Τι να προσέξετε στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά

Λίγες ημέρες απομένουν για τα Χριστούγεννα και σε πολλές περιπτώσεις το δώρο για τα παιδιά θα είναι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Για αυτό το λόγο, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή γύρω από την αγορά του σωστού παιχνιδιού για κάθε παιδί και την κατανόηση της σημασίας της αγοράς παιχνιδιών που προορίζονται όντως για την ηλικία του.

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:
1.Την κατάταξη του παιχνιδιού σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
, Τι να προσέξετε στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά

2.Τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει λάβει κάποιο χαρακτηρισμό, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
, Τι να προσέξετε στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά

Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η ένταση κάθε χαρακτηρισμού διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, π.χ. ο χαρακτηρισμός της βίας στα παιχνίδια που απευθύνονται σε επτάχρονα παιδιά μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σε διασκεδαστική (αλλά επιθετική) συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν, ενώ αντίστοιχα στα παιχνίδια για τους δεκαεξάχρονους να υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση σκοτωμών και άλλων βίαιων πράξεων.

Επιπλέον για το online παιχνίδια εφαρμόζεται το «PEGI Online». Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Είναι ιδιαίτερα βασικό να λάβουμε υπόψη μας τα παραπάνω, εάν ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που διατέθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10 Δεκεμβρίου 2009 2008 από τον οργανισμό ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Ειδικότερα, σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν χαρακτηριστεί από το σύστημα χαρακτηρισμού παιχνιδιών PEGI το διάστημα από 1/3/2003 έως και 10/12/2009, το 62,46% των παιχνιδιών έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του, με το χαρακτηρισμό «Βία» να βρίσκεται σε πρώτη θέση, με 44,84% επί συνόλου των παιχνιδιών. Ειδικότερα, το 83,77% των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες: 84,31% για ηλικίες 12+, 97,88% για ηλικίες 16+ και 95,57% για ηλικίες 18+ (Πίνακας 1).

Συμβουλή της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία τους. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το εκάστοτε παιχνίδι. Έτσι διασφαλίζουμε ότι το παιδί μας δεν θα εκτεθεί σε τυχόν ακατάλληλο για την ηλικία του περιεχόμενο. Τέλος, καλό θα ήταν να βρίσκαμε λίγο χρόνο για να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί.

, Τι να προσέξετε στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά

, Τι να προσέξετε στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.