Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU

H Nvidia σε πρόσφατες δημοσιεύσεις της ανακοίνωσε μέσω του CEO της, Jen Hsun ότι η νέα αρχιτεκτονική της Nvidia, Pascal θα κατασκευάζεται με τεχνολογία FinFET και πως γι’ αυτή την εξέλιξη θα βασιστεί στην κύρια κατασκευαστική συνεργάτιδα, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απεκάλυψε λεπτομέρειες, απλά επιβεβαίωσε ό,τι ήταν ήδη γνωστό. Δεν έδωσε κανένα νέο στοιχείο και καμία λεπτομέρεια για το ποια προϊόντα θα κυκλοφορήσουν πρώτα, πότε θα γίνει αυτό και σιώπησε όποια επιχειρηματολογία λέγοντας ότι ανυπομονεί να πει περισσότερα όταν θα είναι πιο κοντά στην κυκλοφορία τα προϊόντα αυτά.

Το σημαντικό στις δηλώσεις του ήταν ότι η νέα γενιά καρτών γραφικών Pascal θα έχει την νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών HBM2, ενώ ο αντίπαλος κατασκευαστής AMD, ήδη ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το HBM1 με σχέδια για HBM2 μελλοντικά. Στόχος, όπως επεσήμανε είναι οι κάρτες γραφικών Pascal με HBM2 να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα σε αναλύσεις 4Κ αναφέροντας πως ο στόχος είναι τα 4Κ@60fps.

Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU, Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU

Η σειρά GPU με κωδική ονομασία Pascal λογίζεται πως θα είναι καταπληκτική. Θα έχει τετραπλάσια ακρίβεια επιδόσεων, διπλάσια απόδοση ανά watt, κάτι λιγότερο από τριπλάσια χωρητικότητα μνήμης και τρεις φορές το εύρος ανάγνωσης γραφικών από ό,τι οι Maxwell. Το πρόβλημα με το PCI-E παραμένει το ίδιο, δηλαδή οι CPU τρώνε μπουκάλι (bottleneck), αλλά αυτό σιγά σιγά γίνεται μη σχετικό μιας και το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου του υπολογιστή το αναλαμβάνει η GPU χάρις στην αυτονομία που δίνει η τεχνολογία της API του DX12.

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο κεντρικοί πυρήνες Pascal που θα βασιστούν οι κάρτες γραφικών, το PK104 που είναι απόγονος του GM204 και το PK100 που θα είναι η ναυαρχίδα της Nvidia. Και οι δύο θα κατασκευαστούν είτε σε 14nm είτε σε 16nm με τεχνολογία FinFET. Η Nvidia είχε παραμείνει στάσιμη για τρία χρόνια στην τεχνολογία με τα 28nm αλλά πάντα κατάφερνε να κάνει το άλμα ανά γενιά. Φυσικά, αυτή η στασιμότητα το κάνει πραγματικά δύσκολο να διατηρηθεί στην κορυφή, εκτός κι αν ανεβάσει ταχύτητα, κάτι που σχεδιάζει να κάνει με της νέας γενιάς GPU της. Η χρήση του HBM2 που θα χρησιμοποιήσει η Nvidia θα φτάνει ως και τα 32GB για video buffer και μέχρι και 1TB/s στο εύρος ανάγνωσης γραφικών.

Ένα μικρό εμπόδιο όμως η Nvidia θα το έχει, καθώς θέλοντας να μείνει πιστή στην TSMC, γνωρίζει ότι ποτέ δεν ήταν η εταιρεία που της έδινε την αμέριστη προσοχή της, αλλά πάντα επέλεγε να δώσει προτεραιότητα στην Apple για παραγγελίες και κατασκευή εξαρτημάτων. Έτσι, γι’ αυτό το σκοπό η Nvidia έχει και τη Samsung σαν κατασκευαστικό συνεργάτη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια προϊόντα φτιάχνονται που.

Αυτό πραγματικά δεν είναι έκπληξη, μιας και η Nvidia Corp. ήταν παρούσα στη λίστα της TSMC με τους συνεργάτες για τεχνολογίες στα 16nm της FinFET. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Samsung έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει 14nm FinFET, ενώ η TSMC θα ξεκινήσει να παράγει μαζικά στα 16nm FinFET κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με σκοπό τα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU, Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU

Αυτή τη στιγμή δεν είναι λογικό για την Nvidia να παραγκωνίζει την TSMC για τη Samsung, ακόμα κι αν παράγει στα 14nm πιο σύντομα από την TSMC, επομένως η Nvidia θα παραμείνει συνεργάτης με την TSMC. Με δηλώσεις από μεριάς του πράσινου κολοσσού να αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δε θέλουν να πράξουν διαφορετικά.

Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις, ο CEO της Nvidia Jen Hsun επιβεβαίωσε πως πάντα ψάχνουν για νέους συνεργάτες, αφού πάντα είναι στόχος η βελτίωση για πιο αποδοτικά προϊόντα με καλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, μιας και η τεχνολογία προχωράει, αλλά η TSMC παραμένει ο κύριος συνεργάτης τους.

Από αυτό μπορούμε άνετα να σκεφτούμε ότι από τη μια πλευρά χρειάζεται την TSMC σαν συνεργάτη και από την άλλη κρατάει την Samsung σαν ενίσχυση και εναλλακτικό σχέδιο. Άλλωστε δύο συνεργάτες που μπορούν να εργαστούν πάνω σε μια τεχνολογία είναι καλύτερα από έναν, αντίθετα με την AMD, που εδώ και χρόνια έχει μόνιμο κατασκευαστή την GlobalFoundries.

