Apple: Ένοχη για παραβίαση πατεντών σχετικά με τους Α7 & Α8 επεξεργαστές

Η Apple φαίνεται πως θα πληρώσει ακριβά το “μάρμαρο”, μιας και δικαστήριο, μετά από μήνυση του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ, έκρινε πως παραβίασε πατέντες σχετικά με τους επεξεργαστές Α7, Α8 και Α8Χ τους οποίους χρησιμοποίησε στα iPhone και iPad το 2013 και 2014.

Πιο συγκεκριμένα, το ίδρυμα ερευνών που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα καθώς και τις πατέντες του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν (Wisconsin Alumni Research Foundation) είχε μηνύσει την Apple το 2014 για παραβίαση της πατέντας που κατέχει το Πανεπιστήμιο από το 1998. Η πατέντα αυτή αναφέρετεται στις μεθόδους βελτίωσης της απόδοσης των επεξεργαστών, οι οποίες είχαν εφευρεθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου.

Η Apple από τη μεριά της αναφέρει πως η συγκεκριμένη πατέντα δεν ισχύει και έτσι δεν υπάρχει καμία παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Apple είχε ζητήσει τον Απρίλιο από τα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το κατά πόσο είναι σε ισχύ η πατέντα αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.

Οι ζημιές από την όλη υπόθεση θα κοστίσουν στην Apple 862 εκατομμύρια δολάρια που θα πρέπει να πληρώσει στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ενώ εκκρεμεί και άλλη μια δίκη σχετικά με το αν η Apple παραβίασε την πατέντα εσκεμμένα ή άθελά της και εφόσον αποδειχθεί ότι έγινε εσκεμμένα, τότε το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το ίδρυμα ερευνών του Πανεπιστημίου έχει ήδη καταθέσει μήνυση για την ίδια πατέντα αναφορικά με τους επεξεργαστές Α9 και Α9Χ που βρίσκονται στα iPhone 6s, iPhone 6s Plus και iPad Pro.

Apple: Ένοχη για παραβίαση πατεντών σχετικά με τους Α7 & Α8 επεξεργαστές, Apple: Ένοχη για παραβίαση πατεντών σχετικά με τους Α7 & Α8 επεξεργαστές

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παναγιώτης

Τελικά αυτό που θέλει η ευρωπαϊκή ένωση, δηλαδή να ισχύουν οι πατέντες μονο για 10 χρόνια πρεπει να το υιοθετήσει και η Αμέρικα για να σταματήσουν αυτές οι αηδιες με τις μηνύσεις, μήπως και προχωρήσει πιο σωστα η τεχνολογία.

Agnostos13

Μα και στην Αμερικη νομιζω εχουν ημερομηνια ληξης οι πατεντες αλλα στα 30 χρονια…

nikmour

862m$! Στα δικά μας πανεπιστήμια αν τολμήσει κάποιος να αναφέρει την λέξη καριέρα προπηλακίζεται.

vkrd

Λοιπόν αγαπητή εταιρεία, οι πατέντες εδώ πληρώνονται. Σειρά σου τώρα να πονέσεις.

NLS

Τι, ακόμα δεν έχει γίνει χαμός με posts με τη φράση “κλοπή” και “Apple” και μέσα να μπει και η λέξη “Samsung” κλπ.;

(εκτός αν έχει πέσει heavy moderation)

Themazerunner

Κλοπη πατεντας απο την εταιρεια που εχει πατενταρει τα γεωμετρικα σχηματα και ολη την “φυση”…χαχαχα…οχι οτι το ποσο ειναι σημαντικο απλα πιστευω κυριως εχει να κανει με το κυρος της και την αξιοπιστια της.
Ειναι που εχει τρελαθει στην “καινοτομια” αυτη η εταιρεια.Αυτα να τα βλεπουν ολοι αυτοι που την εχουν ως εταιρεια “υποδειγμα”.

viel

εσυ maze πια εχεις υποδειγμα? αυτη που του χρονου θα εχει ed touch? αυτη που εβαλε touch id 2 μετα την apple? αυτη που εβγαλε s pay και σε λιγο lg pay που και καλα το ειχε το android? (αφου το ειχε τι το βγαλανε? αλλα οταν λεγαμε δεν ειναι ιδιες υπηρεσιες εσεις μας λεγατε τα αντιθετα) . ποια εταιρια που εβαλε 64 bit 2 χρονια μετα αφου ελεγε δεν κανουν τιποτα? και ποια ειναι αυτη η εταιρια που παραγει καινοτομια? να σε ακουσω πια συσκευη εχει κατι το καινοτομο που δεν εχει το iphone?

