μας αντίδραση ήταν τουλάχιστον σκεπτική, κυρίως γιατί δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ένα πειστικό σενάριο στο οποίο θα συνυπήρχαν τα δύο factions.

Και όντως έτσι είναι τα πράγματα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δημιουργών, η ιστορία αδυνατεί να σας κάνει να την πάρετε στα σοβαρά, ενώ είναι γεμάτη κενά και γεγονότα που μοιάζουν τελείως στημένα προκειμένου να πλακωθούν στο ξύλο οι εκάστοτε δύο χαρακτήρες. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο κόσμος του Mortal Kombat άρχισε να ενώνεται με αυτόν της DC, και έτσι διάφοροι ήρωες του ενός καταλήγουν σε διάφορες τοποθεσίες του άλλου, με τους μεν να πιστεύουν ότι οι δε εισβάλλουν στο realm τους και γι αυτό πλακώνονται…Μάλιστα, δύο από τους «κακούς», ο Shao Khan από το MK και Darkseid από τη DC, ενώθηκαν και έτσι δημιουργήθηκε o Dark Khan, ο…υπερκακός του παιχνιδιού, τον οποίο αντιμετωπίζετε στο τέλος. Πάντως έχετε υπόψη πως ανάλογα με την πλευρά που θα διαλέξετε, θα δείτε την εξέλιξη των γεγονότων από διαφορετική σκοπιά, και αυτό προσθέτει σημαντική replay αξία στο παιχνίδι, καθώς θα θέλετε να το ολοκληρώσετε και με τις δύο.

, Mortal Kombat vs DC Universe

Επειδή όμως το σενάριο είναι από τα τελευταία πράγματα που έχουν σημασία σε ένα fighting game, ας περάσουμε στο ψητό. Η game engine είναι η γνωστή που έχουμε δεί σε προηγούμενους τίτλους, αρχής γενομένης από το Deadly Alliance, αλλά με βελτιώσεις φυσικά. Το παιχνίδι δεν απευθύνεται τόσο σε hardcore fans του είδους, αλλά κυρίως σε gamers που θέλουν ένα προσιτό και με λογική καμπύλη δυσκολίας fighting τίτλο. Γι αυτό και οι περισσότερες ειδικές κινήσεις και combos εκτελούνται με ευκολία, κάτι που κάνει το ξύλο ακόμα πιο θεαματικό. Πατήστε pause, ρίξτε μια ματιά στη λίστα κινήσεων και θα δείτε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτούνται περισσότερα από τρία, το πολύ τέσσερα πλήκτρα για να γίνει ένα combo.

Όπως είπαμε, το ξύλο είναι θεαματικό και σε αυτό συνεισφέρουν σημαντικά οι ήρωες της DC. Ξέρουμε τις κινήσεις του Scorpion, του Sub Zero, του Liu Kang κλπ. Τι γίνεται όμως με τους αντιπάλους τους; Η Μidway κατάφερε και προσάρμοσε τις δυνατότητές τους στο gameplay χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο. Ο Superman, o Batman, ο Flash και οι υπόλοιποι, έχουν ορισμένες ξεχωριστές ικανότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατά την διάρκεια της μάχης. Έτσι, θα δείτε τον Batman να χρησιμοποιεί το Batarang, τον Superman να πετάει ακτίνες laser από τα μάτια του και τον Flash να κάνει μαύρους στο ξύλο τους αντιπάλους του πριν αυτοί προλάβουν να πουν κύμινο. Γενικώς, ο κάθε μαχητής έχει τις δικές του ειδικές κινήσεις, οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα στον χαρακτήρα του, χωρίς να διαταράσσουν την ισορροπία του gameplay.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που κάνουν την κατάσταση πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Ξεκινάω με το Rage, το οποίο μάλιστα αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Κατά την διάρκεια της μάχης, σιγά σιγά γεμίζει η Rage μπάρα σας. Όταν γεμίσει, μπορείτε να εισέλθετε για κάποια δευτερόλεπτα στο λεγόμενο Rage mode. Για αυτό το χρονικό διάστημα εξακολουθείτε μεν να χάνετε ζωή με κάθε χτύπημα που δέχεστε, αλλά ο χαρακτήρας μπορεί να επιτίθεται συνεχώς χωρίς να τον διακόψει ο αντίπαλος. Με λίγα λόγια, όταν είστε σε Rage mode, η καλύτερη τακτική είναι φουλ επίθεση. Αν είστε ο αμυνόμενος, καλό είναι να μπλοκάρετε συνεχώς ή να αποφεύγετε τον αντίπαλο μέχρι να γίνει και πάλι φυσιολογικός. Το Rage προσθέτει την ανάγκη για στρατηγική σκέψη. Η χρονική στιγμή και ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσετε μπορούν να αποδειχθούν κομβικά για την έκβαση της μάχης.

