FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

Το Techblog βρέθηκε στην έκθεση MWC 2016 μετά από πρόσκληση της Ford, με σκοπό να δει από κοντά την προσπάθεια μίας από τις πιο παλαιότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, να επανεφεύρει τον εαυτό της και να μετατραπεί σε μία εταιρεία που θα προσφέρει στους καταναλωτές πολλά περισσότερα από ένα μέσο μετακίνησης.

Για τη Ford είναι η πέμπτη χρονιά που βρίσκεται στο MWC της Βαρκελώνης και κάθε χρόνο οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει την οδηγούν ένα σκαλοπάτι παραπάνω.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και CEO της Ford, κ. Mark Fields, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ένα πρωτόγνωρο στάδιο κατά το οποίο εκτός από μία εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων, αποκτά και την ιδιότητα της mobility εταιρείας, δηλαδή μίας εταιρείας με σκοπό να προσφέρει στους πελάτες της μία μοναδική εμπειρία μετακίνησης και ταξιδιού.

Η μετεξέλιξη της Ford είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της να ακολουθήσει ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς, με τον πληθυσμό των ανθρώπων στις πόλεις να αυξάνεται και με τις προτεραιότητες και τις συνήθειες των κατοίκων να εξελίσσονται καθημερινά αλλά και λόγω της μεγάλης ανάγκης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμα σύμφωνα με έρευνες οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η μετακίνηση τους είναι πιο αγχωτική ακόμα και από την εργασία τους και αυτό έχει οδηγήσει την Ford να επεκτείνει τις δραστηριότητες της, εκτός από την παραγωγή αυτοκινήτων και στην παροχή υπηρεσιών που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα τις κάνει πιο ευχάριστες.

Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία παράγει εισόδημα 2.3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (με την Ford να έχει το 6%), οι υπηρεσίες μετακινήσεων δημιουργούν εισόδημα 5.4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν μηδενική συμμετοχή και άρα και κέρδη και με την Ford να θέλει να αποκτήσει ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς.

Κάτω από αυτό το πρίσμα η Ford παρουσίασε κατά τη διάρκεια του MWC το νέο της SUV, Ford Kuga, το οποίο έχει ενσωματωμένη τη νέα έκδοση του λογισμικού της, SYNC 3 (hands-on video).

Το Ford SYNC, είναι το πιο δημοφιλές σύστημα διασκέδασης και επικοινωνίας για αυτοκίνητα. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα που έχουν το συγκεκριμένο λογισμικό και μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί στα 43 εκατομμύρια οχήματα.

Η νέα έκδοση SYNC 3 θα παρουσιαστεί σύντομα στην Ευρώπη, ενσωματωμένη στα Ford Modeo, S-MAX, Galaxy και Kuga και είναι συμβατή με τα Android Auto και Apple CarPlay.

Το SYNC 3 έχει νέο περιβάλλον εργασίας που μοιάζει πολύ με το λειτουργικό ενός smartphone, είναι πιο γρήγορο από την προηγούμενη έκδοση και μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω WiFi. Επιπλέον περιλαμβάνει 5 νέες γλώσσες, που θα κάνουν την χρήση των φωνητικών εντολών προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο (προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πότε θα υποστηριχτεί και η ελληνική γλώσσα).

Ταυτόχρονα η Ford ανακοίνωσε 5 νέες εφαρμογές για την πλατφόρμα AppLink (ανάμεσα τους την εφαρμογή Accu Weather για πληροφορίες σχετικά με τον καιρό), η οποία επιτρέπει στο SYNC 3 να φορτώσει από ένα smartphone (Android ή iOS) τις αγαπημένες εφαρμογές του χρήστη, εφόσον αυτές υποστηρίζονται (όπως π.χ. το Spotify).

Περνάμε στην on demand υπηρεσία της Ford, GoDrive, που παρουσιάστηκε πέρσι στο Λονδίνο και η οποία επιτρέπει την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου για μία διαδρομή, με εξασφαλισμένο το παρκάρισμα στον τελικό προορισμό. Η συγκεκριμένη υπηρεσία αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του Λονδίνου και επεκτείνεται ταχύτητα με την δημιουργία 25 ειδικών σημείων παραλαβής και παράδοσης των αυτοκινήτων. Ο Πρόεδρος της Ford τόνισε ότι το 50% των χρηστών του νέου συστήματος δεν έχει πρόσβαση σε αυτοκίνητο, ενώ πάνω από το 60% επέλεξε να νοικιάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (με το 97% να δηλώνει ότι θα ξανα-επέλεγε τη χρήση ηλεκτρικού αυτοκινήτου).

