Επιστήμονες σύνδεσαν τον εγκέφαλο τριών ατόμων επιτρέποντας την ανταλλαγή σκέψεων μεταξύ τους

Επιστήμονες κατάφεραν να πετύχουν τη σύνδεση του εγκεφάλου τριών ατόμων επιτρέποντάς τους να μοιραστούν τις σκέψεις τους, με το συγκεκριμένο πείραμα να μπορεί να καταφέρει τη δημιουργία δικτύου συενργαζόμενων εγκεφάλων, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η σύνδεση αυτή λειτουργεί με συνδυασμό ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων για την καταγραφή των ηλεκτρικών παλμών που συνδέονται με την εγκεφαλική δραστηριότητα και την διακρανιακή μαγνητική διέγερση όπου οι νευρώνες δραστηριοποιούνται μέσω μαγνητικών πεδίων. Οι ερευνητές πίσω από αυτό το νέο σύστημα έχουν δώσει την ονομασία BrainNet και υποστηρίζουν πως μπορούν να συνδέσουν πολλούς διαφορετικούς εγκεφάλους μεταξύ τους ακόμα και μέσω του διαδικτύου.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο ένας περίεργος νέος τρόπος επικοινωνίας αλλά αυτό που μπορούμε να μάθουμε είναι το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος νους σε βαθύτερο επίπεδο. Οι ερευνητές δήλωσαν πως το BrainNet είναι το πρώτο πολυπρόσωπο μη επεμβατικό περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών εγκεφάλων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων. Το σύστημα που έχει δημιουργηθεί επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ του μυαλού τριών ανθρώπων για να λύσουν ένα πρόβλημα μέσω της απευθείας επικοινωνίας των εγκεφάλων τους.

Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε, δύο άτομα ήταν συνδεδεμένα με ηλεκτρόδια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων και τους ζητήθηκε να παίξουν ένα παιχνίδι σε στυλ Tetris και έπρεπε να αποφασίσουν ποιό κομμάτι έπρεπε να περιστραφεί. Αυτό έγινε με το να κοιτάζουν σε ένα από δύο LED flash σε κάθε πλευρά μιας οθόνης, με το ένα να εκπέμπει σήμα 15Hz και το άλλο 17Hz έτσι ώστε να μπορέσουν τα ηλεκτρόδια να το λάβουν.

Οι επιλογές βασίστηκαν μέσω ενός ειδικού κράνους που παράγει αναλαμπές φωτός στον εγκέφαλο του παραλήπτη, γνωστές και σαν φώσφονες. Ο παραλήπτης όμως δε μπορεί να δει όλη την περιοχή του video game αλλά έπρεπε να περιστρέψει το κομμάτι που έπεφτε a la Tetris σε κάθε αναλαμπή φωτός. Το αποτέλεσμα προήλθε από πέντε διαφορετικές ομάδες τριών ατόμων με το ποσοστό επιτυχίας να φτάνει το 81.25% στην πρώτη προσπάθεια που έγινε.

Σε ένα πιο πολύπλοκο επίπεδο του παιχνιδιού, οι πομποί των σημάτων μπορούσαν να στέλνουν feedback δηλώνοντας το αν ο παραλήπτης έκανε τη σωστή κίνηση στο παιχνίδι και τους δέκτες να διακρίνουν ποιοί από τους πομπούς ήταν πιο αξιόπιστοι βάσει της επικοινωνίας των εγκεφάλων μεταξύ τους.

Τη στιγμή που τα τωρινά συστήματα μπορούν να εκπέμπουν μια “αναλαμπή” δεδομένων τη φορά, η ομάδα από το University of Washington και University of Washington πιστεύει πως αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορεί να αλλάξει μελλοντικά αυξάνοντας την ποσότητα των δεδομένων αλλά και των συμμετεχόντων σε αυτά τα πειράματα.

Πρέπει να τονίσουμε πως η ίδια ομάδα ερευνητών είχε καταφέρει να συνδέσει δύο εγκεφάλους έτσι ώστε να παίξουν ένα παιχνίδι με 20 ερωτήσεις με τις αναλαμπές φωτός στον εγκέφαλο του παραλήπτη να μεταφράζονται σε απαντήσεις “ΝΑΙ και “ΟΧΙ”. Τα πειράματα αυτά είναι μια ένδειξη για το πως θα μπορούμε να μεταφέρουμε τη σκέψη μας από τον έναν στον άλλον, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνδεδεμένων εγκεφάλων για τη λύση προβλημάτων, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών.

Επιστήμονες σύνδεσαν εγκέφαλο τριών ατόμων επιτρέποντας ανταλλαγή σκέψεωνυς, Επιστήμονες σύνδεσαν τον εγκέφαλο τριών ατόμων επιτρέποντας την ανταλλαγή σκέψεων μεταξύ τους

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΚώσταςD.

Θα ήθελα να πω πολλά άλλα δεν θα πω γιατί χρειάζεται iq πάνω από 499 για να καταλάβει κάποιος… Καλή μας μέρα!

Don Mitso Mou

ΚωσταD
Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα. Σε αυτό το σάιτ μιλάμε για το παρόν και το μέλλον. Για ιστορίες Αγ(ρ)ίων, παίσιους και εσχατολογικες/θρησκοληπτικες ασυναρτησίες θα σου πρόστιμα να πας στο pronews. Θα βρεις τη χαρά σου εκεί και πολλούς με το ίδιο μυαλό με σένα

ΚώσταςD.

