Economist | Η Ελλάδα κατέχει την 33η θέση στην Παγκόσμια Κλίμακα Ανταγωνιστικότητας

, Economist | Η Ελλάδα κατέχει την 33η θέση στην Παγκόσμια Κλίμακα ΑνταγωνιστικότηταςΤο 2008 η Ελλάδα διατήρησε την 33η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής. Το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα για την ανάδειξη ταλαντούχων στελεχών πληροφορικής και το ισχυρό νομικό σύστημα αποτελούν τους τρεις σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλλαν στην κατάταξη της Ελλάδας στην μεσαία θέση του Δείκτη. Τα ευρήματα προέκυψαν από μια νέα μελέτη που εκπόνησε η Intelligence Unit του Economist με χορηγό την Business Software Alliance (BSA).

Η μελέτη, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, αξιολογεί και συγκρίνει τον κλάδο της πληροφορικής σε 66 χώρες με στόχο να αποτυπώσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του τεχνολογικού κλάδου. Ενώ στις 20 πρώτες θέσεις παραμένουν οι ίδιες χώρες με το 2007, εννέα από αυτές παρουσίασαν άνοδο και 11 πτώση. Στην πρώτη πεντάδα, τρεις χώρες είναι νέες: Ταϊβάν, Σουηδία και Δανία. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις πέντε πρώτες θέσεις κατέχουν η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία αντίστοιχα. Στην περιοχή των Βαλκανίων, η 33η θέση της Ελλάδας κατατάσσει τη χώρα στην υψηλότερη θέση σε σχέση με την Κροατία και τη Βουλγαρία που βρίσκονται στην 41η και 45η θέση αντίστοιχα.

«Η ικανότητα του κράτους και του ιδιωτικού τομέα να προσφέρουν θέσεις εργασίας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της τεχνολογίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τρόπο που διαχειρίζονται τις έξι συνισταμένες, οι οποίες διαμορφώνουν τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας» σημειώνει ο κ. Κώστας Σαμαράς, Εκπρόσωπος Εταιρίας Μέλους της BSA στην Ελλάδα. «Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει κάνει θετικά βήματα για τη δημιουργία ενός δυναμικού ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος συνδυάζοντας την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την θέσπιση ενός ισχυρού νομικού πλαισίου. Ωστόσο, για να διατηρήσει η χώρα μας την ισχυρή οικονομική θέση μεταξύ των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων, πρέπει να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, για έρευνα & ανάπτυξη και να προσελκύσει ταλαντούχα στελέχη εδραιώνοντας τη θέση της στον κλάδο της πληροφορικής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα παρουσιάζει θετική εξέλιξη στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού που σημαίνει ότι η χώρα επενδύει στα στελέχη της πληροφορικής, ώστε να διασφαλίσει ικανούς εργαζομένους. Το ελληνικό νομικό πλαίσιο παρουσιάζει επίσης σημαντική πρόοδο με την θέσπιση νόμων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και την πρόληψη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στους κλάδους της Έρευνας & Ανάπτυξης και της Υποδομής για την Πληροφορική, κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις καθώς οι δύο αυτοί τομείς παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην τόνωση της καινοτομίας για την καθιέρωση ενός δυναμικού τεχνολογικού περιβάλλοντος.

“Οι διαμορφωτές της πολιτικής χάραξης και οι επιχειρηματίες πρέπει να δίνουν έμφαση σε όλους τους τομείς που διαμορφώνουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην βιομηχανία της πληροφορικής» τονίζει ο κ. Denis McCauley, Διευθυντής, Global Technology Research της Intelligence Unit του Economist. «Λίγες χώρες μπορούν να ελπίζουν στη δημιουργία ενός δυναμικού Κλάδου στην Πληροφορική χωρίς την κατάλληλη υποδομή από δυναμικές επιχειρήσεις, αυστηρά νομικά πλαίσια, έμφαση στην καινοτομία, ταλαντούχα στελέχη και διαδεδομένη χρήση της τεχνολογίας».

Οι 6 συνισταμένες που διαμορφώνουν την ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με την Intelligence Unit του Economist, συνολικά 6 συνισταμένες συμβάλλουν στην δημιουργία ενός δυναμικού κλάδου στην Πληροφορική, μεταξύ των οποίων η επάρκεια εργαζομένων, οι τεχνολογικές υποδομές τελευταίας γενιάς, η θετική νοοτροπία για καινοτομία, ένα θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα (πατέντες και πνευματική ιδιοκτησία) και η ανταγωνιστική οικονομία. Οι κυβερνήσεις που θα διατηρήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην προώθηση της τεχνολογίας και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη.

Οι χώρες εκείνες που κατά βάση και στις έξι συνισταμένες του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας λειτουργούν παραγωγικά, διαθέτουν και βιομηχανίες πληροφορικής υψηλής απόδοσης. Στα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη, ένας ισχυρός κλάδος της πληροφορικής συμβάλλει περισσότερο από 5% στο ΑΕΠ, επιδρώντας θετικά στην ευρύτερη οικονομία καθώς βοηθά τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους να είναι πιο αποδοτικοί και δημιουργικοί.

Επιπλέον συμπεράσματα της μελέτης:
• Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τις εγχώριες επιχειρήσεις της πληροφορικής. Στα επόμενα χρόνια η ανεύρεση ταλαντούχων στελεχών θα αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη βιομηχανία της πληροφορικής.
• Ανταγωνιστικές ευρυζωνικές αγορές που θα αναπτύξουν δυναμικούς τομείς στην Πληροφορική. Χωρίς γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με την επιστημονική κοινότητα και τους συνεργάτες τους, πόσο μάλλον να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
• Ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που θα προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα και θα πατάξει το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Η Αμερική, η Αυστραλία και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης εφαρμόζουν αποδοτικά συστήματα για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ωστόσο σταδιακά παρατηρείται πρόοδος σε άλλες περιοχές όπως η Κίνα.
• Η παγκοσμιοποίηση και το Διαδίκτυο θα ‘ελευθερώσουν’ τον κλάδο της Έρευνας & Ανάπτυξης. Τα οικοσυστήματα που θα συνδυάσουν ταλέντο, τεχνολογία, κεφάλαιο, καλά πανεπιστήμια και μια δυναμική προσέγγιση θα αποτελέσουν το καλύτερο εκκολαπτήριο της καινοτομίας.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business BSA Internet

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση του παράνομου λογισμικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών και ενεργειών μάρκετινγκ που πραγματοποιεί η Business Software Alliance (BSA) από το 2009 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι […]

Software BSA Software

Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Internet BSA Internet

BSA, Συνεχίζεται η καμπάνια για μείωση της πειρατείας λογισμικού

Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM).

Software BSA Software

Πειρατικό λογισμικό, Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη

Η BSA ανακοίνωσε ότι το 2010, Ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό πλήρωσαν σχεδόν 1.5 εκατομμύριο Ευρώ σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού. Η BSA έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες αντι-πειρατείας στην προσπάθεια της να μειώσει το υψηλό ποσοστό πειρατείας 58% που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.