Apple: Κινδυνεύει με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για κάθε iPhone που δεν ξεκλειδώνει

Η νέα μεγάλη διαφωνία μεταξύ τεχνολογικών εταιρειών και κυβερνήσεων είναι για την κρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών τους, έτσι ώστε ούτε οι ίδιες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και αν το ήθελαν.

Από τη μια οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους και από την άλλη οι αρχές ζητούν να τους ανοιχτεί μια “πίσω πόρτα” στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Η μεγάλη υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανοιχτή είναι εκείνη της Apple με τις αμερικανικές αρχές. Από τη μια είναι το FBI ζητά να αποκτήσει πρόσβαση στο iPhone ενός τρομοκράτη και από την άλλη η Apple που αρνείται να χακάρει τους χρήστες της και να δημιουργήσει software που παρομοιάζει με καρκίνο για το iOS.

Η Γαλλία φαίνεται πως προσανατολίζεται σε έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης ανάλογου προβλήματος που μπορεί να προκύψει μελλοντικά και να χτυπήσει την Apple εκεί που πονά, δηλαδή να της επιβάλει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για κάθε συσκευή που αρνείται να ξεκλειδώσει για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης.

Την χρονιά που μας πέρασε οι γαλλικές αρχές είχαν στα χέρια τους 8 smartphones, τα οποία φέρεται να ανήκαν σε τρομοκράτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, ο Γάλλος πολιτικός Yann Galut κατέθεσε τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει στόχο να ενισχύσει την θέση της κυβέρνησης στον πόλεμο έναντι στην τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και τα οικονομικά εγκλήματα.

Να πούμε ότι στην περίπτωση που περάσει τελικά η τροπολογία, δεν θα αφορά μόνο την Apple, αλλά και τη Google και οι Γάλλοι θα επιχειρήσουν να “χτυπήσουν τις εταιρείες εκεί που πονάει” προκειμένου να συνεργαστούν.

apple 1m euros france, Apple: Κινδυνεύει με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για κάθε iPhone που δεν ξεκλειδώνει

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ChrisG

αυτό με την τρομοκρατία κομματάκι τους έκατσε όλους μια χαρά.

NikosAr

Κάτι ανάλογο έγινε και στη Βραζιλία και τον αντιπρόεδρο του Facebook με ποινή φυλάκισης γιατι δεν εδεινε τη συνομιλία στο watchup μεταξύ *τρομοκρατών*..Θα αποφασίζει ο κάθε γραφιοκράτης της κάθε χώρας αν πρέπει ή οχι να γίνετε δημόσια η συνομιλίες μας …και μη χειρότερα!!

NZ

@ChrisG έχεις δίκιο. Μας βλέπω εντός ολίγου να γυρνάμε στις παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας προ smartphones.
Αλλά και αυτοί οι Γάλλοι όλο μαλακίες κάνουν (συγχωρήστε με για την έκφραση). Θα τους γυρίσει boomerang η όλη φάση και η NSA νομίμως πλέον (ίσως θεωρήσει τους Γάλλους τρομοκράτες) θα παρακολουθεί ακόμα και την πορεία του σκατού του Ολάντ από τη λεκάνη του προεδρικού μεγάρου μέχρι τις εγκ/σεις βιολογικών καθαρισμών!

chris

Να κλείσει και αυτό το μαγαζάκι επιτέλους

Shadgr

Δυστυχώς οι καιροί άλλαξαν. Η ιδιωτικότητα δεν εξυπηρετεί πλέον δικαιώματα, αλλά την τρομοκρατία. Και σύμφωνα με το κύμα που έρχεται, τα όσα έγιναν και που όλοι τους έχουν smartphones , δεν πρέπει να κινούνται μυστικά..
Η διαφάνεια ίσως μας σώσει…

azriel84

Τα έλεγε ο Όργουελ και οι γέροντες, κάμερα σε μένα!

gk

Κάποιοι θεωρούν ότι το θέμα αφορά την apple. Δεν είναι έτσι, σε περίπτωση οπου τελικά υποχρεωθεί να ξεκλειδώσει το iphone θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο για κάθε κινητό, υπολογιστή, tablet, mp3player κλπ στον πλανήτη. Και φυσικά δεν θα απαιτείται πλέον συνδρομή των εταιρειών για το ξεκλείδωμα. Με κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή θα αποκτήσουν την δυνατότητα να βλέπουν επίσημα και νόμιμα τα πάντα.

Agnostos13

Σιγα τα ωα…
50$ πανω σε καθε ios συσκευη και βγαλανε καβα για καμποσα χρονια

Ανακιν

Όπως και με τους διδυμους πύργους έτσι και τώρα με το τρομοκρατίκο στη Γαλλία περνάνε αυτό που θέλουμε δήθεν για την ασφάλεια μας ή μήπως για τα συμφέροντα τους;

giannogeorge

Μου αρέσει που σε κάθε CSI “ανοίγουν” μια χαρά και πανεύκολα τις συσκευές.

Από την άλλη, ίσως μόνο μέσω εισαγγελικής διαταγές να είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό διότι σε περίπτωση που ξεκλειδώσουν οι ίδιοι το εκάστοτε κινητό, να υπάρξει απαλλαγή ή κάτι τέτοιο, λόγω παραβίασης της ιδιωτικότητας, κλπ. Πώς, ας πούμε, είναι παράνομο να ηχογραφείς τον άλλον χωρίς την συγκατάθεσή του (νομίζω) ή σε ένα οποιοδήποτε κτήριο που έχει κάμερες ασφαλείας, υπάρχει παντού σήμανση ότι “το κτίριο φυλάσσεται /παρακολουθείται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης”, κλπ. Δηλαδή και πάλι, πρέπει να έχεις ενημερώσει ότι το κάνεις αυτό.

Kostas

@giannogeorge νομίζω ότι αν δεν είναι “νόμιμη” η διαδικασία δεν στέκει στο δικαστήριο ακόμα και αν το υλικό εμπλέκει κάποιον ξεκάθαρα…αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα θα με ενδιέφερε και μένα να μάθω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Smartphones Apple iPhone

iPhone 16: Η Apple παραγγέλνει εξαρτήματα για τα capacitive buttons

Η Apple έχει παραγγείλει έναν μεγάλο αριθμό εξαρτημάτων για τα capacitive buttons από έναν προμηθευτή από την Ταϊβάν.