Xbox Live vs PlayStation Network

Είμαι σίγουρος πως όλοι σας έχετε διαβάσει κάποιο παρόμιο κείμενο. Η αλήθεια είναι πως το γράφω για το τυπικό της υπόθεσης – ξέρετε αυτή η αιώνια πλέον κόντρα μεταξύ PlayStation3 και Xbox 360 ή διαφορετικά PlayStation Network και Xbox Live. Μα όντως, ποια υπηρεσία είναι καλύτερη; Ποιά προσφέρει τα περισσότερα αγαθά; Και ποιά είναι η πιο κατάλληλη για τον μέσο gamer και η πιο οικονομική;

Προϋπηρεσία
Όταν πρωτοανακοινώθηκε το αρχικό Xbox η Microsoft ήξερε πως από μόνο του ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εφόσον τα PS2 και GameCube είχαν ήδη κυκλοφορήσει. Γνωρίζοντας την παραπάνω κατάσταση και έχοντας υπόψη τις πρωτοποριακές ιδέες του Dreamcast, η εταιρία ενσωμάτωσε στην κονσόλα της έναν αξιοπρεπή δίσκο 8GB, μία Ethernet θύρα και τελικά στην E3 του 2002 αποκάλυψε μια υπηρεσία ονόματι Xbox Live. Το Νοέμβρη του ίδιου έτους η υπηρεσία έγινε διαθέσιμη.

Τα κατά πολύ νεώτερο PlayStation Network Platform (PSN εν συντομία) ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2006 πριν ακόμα κυκλοφορήσει το PlayStation 3, το οποίο άλλωστε και αφορούσε. Η κονσόλα, η οποία μιμήθηκε τόσο το αρχικό Xbox, όσο και το Xbox 360, εξοπλίστηκε με μια Ethernet θύρα και με έναν σκληρό δίσκο μεγάλης χωριτικότητας , και η υπηρεσία έγινε διαθέσιμη το Νοέμβρη του 2006, μαζί με την κυκλοφορία του PS3 στις ΗΠΑ.

, Xbox Live vs PlayStation NetworkΚοινότητα
Με έξι χρόνια στην πλάτη του και με δύο κονσόλες στο ενεργητικό του, το Xbox Live αριθμεί σήμερα κάτι παραπάνω από 14 εκατομμύρια συνδρομητές, τη στιγμή του PSN με μόλις δύο χρόνια έχει φτάσει τους 9,8 εκατομμύρια χρήστες. Παρόλα αυτά η πολύ σοφή απόφαση της Microsoft να ενσωματώσει στο Premium bundle του 360 ένα ακουστικό με μικρόφωνο, έκανε την κοινότητα του Live να φαίνετει πιο ενεργητική, πιο ομιλητική. Αντίθετα βέβαια με την κοινότητα του PSN, στην οποία επικρατεί μια ενοχλητική ησυχία. Και πιστέψτε με, πολλά παιχνίδια προωθούν τη συννενόηση μεταξύ των παικτών, ενώ μερικά άλλα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα αν παίζετε, μιλάτε και γελάτε μαζί με τους κολλητούς σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Gears of War.

Υλικό
Και οι δύο υπηρεσίες προσφέρουν demos, trailers, themes καθώς και ολόκληρα παιχνίδια, είτε αυτά είναι τίτλοι από παλιότερες κονσόλες είτε μικρότερης εμβέλειας παιχνίδια ανεπτυγμένα από μικρότερες εταιρίες. Όμως εδώ τα πράγματα είναι κάπως παράξενα. Από τη μία η μη ύπαρξη περιορισμένου μεγέθους, δίνει τη δυνατότητα στη Sony να ανεβάζει ολόκληρους τίτλους στο PSN, όπως το Gran Turismo 5 Prologue ή το Warhawk με αποτέλεσμα να φέρνει το digital distribution, το μέλλον σύμφωνα με τον Bill Gates, ένα βήμα πιο κοντά. Από την άλλη πλευρά ομως η απόφαση της Microsoft να θεσπίσει το Xbox Live Arcade, μόνο ως έξυπνη μπορεί να χαρακτηριστεί. Τίτλοι όπως το Braid και το Geometry Wars 2 δε θα υπήρχαν αν το XBLA δεν είχε θεσπιστεί.