@Don Mitso Mou μάλλον κατάλαβες λάθος και δεν έχεις διαβάσει απόψεις μου. Πάνω στο τεχνολογικό “κομμάτι” θέλω να μιλήσω αλλά δεν πρόκειται να καταλάβει κάποιος και θα πάει χαμένο…

Don Mitso Mou

Οκ. Αναιρώ τότε

navarxos

don mitso δεν καταλαβαίνω γιατι βγαζεις χολη για τους θρησκόληπτους; απο που πηρες έρεισμα; εισαι προκατειλημμένος και με τυφλό μισος.

godis

Παντως don mitso moy μια χαρα βλεπω ξερεις το pronews για να μιλας και για το τι κοσμος κυκλοφορει εκει μεσα σημαινει οτι εισαι και τακτικος αναγνωστης οχι οτι μας ενδιαφερει κιολας ΑΛΛΑ.!!!!

Don Mitso Mou

@godis

Καλά αυτό εννοείται. Κάθε πρωί με τον καφέ μου θα μπω πρώτα εκεί. Για τον ίδιο λόγο που μπαίνουν και άλλοι πολλοί, να διαβάσω τα σχόλια στα άρθρα. Αν δεν διαβάσω για εκατοστή φορά πως μας λένε οι Κινέζοι, προφητείες για την Πόλη και τα σχετικά, δεν ανοίγει το μάτι.

John V

+1 Don Mitso

tech1

Καλά είναι να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στις πηγές μας….μη γράφετε σκέτο “πηγή” χωρίς να αναφέρετε ακριβώς ποια είναι…τιμήστε αυτούς από τους οποίους αντλείτε τα άρθρά σας

Κώστας Βλαχάκης

tech1, Η λέξη πηγή έχει ενεργό link. Ήμασταν το πρώτο site το 2007 που ξεκίνησε να αναφέρει σε όλα τα άρθρα του την πηγή. Μάλλον ήρθες πρόσφατα στην παρέα μας.

Ekimolaos

@ΚώσταςD.
Πρέπει να νιώθεις πολύ περίεργα ξέροντας πως η νοημοσύνη σου είναι τόσο ανώτερη των υπολοίπων που απλά δεν σε καταλαβαίνει κανείς… Είναι αυτό που λένε ότι η εξυπνάδα είναι κατάρα και η άγνοια ευλογία. Χαίρομαι που είμαι τούβλο και δεν πιάνω το επίπεδό σου. Χαίρομαι που είμαι κατώτερός σου. Πρέπει να νιώθεις πολύ μόνος εκεί στην κορυφή της κλίμακας. Ελπίζω τουλάχιστον να χρησιμοποιήσεις την ανώτατη αυτή νοημοσύνη σου για το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας, να βοηθήσεις να σωθεί ο μάταιος τούτος κόσμος και να αφήσεις το όνομά σου στην ιστορία. Χαίρομαι που τούτη η χώρα βγάζει ακόμα τα μεγαλύτερα μυαλά! 🙂

manolis

Το να το φοράει κάποιος παράλυτος εχει λογικη το να το φοράει κάποιος που βαριετε να πληκτρολογεί με τα χερια του η να επικοινωνεί με την γλωσσα του περναει τα ορια βλακειας ενα πραγμα έμεινε που δεν γνωρίζουν αυτες οι εταιρίες το τι σκέφτεται ενας ανθρωπος, μπορουνε να ξερουν στο περιπου τι θα κανει απο το ιστορικο του κτλ αλλα παλι δεν ειναι το ιδιο, καλα δεν μιλαμε για τα προβατα που θα πανε να βαλουνε το neuralink στο κεφαλι τους γιατι εκείνοι το εχουν καψει το μυαλο τους εδω και πολυ καιρό

tech1

Δεν είμαι καινούριος στη σελίδα σας και αυτό που σχολίασα το έχω παρατηρήσει εδώ και καιρό. Είπα να το αναφέρω έστω και αργά…. και χωρίς διάθεση κόντρας ή οτιδήποτε άλλο. Το ξέρω ότι είναι link, αλλά και πάλι πιστεύω θα έπρεπε να αναφέρεται ονομαστικά η πηγή. Αυτή είναι τουλάχιστον η άποψη μου. Καλή συνέχεια

Vendetta

@Eskimolaos απλά respect
Τα είπες όλα!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business App Store Apple Apple App Store

Apple app store: Δυσαρεστημένη η ΕΕ με τους νέους κανόνες και τις χρεώσεις

H Apple έχει ανακοινώσει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι προγραμματιστές για να κάνουν τις εφαρμογές τους διαθέσιμες.

Business Apple featured iPhone

Μήνυση κατά της Apple από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην Apple, κατηγορώντας την για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων.

Business

Πώς να καθαρίζεις σωστά όλες τις οθόνες του σπιτιού σου

Η σκόνη στις οθόνες είναι κάτι που σίγουρα μας αφορά όλους και καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως να την αφαιρούμε σωστά.

Business Elon Musk featured Neuralink

Neuralink: Ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ εγκεφάλου παίζει σκάκι online

Η Neuralink έδειξε τον πρώτο της ασθενή να κινεί τον κέρσορα σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας το τσιπ που έχει εμφυτευτεί στον εγκέφαλό του.