Νvidia: Μήνυση για την κακή κατασκευή της GTX 970

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό στο κοινό το πρόβλημα της GPU της Nvidia, GTX 970 4GB, για το κατασκευαστικό λάθος που σαν συνέπεια είχε να μην αναγνωρίζεται όλο το εύρος της vRAM, αλλά μόνο τα 3,5 GB. Η Nvidia από μεριά της έσπευσε να σώσει την κατάσταση ακόμα και με επιστροφή χρημάτων αν συμφωνούσαν οι κατασκευαστές και οι μεταπωλητές τους.

Πρόσφατα όμως, ήρθε στο φως πως ιδιοκτήτες της κάρτας γραφικών στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Καλιφόρνια, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν σε μήνυση της Nvidia μέσω του δικαστηρίου περιφέρειας της Βόρειας Καλιφόρνια.

Η μήνυση έχει τίτλο “Andrew Ostrowsky (μαζί με άλλους που έχουν το ίδιο αίτημα) εναντίον Nvidia Corp. και Gigabyte Blobal Business Corp” τις οποίες και κατηγορούν για αδικία, παρανομία και παραπλανητικές επιχειρησιακές δραστηριότητες, που ουσιαστικά είναι τρεις διαφορετικές κατηγορίες και παραπλανητική διαφήμιση, απαιτώντας δικανική διαμάχη.

H μήνυση αυτή, αρχικά αφορά το κομμάτι πως η κάρτα χρησιμοποιεί το 3,5GB από το συνολικό 4,0GB και το δεύτερο σκέλος της, εκείνο προς την Gigabyte είναι πως το 0,5GB που απομένει οι κάρτες με το δικό της chip τρέχουν κατά 80% πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε. Επομένως προκαλούνται προβλήματα σε οθόνες μεγάλης ανάλυσης και τα παιχνίδια δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Η Nvidia, πάντως από τη μεριά της έχει παραδεχτεί ότι όντως η GTX 970 λειτουργεί διαφορετικά από την GTX 980 (κυκλοφόρησαν μαζί και οι δύο με 4,0GB vRAM) χωρίς να λέει ότι είναι 100% κατασκευαστικό λάθος, παρά μόνο κατασκευαστική επιλογή.

Η μήνυση αυτή έχει σαν απώτερο σκοπό, όποια απόφαση παρθεί για τη ζημία των καταναλωτών στην Καλιφόρνια να εφαρμοστεί και σε όλες τις πολιτείες της ΗΠΑ. Το ζήτημα είναι πλέον στα χέρια του δικαστή για να αποφασίσει αν αυτή η μήνυση θα προχωρήσει σε δικαστική διαμάχη ή όχι.

GTX 970, Νvidia: Μήνυση για την κακή κατασκευή της GTX 970

Πηγή

Δημήτρης Μηλόπουλος

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Geo

Συμφωνώ και επαυξάνω. Πιστεύω πως πρέπει να μαζευτούμε και για μαζική μήνυση εναντίον των κατασκευαστών σκληρών δίσκων. Όταν γράφει χωρητικότητα 1ΤΒ για παράδειγμα, περιμένω 1024ΜΒ όχι 930 (πάνω-κάτω) που μας δίνουν. Και τι με νοιάζει πως τα μετράνε αυτοί, τα KB,MB,GB κτλ είναι default τιμές και αυτά διαφημίζουν ότι παρέχουν.ΨΕΥΔΩΣ!

theo

@Geo χωρις να θέλω να σε προσβάλω είσαι παραπληροφωρημένος πολύ. υπάρχουν δυο μονάδες μέτρησης τα kilobyte,megabyte,gigabyte… που είναι όπως το λέει το διεθνές metric system 1000 στις δυνάμεις του δυο(megabyte=1000^2) και υπάρχουν και τα kibibyte,mebibyte,gibibyte (IEC 80000-13 system) pou έιναι 1024 σιτς δυνάμεις του δυο(mebibyte=10240^2). οπότε ο δίσκος σου ακολουθεί στο metric system ενώ τα winsdows σου γράφουν την ποσότητα σε IEC 80000-13 system. απο την άλλη τα ram κατασκευάζονται με βάση το IEC 80000-13 system. έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο μπάχαλο… οπότε ο δίσκος 1ΤΒ έιναι 1000^3GB (τα οποία χάνονατι ελάχιστα στο format) αλλα ο δίσκος αναγνωρίζεται απο τα windows σαν 980!! απο την άλλη απ’ότι ξέρω τα mac αναγνωρίζουν τον δίσκο με βάση το metric system οποτε δείχνει σωστά 1TB.

Gvirginia

@theo Έλεος με πρόλαβες 😛

@Geo Βασικά είχαν γίνει κάτι μηνύσεις πιο παλιά και από τότε γράφουν ότι η πραγματική χωρητικότητα μπορεί να διαφέρει από λειτουργικό σε λειτουργικό. ( total accessible capacity varies depending on operating environment.)

Αυτό που γίνεται με την Nvidia έχει διαφορά. Δε μηνύουν την Nvidia γιατί έχουν λιγότερα GB (μιας και πολλοί λένε και με 3 GB θα ήταν εντάξει) αλλά επειδή διαφημίζεται ως 4 GB αλλά το τελευταίο 0,5 GB κάνει την κάρτα προβληματική.