Τhemazerunner

Καμια.
Διοτι προσωπικα εχω αγορασει και αγοραζω απο ολες τις εταιρειες πλυν αυτης.Το κλεψιμο και την κοροιδια της την εχω καταλαβει ακομη απο τα πρωτα μοντελα της.
Δεν χρειαζεται να μου το πει στο μαρκετινγκ της ουτε να βγαλει και ντελαλη.
Εχεις καταλαβει viel οτι ακομη απο τον Α7 εχει κλεψει για τον επεξεργαστη τις πατεντες αλλων;
Για τα 64 ακομη γελαω…και αυτο καινοτομια ε;οταν 64bit αρχιτεκτονικη την ειχαν αλλοι για πρωινο.Επειδη η αγορα δεν ηταν ετοιμη και δεν ειχε ουσιωδη χρηση και εφαρμογη νομιζεις οτι οι αλλοι τρωγανε μπανανες επανω στα δεντρα;(64bit οι desktop ειχαν κατι αιωνες πριν)απλα λογω του δαγκωμενου μηλου της οτι εβαζε πουλουσε λογω ονοματος και οχι λογω χρησης.
Τρεχα να πεις αυτην που βγαζει selfie στο internet και ανεβαζει να μην πω τι…οτι ο επεξεργαστης του iphone της εχει 64bit αρχιτεκτονικη…χαχαχα…τρελο γελιο μιλαμε…ουτε καταλαβε και απο διαφορες ποτε εγινε αυτο ουτε καν γνωριζει το 80% των χρηστων αυτης της συσκευης οτι το εχει.
Και μετα μου μιλας για 64bit…

viel

ενταξει μολις καταλαβα ποσο ασχετος εισαι… 1) τον a7 τον εχει κλεψει? αποδειξε το αλλιως μην γραφεις. 2) μου συγκρινεις την arm με την χ86 αρχιτεκτονικη στα 64bit? ενταξει αυτα τα πραγματα πιστευα δεν θα τα εβλεπα σε τεχνολογικο φορουμ. 3) δεν ειχε ουσιωδη χρηση τα 64bit? αμεσως με την κυκλοφορια το OS ηταν 64bit και οι εφαρμογες ειχαν ενα χρονο προθεσμια να αναβαθμηστουνε σε 64bit οποτε καταριπτεται και αυτο που λες. 4) αυτη που βγαζει selfie στο net (και καλα κανει δεν θα της πεις εσυ με πιο κριτιριο να αγορασει κατι) την νιαζει να εχει ενα τηλ που δεν κολαει δεν κανει επανεκινησεις και να βγαζει ωραιες και ταχυταες φωτο και το iphone το εχει εκει το πακετο! ειναι κριμα , τραγικο και κακο για τους νεους ανθρωπους να βλεπουν σχολεια σαν τα δικα σου! ενας που δεν ξερει διαβαζοντας post δικα σου θα παραπληροφορηθει και θα μαθει λανθασμενα πραγματα… κριμα

DimitrisZ

Εμείς με συσκευές που έχουν τους συγκεκριμένους επεξεργαστές θα χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι;

man

Χαχαχα έτσι μπράβο!!! Τσακιστε τους!!!!!

NLS

Δημήτρη όχι βέβαια τι να αλλάξεις εσύ. Η εταιρία θα πληρώσει τα εκατομμυριάκια της (έχει αρκετά) και τέλος.

Όσο αφορά την διαμάχη αυτή κάθε αυτή που γίνεται εδώ μέσα, δεν θα λάβω φυσικά μέρος.

Μόνο με ένα θέμα θα ήθελα να ασχοληθώ, τα 64 bit, αλλά δεν έχω χρόνο για τα γνωστά κατεβατά μου.