, Xbox Live vs PlayStation NetworkΥπηρεσίες
Κατά τη διάρκεια των έξι αυτών χρόνων το Xbox Live είχε την ευκαιρία να ωριμάσει και να αποκτήσει τη δικιά του ταυτότητα. Πλέον ο κάθε παίκτης έχει τη Gamercard του, που του επιτρέπει στην κοινότητα να βλέπει τα παιχνίδια, τη φήμη και διάφορα άλλα στοιχεία, το Xbox guide, μια συντομευμένη έκδοση του Dashboard που εξυπηρετεί ορισμένες in-game ανάγκες, ενώ πλέον στο Xbox Live έχει ενσωματωθεί και ο Live Messenger για ακόμα πιο εύκολη επικοινωνία μεταξύ φίλων. Άξια αναφοράς είναι και η υπηρεσία XNA που δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς και ανεξάρτητους developers (ακόμα και σε εσάς) να αναπτύξουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους παιχνίδια.

Το PSN αντιθέτως ψάχνει ακόμα τη δική του προσωπικότητα. Αν και πλέον έχει δημιουργηθεί και εδώ ένα υποκατάστατο της Gamercard και η in-game XMB είναι διαθέσιμη, το Playstation Network είναι ακόμα πίσω σε θέματα επικοινωνίας. Δεν υπάρχει επιλογή για chat μέσα στα παιχνίδια ενώ μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το official headset. Με αγωνία περιμένουμε την κυκλοφορία του Home, του φιλόδοξου second life-τύπου project της Sony. Και οι δύο ανταγωνιστές προσφέρουν ένα είδος επιβράβευσης, τα Achievements και τα Trophies αντίστοιχα, που δυστυχώς δεν έχουν κάποια πρακτική αξία.

Ταχύτητες
Δεν ξέρω αν φταίει η δικιά μου ταχύτητα, αλλά τα updates του PS3 κάνουν υπερβολικά πολύ χρόνο για να κατεβούν, αντίθετα με αυτά του 360 που κατεβαίνουν σε πολύ πιο γρήγορα! Από την άλλη όμως οι ταχύτητες κατεβάσματος δίαφορων demos/trailers είναι σημαντικά πιο γρήγορες στο PSN απ’ότι στο Xbox Live. Παράξενα πράγματα…

Συνδρομές/ Τιμές
H Microsoft με το λανσάρισμα του Xbox Live θέσπισε ακόμα έναν θεσμό, αυτόν των Microsoft Points (MP), το online νόμισμα της κονσόλας δηλαδή. Η αναλογία είναι 1 ευρώ προς 83 MP και αν αναλογιστεί κανείς πως οι σημαντικοί Arcade τίτλοι κοστίζουν περίπου 800 MP.το ποσό είναι αρκετά μεγάλο. Αντιθέτως η Sony δημιούργησε ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν ποσά για μελλοντικές αγορές. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται είτε η κατοχή πιστωτικής κάρτας είτε η κατοχή μιας προπληρωμένης κάρτας.

Το Xbox Live όμως απαιτεί και μια συνδρομή, εν αντιθέση με το PSN που είναι εντελώς δωρεάν. Το λιγότερο ποσό που πρέπει να πληρώσετε είναι 5 ευρώ το μήνα για μια ετήσια συνδρομή και 7 € για μηνιαία. Ποσό αρκετά μικρό μεν (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως το World of Warcarft απαιτεί το μήνα $13 στην ελάχιστη περίπτωση), αλλά δεν παύει να είναι ποσό.

Κοινότητα: Xbox Live καλύτερο από το PlayStation Network
Υλικό: Ισοπαλία
Υπηρεσίες: Xbox Live καλύτερο από το PlayStation Network
Tαχύτητες: Ισοπαλία
Συνδρομές: PlayStation Network καλύτερο από το Xbox Live

Χριστόφορος Αγραφιώτης
Πηγή: Game 2.0

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Games PlayStation PlayStation 5 Xbox

PS5: Παιχνίδι του… Xbox πρώτο σε πωλήσεις στο Playstation Store

To Xbox αποφάσισε να μοιραστεί κάποια πρώην αποκλειστικά παιχνίδια της με το Playstation και ένα από αυτά κάνει πάταγο στο store.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Games Xbox Xbox One Xbox Series S

Palworld: Πούλησε 4 εκατομμύρια αντίτυπα σε τρεις μόλις μέρες

Τώρα το Palworld σημειώνει νέο ρεκόρ, τόσο προσωπικό, όσο και για τον κόσμο του gaming γενικότερα. Πούλησε 4 εκατ. αντίτυπα σε τρεις μέρες.

Games PlayStation PlayStation 4 PlayStation 5

Playstation 2023 Wrap-Up: Αναδρομή στη gaming χρονιά σας και δωράκι από τη Sony

Το Playstation Wrap-Up 2023 της Sony είναι πλέον διαθέσιμο, με την εταιρεία να κάνει και ένα δωράκι στους παίκτες της.