Το Tetris γίνεται 30, η ιστορία του διασημότερου παιχνιδιού όλων των εποχών

Τέτοια μέρα πριν 30 χρονία και εν μέσω του Ψυχρού πολέμου ένας Ρώσος προγραμματιστής ονόματι Aleksei Pazhitnov κυκλοφόρησε έναν κώδικα για ένα παιχνίδι με τουβλάκια που περιστρέφονται και το ονόμασε Tetris. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία του διασημότερου παιχνιδιού όλων των εποχών που είναι και το πρώτο παιχνίδι που εξήγαγε η Σοβιετική Ένωση στις ΗΠΑ.

Το 1984 ο Alexey Pajitnov δημιούργησε το Tetris ενώ εργαζόταν ως προγραμματιστής στην Πρώην Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιώντας έναν ρωσικό υπολογιστή που ονομαζόταν Electronica 60. Το όνομα του παιχνιδιού προέρχεται από την ελληνική λέξη tetra και tennis που ήταν το αγαπημένο του άθλημα και προκύπτει η λέξη Τetris. Έδειξε το παιχνίδι σε φίλο του ο οποίος το έβαλε σε IBM PC και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Aleksei Pazhitnov 1986
, Το Tetris γίνεται 30, η ιστορία του διασημότερου παιχνιδιού όλων των εποχών

Ο ίδιος ο Pajitnov ανέφερε αργότερα ότι το παιχνίδι δεν ήταν πολύπλοκο, δεν είχε σκορ αλλά του ήταν δύσκολο να σταματήσει να παίζει.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισε ήδη να πηγαίνει σε άλλες χώρες (Ουγγαρία 1986) αλλά δημιουργήθηκαν προβλήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα του Pajitnov πάνω στο παιχνίδι και το 1996 μετά απο 10 χρόνια δηλαδή κατάφερε να λάβει τα δικαιώματα.

Το 1989 το Tetris ενσωματώθηκε στο GameBoy και οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν αγγίζοντας τα 35 εκατομμύρια. To Tetris θεωρείται το διασημότερο παιχνίδι όλων των εποχών καθώς θεωρείται ότι έχουν αγοραστεί αυτόνομα ή μέσω άλλων συσκευών πάνω από 170 εκατομμύρια κόπιες (70 εκατομμύρια φυσικά αντίτυπα και 100 εκατομμύρια για κινητές συσκευές), ρεκόρ που κανένα άλλο παιχνίδι δεν έχει καταφέρει να σπάσει.

https://vimeo.com/97506855
, Το Tetris γίνεται 30, η ιστορία του διασημότερου παιχνιδιού όλων των εποχών

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
George E.

Δικαίως κατέχει τον τίτλο!
Tetris και Pac-Man ήταν, είναι και θα είναι κάτι το μοναδικό σε video games!

Αντρέας

Ποπο τι θυμήθηκα. Μου έχει ξεμείνει ένα τεράστιο πινμπολ, ένα ποδοσφαιρακι με οθόνη, αυτά που υπήρχαν στα παιχνιδαδικα και φυσικά ένα tetris

ΑντώνηςΤ

Είχα παίξει σε πολύ μικρή ηλικία (αρχές 90) από τα πρώτα Tetris σε DOS… ακόμα παραμένω πιστός σε οποιαδήποτε εκδοχή του…

Όσα γραφικά και αν βελτιωθούν, όσα 3D και να γίνουν στα νέα παιχνίδια (με ένα σωρό εφέ και ρεαλιστικότητα)… την «μαθηματική αρμονία και ρεαλιστικότητα» του Tetris δεν θα την πιάσουν. Το απόλυτο παιχνίδι ακονίσματος του μυαλού και της αντίληψης. Θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα παιχνίδια των μικρά παϊδιών, σου αλλάζει την αντίληψη.

Εθιστικό μέχρι αηδίας… απλά δεν ξεκολλάς εάν δεν χάσεις ή πιαστείς ολόκληρος.

Ένα retro video που βρήκα με το original Tetirs https://youtu.be/O0gAgQQHFcQ

Χρόνια Πολλά Tetris!!!

Μάνος Καραδήμος

Αυτό που εγώ θυμάμαι είναι ότι στη αρχή η NItendo δεν είχε άδεια από τον δημιουργό να κυκλωφορήσει το παιχνίδι και λόγο τον νόμων της Σωβιετικής Ένωσης ο δημιουργός τελικά δεν πήρε τίποτα…
Για εμένα το καλύτερο παιχνίδι, αν και είμαι πολύ μικρός για να ξέρω και το αρχικό.

Manos Vs

Το Tetris και το Pac-Man ειχαν και εχουν κατι το ξεχωριστο: Ειναι ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ με ολη τη σημασια της λεξεως! Τα παιχνιδια τωρα πια ειναι περισσοτερο προσομοιωτες παρα παιχνιδια με την εννοια οτι παιζεις μονο και μονο για να διασκεδασεις. Γι’ αυτον τον λογο και ειναι εθιστικα, γιατι οταν περνας καλα κανοντας κατι δεν το “αποχωριζεσαι” ευκολα, οποτε “καιγεσαι” με τις ωρες χωρις να παιρνεις χαμπαρι.

Κριμα που τετοια παιχνιδακια καθως και γενικα την χαρα της παιδικης ηλικιας που ειχαμε ολοι εμεις(οι γεννηθεις απο 1998-97 και πριν) δεν θα τα βιωσουν ποτε τα παιδια μας, οπως και τα παιδια του 2000 κι επειτα.

Manos Vs

Οταν λεω για την παιδικη μας ηλικια, εννοω οτι μπορει να παιζαμε παιχνιδακια αλλα τις περισσοτερες ωρες ημασταν εξω και παιζαμε με τους φιλους μας. 🙂

jonjon

Είχα ρίξει πολλά δεκάρικα! Στο ρημάδι ευτυχώς μετά πήρα game boy και σώθηκα 🙂

Άρης

Ένα αστείο τραγoύδι Tetris.
https://www.youtube.com/watch?v=apGz8sk_-Aw&t=3s

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games featured

LORGAR: Η έξυπνη επιλογή για τους ετοιμοπόλεμους gamers

Lorgar, η νέα πρόταση για gamers που θέλουν να ξεχωρίσουν, με ποιοτικό και προσιτό gaming εξοπλισμό, έτσι ώστε να μη μείνει κανένας παίκτης από πολεμοφόδια.

Games PlayStation PlayStation 5 Xbox

PS5: Παιχνίδι του… Xbox πρώτο σε πωλήσεις στο Playstation Store

To Xbox αποφάσισε να μοιραστεί κάποια πρώην αποκλειστικά παιχνίδια της με το Playstation και ένα από αυτά κάνει πάταγο στο store.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Games Disney featured Fortnite

Η Disney επενδύει 1,5 δισ. δολάρια στην Epic – Έρχεται νέο σύμπαν παιχνιδιών μέσα στο Fortnite

H Disney ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα «μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου» στην Epic Games.