Οπότε συνεχίστε κανονικά τις virtual φωνές.

Agnostos13

Σσς …μην λετε στο themazerunner για Apple…βγαζει φλυκταινες!
Εχει ολοκληρο αρχειο με αρθρα που κραζουν την Apple και ειναι επιτιμο μελος της Anti-Apple community!

Themazerunner

Eνα κινητο που να μην κολλαει και βγαζει καλες selfie…σε τεχνολογικο blog θα περιμενα περισσοτερα. Eλπιζω να μην εννοεις με ολα αυτα τα ασχετα που αναφερεις οτι η τεχνολογια αλλα και κολοσσοι κατασκευαστικες εταιρειες να περιμενανε την 64bit αρχιτεκτονικη απο την apple διοτι γελανε και οι πετρες.Οσον αφορα στην αποδοση και τα περι 64bit ios μαρκετινγκ κα-θα-ρα. Σημερα κινητο με 32bit βγαζει τα ιδια και περισσοτερο σε καποιες περιπτωσεις απο ενα 64bit λειτουργικο και επεξεργαστη.Διοτι αν ισχυε αυτο που υπαινισεσαι τοτε και στα desktop η αποδοση απο τα 32 στα 64 θα ηταν ακριβως η διπλασια.Ισχυει κυριε σχετικε; Οπως καταλαβαινεις αν η κοπελια με τις selfie ερχοταν να ενημερωθει απο εσενα θα επαιρνε το ιδιο μαρκετινγκ που πουλάει και σημερα ακομη η apple και αυτο αλλωστε παιρνει.Δεν εχει ιδεα τι παιρνει(αρκει να εχει το μηλο Logo το κινητο)και εκτος αυτου δεν καταλαβε ποτε τι ειναι τα 32 και τι τα 64 και τι ακριβως της προσφερουν.Ουτε ατομα που γνωριζουν δεν εχουν δει διαφορα αναμεσα στα 32 και 64.Κριμα να διαφημιζεις κατι και να μην ξερεις τι προσφερει…μεγαλο κριμα… Στο διαταυτα η μεταβαση της apple στα 64 ηταν καθαρα θεμα μαρκετινγκ που ακομη μεχρι σημερα δεν αξιοποιειται ουτε υπαρχουν εφαρμογες που… Συνέχεια »

viel

maze ta 64bit ειναι marketing οπως και τα 8 instruction per cycle του cyclone cpu απο τα 4 ειναι και αυτο marketing! δεν πειραζει… ο καθνας οτι νομιζει… εξαλου και η qualcommπου ειπε οτι τα 64bit ειναι marketing μετα απο λιγο ειπε οτι η apple μας επιασε στον υπνο και τον επομενο χρονο εβγαλε 64bit cpu! αλλα αυτα τα ξεχναμε ε? και αφου ειναι marketing γιατι αγοραζεις τηλεφωνο με 64 cpu? αφου θεωρεις οτι ειναι κοροιδια γιατι το παιρνεις?

Themazerunner

Τα 64bit αν θελεις να εισαι σχετικος και να την λες στους αλλους για το ποσο σχετικοι ειναι κ.viel ως αρχιτεκτονικη χρησιμοποιηθηκανε πρωτη φορα το 1985 με το Gray UNICOS!!! Βγηκανε για να εξυπηρετησουν servers και την τεραστια αναγκη σε ram. Το Nitendo 64 to 1996 ηταν η πρωτη παιχνιδοκονσολα που χρησιμοποιουσανε καταναλωτες χωρις να ξερουν καν τι ειχαν στα χερια τους και μετεπειτα με το playstation 2 και οσοι ακολουθησανε. Το να ερχεσαι σημερα και να μας κανεις μαθημα 64Bit αρχιτεκτονικης ειναι το λιγοτερο αντε να μην πω τι…μας διαφημιζεις εναν 64bit επεξεργαστη που απλα καθεται με το 1 ram για λογους μαρκετινγκ αλλα και εφαρμογων και μας το παρουσιαζεις καινοτομια γιατι ετσι σου το ειπε η apple. Καταλαβαινεις ή ξερεις πως υλοποιειται σωστα μια 64bit αρχιτεκτονικη και ποτε εχει σημασια να μιλαμε για αυτην ή λες οτι σου λεει η apple; Tα 64bit εχουν εννοια μονο σε servers και desktops που εχουν αναγκη σε υψηλη μνημη και διευθετησης αυτης. Με 1 ram τι ακριβως περιμενε να κανει η apple και τι θα προσφερε στην sarοκαμενη ξανθια με ανα χειρας το iphone; Τελος αυτα με τα Lags κοψτε τα γιατι δειχνουν ποσο ασχετοι ειναι καποιοι.Το ios εχει περισσοτερα bugs… Συνέχεια »

