FindFace: Το ρωσικό app που μπορεί να φέρει το τέλος της ιδιωτικότητας

Το FindFace είναι ένα app αναγνώρισης προσώπου, το οποίο έρχεται από τη Ρωσία και έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση. Επιτρέπει στους χρήστες του να φωτογραφίσουν τον οποιονδήποτε και να βρουν το προφίλ του στα social media.

Η εφαρμογή κυκλοφόρησε πριν από 2 μήνες αλλά έχει καταφέρει ήδη να έχει 500.000 χρήστες που έχουν κάνει σχεδόν 3 εκατομμύρια αναζητήσεις.

Οι χρήστες του FindFace μπορούν να βάλουν τη φωτογραφία οποιουδήποτε μέσα στο app και αυτό αναζητά το προφίλ του στο VK, το λεγόμενο Facebook της Ρωσίας, το οποίο έχει περί τους 280 εκατ. χρήστες. Αν και τα αποτελέσματα αναζήτησης δεν είναι πάντα επιτυχή, οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι έχει 70% επιτυχία. Για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, εμφανίζει 10 προφίλ με άτομα που μοιάζουν με αυτό που ψάχνεις και επισημαίνει ένα προφίλ που είναι το πιο πιθανό.

findface app, FindFace: Το ρωσικό app που μπορεί να φέρει το τέλος της ιδιωτικότητας

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στο app πρέπει να κάνει αναζήτηση σε περίπου 1 δισεκατομμύριο φωτογραφίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να σου βγάλει τα σωστά αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει προκαλέσει αίσθηση και έντονες αντιδράσεις με αφορμή την προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά ο 29χρονος συν-ιδρυτής του FindFace, Alexander Kabakov, μιλώντας στον Guardian εκφράζει μια πιο ρομαντική άποψη. “Αν δεις κάποιον στο δρόμο και σου αρέσει, τον φωτογραφίζεις, τον ταυτοποιείς και στη συνέχεια στέλνεις friend request”, λέει χαρακτηριστικά.

Μελλοντικά, οι δημιουργοί του θέλουν να φέρουν το app και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ή τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν δείξει καλές προθέσεις έναντι εφαρμογών αναγνώρισης προσώπου και οι φωτογραφίες προφίλ του Facebook είναι αποθηκευμένες με διαφορετικό τρόπο από το VK, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολη να γίνει η αναζήτηση.

Οι δημιουργοί του FindFace συνεργάζονται με την αστυνομία της Μόσχας προκειμένου να ενσωματωθεί το software στις κάμερες που είναι τοποθετημένες σε δημόσιους χώρους, έτσι ώστε να μπορούν οι αρχές να εντοπίζουν τους υπόπτους. Η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλα events όπως μουσικές εκδηλώσεις έτσι ώστε να εντοπίσουν τυχόν εγκληματίες μέσα στο πλήθος. Αν λοιπόν η τεχνολογία των Ρώσων αποδειχθεί αξιόπιστη, δεν είναι απίθανο να εξαπλωθεί και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δημιουργοί του έκαναν κάποια πειράματα φωτογραφίζοντας άτομα στο μετρό και στη συνέχεια εντόπισαν τα προφίλ τους:

findface app, FindFace: Το ρωσικό app που μπορεί να φέρει το τέλος της ιδιωτικότητας

findface app, FindFace: Το ρωσικό app που μπορεί να φέρει το τέλος της ιδιωτικότητας

findface app, FindFace: Το ρωσικό app που μπορεί να φέρει το τέλος της ιδιωτικότητας

findface app, FindFace: Το ρωσικό app που μπορεί να φέρει το τέλος της ιδιωτικότητας

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Λακης

Ότι πρέπει να βλέπεις γκομενάκι στον δρόμο και να το κάνεις αντ αμέσως

Ανακιν

Ωραία σκέψη πρωτότυπο app

Chris Original

Σαν εφαρμογή,τεχνικώς, πολύ λειτουργικό, πρωτότυπο και αξιέπαινο.

Σαν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και στον τρόπο προσέγγισης ενός ανθρώπου που μας ενδιαφέρει όχι και τόσο. 98% των αναζητήσεων θα είναι για να βρεις στοιχεία για κάποιον/α που σου άρεσε εμφανισιακά και ενδιαφέρεσαι να τον/την γνωρίσεις ή απλή περιέργεια, άρα απλά ένα ακομη σκαλι πιο μακρια απο την επιτοπου προσεγγιση και την πραγματική κοινωνικοποιηση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.