Google vs Oracle: Νίκη ορόσημο για τη χρήση Java στο Android

Μια πολύ σημαντική νίκη έναντι της Oracle σημείωσε σήμερα η Google στην δικαστική διαμάχη που είχαν οι δυο εταιρείες. Η Oracle ζητούσε από την Google να πληρώσει 9.3 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τη χρήση Java APIs στην ανάπτυξη του Android, χωρίς άδεια και χωρίς να πληρώσει.

Τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέστρεψε την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και η ακρόαση είχε οριστεί για τις αρχές Μαΐου. Κράτησε δυο εβδομάδες και τρεις ημέρες με περίπλοκες συζητήσεις μεταξύ των ενόρκων, οι οποίοι τελικά αποφάνθηκαν ότι η Google δεν ξεπέρασε τα όρια της σύννομης χρήσης όταν αντέγραψε από την Oracle κώδικα για την αξιοποίηση της ελεύθερης και ανοικτής γλώσσας Java από το Android.

Η υπερασπιστική γραμμή της Google ήταν ότι τα APIs δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, επιχείρημα το οποίο της είχε δώσει μια ακόμη νίκη στο παρελθόν. Από την πλευρά της η Oracle θεωρεί ότι η Google ανέπτυξε το Android αντιγράφοντας παράνομα σημαντικά τμήματα της τεχνολογίας της Java ώστε να εισέλθει άμεσα στην αγορά των mobile συσκευών.

Η σημασία της απόφασης

Η απόφαση του δικαστηρίου σίγουρα είναι πολύ θετική για την Google που δεν θα κληθεί τελικά να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά όχι μόνο για την ίδια. Η υπόθεση είχε τραβήξει τα βλέμματα του τεχνολογικού κόσμου καθώς, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νομικό προηγούμενο με αποτέλεσμα περισσότερες αγωγές σε κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Google χαρακτήρισε την ετυμηγορία των ενόρκων ως «μια σημαντική νίκη για το οικοσύστημα του Android, την κοινότητα της Java και τους προγραμματιστές που βασίζονται σε ανοιχτές και ελεύθερες γλώσσες προγραμματισμού για τη δημιουργία καινοτόμων καταναλωτικών προϊόντων”.

Η Oracle επιμένει ότι η χρήση από την Google δεν είναι νόμιμη και ότι το Android αναπτύχθηκε εις βάρος της Oracle, αφού η πρώτη ποτέ δεν της ζήτησε την άδεια για να αντιγράψει τον κώδικα των επίμαχων API. Η ίδια αναμένεται να ασκήσει έφεση.

google java win, Google vs Oracle: Νίκη ορόσημο για τη χρήση Java στο Android

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Σε ένα άλλο μου σχόλιο είχα χαρακτηρίσει το android με τον τρόπο που υλοποιείται ως καρκίνο. Δεν έχω άδικο. Μπήκε με ταχύτητα ως ένα κακογραμμένο λειτουργικό, χρησιμοποιεί java, εκθέτει εύκολα κάθε χρήστη σε κάθε εισβολή και σε κάνει το προϊόν για να βγάλει δισεκατομμύρια η google. Ο καθένας δε κουβαλάει το γολγοθά του για μια αναβάθμιση.

Βελτιώνεται αλλά ποτέ δε θα γίνει πραγματικό λειτουργικό όσα apis και εφέ και αν ενσωματώσει.
(Λόγω τιμής κι εγώ android έχω)

panos

ισως το πιο ακυρο σχολιο που εχω διαβασει τα τελευθταια χρονια @konstantinos

Konstantinos

Ευχαριστώ.. Δεν ξέρω με τί ασχολείσαι αλλά είναι ανησυχητικό να υπάρχει η google σε όλους τους τομείς. Ήδη η έρευνά μου καθοδηγείται από το Scholar ήδη η μετακίνησή μου υποδεικνύεται από το maps και πόσοι άλλοι ακόμα τομείς. Ψυχαγωγία, υγεία κλπ

Άνθρωποι και επιστήμονες εργάζονται και παράγουν για τα εργαστήρια της εταιρίας και όλα μεταφράζονται σε κέρδη. Ναι είμαι τεχνο-σκεπτικιστής αλλά είναι διαφορετικό να ακολουθείς τους κανόνες από το να τους φτιάχνεις εσύ. Το τελευταίο πιο επικίνδυνο.

μια ματιά στα εργαστήρια της google https://www.youtube.com/channel/UCf4AIjSwE-E2TggCPdm-z-A (αξίζει να δεις)

Konstantinos

Και μην το πάρεις στραβά αλλά άνθρωποι αφιερώνουν τη ζωή τους για να λύσουν επιστημονικούς γρίφους. Οι περισσότεροι πιστεύω δεν το κάνουν για να βγάλουν λεφτά, γιατί δεν βγάζουν. Η κερδοφορία αντί να ενισχύει τη δημόσια δαπάνη για έρευνα και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έχει δημιουργήσει συρρίκνωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Κάποια στιγμή, η google θα ασφαλίζει, θα παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, παιδεία κ.ο.κ γιατί απλά θα το κάνει καλύτερα και σίγουρα θα το κάνει καλύτερα.

Σταύρος Χρι

Όντως φίλε μου ΄΄εχεις δίκιο ! Έτσι λειτουργούν άλλωστε η εταιρίες ! Πόσο μάλλον όταν είναι μονοπώλια !