Κώστας Βλαχάκης

Themazerunner & viel, Δεν θα επιτρέψω άλλο τη συζήτηση σε αυτούς τους τόνους.

chris

@Themazerunner
πραγματικα ειναι κριμα για τις γνωσεις που εχεις να λες τετοια πραγματα και να εισαι τοσο hater
δεν εχεις παρει apple συσκευη και εχεις τεκμηριωμενη αποψη?
αυτο πως μπορει να συμβαινει και να θες να εχουν υποσταση τα οσα λες?
αυτα του τυπου το εχει η γυναικα μου η ο φιλος μου η ο συναδελφος μου ξερεις οτι ακουγονται βερεσε οποτε εξηγησε μου πως μπορεις να τα λες ολα αυτα

Hydra

@chris τα σκεφτεσαι αυτα που λες;η πλειοψηφια ανα τον κοσμο εχει περασει και απο ενα iphone και εχουνε δει την τραγικοτητα της συσκευης σε επιπεδο λειτουργικου και σε επιπεδο συσκευης.Ελλειψεις παντου.
Παροτρυνεις δηλαδη καταναλωτες και ριξουν χιλιαριακο για να εχουν αποψη εν ετει 2015 για το iphone;δεν παω ενα ταξιδακι καλυτερα με το αισθημα να μου μεινει και αξεχαστο απο το να το κλαιω;

Δημήτρης

@Themazerunner

Συμφωνώ 100% με τα γραφόμενά σου. Χαράς το κουράγιο σου που αφιερώνεις τόσο χρόνο για να αποτρέψεις μερικούς από το να πληρώσουν 1 χιλιάρικο για την καλά διαφημιζόμενη τεχνολογία του μέλλοντος. Αφού τα έχουν… τι τους λυπάσαι;

inblx

Maze καλά τα λες, και ας σε βρίζουν από κάτω…

Αυτά τα γράφω εδώ μέσα τα τελευταία 2 χρόνια νομίζοντας πως θα τα διαβάσουν μερικοί και θα μάθουν 2-3 βασικά πράγματα αλλά μάταια. Δεν ξέρω, μπορεί να φταίει το ότι μπαίνουν δεκαπεντάχρονα κατά 80% στο site. Να ξέρεις, ότι γραφείς το κανείς τζάμπα.

Τα μοναδικά άρθρα που μπορεί κανείς να γράψει χωρίς να του καεί το κεφάλι είναι αυτά των PC πλέον, γιατί τα δεκαπεντάχρονα δεν εχουν ιδέα, τα περισσότερα τουλάχιστον ή αυτά που μπαίνουν εδώ…

Δεν ξέρω αν προλάβεις να διαβάσεις το comment μου γιατί έχουν μια τάση να τα σβήνουν εδώ. Θίγονται με αυτά που γράφω και όχι με τους commenters που ξεκινούν επίτηδες “wars”, ή με τα παιδάκια που δεν ξέρουν τι λένε στα comments. Λες και εμείς φταίμε που καταλήγουν έτσι τα comments στα άρθρα, και όχι ότι αφήνουν οποίον να’ναι να γράφει ότι του κατέβει.

Αν θέλεις να έχεις ένα σοβαρό site κάνεις Users και βάζεις Up Votes και Down Votes στα σχόλια.

alexis touba

Πωπο πως μηλανε ετσι για τα εκατομυρια……!!λες και ειναι στραγαλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.