, Mortal Kombat vs DC Universe

Οι υπόλοιποι τρεις παράγοντες είναι λιγότερο σημαντικοί αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να σας δώσουν το πλεονέκτημα. Το λεγόμενο Free-fall Kombat ενεργοποιείται όταν πετάξετε τον αντίπαλο από την αρένα που βρίσκεστε, σε κάποια που βρίσκεται πιο κάτω, ή όταν σας πετάξει αυτός φυσικά. Καθώς οι δύο μαχητές πέφτουν, ο επιτιθέμενος πατώντας διάφορα κουμπιά χτυπάει τον αντίπαλό του, και αν τον χτυπήσει αρκετές φορές, μπορεί να τον κάνει ένα με το πάτωμα με κάποια super κίνηση, προκαλώντας του έτσι ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Το θέμα εδώ είναι ότι αν ο αμυνόμενος πατήσει το σωστό κουμπί την σωστή στιγμή αντιστρέφει την κατάσταση και αποκτά αυτός το πάνω χέρι. Οπότε τα αντανακλαστικά μπορούν κάνουν τη διαφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το ίδιο ισχύει και με το Klose Kombat, κατά το οποίο ο επιτιθέμενος αρπάζει τον αντίπαλο και τον φέρνει κοντά του, με την κάμερα να πλησιάζει τους δύο πολεμιστές. Εδώ σκοπός σας είναι να χτυπήσετε ανελέητα με μπουνιές και κλωτσιές τον αντίπαλο, με τον αμυνόμενο και πάλι να μπορεί να κάνει counter αν πατήσει το σωστό κουμπί έγκαιρα. Τελευταίος μηχανισμός είναι το Test Your Might. Το Τest Yοur Might mode ενεργοποιείται όπως το Free Fall, όταν δηλαδή εκτοξεύσετε τον εχθρό πέρα από τα όρια της αρένας. Αντί όμως να πέσετε σε αυτήν που βρίσκεται από κάτω, συνεχίζετε σε…ευθεία γραμμή διαπερνώντας διάφορους τοίχους. Εδώ πρέπει να πατάτε συνεχώς τα τέσσερα face buttons ώστε να προξενήσετε στον αντίπαλο όσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται, ενώ αν αμύνεστε πρέπει να κάνετε το ίδιο ακριβώς με στόχο να υποστείτε όσο τον δυνατόν λιγότερη ζημια. Δεν υπάρχουν counters σε αυτό το mode, και έτσι κριτή αποτελεί το πόσο γρήγορα αντέχετε να πατάτε τα πλήκτρα.

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα fatalities που περιέχονται στο παιχνίδι, και όχι άδικα. Η ύπαρξη των ηρώων της DC είχε δραματική επίδραση στο age rating του τίλου και στη γενικότερη φιλοσοφία του. Ξεχάστε τις εποχές που στα fatalities κόβονταν χέρια, πόδια, κεφάλια, ξεριζώνονταν σωθηκά από τα σώματα των μαχητών, οι αρένες πλημμύριζαν με αίμα κλπ. Πλέον το αίμα έχει περιορισμένη παρουσία, ενώ η ωμή βία έχει μειωθεί αισθητά. Δεν υπάρχουν διαμελισμοί ή αποκεφαλισμοί και γενικώς τα πράγματα είναι πολύ πιο «μαζεμένα». Ως αποτέλεσμα, ενώ το ξύλο κατά τη διάρκεια της μάχης είναι απολαυστικό, όταν έρθει ώρα να για τα fatalities θα νομίζετε ότι παίζετε άλλο παιχνίδι. Μάλιστα οι ήρωες της DC που υπηρετούν το καλό, όπως ο Superman πχ, ούτε καν σκοτώνουν τον αντίπαλό τους. Δεν έχει νόημα να πούμε κάτι άλλο…Ο τομέας των finishers απογοητεύει οικτρά.

, Mortal Kombat vs DC Universe

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το ότι δεν περιέχει πολλά πράγματα να κάνετε. Το Story mode τελειώνει γρήγορα, το Αrcade mode δεν είναι τόσο ενδιαφέρον, ενώ το Kombo Challenge mode αποτελεί έξυπνη ιδέα αλλά αποτυγχάνει στην υλοποίηση. Στο Kombo Challenge πρέπει να εκτελέσετε διάφορα πολύπλοκα combos, απέναντι σε έναν ακίνδυνο αντίπαλο, αλλά η ακρίβεια που απαιτείται για να το κάνετε είναι τρομακτική. Γι αυτό και θα σταματήσετε να ασχολείστε με αυτό μετά από λίγη ώρα.