Anestis

Για πιο λογο μηνυση στην Gigabyte???? xD

mimis13

@Anestis, η Gigabyte στις δικές της κάρτες GTX 970, το 0,5GB το δουλεύει κατά 80% πιο αργά από ό,τι οι άλλοι κατασκευαστές. Δυστυχώς όταν ένα πρόβλημα γεννιέται το κουβαλάνε και όσοι χτίσανε πάνω σε αυτό. Επομένως τη Gigabyte την παίρνει η μπάλα.

@Gvirginia, όποιος λέει ότι με 3GB είναι εντάξει θα είχε αγοράσει AMD R9 280Χ που σε μια γκάμα παιχνιδιών αποδίδει ίδια με την GTX 970!!

xristos p

Έχω στην κατοχή μου την Asus Gtx 970 strix και θέλω να κάνω την εξής ερώτηση εάν η κάρτα
πάρει κάποιο bios update η driver update και το πρόβλημα επιδιορθωθεί θα έχει καλύτερες επιδόσεις στα games π.χ στο battlefield 4 που δεν ζητάει πολύ vram θα τρέχει με περισσότερα fps???

Gvirginia

@mimis13 Εμ, μη το γυρίσουμε σε VS. Αν ήθελε να αγοράσει 280χ θα το έκανε πριν βγει η 970, για να αγόρασε την 970 θα είχε κάποιους λόγους (πες το μικρότερη κατανάλωση, πες το λιγότερο θόρυβο, πες το PhysX, πες το φανμποϊσμό). Το θέμα βγήκε ΑΦΟΥ τις αγοράσανε και επειδή τα site αναφέρανε ότι με 3 GB θα λειτουργούσε κανονικά, έβλεπες τα σχόλια που ανέφερα από πάνω.
Επίσης δεν είναι μόνο στις Gigabyte αυτό, όλες οι 970 το έχουνε, απλά ο άνθρωπος που έκανε μήνυση είχε Gigabyte και ουσιαστικά θεώρησε ότι και η Gigabyte τον κορόιδεψε.
Νομίζω άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δέχονται επιστροφές και κάποιες άλλες όχι.

@xristos p Δεν είμαι σίγουρος, το πρόβλημα είναι υλικού (Hardware). Νομίζω με driver το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να περιορίσουν τα βαριά προγράμματα (παιχνίδια κτλ) από τα χρησιμοποιούν το τελευταίο 0,5 GB ή να το “απενεργοποιήσουν” εντελώς.

Γενικά να ξέρετε ότι σύμφωνα με τον κόσμο το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται στις μεγάλες αναλύσεις (4k) και όχι στη σύνηθες 1920x1080p

mimis13

@Gvirginia, η γνώμη μου είναι η εξής: το θέμα είναι τι παιχνίδια παίζεις. Ας αφήσουμε το ποιος κατασκευαστής είναι ο καλύτερος και ποιος ήταν και ποιος θα είναι και τους fanboϊσμούς. Αυτά είναι βλακείες ξεκάθαρες για 15χρονα. Εδώ μιλάμε για λεφτά, ιδρώτα, δουλεμένα μεροκάματα. Δε θέλω να πάρω κάτι σάπιο, κάτι ζημιάρικο, κάτι που να μην είναι αυτό που είναι. Παίζεις BF; πάρε AMD, παίζεις FarCry; πάρε ΑΜD. Παίζεις Crysis, Batman; Πάρε Nvidia! Το λέει και στο video o fixer της AMD… οι κάρτες είναι όλες game optimized. Όποιος παίρνει Hardware για να έχει τα πολλά frames και δεν κατεβαίνει σε διαγωνισμούς ή να κάνει τρελά gaming πράγματα και να twitchάρει ή να βιντεοσκοπείται, είναι loser μεγάλος. Γιατί την επόμενη κιόλας μέρα θα βγει κάποια κάρτα game optimized, μπορεί και με λιγότερα λεφτά και θα βγάζει επιδόσεις ένας θεός ξέρει τι μεγέθους. Είσαι τυπικός gamer; Δες πλειοψηφικά τι παιχνίδια παίζεις, δες σε ποιον κατασκευαστή εντάσσονται και πάρε την κάρτα που θα αποδώσει τα μέγιστα με αυτά τα παιχνίδια. Όλα τα άλλα είναι ποζεριές. Εγώ ποτέ δε θα έπαιρνα κάρτα γραφικών με revision 1.0.0. Η gigabyte ξέρω πολύ καλά ότι βγάζει τα 1.1.0, 1.3.0 και 2.0.0 και πάει λέγοντας γρήγορα στις… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games featured

LORGAR: Η έξυπνη επιλογή για τους ετοιμοπόλεμους gamers

Lorgar, η νέα πρόταση για gamers που θέλουν να ξεχωρίσουν, με ποιοτικό και προσιτό gaming εξοπλισμό, έτσι ώστε να μη μείνει κανένας παίκτης από πολεμοφόδια.

Games PlayStation PlayStation 5 Xbox

PS5: Παιχνίδι του… Xbox πρώτο σε πωλήσεις στο Playstation Store

To Xbox αποφάσισε να μοιραστεί κάποια πρώην αποκλειστικά παιχνίδια της με το Playstation και ένα από αυτά κάνει πάταγο στο store.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Games Disney featured Fortnite

Η Disney επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στην Epic – Έρχεται νέο σύμπαν παιχνιδιών μέσα στο Fortnite

H Disney ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα «μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου» στην Epic Games.