RedBull X1 Prototype για τo Gran Turismo 5

H Sony Computer Entertainment αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το virtual αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο κατασκευάστηκε βασισμένο σε αρχές πραγματικής τεχνολογίας. Το X1 Prototype είναι η απάντηση στο ερώτημα: Τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν κόσμο όπου η κατασκευή ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς κανονισμών;

Η Polyphony Digital, σε συνεργασία με την παγκοσμίου κλάσης κατασκευάστρια εταιρία αγωνιστικών αυτοκίνητων, Red Bull Racing και τον γκουρού της αεροδυναμικής Adrian Newey, προχωρά στην υλοποίηση και το αποτέλεσμα υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Και αν η δοκιμή του οδηγού Sebastian Vettel στο circuit της Suzuka μπορεί να περιγραφεί ως κάτι το μοναδικό, η εμπειρία που πρόκειται να βιώσετε αποκλειστικά μέσω του Gran Turismo 5 στο PlayStation 3, θα είναι πραγματικά ασυναγώνιστη.

Όπως με όλα τα αριστουργήματα, το Red Bull X1 έχει περάσει από αρκετά στάδια. Η αρχική ιδέα σχεδιασμού βασιζόταν σε ένα μονοθέσιο με τη μέγιστη δυνατή αεροδυναμική απόδοση, τη θέση του οδηγού εντός γυάλινου πλαισίου, τις ρόδες καλυμμένες από θόλους και την ισχύ του να προέρχεται από έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα. Το αποτέλεσμα, ήταν ένα αναπάντεχο σύνολο αριθμών: 1.483 ίπποι στις 15.000 στροφές ανά λεπτό και τελική ταχύτητα 400 χλμ/ώρα με αποτέλεσμα ο οδηγός να δέχεται δυνάμεις που έφταναν μέχρι και τα 6G. Ωστόσο, χάρη στο έμπειρο μάτι του Newey και λόγω του πάθους του να πραγματοποιήσει το τρελό του όνειρο, αυτή η αρχική ιδέα προχώρησε στο επόμενο στάδιο. Ο ίδιος, λοιπόν, πρότεινε τη χρήση της τεχνολογίας “Fan Car” η οποία εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και πολύ γρήγορα απαγορεύτηκε από την F1. Αυτή βασίζεται στη λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται για να διώξει αέρα από το κάτω μέρος του αυτοκινήτου αυξάνοντας τα ποσοστά κάθετης δύναμης.

Ο επανασχεδιασμός του αυτοκινήτου έδειξε την αξία του στην πίστα, όπου, σχετικά αργές στροφές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε αρκετά υψηλότερες ταχύτητες. Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι δυνάμεις μπορούν να υπερβούν τα 8G, ξεπερνώντας τα όρια του ανθρώπινου σώματος, με τελική ταχύτητα πάνω από 450 χλμ/ώρα. Ο ασυναγώνιστος συνδυασμός χαμηλής αεροδυναμικής αντίστασης λόγω της ακαμψίας του σώματος του αυτοκινήτου, του γυάλινου κουβουκλίου και των καλυμμάτων των τροχών, αύξησε την παραγόμενη κάθετη δύναμη και προσέδωσε σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, εξαιτίας του μπροστινού και πίσω φτερού καθώς και του πίσω διαχυτή. Όλα αυτά ήταν που έφεραν το τελικό αποτέλεσμα.

Για μια σχεδιαστική ομάδα υψηλών απαιτήσεων σαν κι αυτή, η τελική φάση του ταξιδιού δεν μπορούσε να μη περιλαμβάνει μια εκρηκτική δοκιμή. Έτσι ο Sebastian Vettel βρέθηκε στη θέση του οδηγού, ο οποίος κατά τον πρώτο κιόλας γύρο στο Circuit της Suzuka κατάφερε να μειώσει περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα το ρεκόρ πίστας.

Όπως δήλωσε κι ο Adrian Newey, ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull Racing, «τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν άκρως εντυπωσιακά. Το Χ1 πρόκειται να φέρει την επανάσταση, παρέχοντας το βέλτιστο συνδυασμό των τεχνολογιών που έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μέλλον των αγώνων αν δε δεσμευόμασταν από κανονισμούς. Κι όπως απέδειξε ο Sebastian το αποτέλεσμα είναι συνδυασμός εξωπραγματικής ταχύτητας και δυνατοτήτων χειρισμού. Σήμερα, χάρη στο PlayStation 3 και το Gran Turismo μπορούμε να κάνουμε ένα test drive στο μέλλον», συμπληρώνει ο Newey.