Δίπλα στην υπηρεσία GoDrive παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία GoPark, η οποία δοκιμάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα να βρουν πιο εύκολο παρκάρισμα. Μία υπηρεσία που είναι διαθέσιμη και για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο της Ford.

Όσο αφορά τα αυτοκινούμενα οχήματα η Ford συνεχίζει τις έρευνες που κάνει για πάνω από μία δεκαετία και φέτος υπολογίζει να έχει τον μεγαλύτερο στόλο αυτοκινούμενων οχημάτων σε δοκιμή, ενώ όπως τόνισε ο Mark Fields το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα που θα βγει θα είναι σχεδιασμένο για όλους τους πελάτες της και όχι μόνο για αυτούς που αγοράζουν αυτοκίνητα πολυτελείας.

Για αυτό τον λόγο η εταιρεία σκοπεύει στα επόμενα πέντε χρόνια να τριπλασιάσει τα κονδύλια που δίνει για την έρευνα στην τεχνολογία των αυτοκινούμενων οχημάτων, αλλά και σε τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς κατά την οδήγηση (όπως π.χ. αυτόματο παρκάρισμα ή συστήματα αποφυγής συγκρούσεων).

Τέλος ο CEO της Ford παρουσίασε το Ford Pass, μία νέα πλατφόρμα που ανέπτυξε μυστικά τους τελευταίους 18 μήνες, μελετώντας εταιρείες όπως η Nespresso και η Nike και το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αλληλεπιδρούν περισσότερο με την Ford.
Σκοπός είναι το Ford Pass να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην αγορά με τον αντίκτυπο που είχε στη μουσική βιομηχανία το iTunes της Apple, εστιάζοντας σε τέσσερα βασικά σημεία:
– το Ford Marketplace για την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης
– το Ford Guides, ένα μέρος στο οποίο ο πελάτης μπορεί να βρει βοήθεια για θέματα που τον απασχολούν σχετικά με το όχημα του
– το Ford Appreciation, ένα πρόγραμμα επιβράβευσης των πελατών της Ford (σε συνεργασία με McDonalds, 7Eleven, BP)
– το Ford Hubs, ένα μέρος στο οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να βλέπει τις τελευταίες καινοτομίες της Ford (θα δημιουργηθούν 4 Ford Hubs, από τα οποία το ένα στο Λονδίνο)

To Ford Pass θα παρουσιαστεί μέσα στο 2016 σε Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Γαλλία και θα μπορούν όλοι να γίνουν μέλη, online και δωρεάν, είτε έχουν αυτοκίνητο της Ford είτε όχι.

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

FORD MWC 2016, FORD: Εξελίσσεται σε κάτι περισσότερο από μία αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple Apple CarPlay CarPlay

Ford: Θα παραμείνει στο Apple CarPlay – GM: Καταργεί σταδιακά την υποστήριξη

Ο CEO της Ford δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να σταματήσει την υποστήριξη για το CarPlay λόγω της δημοτικότητάς του στους πελάτες της.

Cars Ford

Ford: Πάνω από 1.000 απολύσεις στην Ισπανία

Tην περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Ford, στην Ισπανία, στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Cars Ford

Ford: Δημιουργεί νέο τμήμα για την αυτοματοποιημένη τεχνολογία οδήγησης

Η Ford ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας εξ ολοκλήρου θυγατρικής που ονομάζεται Latitude AI για να ηγηθεί των προσπαθειών της για την ανάπτυξη ενός συστήματος αυτοματοποιημένης οδήγησης χωρίς επίβλεψη.

Cars Ford

Ford: Διακόπτει προσωρινά την παραγωγή του ηλεκτρικού F-150 Lightning

H Ford προχώρησε σε ανακοίνωση που αφορά το «πάγωμα» της παραγωγής του ηλεκτρικού της αυτοκινήτου F-150 Lightning για άλλη μια εβδομάδα.