Πηγή: 1, 2

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

10 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βασίλης Δουγαλής

The PCI-E bottleneck remains as always – but that is quickly becoming irrelevant as more of the work is handled on-gpu thanks to the autonomy granted to the Graphic Processor by low level APIs such as DiretX 12.
μετάφραση: Το πρόβλημα με το PCI-E παραμένει το ίδιο, δηλαδή οι CPU τρώνε μπουκάλι (bottleneck), αλλά αυτό σιγά σιγά γίνεται μη σχετικό μιας και το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου του υπολογιστή το αναλαμβάνει η GPU χάρις στην αυτονομία που δίνει η τεχνολογία της API του DX12.

Δηλαδή τώρα αυτό το έχει μεταφράσει άνθρωπος;

mimis13

@Βασίλης Δουγαλής, θέλεις να πεις ποιο είναι το πρόβλημα να διορθωθεί σε παρακαλώ αντί να προσβάλλεις;

Solon

Χα χα χα! Έχετε πλάκα. Η μετάφραση φίλε Μίμη είναι όντως προβληματική με κάθε σεβασμό.
Ο συγγραφέας με τον όρο bottle neck εννοεί πως η ροή δεδομένων από την πλευρά της Gpu προς την Cpu φρακάρει λόγο της περιορισμένης δυνατότητας μεταφοράς δεδομένων του πρωτύπου PCI-E, όπως περιορίζετε η ροή του υγρού σε ένα μπουκάλι από το στενό του στόμιο. Τώρα το πως μπορείς να μεταφράσεις αυτή την μεταφορά…εάν είσαι μερακλής θα σκεφτείς λίγο παραπάνω και θα το βρεις.

Γιάννης

Δε χρειάζεται να μεταφραστεί. Το αφήνεις ως έχει, βάζεις ένα αστεράκι, από κάτω επεξήγηση και τελείωσε το πρόβλημα.

mimis13

Δε θεωρώ πως χρειάζεται εισήγηση για τα αγγλικά μου. Είναι μια χαρά και νομίζω ότι επειδή είναι ορολογία για τη συμφόρηση της μεταφοράς πληροφορίας των υπολογισμών, ελληνιστί το λέμε “τρώω μπουκάλι” θεωρώ μεταφράστηκε πολύ σωστά για τους χαρντγουεράδες εν ελλάδι. Από εκεί και πέρα τα άλλα είναι οπτικές γωνίες τρίτων. Ευχαριστώ πολύ πάντως.

Bintes

Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σας. Επειδή δεν έχετε ακούσει ξανά την έκφραση “τρώω μπουκάλι” δεν σημαίνει ότι δεν είναι έτσι η μετάφραση. Μια βόλτα να κάνεις σε 3-4 site που ασχολούνται με το hardware έτσι ακριβώς θα δεις τη μετάφραση. Αν δεν γνωρίζεις κάτι για αυτό υπάρχουν και τα σχόλια να ρωτήσεις. Αλλά είπαμε σημασία έχει να πετάξουμε μια ειρωνεία να φανούμε έξυπνοι.

Νωντας

Καθιστε ρε παιδια,πρεπει εγω να ξερω τι σημαινει τρωω μπουκαλι που δεν ειμαι χαρντγουερας??!!(αλλη λεξη παλι και αυτη)Καθιστε και εξηγηστε και σε μας λιγο να καταλαβουμε τι συμβαινει με τους επεξεργαστες και τις καρτες γραφικων ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ παρακαλω..Δεν ειμαστε ολοι ειδικοι..Και καποιοι αλλοι που το παιζουν…μην μιλησω καλυτερα…

mimis13

@Νωντας, δεν είναι ότι έχεις άδικο εδώ, αλλά να πω την αλήθεια όταν γράφω και bottleneck και εξηγώ τι γίνεται στην πορεία για να μην είναι εντελώς ξένο στον αναγνώστη, με συγχωρείς αλλά περιμένω να καταλάβει ο αναγνώστης.

Κάτι που στο αγγλικό δεν είναι και τόσο επεξηγημένο. Νομίζω και το τόνισα γράφοντας το αγγλικό και έδωσα και μια μικρή εξήγηση που από τα συμφραζόμενα βγαίνει νόημα.

Bintes

@Νωντας, εννοείτε πως δεν είσαι υποχρεωμένος να γνωρίζεις τι σημαίνει για αυτό υπάρχουν και τα σχόλια όπως είπα και εγώ πριν. Άλλα υπάρχει διαφορά το να έχεις απορία και να ρωτήσεις στα σχόλια κάτι που δεν καταλαβαίνεις και άλλο αυτό που κάνουν κάποιοι άλλοι που απλά δεν γράφουν τίποτα ουσιαστικό και πετούν ένα ειρωνικό σχόλιο το οποίο δεν ισχύει κιόλας. Η έκφραση τρώω μπουκάλι δεν είναι κάτι που εμπνεύστηκε ο αρθρογράφος και είπε να το γράψει ή γιατί έτσι του το έβγαλε το google translate. Επίσης όλοι χρησιμοποιούμε κάποιους ορισμούς στα αγγλικά σε όλους τους τομείς πόσο μάλλον στην τεχνολογία που είναι ακόμα πιο δύσκολο να το αποφύγεις. Όταν δεν ξέρω προσωπικά κάτι ρωτάω δεν χρειάζεται να επιτεθώ στον άλλον.

Γιωργος

Καλα ρε παιδια κανετε σαν πολυ μικρα παιδια.Επρεπε να σας γραψει ο ανθρωπος οτι καρκονετε
ο επεξεργαστης γιατι δεν προλαβαινει τα γραφικα: Τωρα θα μου πειτε τι σημαινει ΚΑΡΚΟΝΕΤΕ …..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.