V

Έτσι και αλλιώς android σε μια πενταετία από τώρα δεν θα υπάρχει καν. Μόλις βγουν τα surface phones τα μόνα μεγάλα λειτουργικά που θα υπάρχουν θα είναι τα Windows και το Mac Os. Το μέλλον θα είναι universal συσκευές όπου όλα θα είναι σαν pc απλά θα διαφέρει το μέγεθος οθόνης και τα hardware specs όπου φυσικά τα desktops πάντοτε λόγω μεγέθους θα προηγούνται.

tolkien

Μαλλον @panos εσυ λες οτι να ‘ναι.
Αυτα που ειπε ο @Konstantinos ειναι περα για περα σωστα. Και συμφωνω απολυτα.

JimK

Παιδια πηγε πολυυυυ μακρια η συζητηση απο το θεμα του αρθρου αλλα οκ…

1ον το android, με τις τελευταιες 2-3 εκδοσεις, εχει γινει κατα τη γνωμη μου ενα πολυ ολοκληρωμενο λειτουργικο, που πασχει κυριως στις αναβαθμισεις, στις οποιες υπαρχει μια βελτιωση, αλλα θελει δουλεια ακομα και δεν μπορει να υπαρξει ποτε 100% λυση του προβληματος λογω της φυσης του λειτουργικου. (Βεβαια για μενα η λυση στο θεμα αυτο ειναι πολυ απλη και λεγεται Nexus, αλλα φυσικα δεν ειναι το ιδιο για ολους και ειδικα για τον μεσο χρηστη)

Τωρα περι του τι θα γινει στο μελλον, ο καθενας λεει την εικασια του, οπως ο @V. Εγω το μονο που ξερω ειναι οτι δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα, ειδικα οταν μιλαμε για τοσο μεγαλες εταιρειες που εχουν αποκλειστικες ομαδες που ασχολουνται με μελλοντικους κινδυνους, τασεις, νεες αναγκες κτλ.

JimK

Επισης 2ον, συμφωνω οτι το να φτανει μια εταιρεια να εχει τοση μεγαλη δυναμη στην αγορα και σε τοσους τομεις, με τοσο μεγαλα κερδη, μπορει να φερει και κακα αποτελεσματα. Ομως, συγκεκριμενα για την google που μιλαμε, αυτο δεν αναιρει οτι τα προιοντα και οι υπηρεσιες που προσφερει, εχουν βελτιωσει τη ζωη πολλων ανθρωπων σε μεγαλο βαθμο εως τεραστιο βαθμο. Απο την διασκεδαση και την επικοινωνια, μεχρι την μετακινηση και την υγεια.

Οσοι απο εσας εχετε το κουραγιο και τα κοτσια να πατε κοντρα σε ολες αυτες τις ευκολιες-υπηρεσιες που εχουν μπει στη ζωη σας, μην ξαναχρησιμοποιησετε το google για αναζητηση, τα maps για μετακινηση, μην ξαναδειτε video στο youtube για διασκεδαση ή πληροφορηση κτλ. (εννοειται ο,τι δεν θα χρησιμοποιειτε και παρομοια προιοντα και υπηρεσιες αλλων μεγαλων εταιρειων…)
Εγω θα σας θαυμασω! Ομως… ΜΠΟΡΕΙΤΕ???

Konstantinos

@JimK έτσι είναι. προσωπικά πιστεύω έχουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Το να κατηγορεί κανείς την google για ό,τι κάνει είναι η μια πλευρά.
Η άλλη πλευρά είναι να κατηγορήσεις τους υπόλοιπους για ό,τι δεν κάνουν.
Πχ. Microsoft, Apple, Adobe, Software vendors, Oracle (Second-larger Software maker)
και όλες τους service providers (yahoo), video/streaming services κλπ

όσο αυτοί χαίρονται θρόνων από το παρελθόν, δεν επενδύουν να βελτιώνουν υπηρεσίες ώστε να υπάρχει ο συναγωνισμός που υπήρχε κάποτε.. Την καινοτομία την υποδέχεσαι όπως και να είναι, τη χρειαζόμαστε και ανεχόμαστε παρατυπίες που σηματοδοτεί το μέλλον, τη βελτίωση όμως την απαιτείς.
Η Google βρίσκεται εκεί γιατί κάνει κάποια βασικά πράγματα σωστά ή σωστότερα/ κάποιοι κάνουν λάθη ή χειρότερα.

ΣταυροςΧρι

Πρώτη φορα σε άρθρο του techblog ακούγονται ανοιχτομυαλες απόψεις…. Επιτέλους διαβάζουμε και κατι που ξεπερνάει το καθημερινό συνηθισμένο του ποιος την εχει μεγαλύτερη (την οθόνη) κι ποιανού μένει περισσότερη ωρα σηκωμένη (η μπαταρία), θέματα συζήτησης ,παιδιάστικα….. Ο JimK εχει απόλυτο δικιο…. Εχω προσπαθήσει κι εγω να μην χρησιμοποιήσω google για searching για πολυ καιρο, πάνω από 2 μήνες κι έφτανα σε σημείο αγαναχτήσεις καθώς έπρεπε να αναζητήσω επιστημονικό υλικό (τύπους,σταθερές,αγγλική ορολογία) κι έφτασα σε σημείο αγαναχτήσεις…. Επίσης δεν αντεχω χωρίς YouTube!! Ομως δεν ειναι όλες οι υπηρεσίες τόσο καλές όπως μερικοί θεωρούν…. Το google+ ,google photos, Gmail , δεν με ικανοποιούν, για διαφορετικούς λόγους το καθένα…. Επίσης όσο αφορα το mail το outlook μου φαίνεται ανώτερο ! Κι το one drive σαφώς ανώτερο του google drive κι του Dropbox…. Απλα θελω να πω ότι είναι κι λιγο μόδα όλο αυτο ! Πολλοί θεωρούν οτι επειδή ειναι της google ειναι κι καλο !!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.