Ο Kazunori Yamauchi, πρόεδρος της Polyphony Digital Inc. και δημιουργός της σειράς Gran Turismo, σχολίασε: «Το X1 προσβλέπει σε ένα πάντρεμα εικονικού και πραγματικού κόσμου το οποίο να σπάει τα όρια της τεχνολογίας και της αισθητικής. Το X1 Prototype Project είναι αποτέλεσμα πάθους, φαντασίας και ιδεών που συνδυάστηκαν οδηγώντας σε ότι καλύτερο από πλευράς σχεδιασμού, εξομοίωσης πραγματικών συνθηκών, τεχνολογίας και οδήγησης.

Το Gran Turismo 5 θα περιέχει πάνω από 1000 άριστα κατασκευασμένα μοντέλα,. Περήφανο και ασυναγώνιστο, το Red Bull X1 δεν θα είναι μόνο το ταχύτερο αυτοκίνητο του παιχνιδιού αλλά και αυτό που θα βγει πιο σύντομα από ποτέ από το σχεδιαστήριο. Κερδίστε την μοναδική σας ευκαιρία να οδηγήσετε το Red Bull X1 όταν το Gran Turismo 5 θα κυκλοφορήσει στην αγορά στα τέλη του χρόνου.

, RedBull X1 Prototype για τo Gran Turismo 5

RedBull X1 Prototype
3000cc V6 Διπλός Turbo Κινητήρας Μηχανής (Άμεσου ψεκασμού)
Μέγιστη Απόδοση: 106.0kw (1503.8ps) / 15000rpm *1483 ίπποι
Μέγιστη Ροπή : 714.1Nm(72.9kgf*m)/12000rpm
Μέγιστη Ταχύτητα: Πάνω από 280mph
Μέγιστη Κατά Μήκος ή Πλευρική Επιτάχυνση στα 300χλμ/ώρα : 8.25G

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Λευτέρης

Φίλε η πίστα στο βίντεο είναι το Νίμπουργκρινγκ στη Γερμανία.
Κώστα όποιος και να το έγραψε αυτό το θέμα δεν έχει ιδέα από F1

Κώστας Βλαχάκης

Σε πιστεύω. Δελτίο Τύπου είναι.
Επειδή αναφέρει Circuit της Suzuka; Μπορεί εκεί να έγιναν κάποιες από τις δοκιμές;

Το “αμαξάκι” πως σου φάνηκε;

kostas

opos ta lei o leuterhs eine

DIONYSHS

Suzuki escudo Makran to kalytero
Oxhma Se olh thn seirA ton paixnidion gran turismo.TELEIKA POTE ERXETAI?ELPIw NA MHN alhthevei h 23 Dekembriou

Terminator

Υποτίθεται πριν το τέλος της χρονιάς…

Λευτέρης

Αμαξάκι δεν μπορεί να το πει κανείς …….
Σφαίρα πάει κομήτης είναι

Κώστας

το παιχνιδι βγαινει 24 Νοεμβρίου.Μακάρι το αμάξι να ήταν αληθινό…Μια ερώτηση θα είναι στην normal έκδοση?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business games Ubisoft

Οι μετοχές της Ubisoft υποχωρούν 20% μετά την προειδοποίηση για τα έσοδα

Με ισχυρές απώλειες που την οδηγούν σε χαμηλό άνω των 7 ετών διαπραγματεύεται η μετοχή της Ubisoft, μετά την προειδοποίηση για τα έσοδα που εξέδωσε χθες.

Games games PC

To Gran Turismo 7 θα έρθει στο PC;

H Sony «σκέφτεται» να μεταφέρει τo Gran Turismo στο PC, σύμφωνα με τον δημιουργό της αγωνιστικής σειράς Kazunori Yamauchi.

Games games

To “Deus Ex Go” και άλλα παιχνίδια για κινητά της Square Enix κλείνουν

Οποιαδήποτε πρόσβαση στο “Deus Ex Go”, ένα από τα πιο κλασικά puzzle game για το κινητό, πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Games games Microsoft video games

Age of Empires II DE: Νέο expansion μετά από 21 χρόνια [video]

Το κλασικό real-time παιχνίδι στρατηγικής Age of Empires II συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και 21 χρόνια μετά την κυκλοφορία του αρχικού τίτλου το 1999.