Αυτά όσο αφορά το singleplayer. Το multiplayer είναι άλλο καπέλο, και ειδικά όταν μιλάμε για fighting, αρκεί να πετυχαίνει τα βασικά ώστε να είναι απολαυστικό. Και το multi του Mortal Kombat VS DC αυτό ακριβώς κάνει. Πέρα από το διασκεδαστικό local διπλό, μπορείτε να παίξετε και online. Αφού επιλέξετε το lobby στο οποίο θέλετε να μπείτε, ή δημιουργήσετε το δικό σας φυσικά, μπορείτε να προκαλέσετε άλλους παίκτες και αν αυτοί δεχτούν…ώρα για ξύλο! Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν βρίσκεστε στο lobby μπορείτε να δείτε τα στατιστικά των υπολοίπων και επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω γραπτού chat, ενώ το παιχνίδι φροντίζει να σας ενημερώνει για τις εξελίξεις στις άλλες online μονομαχίες, όπως το ποιος νίκησε ποιον και αν κάποιος έχει ξεκινήσει σερί νικών. Η απόδοση των online matches ικανοποιεί πλήρως και σας επιτρέπει να ξεδιπλώσετε το «ταλέντο» σας ανεμπόδιστα.

, Mortal Kombat vs DC Universe

Ως προς τον τεχνικό τομεά, τα μοντέλα των μαχητών ξεχωρίζουν, όχι τόσο λόγω της ποιότητάς τους αλλά λόγω της visual ζημιάς που μπορούν να υποστούν. Με την πάροδο της μάχης σιγά σιγά οι χαρακτήρες αποκτούν μώλωπες, πληγές και γρατζουνιές σε όλο τους το σώμα, ενώ οι στολές τους γεμίζουν σχισμές και τρύπες. Για παράδειγμα, μετά το πέρας μιας σκληρής μάχης, ο Scorpion πέρα από όλα τα άλλα χάνει και τη μάσκα του. Τα animations είναι ομαλότατα και άκρως εντυπωσιακά, τα εφέ πλούσια, ενώ οι αρένες έχουν σχεδιαστεί με βάση διάφορες τοποθεσίες από τους δύο κόσμους. Τη μια στιγμή βρίσκεστε στην Earth Realm και την άλλη στο Gotham ή στην Metropolis. Στα ίδια υψηλά επιπεδα βρίσκονται και τα ηχητικά εφέ των χτυπημάτων αλλά και της καταστροφής των περιβαλλόντων, τα οποία είναι εξαιρετικά. Η μουσική έχει περιορισμένη παρουσία, ενώ το voice work δυστυχώς ακολουθεί τα βήματα του σεναρίου, όντας πλήρως απογοητευτικό.

Λένε πως στον κόσμο των games τα πάντα είναι πιθανά, και μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό δεν υπάρχει από το Moral Kombat VS DC Universe. Scorpion εναντίον Batman, Sub Zero εναντίον Flash, Raiden εναντίον Superman κλπ, όλοι αυτοί οι συνδυασμοί είναι ένα θέαμα τουλάχιστον ασυνήθιστο αλλά και πολύ ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα fighting game που δεν αρκείται στη θεματολογία του για να πουλήσει, αλλά διαθέτει διασκεδαστικό gameplay που θα το απολαύσουν τόσο οι hardcore όσο και οι casual fans της κατηγορίας. Δεν έχει σημασία αν είστε οπαδοί του Mortal Kombat, της DC ή και των δύο. Το MK VS DC πρέπει να το παίξετε.

+ Διασκεδαστικό gameplay, με έξυπνους μηχανισμούς μάχης
+ Oι ήρωες της DC έχουν προσαρμοστεί στο gameplay με άψογο τρόπο
+ Απολαυστικό multiplayer
+ Visual damage στα μοντέλα των χαρακτήρων
+ Εξαιρετικά ηχητικά εφέ

– Γελοία ιστορία
– Απογοητευτικά fatalities
– Αστείο voice work
– Το Kombo Challenge mode
– Μικρό roster

Βαθμολογία: 8.0

Πλατφόρμα: PS3 (Xbox 360)
Έκδοση: Midway
Ανάπτυξη: Midway
Διάθεση: Centric
Είδος: Fighting
Παίκτες: 1-2
Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 21/11/2008
PEGI: 16+

Συντάκτης: Σπύρος Κλαουδάτος
Πηγή: Game 2.0

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business games Ubisoft

Οι μετοχές της Ubisoft υποχωρούν 20% μετά την προειδοποίηση για τα έσοδα

Με ισχυρές απώλειες που την οδηγούν σε χαμηλό άνω των 7 ετών διαπραγματεύεται η μετοχή της Ubisoft, μετά την προειδοποίηση για τα έσοδα που εξέδωσε χθες.

Games games PC

To Gran Turismo 7 θα έρθει στο PC;

H Sony «σκέφτεται» να μεταφέρει τo Gran Turismo στο PC, σύμφωνα με τον δημιουργό της αγωνιστικής σειράς Kazunori Yamauchi.

Games games

To “Deus Ex Go” και άλλα παιχνίδια για κινητά της Square Enix κλείνουν

Οποιαδήποτε πρόσβαση στο “Deus Ex Go”, ένα από τα πιο κλασικά puzzle game για το κινητό, πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Games games Microsoft video games

Age of Empires II DE: Νέο expansion μετά από 21 χρόνια [video]

Το κλασικό real-time παιχνίδι στρατηγικής Age of Empires II συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και 21 χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού τίτλου το 1999.